EVENIMENT
Cum va fi VREMEA în august: caniculă, ploi și temperaturi scăzute în unele zone

În luna august, vremea va fi diferită în regiunile României. Astfel, dacă în sud și în est va fi cald, în nord, centru și vest vor fi perioade cu precipitații și cu temperaturi mai mici decât cele normale, anunță meteorologii, conform Mediafax.
Administrația Națională de Meteorologie anunță că în săptămâna 31 iulie – 7 august, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile intracarpatice.
În săptămâna 7 – 14 august, temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile vestice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
În săptămâna 14 – 21 august, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în majoritatea regiunilor. Regimul pluviomertic va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.
În săptămâna 21 – 28 august, mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, posibil ușor mai ridicate în cele sudice. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, au precizat meteorologii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Luni încep probele scrise ale Evaluării Naționale, la care vor participa peste 159.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a, a transmis Ministerul Educației, citat de Mediafax.
Luni este programată proba scrisă la Limba și literatura română. A doua probă scrisă, la matematică, va avea loc miercuri, în timp ce proba rezervată elevilor care au studiat în Limba și literatura maternă se va desfășura vineri.
Potrivit datelor transmise de inspectoratele școlare județene, au fost înscriși pentru susținerea acestui examen, organizat în 3.190 de unități de învățământ/centre de examen, peste 159.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a.
Rezultatele, în 3 și 10 iulie
Primele rezultate vor fi afișate în 3 iulie, până la ora 12.00. Ulterior, în intervalul orar 14.00 – 18.00, pot fi vizualizate lucrările scrise și pot fi depuse contestațiile. Acest proces continuă și în zilele de 4 și 5 iulie.
„Candidații pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Națională. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal. Depunerea contestațiilor nu este condiționată de vizualizarea lucrărilor. În aceeași măsură, vizualizarea lucrărilor nu obligă candidatul să depună contestație.
Elevii care depun/transmit contestații completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori”, transmite Ministerul Educației.
Rezultatele finale vor fi afișate joi, 10 iulie.
Probele încep la ora 9
Ministerul anunță că accesul elevilor în centrele de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Aceștia trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor se poate folosi și creion negru.
Probele încep la ora 9:00, când elevii vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne.
Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de două ore, calculate după completarea casetei de identificare.
Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană/a Municipiului București de organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2025.
Interzis materiale ajutătoare
„Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.
Totodată, în sălile de examen este interzisă introducerea următoarelor obiecte: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea (elevii au obligația de a lăsa aceste obiecte personale în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen). Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi acceptați în examen. Probele sunt monitorizate audio-video”, arată reprezentanții ministerului.
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.

Transferuri la CFR Cluj pentru sezonul 2025-2026. Dan Petrescu rămâne antrenorul feroviarilor şi vrea să construiască o echipă de forţă cu care să se poată bate cu FCSB la titlu în SuperLiga.
Până acum, clubul din Gruia nu a cheltuit nici un leu pe sume de transfer, conform informaţiilor de pe transfermarkt.ro, dar a semnat cu jucători în valoare totală de peste 7,5 milioane de euro. Iată ce transferuri s-au făcut până acum la CFR Cluj:
VENIRI la CFR Cluj
Kenneth Omeruo – fundaş central, 31 de ani, Nigeria, cotat la 1,2 milioane de euro
Karlo Muhar – mijlocaş, 29 de ani, Croaţia, cotat la 1,5 mil. euro
Antonio Bosec, fundaş dreapta, 27 de ani, Croaţia, cotat la 700.000 de euro
Drilon Islami – mijlocaş defensiv, 24 de ani, Kosovo, cotat la 600.000 de euro
Marko Gjorgjievski – atacant, 25 de ani, Macedonia de Nord, cotat la 500.000 de euro
Daniel Dumbrăvanu – fundaş central, 23 de ani, Moldova, cotat la 50.000 de euro
Tudor Cociș – atacant, 21 de ani, România
PLECĂRI de la CFR Cluj
Moustapha Name – mijlocaş defensiv, 30 de ani, Senegal – la Pafos (final de împrumut), cotat la 700.000 de euro.
Daniel Graovac – fundaş central, 32 de ani, România, la FCSB (liber de contract), cotat la 500.000 de euro
Luka Juricic – atacant, 28 de ani, Bosnia, liber de contract, cotat la 150.000 de euro
Mihai Popa – portar, 24 de ani, România, a la Torino (final de împrumut), cotat la 650.000 de euro
Alexandru Borbei – portar, 22 de ani, România, la Lecce (final de împrumut), cotat la 100.000 de euro
Flavius Iacob – fundaş dreapta, 24 de ani, România, la Corvinul (final de împrumut), cotat la 250.000 de euro
EVENIMENT
Incendiu de vegetație uscată în Someșeni. Focul, extins la un depozit și la o mașină cu remorcă

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit duminică după-amiază pentru stingerea flăcărilor care au cuprins un depozit, o anexă și vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 100mp, pe strada Traian Vuia din municipiul Cluj-Napoca. Totodată, focul s-a extins la un autoturism și o remorcă parcate în apropiere.
La fața locului, au ajuns trei autospeciale care au acționat pentru limitarea și stingerea incendiului, împiedicând propagarea acestuia mai departe de limitele în care a fost găsit.
De asemenea, echipajele operative au protejat de arderea scăpată de sub control aproximativ 20 de autoturisme parcate în apropiere.
Din cercetările preliminare a rezultat faptul că incendiul a izbucnit în urma utilizării focului deschis pentru arderea vegetației uscate, care s-a extins la cele două anexe și vehiculele distruse de incendiu.
Nu au fost înregistrate persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment.