Connect with us

ACTUALITATE

Cum se prezintă PIAȚA muncii în Cluj. Cu 30% mai mulți ANGAJAȚI în industria serviciilor pentru afaceri în ultimii trei ani

Publicat


„Bridges to the future” este tema conferinței anuale organizată de ABSL (Asociația Business Service Leaders). La eveniment au participat peste 600 de specialiști din industrie. Tema din acest an a făcut referire la faptul că informarea cât mai bună și cooperarea între jucătorii industriei sunt esențiale într-o perioadă în care viitorul este impredictibil. 

În deschiderea conferinței, ABSL a lansat raportul anual al industriei serviciilor pentru afaceri, raport ce prezintă o imagine a sectorului și a tendințelor sale.

Cu toate că ultimii trei ani au fost foarte provocatori, numărul angajaților din industrie a urcat constant, creșterea cumulată a ultimilor trei fiind de aproape 30%. Mai mult de jumătate din numărul companiilor care au participat la studiu au apreciat că se așteaptă ca numărul de angajați să crească între 10-30% în 2022.

Serviciile care au cunoscut cea mai însemnată creștere, respectiv au avut nevoie de cei mai mulți angajați sunt: IT, suport clienți, finanțe și contabilitate.

„Pandemia a crescut loialitatea angajaților”

„Gradul de complexitate al proceselor, cel puțin pentru top trei servicii, crește de la an la an, pe măsură ce se automatizează activități de bază. De aceea este nevoie de angajați cu competențe tehnice crescute, comparativ cu ponderea angajaților fără experiență care era destul de mare în urmă cu 3-5 ani. Alte aspecte importante sunt competențele digitale și nu în ultimul rând limbile străine”, explică Ciprian Dan, Președinte ABSL.

Pandemia a crescut loialitatea angajaților, rata medie a plecărilor din companie fiind de 18% în acest an, comparativ cu rata medie de 26% înregistrată în 2019.

„Costul și disponibilitatea forței de muncă rămân în continuare provocatoare, inducând o mobilitate excesivă între angajatori. Din acest motiv, multe companii din industrie și-au regândit modelul de business, către unul mai sustenabil care să nu se mai bazeze doar pe creșterea numărului de angajați, ci pe productivitatea ridicată a acestora. Implementarea tehnologiei avansate, optimizarea proceselor și orientarea către servicii cu valoare adăugată mai mare sunt noile pârghii spre care se orientează companiile”, spune Cătălin Iorgulescu, Vice – Președinte ABSL.

„Cele mai mari creșteri salariale din industrie s-au înregistrat în București și Transilvania – Banat”

Industria serviciilor externalizate este în top trei industrii în 2022 în ceea ce privește creșterile salariale, cu 11% (după asigurări cu 17,7% și retail cu 16,8%), dar și în topul industriilor cu cel mai mare salariu de bază mediu, adică 10691 lei brut lunar. Cifrele salariale arată că industria serviciilor pentru afaceri devine mai competitivă și atrage angajați prin joburi din ce în ce mai specializate datorită investițiilor și proceselor de automatizare, 7,7% fiind procentul estimat de creștere pentru anul viitor.

Cele mai mari creșteri salariale din industrie s-au înregistrat în București și Transilvania – Banat, în timp ce salariile au stagnat sau au crescut mai puțin în Muntenia și Moldova.

Cele mai bine plătite limbi străine în acest an au fost chineza, ceha și suedeza. Angajații apreciază flexibilitatea de a-și putea alege beneficiile: programele de wellbeing, sesiunile de terapie, serviciile medicale și zilele adiționale de concediu fiind printre cele mai apreciate. 40% dintre companiile industriei serviciilor pentru afaceri oferă beneficii flexibile.

„Munca în sistem hibrid a devenit o realitate a industriei, aproape toate companiile adoptând în 2022 acest mod de lucru. 78% dintre companiile din industrie cer angajaților să lucreze de la birou minim 1-2 zile pe săptămână’’, spune Francesca Postolache, Vice Președinte ABSL.

„70% dintre companii apreciază că vor înregistra o creștere a cifrei de afaceri”

Companiile din industria serviciilor de business estimează pentru acest an un venit în creștere cu 22% comparativ cu anul trecut.

70% dintre companii apreciază că vor înregistra o creștere a cifrei de afaceri în perioada următoare și 94% dintre companii apreciază că România oferă numeroase oportunități de investiții în acest sector.

Studiul a fost realizat de ABSL împreună cu PwC în perioada august – octombrie, pe un eșantion de 71 de companii care au o cifră de afaceri cumulată de peste 1,14 miliarde euro și aproximativ 50.000 de angajați,

Detalii despre piața din Cluj

„Cele mai mari provocări ale pieței locale sunt: atragerea candidaților potriviți și retenția angajaților buni, în contextul unei piete dinamice și competitive, care și-a reinventat viziunea despre muncă în anii de pandemie. Diferența este că activăm pe o piață mult mai mare, care s-a transformat din una locală sau națională, într-una globală, în multe industrii. Iar gradul de volatilitate crescut din ultima perioadă face ca predictibilitatea referioare la ceea ce va urma în termeni de trenduri de HR să fie destul de scăzută.

Piața muncii este una foarte competitivă și în același timp ofertantă în Cluj-Napoca, se fac angajări permanent. Compania pe care o reprezint a angajat peste 100 de persoane în acest an.

Companiile caută în special vorbitori buni de limbi straine, iar aici este o paleta foarte ampla de limbi cautate, in special in industria de BPO si Shared Services. Foarte căutați sunt si candidatii cu competente tehnice, cu precadere pentru servicii IT, dar nu numai.

Pentru o mare parte din joburile vacante oferite de companie incercam sa angajam persoane care sunt la inceputul vietii lor profesionale – studenti, absolventi de studii economice sau limbi straine, dar nu numai. Ulterior le oferim posibilitatea sa se dezvolte si sa promoveze în roluri mai specializate din cadrul companiei. O alta parte dintre angajatii noi vin din cu totul alte domenii (horeca, banking/asigurari, vânzări, învățământ), dorind sa faca astfel o schimbare profesionala.

Anul acesta am căutat angajați permanenți, dar am căutat și persoane dornice să lucreze doar pe perioada verii în programul „Summer Jobs”, am oferit oportunitati de practică pentru studenți și multe altele. Am încercat să fim prezenti fizic la târguri de joburi si alte evenimente de profil, așadar a fost un an activ si dinamic penru noi”, spune Carmen Bindas, Human resources Manager, Office Depot, ClujDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Urs lovit de mașină între Copăceni și Turda. A murit pe loc

Publicat

urs

Un urs a fost lovit duminică seara în jurul orei 23 pe drumul care leaglă satul Copăceni de Turda, nefiind persoane rănite în urma acestui eveniment rutier. 

Potrivit polițiștilor care au fost sesizați de participanții la trafic, animalul a fost găsit întins pe mijlocul drumului și nu a supraviețuit impactului, cadavrul fiind preluat de AJVPS Cluj.

Circulația rutieră în zonă a fost perturbată o perioadă.

Sursa: Info Trafic jud. Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Bobby Varga, șoferul paramedic de la SMURD Cluj: Câteva secunde fac diferența dintre viață și moarte

Publicat

Booby Varga

Plutonierul adjutant șef Istvan ”Bobby” Varga și-a petrecut ultimii 17 ani din cei 43 pe care îi are la SMURD Cluj unde este șofer pe ambulanță și pe motocicletă, dar și paramedic, intervenind primul, de cel mai multe ori, cât se poate de repede, pentru a salva vieți.

Bobby Varga lucrează la Detașamentul 2 de Pompieri Cluj-Napoca de la Colina, din cartierul Mănăștur, cunoscând ca în palmă zona de Vest a Clujului, dar, în timp, a ajuns să știe străzile orașului mai bine ca un taximetrist.

”Am început să lucrez la SMURD Cluj din 2007, am făcut un curs la Târgu Mureș, și am fost încadrat ca și comandant de echipaj. Funcția presupune să fiu și șofer pe ambulanța SMURD.

Am o experiență destul de vastă și sunt printre cei mai vechi care suntem activi”, a declarat Bobby Varga pentru Cluj24.

Acesta are permis de conducere pentru categoriile A, B și C și conduce, pe lângă ambulanța SMURD și una dintre cele două motociclete de intervenție.

Pionierat la SMURD

Bobby Varga

Când s-a angajat la SMURD, a condus o ambulanță Mercedes veche, primită ca donație din Germania, iar când i s-a făcut instructajul i s-a atras atenția să aibă grijă unde se sprijină și pe ce să nu pună mâna.

”Atunci era pionierat. Ulterior, după 2008-2009 au venit ambulanțe noi, iar parcul auto al SMURD Cluj s-a îmbunătățit.

Țin minte că îmi lua ceva timp să ajung la accidente, urcam agale Calea Turzii, și până și autospeciala de descarcerare ajungea mai repede.

Acum avem autospeciale moderne, chiar nu avem de ce să ne plângem.

La o intervenție e vital timpul de reacție, de când s-a dat alarma până ajuge primul echipaj și pentru asta se folosesc și motocicletele SMURD.

4 minute la stop cardiac

În caz de stop cardio-respirator, după 4 minute, timp în care creierul nu mai primește oxigen deoarece inima nu mai pompează sânge, încep să se deterioreze celulele, acesta fiind un proces ireversibil.

Chiar dacă pacientul își revine, are mai șanse să rămână cu sechele. De aceea timpul în care ajungem la caz este extrem de important.

Acum timpul de reacție este de circa 4 minute pe ambulanța SMURD, depinde de zonă, iar viziunea s-a schimbat în sensul că s-a descentralizat mult SMURD-ul și au fost înființate subunități în mai multe zone din județ tocmai pentru a reduce acest timp”, a explicat șoferul paramedic de la SMURD.

Mai repede pe motor

Acesta a explicat cât e de importantă o intervenție rapidă, pe care a făcut-o cu motocicleta, la un caz din Florești.

”Traficul era blocat, era oră de vârf, vineri după-amiază. M-am urcat pe bordură și am condus motocicleta cu mare prudență până la accident, iar colegii cu ambulanța SMURD și descarcerarea au ajuns după 10 minute.

Noroc că nu a fost ceva grav, dar dacă ar fi fost cineva care avea nevoie de prim-ajutor și nu se putea interveni mai repede, 10 minute era mult.

Eu am ajuns primul, am evaluat situația, am făcut ce trebuia să fac până la sosirea colegilor.

Sunt momente în care nu poți ajunge, ambulanța e mai mare, nu poți sări peste mașini, drumul este blocat, nu prea ai ce face”, a explicat Bobby.

Secundele contează

Șoferul de la SMURD a comentat și comportamentul în trafic al conducătorilor auto care, aflați, la volanul unor autoturisme, uneori nu dau prioritate cum ar trebui ambulanțelor, fiind preocupați de statul pe telefon, absorbiți în discuții sau ascultând muzică la căști sau cu volumul la maxim, fără să conștientizeze că se pierd secunde importante.

”În general nu sunt foarte responsabili, mulți sunt neatenți, evident că sunt și cei care te văd și se dau la parte din calea ta, dar tu trebuie să fii atent să îi ferești.

Ar trebui să se gândească acești șoferi că este o intervenție la un membru al familiei sale, că atunci poate altfel ar reacționa.

Câteva secunde contează foarte mult, pot face diferența dintre viață și moarte.

Noi încercăm să mergem cât mai repede, să ajungem în timp util.

Sunt și cazuri când ajungi în timp util și nu poți schimba soarta pacientului, dar e păcat să nu poți ajunge la alt caz la timp în care rănitul în accident ar fi avut o șansă.

Să nu intri ca un kamikaze în intersecție

Mai este și un aspect, legat de legislație. Ai voie să treci pe roșu prin intersecție, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, dar în cazul unui accident se consideră că avem și noi partea noastră de vină.

Și atunci nu poți intra ca un kamikaze prin intersecție.

Eu, de câte ori mă apropiu de o intersecție, încetinesc, pentru că am pățit-o. am avut un accident. Eram cu motocicleta, eu m-am oprit, dar un alt șofer a dat cu spatele și m-a lovit spunând că pur și simplu nu m-a văzut.

Am zburat de pe motor, m-am lovit, bine că nu a fost mai grav. Și apoi e complicat, fiind vehicul de instituție, se face anchetă. E aiurea să te simți vinovat pentru ceva ce nu ai făcut.

Nici extrema cealaltă nu e în regulă, să lași șoferii să intre ca un kamikaze prin intersecție, pentru că atunci nu i-ar interesa.

Trebuie să fii și puțin responsabil, să mergi repede ca să ajungi la caz, dar să nu-i pui în pericol pe ceilalți participanți la trafic, echipajul de ambulanță sau pacientul. E nevoie de menținerea unui echilibru foarte fin”, a precizat Varga.

Atenț la ceilalți participanți la trafic

Potrivit acestuia, mersul pe motocicleta SMURD este și mai riscant, pentru că lumea, câteodată, nu te vede, și nu trebuie să contezi pe faptul că un alt șofer te va feri.

”Trebuie să te gândești că trebuie să îi ferești pe toți și să ajungi în siguranță la caz, să conduci cu ochii în patru”, a concluzinat Bobby Varga.

De-a lungul timpului, acesta a ”furat” meserie de la alți șoferi mai vechi, astfel încât să fie în stare să conducă ambulanța cât mai repede, dar și, lin, deopotrivă, pentru a nu face mai mult rău pacientului transportat:

”Nu poți lua curba brusc, nu poți frâna brusc.

Pacientului din spate i se poate face rău doar prin simplul fapt că îl scuturi, se agită, îi crește tensiunea, îi înrăutățești starea.

Și atunci trebuie să fi foarte atent la volan, nici să nu simtă ce manevre faci. Totul este să te interesezeze, să vrei să faci asta”.

Intervenția la 9 electrocutați la Tarnița

Pe lângă faptul că este șofer pe ambulanță SMURD sau pe motocicletă, acesta este și paramedic, ceea ce înseamnă că, odată ajuns la caz, se transformă în salvator de vieți și acordă primul ajutor.

Un caz care l-a solicitat la maxim a fost înn 2016 la o intervenție în zona lacului Tarnița, când conducea o mașină de pompieri, după o sesiune de rotație de la SMURD.

”Se știa doar că erau ceva electrocutați și noi eram cel mai aproape.

Eram trei pe o mașină de pompieri, doi paramedici și șoferul care nu avea curs de paramedic, iar acolo am dat peste 9 persoane electrocutate, din care una în stop-cardiorespirator, una inconștientă, iar restul cu diverse probleme.

A trebuit să ne descurcăm singuri cam 15 minute până au venit alte echipaje în sprijin, s-a actival Planul Roșu.

A fost crunt, m-am simțit neputincios atunci, știam ce am de făcut, dar nu am avut echipamente medicale.

Fiind cel mai experimentat, alergam de la o victimă la alta, colegul paramedic a făcut 20 de minute masaj cardiac la victima în stop cardio-respirator, șoferului i-am explicat ce are de făcut.

S-a descurcat cum a putut

E o mare calitate să înveți, în anumite cazuri, să te descurci cu ce ai la fața locului, pentru că nu întotdeauna sunt condiții ideale, să faci maxim ce poți și să fii împăcat că ai făcut tot ce ai putut. Niciun accident, nicio intervenție nu seamănă una cu alta, fiecare are particularitățile sale.

După 17 ani de experiență la SMURD îmi cam dau seama la un caz dacă o victimă are șanse de supraviețuire sau nu, dar, totuși, câteodată viața continuă să mă surprindă și să constat că scapă oameni pe care îi credeam pierduți. Nimeni nu cheamă SMURD de bine ce le este.

Iar satisfacția că ai salvat o viață dă un sens la tot ce faci și te încarcă cu energie pozitivă. Fără partea de satisfacții e greu, mai compensează din partea dramatică a meseriei”, a mai spus șoferul paramedic.

Meserie cu plăcere

Bobby Varga face ce face din pasiune și recunoaște că vine cu drag la serviciu: ”Când faci ceea ce-ți place, lucrurile merg mai ușor, chiar dacă este o meserie grea, mai ales pe partea emoțională”.

Lui Bobby, meseria aleasă i se potrivește ca o mănușă, mai ales de când conduce și motocicleta SMURD, hobby-ul său fiind vehiculele pe două roți.

Acasă conduce un motor, dar a ajuns să facă asta și la serviciu, așa că este de două ori câștigat, chiar dacă, la o intervenție, este îmbrăcat în costumul specific din piele în care căldura acumulată este, uneori, insuportabilă.

Locul de muncă ideal

”E locul de muncă ideal și fac ceea ce fac cu drag.

Cu motocicleta am avut și satisfacții. Am învățat să nu conduc cu viteză excesivă, dar reușesc să mă strecor mai bine în traficul din Cluj. Nu știu să am peste 3 minute timp de intervenție cu motocicleta.

Am ajuns o dată din Mănăștur, de la Colina, la IRA, și am străbătut tot orașul în mai puțin de 3 minute, pentru a ajunge la un caz. Era zi de weekend, nu prea era trafic. Într-o zi normală se face mai mult, evident.

Am ajuns să cunosc orașul foarte bine, străzile, mai bine ca un taximetrist. Făceam patrulă cu motocicleta și mi-am făcut un fel de hartă în cap, dacă trebuie să ajung în punctul A, pe ce străzi trebuie să o iau”, a subliniat Bobby.

I-a născut în brațe

Pe lângă cazurile tragice pe care le-a trecut pe răboj, șoferul paramedic de la SMURD a avut parte și de unele fericite, cum este cel în care o femeie a născut în brațele sale.

Totul s-a întâmplat la o stână din zona de munte a Clujului, când a fost solicitată ambulanța la o gravidă, al cărei soț anunțase că femeia are contracții la 5 minute.

”Bărbatul ne-a rugat să nu intrăm că are câini și o aduce el la ambulanță. A intrat în coliba de la stână și a ieșit rapid spunând că <<e bai>>.

Eu am reușit să intru primul, am pus femeia în poziție de naștere și m-am trezit cu copilul în brațe. Au venit apoi și colegii cu kit-ul de naștere, cu echipamentul de rigoare.

A fost un sentiment plăcut, să asist la venirea pe lume a unui copil, o experiență de neuitat”, și-a amintit Istvan ”Bobby” Varga.

Sursa video: ISU Cluj – Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu, după victoria CFR Cluj cu Dinamo: La 0-2 am avut încredere că vom întoarce rezultatul

Publicat

Petrescu

Acesta a precizat că a fost supărat pentru cum a început partida, fiind surprins de felul în care a jucat echipa.

”Au venit jucători mulți, dar unii au venit târziu. M-am bazat pe cei de pe bancă că vor intra bine. La pauză aș fi făcut 7 schimbări, dar nu aveam voie și nu am vrut nici să schimb echilibrul. Ne-a ajutat foarte mult golul lui Dani, s-a văzut că are valoare.

Sunt convins că vom suferi în continuare și în România și în cupele europene și jucătorii care au venit sper să intre, plus că că mai avem nevoie de 2 jucători dacă vrem să avem pretenții, mijlocaș și atacant.

Cei de la Dinamo joacă bine, au un lot bun”, a spus Petrescu.

Acesta a precizat că la scorul de 0-2 pentru Dinamo a simțit că echipa sa poate întoarce rezultatul.

”La 0-2 le-am spus că am mare încredere că putem întoarce”, a subliniat antrenorul CFR Cluj.

 

 

Citește mai departe

CULTURA

Vamos a la Playa, festivalul CU și PENTRU clujeni. Litoralul vine, timp de 10 zile, pe plaja Grigorescu

Publicat

Între 26 iulie și 4 august 2024, plaja Grigorescu din Cluj-Napoca devine centrul distracției și relaxării urbane, găzduind a șasea ediție a festivalului Vamos a la Playa. Timp de 10 zile, evenimentul promite să aducă atmosfera vacanțelor mediteraneene în inima orașului, oferind clujenilor activități diverse și momente de relaxare pe malul Someșului Mic.

Festivalul Vamos a la Playa, organizat de Urbannect, revine pe plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024, cu o ediție prelungită de activități, întâlniri și experiențe pe plajă.

10 zile de festival, în premieră, pe malul Someșului

În premieră, evenimentul se va desfășura pe parcursul a 10 zile, din care zilele de weekend vor cuprinde o activitate mai intensă, inclusiv concerte, spectacole și jocuri, iar restul zilelor vor oferi cadrul potrivit pentru realxare și socializare pe malul râului.

„Noi am făcut un eveniment care s-a chemat avanpremiera Vamos a la Playa și care s-a desfășurat în timpul Zilelor Clujului. Am fost pe plajă timp de două zile, la început lunii iunie, și toată lumea din zonă ne-a spus că e păcat să plecăm așa repede, să mai stăm.

Atunci, ne-am gândit să facem un format în care să avem un weekend, cel de început, cu activitate mai intensă, cu concerte, iar apoi să încercăm ca de-a lungul săptămânii să aducem clujenilor în fiecare zi câte o activare: într-una dintre zile, vom avea o întâlnire cu clubul cioplitorilor, în altă zi, o întâlnire cu un club de drumeți, astfel încât, fără să deranjăm pe nimeni, clujenii să poată găsi un punct de atracție pe plajă”, a declarat președintele Urbannect, Dan Clinci, pentru Cluj24.

Concerte live, jocuri și piscină cu apă încălzită

Vamos a la Playa a debutat în 2015, iar succesul său a continuat cu ediții anuale între 2016 și 2020. După câțiva ani de pauză, festivalul revine într-un spațiu regândit și proaspăt reamenajat.

La ediția de anul acesta, timp de zece zile, între orele 12 și 22, vor avea loc diverse activități și spectacole, inclusiv:

  • Concerte live susținute de artiști precum Om la lună, Luna Amară, Dean Klooge, Score Band, Mano & Gregor Band și mulți alții. Concertele se vor desfășura doar în weekend, între orele 18:00 și 22:00, pentru a nu deranja locuitorii din zonă.
  • Piscină, boho lounge & bar, food point, DJ, campionat de table cu premii, pictură pe față, fitness și multe alte surprize.
  • Spectacole de acrobație cu flăcări, artiști și artizani locali care își vor expune și vinde creațiile.

Zonă foodcourt, pentru prima oară pe plaja Grigorescu

„Vom monta un lounge, vom aduce echipamentul cu care am obișnuit deja clujenii, numit generic «sufrageria urbană». Acesta constă în șezlonguri, băncuțe, scaune, măsuțe, lucruri care practic te ajută să stai mai comod la plajă.

Pe lângă acestea, avem echipamente destinate copiilor, piscina mare, pe care am avut-o în fiecare an începând cu 2016, cu diametrul de 7 metri și pe care o umplem cu apă de la rețeaua orașului și nu din Someș. Vom avea jocuri, atât pentru copii, cât și pentru adulți, vor rămâne și cutiile de table de la campionatul pe care îl vom avea în weekend.

Va rămâne deschisă și zona cu mâncare, pe platoul de lângă terenurile de sport. Și acest lucru ne-a fost cerut de public, să fie și ceva de mâncare. De asemenea, va rămâne și promenada artiștilor și artizanilor, care vor expunde și vinde ce are fiecare”, au mai arătat organizatorii evenimentului.

Clujenii, invitați să contribuie la programul festivalului

Accesul la Vamos a la Playa a fost și rămâne gratuit. Mai mult, în cele 10 zile pe malul Someșului, clujenii sunt invitați să participe activ, aducând propriile contribuții în cadrul festivalului.

Astfel, programul se îmbogățește continuu, iar organizatorii sunt deschiși la propuneri pe care le pot trimite la adresa asociatia.urbannect@gmail.com.

„Programul nostru este unul organic, în sensul în care el se completează din mers. Oricine dorește să vină cu o activitate pe plajă este binevenit, programul este deschis pentru clujenii care ne vor vizita. Suntem deschiși spre comunitate nu numai în a le oferi ceva, ci și prin a-i chema să ofere la rândul lor ceva cetățenilor, prin intermediul nostru”, a precizat Dan Clinci.

Un festival pentru TOȚI clujenii

Vamos a la Playa nu se adresează doar comunității din Grigorescu, ci întregii comunități clujene, a mai explicat Dan Clinci. Urbannect dorește să ofere un eveniment accesibil tuturor, indiferent de vârstă sau posibilități financiare.

„Acest eveniment nu se adresează specific comunității din Grigorescu, ci comunității orașului, deoarece încearcă să ofere un eveniment care să aibă activități adresate tuturor vârstelor și preocupărilor. Totodată, se adresează și celor cu posibilități mai mari și mai mici. Evenimentul nu este orientat către profit, toate activitățile propuse de noi pot fi urmate fără taxă de participare.

Credem că utilizând temporar spațiul public în acest mod, în interiorul comunității se țes legături mai puternice între oameni care altfel poate nu s-ar întâlni. De exemplu, concursul de table este în cadrul evenimentului deoarece am pornit de la considerentul că table joacă toată lumea, așa că prin intermediul campionatului se întâlnesc persoane de vârste diferite, din zone diferite ale orașului, cu preocupări diferite, și care la un moment dat pot să se constituie într-o comunitate. Asta face Urbannect, conectează oameni. Folosim plaja Someșului pentru a da posibilitatea cetățenilor de a se conecta”, a adăugat el.

Respect pentru spațiul public

Urbannect s-a asigurat că nu va ocupa intruziv spațiul public. Astfel, festivalul își propune să redea atmosfera relaxantă de litoral utilizând doar 14% din suprafața zonei de agrement pentru a respecta și nevoile celor care doresc să se bucure de malul râului fără a fi implicați în activitățile festivalului.

„O preocupare a noastră a fost să lăsăm majoritatea spațiului amenajat la dispoziția clujenilor și să nu îl ocupăm intruziv, să nu acaparăm spațiul cu o activitate pe care poate unii nu o vor aici. Am măsurat pe harta orașului, cu mijloace specifice cartografiei, și noi ocupăm 14% din suprafața amenajată pe malurile Someșului.

Așadar, clujenii care nu au chef de Vamos a la Playa și nu doresc să stea pe șezlongurile noastre au 86% din suprafață la dispoziția lor. Am încercat să fim cât mai discreți, de aceea ne-am retras într-o suprafață minimă”, a explicat Dan Clinci.

O experiență sustenabilă de festival

Organizatorii promit să facă acest eveniment cât mai sustenabil și durabil. Astfel, participanții vor putea vedea pe plajă, pe toată durata festivalului, o unitate mobilă de auto-sustenabilitate, echipată cu panouri solare. Aceasta va alimenta încălzirea piscinei și pompele de curățare, iar curentul produs va fi utilizat și pentru iluminat, evidențiind angajamentul față de protecția mediului.

„Urbannect face parte dintr-un proiect care se cheamă Net Zero Cities, ca atare facem toate eforturile ca acest eveniment să fie cât mai sustenabil și durabil. Astfel, veți găsi pe plajă unitatea noastră mobilă de auto-sustenabilitate, formată din panouri solare, dintr-un invertor și dintr-o baterie, care este menită să arate clujenilor «pe viu» ce înseamnă energia alternativă.

Această unitate mobilă va alimenta încălzirea piscinei, pompele de curățare. Clujenii sunt invitați să vină să vadă pe viu cum funcționează panourile solare și în același timp curentul va fi folosit pe cât posibil, inclusiv în ce privește iluminatul. Așadar, este un festival verde, un festival care încearcă să sensibilizeze lumea la nevoia adaptării la schimbările climatice la energia alternativă”, a afirmat președintele Urbannect.

Cum devin spațiile „locuri”?

Deseori, spațiile publice nu ajung să fie percepute drept locuri cu identitate distinctă și rămân simple întinderi vagi și nedefinite. Pentru ca un spațiu să devină un loc, acesta trebuie să capete particularități și personalitate care să îl facă unic și relevant pentru comunitate.

Inițiative precum Vamos a la Playa sunt esențiale în acest proces de transformare, aducând viață și caracter acestor spații prin activități diverse și interactive.

„Lipsa unor zone interactive este un lucru care se poate afirma despre întregul spațiu public, și nu doar cel clujean. În primul rând, trebuie construit ambientul sau setat decorul. După ce acesta este construit, după ce spațiul public devine o scenă, este rândul celor ca noi, celor care să populeze locul cu activitate temporară sau permanentă”, a conchis Dan Clinci.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax