Connect with us

ACTUALITATE

Cum îți calculezi data de la care poți beneficia de PENSIE anticipată sau pensie la limita de vârstă

Publicat


talon

Vârstele standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sunt stabilite prin lege în funcţie de sexul, luna şi anul naşterii persoanei. Există o aplicație pe care o puteți utiliza pentru a vă calcula data la care puteți ieși la pensie, conform Alba24.ro.

Acestea sunt detaliate în Anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010. Vârsta de pensionare ar putea fi modificată în România, dar până atunci, puteți afla la ce vârstă vă puteți pensiona anticipat sau la termen, grație unei aplicații disponibile online.

Reamintim că vârsta de pensionare a fost redusă pentru cetățenii din 115 localități din România. Lista poate fi consultată AICI.

Portalul Casei Naționale de Pensii dispune de o aplicaţia „Când mă pot pensiona?” care oferă date cu caracter informativ cu privire la data pensionării.

Aplicația poate fi accesată AICI.

Pentru a afla data la care vă puteți pensiona, este nevoie să introduceți data nașterii și codul generat automat pe pagină.

Apoi să dați click pe ”Calculează”. În partea de jos a aplicației va apărea un tabel în care veți regăsi datele la care puteți beneficia de pensie anticipată, pensie la limita de vârstă și pensie parțial anticipată.

Exemplu de calcul a datei de pensionare

De exemplu, o persoană născută 1980, cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani, poate ieși la pensie la limită de vârstă în anul 2045.

pensie calculator

Calculul de mai sus este valabil în stiuația legilor actuale. Reamintim că la nivel înalt se discută modificarea vârstei de pensionare.

Spre exemplu, vârsta standard de pensionare pentru femei este în prezent de 61 de ani și 6 luni dar va crește treptat până la 65 de ani.

Creşterea vârstei de pensionare va avea loc gradual, până în 2030, este anunțul ministrului Muncii, făcut în urmă cu câteva luni.

Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și 6 luni și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030. Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.

Cum poți afla online vechimea în muncă

Casa Naţională de Pensii Publice şi-a actualizat serviciile electronice, astfel că oamenii pot verifica acum online ce vechime au acumulat în anii de muncă, dar şi dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile pentru pensie.

Odată creat contul, poţi afla rapid vechimea acumulată, prezentată fie ca situaţie lunară, fie ca situaţie anuală. Detalii, pas cu pas AICI

Trebuie să îți faci un cont online pe site-ul CNPP AICI, pentru a putea vedea vechimea ta în muncă din evidențele autorităților. În acest sens, se completează un formular online AICI care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii.

Cât costă 6 ani de vechime în muncă

Pentru acești 6 ani se vor achita aproape 46.000 de lei. Autoritățile nu au impus însă un plafon maxim, așa ca sunt și persoane care s-au angajat să vireze sume mai mari, în speranța că vor avea o pensie buna.

Persoanele care vor să acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat pot face acest lucru până la finalul lunii august 2023.

Sursa: Alba24.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Nouă profesori pentru educație timpurie din Cluj-Napoca premiați la Conferința Națională eTwinning 2024

Publicat

profesori

Conferința Națională eTwinning desfășurată în weekend-ul 18-19 ianuarie la București a decernat Premiile Naționale eTwinning 2024, iar pe lista premianților s-au aflat și 9 profesori pentru educație timpurie din 5 grădinițe din Cluj-Napoca: Grădinița cu Program Prelungit “Micul Prinț”, Grădinița cu Program Prelungit “Mămăruța”, Grădinița cu Program Prelungit “Parfum de Tei” , Grădinița cu Program Prelungit “Bambi” și Grădinița cu Program Prelungit “Căsuța Poveștilor”.

Cadrele didactice nominalizate au fost însoțite la festivitatea de premiere de către inspectoarele pentru educație timpurie Lolica Tătaru și Ana -Maria Nechita și de către directorii unităților de învățământ.

Două proiecte internaționale

profesori

Cadrele didactice clujene au fost implicate în 2 proiecte eTwinning, de colaborare internațională.
Proiectul “If you come to Earth” la care au participat profesoarele pentru educație timpurie Nădejde Ramona, Truța Luciana, Veres Iuliana, Bodor Andra Laura, Daniel Gabriela Elena,Tite Alina și Gergely Erika-Magdolna, împreună cu preșcolarii din grădinițele “Micul Prinț”, “Mămăruța” și “Parfum de Tei” Cluj-Napoca au obținut premiul I la secțiunea “Proiecte derulate de ambasadori eTwinning”, 2 dintre membrii proiectului, Nădejde Ramona și Gergely Erika-Magdolna, având calitatea de Ambasadori eTwinning.
Proiectul „If you come to Earth” s-a desfășurat pe parcursul anului școlar 2023-2024, având parteneri din România , Grecia și Cipru de nivel preșcolar. Proiectul a avut ca și punct de plecare cartea ”If you come to Earth” scrisă de Sophie Blackall, de două ori câștigătoare a Medaliei Caldecotta.

Extraterestrul Toto

În această carte, un copil îi scrie o scrisoare unui extraterestru despre planeta noastră și acesta este pretextul prin care am solicitat copiilor să devină ghizii extraterestrului, numit de noi Toto, pe planeta noastră.

Împreună cu copiii, fiecare partener a venit cu propuneri cu privire la temele care vor fi abordate pe parcursul proiectului. În urma acestui brainstorming au fost selectate temele care s-au repetat în toate țările partenere și echipe internaționale de cadre didactice au pregătit prezentări și activități educative pentru preșcolari. Așadar împreună cu copiii l-am învățat pe extraterestrul Toto, despre Oameni, Jocuri și Jucării, Artă, Animale și despre Mare/Apă.

Premii 1

Proiectul “Christmas” care au avut ca și membrii pe Soporan Raluca și Igna Crina și preșcolarii din grădinițele “Bambi” și “Căsuța Poveștilor” au obținut premiul I la secțiunea nivel Preșcolar.
Proiectul “Christmas” a fost o oportunitate unică de a învăța despre tradițiile altor culturi, de a experimenta bucuria colaborării internaționale și de a sărbători Crăciunul într-un mod creativ și interactiv.
Aceste proiecte au contribuit la dezvoltarea competențelor-cheie, la consolidarea relațiilor între grădinițe din diferite țări și la promovarea diversității culturale.
Activitățile au fost integrate în curriculumul educațional, sprijinind dezvoltarea abilităților artistice, cognitive, digitale și sociale ale copiilor.

147 de proiecte depuse

Premiile au fost acordate pentru proiectele eTwinning derulate în anul școlar 2023-2024. În competiție au fost înscrise 147 de proiecte, premiate fiind un număr de 22 de proiecte de cooperare europeană. Lista tuturor câștigătorilor este disponibilă pe site-ul acțiunii eTwinning: https://etwinning.ro/finalisti-premiile-nationale-etwinning-2024/
Acțiunea eTwinning este parte a programului Erasmus + al Comisiei Europene, fiind implementată la nivel național de către Agenția Națională pentru Programe Europene în Domeniul Educației și Formării Profesionale, instituție nominalizată drept centru național de coordonare prin Ordinul Ministerului Educației nr.240/09.09.2021.

Acțiunea se adresează tuturor unităților școlare din învăţământul preuniversitar, tuturor profesorilor, indiferent de disciplina predată, directorilor de unităţi şcolare şi inspectorilor şcolari.
Proiectele eTwinning sunt proiecte desfășurate pe platforma https://school-education.ec.europa.eu, adică într-un spațiu virtual de învățare bazat pe colaborare și schimb de experiență între cadre didactice și preșcolari/elevi din spațiul european.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujean amenințat de vecinii de bloc: Se îmbată și sună noaptea la soneriile ușilor din bloc. Îi punem o pătură în cap

Publicat

bloc

Un bărbat care locuiește într-un bloc dîn cel mai mare cartier din Cluj-Napoca, Mănăștur, este amenințat cu bătaia de vecini, care speră ca acesta să se potolească.

”În ultima perioadă are probleme și s-a apucat de băutură. E fix problema lui, dacă nu ne-ar deranja pe noi. Se îmbată și câteodată îl apucă după miezul nopții să iasă din casă și să sune la apartamentele noastre.

Vecinul locuiește la parter, sunt 8 apartamente pe scară în blocul cu 4 etaje în care stăm, sună la câțiva și apoi fuge în casă. Unde ați mai văzut așa ceva? Trezește tot blocul.

Avem camere video în scară, l-am văzut ce face. I-am zis o dată prietenește să se potolească, dar s-a jurat că nu își amintește ce face.

Ce putem face în cazul ăsta? Doar să îi punem o pătură în cap și să-i dăm câteva”, și-a vărsat năduful un clujean pe o rețea de socializare.

Dat pe mâna Poliției

Sesizarea a stârnit un val de reacții din partea internauților.

”Eu l-aș pândi și i-aș da până se trezește. Asta face băutura din om”, a comentat un clujean.

Un altul a sugerat ca vecinul care provoacă problemele să fie dat pe mâna poliției.

”Îl așteptați, îl prindeți și sunați la 112. După o noapte la poliție cred că îi piere cheful de sunat pe la uși”, a scris altul.

Cel mai bun sfat a venit, însă, de la un alt internaut.

”Io l-aș prinde și l-aș lega de balustradele de la scări, să stea până dimineață pe scară. No atunci o să vedeți dacă mai face deranj”, a postat un alt internaut.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

11 ani de la tragedia aviatică din Munții Apuseni. Au murit atunci pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion

Publicat

Apuseni

Luni se împlinesc 11 ani de la tragicul accident aviatic din Munții Apuseni, care a avut loc în 20 ianuarie 2014, când un avion care executa o cursă umanitară, a executat o aterizare forțată într-o zonă împădurită din Munții Apuseni la o altitudine de circa 1600 m, lângă satul Petreasa din comuna Horea, situat la limita dintre județele Cluj și Alba.

Avionul, pilotat de Adrian Iovan în calitate de comandant și Răzvan Petrescu în calitate de copilot, transporta o echipă de cinci cadre medicale de la București la Oradea. Echipa urma să preleveze ficatul, rinichii și corneele de la o donatoare de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

În accident au murit comandantul avionului, pilotul Adrian Iovan, și studenta la medicină Aurelia Ion, iar copilotul Răzvan Petrescu și cei patru medici – dr. Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, dr. Valentin Calu de la Spitalul Elias, dr. Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria”, dr. Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș – au fost răniți.

Cauzele accidentului

Raportul final elaborat de către autoritatea națională de investigare a evenimentelor produse în aviația civilă din 19 octombrie 2015 arată că determinantă în producerea accidentului a fost oprirea motoarelor ca urmare a givrajului sever al carburatoarelor, iar cauzele favorizante au fost evaluarea eronată a factorilor de risc specifici desfășurării acestui zbor, precum și mai multe decizii eronate ale comandantului aeronavei.

Anunțarea accidentului a fost făcută prin 112 de dr. Zamfir la ora 16:16, iar pentru salvarea răniților a fost mobilizată echipa Salvamont Cluj, dar la căutări au participat peste 70 de pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști și salvamontiști, din județele Cluj, Bihor, Mureș și Alba, precum și circa 200 de localnici.

Primii salvatori au fost trei săteni – Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu și Gheorghe Trif, locuitori din comuna Horea (județul Alba), care au ajuns la locul accidentului după 5 ore, locul fiind greu accesibil, cu zăpadă înaltă și ceață densă, iar evacuarea răniților a început în jurul orei 22.

La 2 februarie 2014 a avut loc o analiză în CSAT în care s-a discutat despre accident și s-a cerut demisia generalului Marcel Opriș, șeful STS. În declarația de după ședință, fostul președinte Traian Băsescu a încercat să îl scuze STS afirmând că instituția n-ar fi putut face mai mult în acel moment, deoarece putea localiza doar telefoanele fixe, în cazul celor mobile singura informație fiind cea primită de la operatorul de telefonie, celula, care în zonă avea o suprafață de circa 200 km2.

În raportul prezentat de Ministerul Transporturilor s-a afirmat că prima localizare s-ar fi făcut prin intermediul „aplicațiilor din telefonul mobil al unui supraviețuitor”, ISU Cluj primind de la STS coordonatele 46.6023°N 22.98421°E, pe care le-a transmis ISU Alba. Aceste coordinate au indicat un punct situat la circa 5,5 km Nord de punctul real al impactului, care avea coordonatele 46.554383°N 22.980338°E.

Raportul final privind accidentul publicat de CIAS

La 16 octombrie 2015 Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a emis în calitate de autoritate de investigare a evenimentelor produse in aviația civilă, raportul final privind accidentul din Munții Apuseni, raport prezentat public în 19 octombrie 2015.

Eugen Suciu, membru al comisiei de investigație în cadrul CIAS, a spus că aeronava a fost pilotată de către Răzvan Petrescu, dar comandant a fost Adrian Iovan, iar acesta a avut puterea de decizie. De asemenea, a subliniat că scopul investigațiilor CIAS nu a fost tragerea la răspundere a celor ce au greșit, ci stabilirea cauzelor accidentelor și recomandarea măsurilor necesare pentru evitarea pe viitor a acestora.

Conform raportului, cauza determinantă a producerii accidentului a fost oprirea motoarelor ca urmare a givrajului sever al carburatoarelor. Cauzele favorizante au fost evaluarea eronată a factorilor de risc specifici desfășurării acestui zbor – datorată întreruperii mari de la zbor și lipsei de experiență a echipajului pe aeronava BN-2A-27, inclusă în clasa MEP, precum și mai multe decizii eronate ale comandantului aeronavei: de a continua misiunea de zbor în condiții meteorologice care au favorizat givrajul sever al carburatoarelor, de a zbura o lungă perioadă de timp în condiții de givraj, de a continua misiunea sub AMA, în condiții de zbor IMC după reguli de zbor la vedere (VFR) și de a decola cu masa peste limita maximă admisă și cu poziția centrului de greutate în afara limitelor calculate și impuse de producător.

Deciziile, luate de Iovan

Raportul final al CIAS a precizat că Adrian Iovan a fost comandantul echipajului, căruia i-a revenit responsabilitatea tuturor deciziilor. Experiența totală de zbor a lui Iovan era la acel moment de 15.261 ore și 10 minute, dar din care pe avioane de tip BN-2A-27 de doar 42 de ore și 17 minute, iar a lui Petrescu de 886 ore 12 minute, din care pe avioane de tip BN-2A-27 de doar 21 de ore și 35 de minute. Cu avionul YR-BNP nu mai zburaseră de 11 luni, din 6 februarie 2013.

Experiența redusă a ambilor pe acest tip de avion a favorizat luarea deciziilor greșite. Iovan a încredințat sarcinile de pilotare lui Răzvan Petrescu repartizându-i postul de pilotaj din stânga, obișnuit pentru pilotajul unui avion. De obicei acest post trebuia ocupat de comandant, care trebuia să piloteze efectiv, dar acest lucru nu era obligatoriu.

Alte cauze

La începutul zilei de 20 ianuarie, condițiile meteo pe Aeroportul Băneasa nu au permis decolarea. Aceste condiții s-au îmbunătățit la ora 13 și comandantul a decis efectuarea zborului, deși buletinele meteo indicau condiții favorabile apariției givrajului. După decolare s-a constatat că avionul urca foarte greu, cauza declarată de raportul final fiind greutatea foarte mare și centrajul prost.

În urma zborurilor de test anterioare s-a dovedit că avionul avea la bord prea multă benzină, dar descărcarea unei părți a ei ar fi întârziat decolarea, și așa foarte târzie. De fapt greutatea reală era doar cu puțin mai mică decât cea maximă admisă, dar depășea greutatea admisă după metoda de calcul standard, care prevede 96 kg pentru bărbați și 78 kg pentru femei. La îmbarcare pasagerii s-au așezat cum au dorit, medicii Calu, Pivniceru și Ianceu în rândurile al doilea și al treilea, iar medicul Zamfir și studenta Aurelia Ion în rândul al cincilea, ultimul.

Această așezare a situat centrul de greutate prea în față, în afara anvelopei de centrare, urmarea fiind un avion greu de bot și cu rezistență la înaintare mărită. Oricum, raportul a arătat că un centraj corect nu ar fi fost posibil doar prin repartizarea pasagerilor pe locuri.

După decolare avionul a urcat foarte greu, inițial neputând să urce peste nivelul 100, ceea ce a sugerat că problemele givrajului au apărut de la început. La traversarea Carpaților Meridionali, Centrul de control regional le-a cerut să urce, răspunsul lui Iovan a fost că se vor conforma, dar cu o rată de urcare foarte mică.

După traversarea munților avionul a coborât la nivelul 2590 m și n-a mai putut urca, ceea ce a denotat problemele givrajului, astfel că Iovan a decis să coboare la 2435 m. Zborul a redevenit unul după IFR, dar nu conform planului de zbor inițial.

Aterizare forțată

La ora 15:39:53 profilul de zbor a indicat o accentuare a zborului în coborâre, comisia de anchetă considerând că acesta a fost momentul când motoarele s-au oprit datorită givrajului.

În continuare pilotul n-a mai avut ce face decât să execute un zbor planat până la aterizarea forțată, care a avut loc la altitudinea de 1600 m într-o zonă împădurită, rezultând distrugerea aeronavei, decesul lui Iovan și a Aureliei Ion, rănirea gravă a medicilor Calu, Pivniceru și Ianceu și rănirea ușoară a medicului Zamfir. Cu excepția lui Zamfir, care își legase centura de siguranță cu puțin timp în urmă, niciunul dintre ceilalți, piloți sau pasageri, nu au avut centurile de siguranță puse.

Acțiunea de căutare și salvare

Pentru localizarea accidentului, avionul a fost dotat cu baliză de localizare de tip ELT. Aceste tip de baliză emite semnale pe frecvențele 121,5 MHz și 406,0xx MHz. Frecvențele de 406,0xx MHz pot fi recepționate doar de către sateliții Centrului COSPAS – SARSAT (Centrul de Căutare-Salvare Satelitară), prin Centrul de la Moscova (MCC), ori aceasta n-a răspuns în cursul zile de 20 ianuarie.

Încă din raportul de anchetă preliminar, CIAS a precizat că baliza ELT cu care a fost echipat avionul a fost de tip ARTEX C406-2. S-a constatat că LED-ul balizei clipea, ceea ce a fost o confirmare că baliza funcționa, însă cablul de legătură spre antena de 406 MHz a fost rupt de la bază și nu a fost găsit la locul accidentului, situație confirmată în raportul final care recunoaște că acest aspect rămâne neelucidat.

Inițial, STS a afirmat că localizarea s-a făcut de la primul apel la 112, însă localizarea a fost greșită, drept care a fost deschisă o anchetă și asupra acestui aspect, ce a urmat să stabilească dacă vina a aparținut STS sau operatorilor de telefonie mobilă. Din recomandările raportului ministrului de Interne de atunci, Gabriel Oprea, a reieșit că la data accidentului procedura de localizare pe baza apelurilor telefoanelor se aplica doar în cazurile cerute de justiție, nu și în caz de accident.

STS a afirmat că deși s-a făcut tot posibilul, nu s-a reușit localizarea prin GPS a telefoanelor de la locul accidentului.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, revine la 6%

Publicat

BNR

Nivelul ridicat al inflației, care a fost 5,1% an/an în decembrie 2024, dar și situația politică tulbure au provocat „creșteri însemnate în a doua parte a lunii noiembrie”, conform BNR.

Astfel, arată analistul economic Radu Georgescu, indicii ROBOR s-au deplasat din apropierea pragului de 5,5%, cât este dobânda pentru facilitatea de depozit, care devenise principala rată directoare, către 6%, cotație comparabilă cu cea din prima parte a lui iulie trecut.

ROBOR la 3 luni revine spre 6%

Radu Georgescu arată că BNR a menținut rata de referință la 6,5%, în condițiile în care există „perspectiva scăderii ratei anuale a inflației în primele trei luni ale anului curent, dar pe o traiectorie mai ridicată decât cea anticipată anterior”.

La finalul săptămânii trecute, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a urcat de la 5,93 la 5,94%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a crescut la rândul său de la 5,98 la 6% iar cel la 12 luni de la 6,08 la 6,09%.

Trezoreria se împrumută tot mai scump

„Îngrijorările investitorilor financiari, locali sau străini, legate de poziția fiscală și cea externă a economiei românești și tendința de scumpire a creditelor guvernamentale pe plan mondial au obligat Trezoreria să se împrumute tot mai scump”, arată Radu Georgescu.

Astfel săptămâna trecută, joi, statul a atras din piață 400 de milioane de lei, valoarea programată a emisiunii, cu scadența iulie 2030, la o dobândă medie anuală de 7,75%, la care s-au adăugat alte 400 milioane lei scadente în iulie 2034 la un randament mediu anual de 7,98%.

„Este de așteptat ca până la sfârșitul lunii, Finanțele să depășească plafonul de împrumut pentru ianuarie care se ridică la circa 5,8 miliarde lei”, a mai arătat analistul economic.

Cursul euro fluctuează, dar într-un culoar îngust

Cursul euro a fluctuat, ca de obicei, într-un culoar îngust: 4,9731 lei, la începutul săptămânii, și 4,9759 lei, la sfârșitul ei. Tranzacțiile s-au realizat între 4,973 și 4,978 lei.  Volatilitatea perechii euro/dolar a fost una ridicată, cu câteva zile înainte de noua învestitură a lui Donald Trump. De la un minim de 1,0178 dolari, la începutul săptămânii, euro a crescut la 1,0355 dolari, pentru ca vineri piața americană să se închidă la 1,0278 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,8734 lei, la 4,8284 lei, la finalul săptămânii.

În 19 decembrie lira sterlină a atins un maxim istoric de 6,0430 lei, impulsionat de nivelul ridicat al ratei de referință al Băncii Angliei. Temerile legate de creșterea deficitului bugetar al Regatului Unit, a forțat Londra să se împrumute la cea mai ridicată dobândă începând cu 1998, iar lira sterlină a scăzut vineri la 5,8939 lei, medie care nu a mai fost atinsă de la jumătatea lui septembrie.

Efectele deciziei Băncii Naționale a Elveției din decembrie de a tăia rata de referință de la 1 la 0,5% s-au estompat treptat iar cursul francului elvețian a închis săptămâna la 5,2980 lei.

Prețul gramului de aur a coborât ușor

După ce a atins joi maximul istoric de 420,8502 lei, prețul gramului de aur a coborât la 419,8038 lei. Scăderea s-a datorat atât deprecierii monedei americane cât și a metalului galben la 2.697,90 – 2.724,30 dolari/uncie.

Intenția lui Donald Trump de a dereglementa, conform unor surse, piața cripto a avut ca efect aprecierea monedelor digitale. Totodată, vineri a fost lansată o criptomonedă care poartă numele „Official Trump”, recunoscută de președintele american, care a devenit a una dintre cele mai tranzacționate monede digitale.

La sfârșitul săptămânii, bitcoin s-a apropiat de maximul de 108.315 dolari, atins în 17 decembrie, și se tranzacționa în culoarul 103.373 – 105.448 dolari. Ethereum fluctua între 3.147 și 3.373 dolari.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate