Connect with us

ACTUALITATE

Cum au fost diagnosticați greșit Sorina Pintea și Mircea Hava. Două cazuri care arată DEZASTRUL din sistemul de sănătate

Publicat


Când era ministru al Sănătății în funcție, Sorina Pintea a pățit ceva ce li se întâmplă multor români care se duc din doctor în doctor, primesc un tratament greșit și abia într-un final află boala reală de care suferă și ajung să urmeze tratamentul corect. Asta, într-un caz fericit. Ceea ce a trăit Sorina Pintea, a trăit și fostul primar al municipiului Alba  Iulia, Mircea Hava, și el diagnosticat greșit anul trecut, o situație care i-a pus în pericol viața.

Cei doi sunt persoane publice, astfel încât cazurile lor devin cunoscute mai rapid, însă foarte mulți români primesc tratamente și diagnostice greșite, cauzate de analize greșite. Sorina Pintea și-a povestit pe larg experiența traumatizantă pentru ea și pentru familie, precum și timpul prețios pierdut până la ajunge la un tratament adecvat. 

De cealaltă parte, deși nu și-a spus povestea public, Mircea Hava a pățit la fel. A făcut mai multe analize în țară, la Alba Iulia și la Cluj-Napoca. A primit chiar un tratament care, paradoxal, îi făcea rău din cauza diagnosticului greșit. A fost perioada în care primarul (pe atunci) din Alba Iulia ducea vizibil o boală grea, pentru care tratamentele nu funcționau. Până la urmă a apelat la o clinică din Austria, unde a fost diagnosticat corect și a putut urma ulterior un tratament adecvat.

Povestea fostului ministru Pintea, a devenit publică fiind relatată de mai multe ziare online și televiziuni. Redăm mai jos povestea ei, așa cum rezultă din declarațiile publice pe care le-a făcut pe acest subiect.

  • „Nu ştia boala cu cine se pune. Şi pentru mine a fost un şoc. Trebuie să recunosc că a fost pentru a doua oară în viaţa mea când m-am simţit descumpănită şi dezorientată puţin. Am primit un diagnostic ciudat, un diagnostic care m-a pus pe gânduri, dar să încep cu începutul. În luna iulie 2019 mi-au apărut nişte pete pe faţă, identice, pe ambii obraji. M-am dus la un dermatolog ca orice om normal, mi s-a spus că am o dermatită, am primit unguente, şi m-am dus în vacanţă la începutul lui August. Am venit acasă, pentru că semnele nu treceau, am consultat un al doilea dermatolog care mi-a schimbat unguentul, dar tot unguent a fost, apoi au început să-mi apară pete pe mâini. M-am dus la al treilea dermatolog şi am primit două tipuri de unguente, unul pentru mână şi unul pentru obraji. Am fost apoi în delagaţia oficială, în septembrie, cu primul ministru al Românie,i în America şi acolo am început să mă simt foarte rău. Eram obosită, dar am pus-o pe seama fusului orar, a oboselii de la minister, mă rog. Nu credeam că sunt bolnavă. Adică să am altceva. Am revenit în ţară şi am început să mă simt din ce în ce mai obosită.
  • În 25 octombrie, dimineaţa, îmi aduc foarte bine aminte datele pentru că am făcut aşa, nişte legături. M-am trezit şi nu puteam să-mi desfac mâinile. Nu puteam să-mi ridic mâna stângă, mâna stângă şi piciorul stâng erau cele mai afectate. M-am gândit că trebuie să consult un reumatolog.
  • Mi-am făcut o programare la doamna profesor Ruxandra Ionescu de la Sf Maria şi m-am dus la dânsa. Mi-a spus, aveţi o miozită, luaţi un antiinflamator şi faceţi setul acesta de analize. Luni, 4 noiembrie, guvernul Orban a fost votat în Parlament deci eram ocupată, tebuia să-mi adun lucrurile din birou, trebuia să mă pregătesc de plecare, aşa că am amânat din nou pentru dimineaţa zilei de 5 noiembrie. Înainte să predau ministrului Costache ministerul am fost să-mi recoltez analizele şi mi-am văzut de treburile zilnice. După amiază am primit analizele şi le-am trimis doamnei profesor care mi-a spus la telefon, că este o dermatomiozită, că 80 la sută din pacienţi ascund un neoplasm şi că ar fi bine să-mi fac un computer tomograf. La care eu am fost foarte … zic, ce fel de computer tomograf ? Dar foarte calmă. Şi a spus, păi, la tot corpul. În acel moment am realizat. A fost momentul în care am realizat ce se întâmplă.
  • Eram cu soţul meu şi i-am spus că nu pot să amân până dimineaţă investigaţia aşa că mi-am făcut în seara respectivă investigaţia, am fost norocoasă şi sunt, recunosc, şi am dormit cumva liniştită pentru că nu se vedea nimic în afară de o mică afectiune pulmonară pentru că, ulterior am citit că în dermatomiozita complicaţiile grave sunt la plămâni, inimă şi esofag.
  • A urmat o noapte albă în care mi-am reanalizat priorităţile cum ar veni, dar primul lucru la care m-am gândit a fost că nu am voie să-mi abandonez copiii, cei trei copii, unul dintre ei a fost deja abandonat de o mamă şi nu puteam să o abandonez şi eu”, a mai spus Sorina Pintea.
  • Am început pulscorticoterapia se face o terapie şoc, asta am aflat şi eu ulterior, prima perfuzie am făcut-o la Bucureşti apoi am venit în Baia Mare. Primele două săptămâni în Baia Mare mi-am luat concediu de odihnă apoi concediu medical pentru că a fost nevoie, dar veneam la birou. Aţi observat că biroul meu este la etajul întâi, există nişte scări, nu puteam să urc scări, acasă mă îmbrăca soţul meu, nu puteam să urc, să cobor scări, era ciudat, şi mă aşezam în faţa scărilor şi ziceam, acum eu trebuie să ajung la birou la etajul întâi. Nu mă întrebaţi cum ajungeam, dar ajungeam. După prima cură de puls corticoterapie analizele nu arătau foarte bine semn că nu răspundeam foarte bine la tratament şi atunci s-a trecut la terapia de linia a doua imunoglobuline.
  • În data de 3 februarie când am ales să vorbesc despre boală am primit reultatele ultimelor analize care arătau că boala este în remisie. Deci totul este în limite normale, mare, foarte mare bucurie”, spus Sorina Pintea, într-un interviu pentru România Tv.
  • Stresul a fost cauza, am discutat şi acest aspect cu medicii pentru că bolile autoimune au în spate o chestiune gentică care nu există la mine, neoplasm care nu există, o boală infecţioasă care nu există, stresul care a existat. Acum, privind în urmă la ultimele trei luni parcă n-am fost eu, parcă nu mi s-a întâmplat mie, pentru că mă simt din ce în ce mai bine, normal că pot să vorbesc aşa, dar cred că asta este cel mai greu de acceptat, nu accepţi că ţi se întâmplă ţie, nu e vorba despre tine, ţie nu ţi se poate întâmpla, dar ţi se poate.
  • Copiii au aflat când am venit acasă. Nu le-am spus chiar imediat, am spus că nu mă simt bine, am zis că sunt obosită, dar până la urmă sunt copii mari. Cel mai greu a fost pentru mine să nu mă pot juca cu fetiţa mea de trei ani şi jumătate care nu înţelegea de ce mama nu se joacă cu ea, de ce nu ne jucăm de-a alergatul prin casă, i-am explicat că mama are o problemă, şi în momentul în care într-o seară a văzut că sunt pansată la mână, am făcut o biopsie musculară, a spus: în momentul, în care o să luăm pansamentul o să te poţi juca cu mine? Mă rog, peltic, aşa cum vorbeşte ea. Atunci m-a marcat aşa. Asta m-a durut foarte tare că nu puteam să explic de ce nu pot. Şi zicea, hai, mama, hai, ridică-te! Au fost perioade în care plecam de la spital şi după amiaza nu mă mai puteam ridica din pat.
  • Dupa prima cură de pulscorticoterapie când am văzut analizele nu-mi venea să cred că nu răspund la tratament şi atunci a fost foarte ciudat, mă trezeam noaptea să iau medicamentele şi mă duceam într-un colţ al casei şi plângeam pentru că soţul meu era foarte vigilent, se trezea la orice mişcare, a fost şi el puţin speriat la început şi încercam să nu transmit povara.
  • Copiii când veneau la mine zâmbeam, ne amuzam, ei erau obişnuiţi să glumească cu mine şi o făceau în continuare dar şi ei plângeau pe ascuns pentru că am aflat ulterior. Dar nicio clipă nu m-am gândit că n-o să fiu bine….



Citește Cum au fost diagnosticați greșit Sorina Pintea și Mircea Hava. Două cazuri care arată DEZASTRUL din sistemul de sănătate pe Alba24.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Viitorul universităților tehnice se discută la Cluj-Napoca. Evenimentul este moderat de profesorul Mircea Miclea

Publicat

De

Eveniment Viitorul universităților tehnice

Vineri, 26 aprilie, are loc la Cluj-Napoca evenimentul „Viitorul universităților tehnice”, inițiat și moderat de Mircea Miclea.

Scopul evenimentului este de a propune  scenarii de construcție a unui viitor mai bun pentru universitățile tehnice.

Viitorul universităților tehnice se discută la Cluj-Napoca. Evenimentul este moderat de profesorul Mircea Miclea

„Dacă suntem trei, suntem un colegiu, spuneau profesorii din universități medievale, ca să arate că în lumea în care trăim cunoașterea are nevoie doar de oameni și dialog, nu de sigla unor instituții.

Am chemat lângă mine, la o discuție panel, publică, alți 3 profesori universitari, cu care să abordam tema: Viitorul universtăților tehnice.

Pornim de la principiul că viitorul nu se prezice, ci se construiește. Scopul nostru este de a propune și discuta public câteva scenarii de construcție a unui viitor mai bun pentru universități tehnice”, spune Mircea Miclea.

La discuția-panel sunt invitați reprezentanți din mediul academic, mediul economic, studenți, dar și toți cei care sunt interesați de acest subiect.

Ca vorbitori s-au înscris, pe lângă prof. Mircea Miclea – Universitatea Babeș-Bolyai – COGNITROM, prof. Dan Micu de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, prof. Radu Porumb de la Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București și conf. Attila Simó de la Universitatea Politehnica Timișoara.

Eveniment inițat de un fost ministru al Educației

Mircea Miclea este psiholog, profesor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea Babeș-Bolyai, cercetător și fondatorul școlii cognitive în psihologia românească.

El a fost ministru al Educației în perioada decembrie 2004 – noiembrie 2005.

De asemenea, a fost președintele comisiei prezidențiale în mandatul lui Traian Băsescu și a realizat Raportul pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, diagnoză care a stat la baza Pactului național pe educație semnat în 2008 de toate partidele politice și apoi la baza legii educației nr. 1/2011 în vigoare în prezent, dar modificată masiv de guvernările care s-au succedat în ultimii 10 ani.

Mircea Miclea este fondatorul Institutului de cercetare-dezvoltare COGNITROM

interconectarea în spirit ingineresc în sfera educației

În preambulul evenimentului, prof. Dan Doru Micu, director al Centrului de Cercetare pentru Tranziție Energetica (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din Florida, U. S. A, Universitatea Beijing Jiaotong, China) îi invită pe curioși să asculte discuția deschisă și plină de căldură „Conexiuni – Clădirea conectării în educație”, pe care a avut-o cu Cristian Popa, ca realizator, despre interconectarea în spirit ingineresc în sfera educației.

Discuția o puteți urmări mai jos.

YouTube video

Evenimentul „Viitorul universităților tehnice” are loc la Chios Social Lounge, vineri, 26 aprilie, de la ora 12.00. Intrarea este liberă publicului larg, dar necesită o înscriere online, AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Proiectul USR care SCURTEAZĂ durata proceselor în instanță a devenit LEGE

Publicat

ciocan

Proiectul USR care scurtează durata proceselor în instanță a devenit lege. El a fost adoptat joi în Camera Deputaților.

„Legea USR care prevede repartizarea digitalizată a experților judiciari și ar putea să scurteze durata unui proces chiar și cu un an-doi a fost adoptată, astăzi, în Camera Deputaților. În acest moment, sunt procese care durează doi, trei, patru ani doar pentru că expertiza necesară în dosar este întârziată și cu un an de zile. Se ajunge la astfel de situații aberante pentru că experții sunt repartizați prin tragere la sorți, dar înainte de acest gest nu sunt eliminați de pe listă cei care au, deja, în lucru expertize.

Proiectul USR care SCURTEAZĂ durata proceselor în instanță a devenit LEGE

Practic, desemnarea se face fără a se ține cont de disponibilitatea reală și încărcătura de lucru a experților de pe listă. O parte dintre aceștia ajung să fie sufocați de expertize, în vreme ce alții nu au atribuite astfel de sarcini, chiar dacă ar avea disponibilitatea necesară.

„Nu mai vrem procese fără sfârșit, iar soluțiile digitale ne pot ajuta. În prezent sunt experți judiciari care nu primesc ani la rând o expertiză, iar alții au multe proceduri de expertiză derulate în același timp, chiar și mai mult de 10. Sigur că atunci durata acestora crește, ca să nu vorbim de faptul că și riscul unor greșeli din graba și presiunea de a le termina este mai mare. Prin desemnarea aleatorie în sistem informatizat a experților judiciari, algoritmul luând în calcul și gradul lor de încărcare, scurtăm durata proceselor păstrând corectitudinea procedurii”, subliniază Oana Murariu, avocată și deputată USR, inițiatoarea legii.

oana murariu

Legea va merge la promulgare

Legea USR presupune ca în mod digital să fie repartizat aleatoriu un expert, dar programul informatic va ține cont să facă această repartizare doar experților care nu au dosare în desfășurare sau au puține expertize în lucru.

Noua lege va contribui astfel la creșterea calității actului de justiție în beneficiul final al justițiabililor, care nu vor mai pierde ani în șir în așteptarea concluziilor expertizelor judiciare și finalizarea proceselor. Încrederea generală a oamenilor în actul de justiție va crește și ea prin implementarea noii proceduri.

Softul nu doar că este ușor de pus la punct, dar are și sursă de finanțare cât se poate de sigură și clară: banii din PNRR pentru digitalizarea Justiției.

Legea USR care scurtează durata proceselor în instanță, inițiată de deputata Oana Murariu, va merge acum la promulgare”, se arată în comunicatul USR.

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj, de neînvins. A câștigat primul meci din semifinale, împotriva FC Argeș, cu 91-71

Publicat

De

U-BT Cluj-Napoca - FC Agreș

U-BT Cluj-Napoca a început cu dreptul campania de calificare în finala Ligii Naționale de baschet masculin.

Baschetbaliștii clujeni au învins, joi, pe teren propriu acasă, echipa FC Argeș Pitești, în primul meci din semifinale.

U-BT Cluj, de neînvins. A câștigat primul meci din semifinale, împotriva FC Argeș, cu 91-71

Prima parte a întâlnirii a fost una echilibrată cu puncte de ambele părți. La pauză, scorul a fost unul „strâns”, 49-45.

În partea a doua, U-BT a reușit să se desprindă, iar prima semifinală cu FC Argeș s-a terminat 91 la 71.

Cel mai bun din 5 partide

Baschetbaliștii clujeni s-au calificat în semifinale după ce i-au învins pe cei de la Dinamo București cu 3-0 la general.

În ceea ce privește echipa FC Argeș Pitești, aceasta a învins-o pe Rapid București tot cu scorul 3-0 la general.

Următorul meci al U-BT cu FC Argeș pe BT Areana va avea loc sâmbătă, 27 aprilie.

Semifinalele se vor decide conform sistemului cel mai bun din 5 partide. Confruntarea cu numărul 3 este programată marți, 30 aprilie, la Pitești.

Foto: Facebook/ U-BT Cluj-Napoca

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Aurelia Cristea sau despre eleganța în politică

Publicat

aurelia cristea

Aurelia Cristea este printre puținii politicieni români care și-au legat numele de o lege. Se alătură astfel, prin legea anti-fumat, deputatului PNȚCD Vasile Lupu, cu a sa lege a restituirii proprietăților funciare, senatorului Aurelian Ticu-Dumitrescu, autor al legii deconspirării Securității ca poliție politică sau colegului său de partid, profesorul și senatorul Vasile Dîncu, inițiator al celebrei legi 544, care permite accesul la informațiile de interes public și implicit la funcționarea, cît de cît, a presei din România.

Și numai pentru acest lucru Aurelia Cristea trebuia să nu plece din politică! Acum s-a întors în PSD pentru a candida la postul de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Despre întoarcerea în PSD și, mai mult, asumarea candidaturii la postul de primar aflați mai multe în podcastul „Contraste” în dialogul cu realizatorul Florin Danciu.

Aurelia Cristea

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax