Connect with us

ACTUALITATE

Cum arăta Clujana la ÎNFIINŢARE. Cea mai MARE şi mai VECHE fabrică din Cluj. 11.000 de angajaţi. Toate numele fabricii

Publicat


clujana emblema subtire buna horz

Clujana este cea mai veche fabrică din Cluj care funcţionează încă. A fost înfiinţată în urmă cu peste 110 ani, în 1911. A fost şi cea mai mare fabrică din Cluj, cu peste 11.000 de angajaţi în vremurile ei de glorie. Era cea mai mare fabrică de încălţăminte din estul Europei. Alăturat, o imagine a fabricii din anul înfiinţării şi o medalie de bronz din 1986, la 75 de ani de la înfiinţarea fabricii (arhiva Cluj24).

clujana emblema 1 subtire 2

Clujana a fost înființată în 1911. Atunci avea numele „Fabrica de Piele Fraţii Renner & Co” şi era proprietatea familiei Renner. După Primul Război Mondial, Clujana a devenit societate pe acţiuni şi şi-a schimbat numele în „Dermata”.

clujana emblema 2

Fabrica a fost naţionalizată în 1948 şi a luat numele Herbak al comunistului Janos Herbak. Ulterior devine „Fabrica de Pielărie și Încălțăminte Cluj”, iar în final se numeşte „SC Clujana SA”, la fel ca astăzi.

clujana vedere 2

(MaAv)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Dr. Cristian Ursu (PNL), un salvator în politică

Publicat

Cristi Ursu

Cristian Ursu este candidat al PNL pe lista pentru Consiliul Local Cluj-Napoca și invitat la podcastul Contraste de pe Cluj24 realizat de jurnalistul Florin Danciu. 

”Pe medicul-șef de la UPU-SMURD îl știu de pe vremea când era… jurnalist (amator, cum afirmă in podcast) și se ocupa de pagina de știri internaționale la „Mesagerul transilvan”. Mai scria și comentariu politic sau editoriale sub numele de Claudiu Albu.

Între timp Claudiu Albu a redevenit doctorul Cristian Ursu, specialist în medicina de urgență și șeful UPU-SMURD, prima linie a sistemului medical clujean.

Deci un salvator de profesie pe care Emil Boc l-a convins să intre în politică unde, se pare, e mare nevoie de competențele sale! Vă rog să ascultați și un altfel de discurs, fără promisiuni și angajamente de campanie, dar cu bun simț și, poate, cu prea multă modestie”, a spus realizatorul podcastului.

CMF: 21240015

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Clujean anchetat după ce și-a spânzurat cațelul într-un copac. Animalul a fost salvat de niște băieți

Publicat

Clujean anchetat pentru cruzime împotriva animalelor

Caz șocant la Turda. Un clujean este anchetat de poliție după ce și-a spânzurat cățeul de un copac în zona Băilor Sărate.

Cățelul a fost salvat de câțiva tineri care au văzut ce s-a întâmplat, după care a fost luat de o iubitoare de animale.

Clujean anchetat după ce și-a spânzurat cațelul într-un copac. Animalul a fost salvat de niște băieți

Un bărbat, cunoscut, de altfel, pentru cruzimea cu care tratează animalele, a fost văzut de niște tineri în timp ce trăgea cățelul cu lanțul în pădurea de lângă Băile Sărate.

Turdeanca Eva Pop, cea care a făcut cunoscută povestea pe Facebook, spune că  animalul a fost salvat de câțiva băieți care se plimbau chiar atunci prin zonă.

“Băieții l-au urmărit pe bărbat, dar când a fost fost găsit cățelul era deja spânzurat de un copac. Unul dintre băieți l-a ținut în brațe, iar celălalt i-a tăiat cablul.

L-au resuscitat dar după ce și-a revenit a dispărut împreună cu călăul lui! Au urmat apoi două zile de căutare a cățelului”, spune Eva Pop.

Cazul a ajuns la Poliția animalelor

Cățelul a fost găsit după câteva zile de căutări legat, ân curtea bărbatului. Acesta a fost preluat de turdeanca Eva Pop și este în siguranță.

Poliția animalelor a fost anunțată și s-a implicat imediat în acest caz.

O anchetă este acum în desfășurare.

UPDATE

La data 23 mai, polițiștii din cadrul Biroului Pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea de schingiurea animalelor, faptă prevăzută și pedepsită de Legea 205/2004, după ce în prealabil au fost efectuate verificări în cazul unui bărbat, de 62 de ani, din municipiul Turda, deținător al unui patruped.

În urma primelor verificări au reieșit indicii cu privire la săvârșirea infracțiunii menționată mai sus, de către bărbatul în cauza, asupra patrupedului pe care îl avea în posesie.

Astfel, polițiștii Biroului Pentru Protecția Animalelor au ridicat animalul pentru acordarea îngrijirilor necesare și plasarea acestuia într-un adăpost.

În continuare sunt efectuate cercetări pentru stabilirea tuturor împrejurărilor și luării masurilor legale care se impun.

Citește mai departe

EDUCATIE

Mai mulți studenți au ocupat curtea unei facultăți a UBB Cluj ca solidaritate cu poporul palestinian. Reacția rectorului David

Publicat

De

palestina

Mai mulți studenți ai Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) și ai Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), reuniți sub numele de Studenți clujeni pentru Palestina/ Cluj Students for Palestine au ocupat, vineri, curtea Facultății de Sociologie și Asistență Socială ”pe o perioadă nelimitată pentru a solicita celor două universități, și nu numai, responsabilitate instituțională și dezinvestire imediată față de orice entitate implicată în sau care profită de pe urma genocidului în desfășurare în Fâșia Gaza”.

Potrivit informațiilor Cluj24, ar fi vorba de 15 studenți care au instalat 3 corturi în curtea facultății.

În acest sens, studenții vin cu o listă de șapte revendicări adresate conducerii universităților. Printre companiile față de care le este solicitată instituțiilor de învățământ încheierea imediată a colaborărilor se numără NTT Data, Siemens, Alstom și compania de armament Lockheed Martin.

De ce acțiune de ocupare

”Acțiunea de ocupare vine ca răspuns la lipsa de inițiativă până în prezent din partea universităților de a lua orice măsuri instituționale la îndemână pentru a se poziționa de partea justiției și de a contribui la prevenirea comiterii crimei de genocid în Fâșia Gaza, în conformitate cu măsurile provizorii indicate de Curtea Internațională pentru Justiție (CIJ) din 26 ianuarie 2024 [1].

Toate statele și instituțiile publice trebuie să se supună obligațiilor lor legale și să ia toate măsurile la îndemână în mod unilateral sau colectiv în vederea asigurării imediate și definitive că Israelul respectă decizia Curții și implementează pe deplin și fără amânare măsurile provizorii impuse de aceasta.

Solidaritatea cu palestinienii

De asemenea, prin această inițiativă, studenții doresc să își arate solidaritatea cu poporul palestinian pentru siguranța și dreptul lor uman de a trăi.

În cele peste șapte luni de atacuri și bombardamente israeliene asupra populației palestiniene, nicio universitate nu a mai rămas în picioare în Fâșia Gaza, iar distrugerea și pierderea de vieți umane continuă și în prezent. Numărul morților continuă să crească, cu aprox. 35.000 de palestinieni raportați ca fiind uciși, la care se adaugă nenumăratele victime de sub dărâmături”, arată grupul de studenți.

Reacția rectorului UBB

”UBB este o institutie academică, care nu face politica.

Dar membrii comunitatii noastre, deci inclusiv studentii nostri (sau mai larg din UUC), evident ca pot si adesea au, ca persoane individuale, diverse pozitii politice sau cu implicatii politice.

Atat timp cat aceasta nu interfereaza cu actul academic si nu duce la sustinerea unor forte politice in spatiul UBB nu-i putem opri.

Astept sa primesc solicitarile lor – inca nu le am -, le vom analiza cu atentie si responsabilitate in weekend si luni dimineata, iar cel tarziu luni la ora 13 (sau mai repede daca le primesc si reusesc sa ma documentez) ii voi invita pe reprezentantii lor la o discutie la Rectoratul UBB”, a transmis rectorul UBB, Daniel David, la cererea Cluj24.

Citește mai departe

EVENIMENT

Candidații PSD Cluj propun măsuri de redresare a crizei din sectorul IT și o nouă etapă de digitalizare

Publicat

De

Candidații PSD la Primăria Cluj-Napoca și la Consiliului Județean Cluj propun soluții pentru redresarea sectorului local de IT, care traversează o perioadă de criză, cu un val de disponibilizări și relocări.

Vineri, Partidul Social Democrat (PSD) a organizat la Cluj-Napoca o conferință de presă pe tema „Criza din sectorul IT – Măsuri urgente și perspective de redresare”. Evenimentul a adus în prim-plan soluții pentru redresarea sectorului IT, aflat în dificultate în această perioadă.

La conferință au participat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, președintele CJ Bistrița Năsăud, Emil Moldovan și candidații PSD la CJ Cluj, Alexandru Cordoș, respectiv la Primăria Cluj-Napoca, Aurelia Cristea.

Digitalizarea administrației locale trebuie să aibă în centru oamenii

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a subliniat nevoia de digitalizare a serviciilor publice pentru a simplifica viața cetățenilor și a reduce birocrația.

„Astăzi, în România, a patra cauză pentru accidentele rutiere este plimbatul oamenilor de la un birou la altul în relația cu statul. Acest lucru ar putea să fie foarte simplu de făcut, direct de pe telefon, în contextul în care trăim în țara cu cea mai bună conectivitate la internet din toată Uniunea Europeană.

Viziunea doamnei Cristea și a domnului Cordoș este foarte importantă, pentru că pune accent pe om. Nu ne ajută cu nimic să avem niște servere care nu schimbă nimic în viața noastră.

Trebuie să poți să ai, în mod real, o relație cu primăria de pe telefon, printr-o aplicație. Înseamnă să ai o transparentizare a proceselor de emitere a actelor de urbanism. Înseamnă să nu mai trebuiască să aștepți cu orele să ți se elibereze un document pe care ai dreptul să îl primești”, a declarat Bogdan Ivan.

„E nevoie de un suflu nou”

Ministrul a mai vorbit și de costurile ridicate ale traiului în Cluj-Napoca, mai ales pentru categorii sociale vulnerabile, cum ar fi tinerii și pensionarii.

„Eu acestui construct i-aș spune «pactul pentru Cluj», pentru că Clujul este inima Transilvaniei. (…) Ca să trăiești astăzi în Cluj, dacă ești tânăr absolvent, dacă ești pensionar, ai nevoie de mult mai mulți bani decât în orice alt județ din România. Adevărat, sunt și salarii bune, dar și cheltuielile sunt pe măsură.

Acei oameni, care poate nu sunt vocali, pe care poate nu îi vedeți pe rețelele de socializare există și trăiesc în Cluj pe aceeași pensie ca în Vaslui, dar la costuri de 3-4 ori mai mari. Dacă ne uităm la scopul adevărat al administrație, bunăstarea oamenilor, ne dăm seama că e nevoie să se schimbe ceva, că e nevoie de un suflu nou acolo”, a mai arătat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Digitalizare completă a administrației locale și județene

Aurelia Cristea, candidata PSD la Primăria Cluj-Napoca, și-a prezentat planul de digitalizare a administrației publice locale, punând accent pe transparență și eficiență.

„Am proiectul meu pentru candidatura la Primăria municipiului Cluj-Napoca și mi-aș dori transformarea digitală a administrației publice locale. Asta nu înseamnă doar publicarea unor informații pe site-ul primăriei, ci posibilitatea de a pune într-o bază de date toate informațiile de care avem nevoie, de tip open data, de unde fiecare entitate să își poată extrage informațiile și să le poată prelucra în fundamentarea unei decizii.

Mi-aș dori ca la Cluj să avem un proiect pilot prin care realmente să transformăm administrația publică locală și cea județeană într-o administrație digitalizată complet. Asta ne va ajuta în a reduce niște costuri, în a crea în cadrul administrației publice locale o cultură a colaborării și a soluționării mult mai rapidă a tuturor solicitărilor care vin dinspre cetățeni”, a declarat Aurelia Cristea.

Soluții pentru domeniul IT

Aurelia Cristea a subliniat că, deși Clujul are o comunitate de peste 20.000 de persoane care lucrează în IT, sectorul se confruntă cu o criză severă, propunând ca resursa umană disponibilă să fie folosită pentru digitalizarea administrației locale.

„La Cluj avem o comunitate de peste 20.000 de persoane care lucrează în IT. În momentul acesta ne confruntăm – și vedem în spațiul public informații – cu o criză în domeniul acesta. Avem deja peste 1.000 de angajați concediați. Mai sunt și alte companii în aceeași situație. Companiile din IT stau în momentul acesta în proporție de circa 70% cu angajați care nu au de lucru și îi mențin fără să aibă proiecte pe care să lucreze. Ce putem face noi având această disponibilitate este să folosim această resursă în procesul de digitalizare a administrației, să nu îi lăsăm să plece cu companiile în India, ci să le oferim aici posibilitatea de a lucra împreună cu administrația în această transformare digitală de care avem nevoie și care este viitorul”, a mai spus candidata PSD la Primăria Cluj-Napoca.

Administrația locală și județeană, „ineficiente și fără viziune”

Alexandru Cordoș, candidatul PSD la Consiliul Județean Cluj, a criticat administrația locală pentru lipsa de viziune și ineficiență.

„Administrația județului Cluj și cea a municipiului Cluj-Napoca sunt ineficiente și fără viziune. Este binecunoscut faptul că marile proiecte ale județului Cluj sunt legate de liderii Partidului Social Democrat: dezvoltarea Aeroportului Internațional, Autostrada Transilvania, parcurile industriale.

Au fost proiecte de succes, dar din păcate, astăzi, multe dintre ele sunt eșuate, pentru că de 20 de ani ni se promit centuri ocolitoare, centura metropolitană, tot felul de proiecte care astăzi sunt eșuate”, a afirmat Alexandru Cordoș.

„Le cer lui Boc și lui Tișe să deblocheze de urgență proiectul Tetapolis”

Totodată, liderul PSD Cluj a oferit soluții pentru redresarea situației din sectorul IT, având în prim-plan parcul industrial de pe Tăietura Turcului.

„Astăzi, IT-iștii pleacă din Cluj, companiile de IT pleacă din Cluj și ele au disponibilizat deja sute de angajați. Nu a avut loc niciun dialog în ultimii doi ani, când se știa deja despre acest lucru. Nu are loc niciun dialog acum. Autoritățile județene și locale nu au avut acest dialog.

În urmă cu 10 ani, am transferat din proprietatea statului în proprietatea publică a Consiliului Județean a 10 hectare de teren pe Tăietura Turcului pentru un parc tehnologic de inovare și de cercetare, unde urma să fie aproximativ 7 hectare acoperite cu clădiri, hale și birouri pentru IT, pentru a reloca aceste companii cu costuri mai mici și cu un grad mai mare de implicare a autorităților locale.

Din păcate, hățișul din care, de ani de zile, a fost preluat de Consiliul Județean, el este funcțional juridic, dar este blocat în PUZ-uri, PUD-uri și în hățișurile birocrației administrației județene și a celei locale. Eu le cer și lui Boc, și lui Tișe să deblocheze de urgență acest proiect pentru că el poate fi una dintre soluții. Acesta este blocat doar pentru că poartă amprenta Partidului Social Democrat”, a mai arătat Alexandru Coroș.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax