EVENIMENT
Cum a murit Silviu Prigoană la restaurantul din Bran. Medicii de pe ambulanță nu l-au putut salva
Omul de afaceri Silviu Prigoană, născut la Gherla, care a murit marți, nu a putut fi salvat de medicii de pe ambulanță care au intervenit la restaurantul din Bran unde acesta servea masa. Lui i s-a făcut rău la scurt timp după ce a intrat în restaurant, iar cei care îl însoțeau și angajații restaurantului au încercat să îi acorde primul ajutor până a sosit echipajul SMURD. Primele concluzii ale medicilor este că Prigoană a suferit un infarct, arată Mediafax.
Primul care a intervenit în cazul lui Silviu Prigoană a fost echipajul SMURD, aflat în apropierea restaurantului din satul Simon, comuna Bran.
La sosirea echipajului, bărbatul era în stop cardio-respirator.
„Au început manevrele de resuscitare și s-a solicitat sprijin unui echipaj superior. Din păcate, pe toată durata măsurilor de resuscitare nu s-a obținut niciun răspuns și în consecință, la ora 15.30 s-a declarat decesul. Din declarațiile celor prezenți, pacientul era cunoscut cu antecedente cardiace și neurologice și că acum stopul cardio-respirator s-a instalat, probabil, din aceste motive”, spune. la Antena 3 CNN, dr. Liviu Stelea, de la SAJ Brașov.
Venea săptămânal la masă
La rândul său, Bogdan Pascu, reprezentant al restaurantului unde i s-a făcut rău lui Silviu Prigoană, spune că omul de afaceri s-a prăbușit la foarte scurt timp după ce a intrat în restaurant.
„Domnul Silviu Prigoană era client de-al nostru fidel, venea săptămânal la noi la masă. (…) Dânsul a sosit la masă, iar după câteva minute i s-a făcut rău. Am sunat la 112, ambulanța a ajuns destul de repede, au încercat foarte-foarte mult să îl resusciteze. Din păcate, nu au reușit. Venea la masă săptămânal”, a spus Pascu.
Întrebat dacă a apucat să mânânce, Pascu a spus că Prigoană nu a mâncat, ci doar a băut un pahar cu apă.
„La câteva minute s-a întâmplat”, a mai spus el.
Pascu a mai spus că atât cei care îl însoțeau pe Prigoană, cât și angajații din restaurant au încercat să îi acorde primul ajutor acestuia până la sosirea echipajului de prim-ajutor medicale, însă din păcate, fără rezultat.
Silviu Prigoană, în vârstă de 60 de ani, a murit, marți, la un restaurant din Bran. În primele momente după aflarea veștii s-a crezut că acesta s-a înecat cu mâncare. Necropsia va edifica ce a dus, cu exactitate, la decesul acestuia.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj: Abonamente de transport GRATUITE pentru studenţii ȋnscriși la USAMV Cluj-Napoca
Începând de miercuri, 13 noiembrie 2024, CTP Cluj-Napoca S.A. eliberează GRATUIT abonamente de transport pentru studenţii, masteranzii și doctoranzii sub 30 de ani, ȋnscriși la invăţământ cu frecvenţă la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Vă reamintim că studenţii ȋnscriși la Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Tehnica si Universitatea de Medicina si Farmacie pot obtine gratuit abonamentele de la Centrele de vanzare C.T.P., ȋn timp ce studenţii de la universităţile care nu au ȋncheiat Convenţii cu C.T.P. Cluj-Napoca, vor achita 55 de lei pe care ȋi pot recupera de la universitate.
CTP Cluj: Abonamente de transport GRATUITE pentru studenţii ȋnscriși la USAMV Cluj-Napoca
Toţi studenţii, masteranzii și doctoranzii sub 30 de ani sunt asteptati cu carnetul de student vizat, la centrele de vânzare carduri pentru încărcarea noului tip de abonament lunar, care conține 120 de călătorii valabile pe toate liniile în Cluj-Napoca. Ulterior încărcarea lunară a abonamentelor înainte de expirare se va putea face și de la automate.
Deputatul PNL Florin Roman susține, într-o postare pe Facebook, că Victor Ponta va fi premierul lui Marcel Ciolacu.
„Da, Victor Ponta va fi premierul lui Ciolacu. El este obișnuit cu tomberonul politic al “interesului național”. Victor, dacă insiști, și românii vor afla, probabil îl duci și tu pe Ciolacu la pierzanie. Din arogant, te duci în obrăznicie.
Deputatul PNL Florin Roman susține că Victor Ponta va fi premierul lui Marcel Ciolacu
Dacă insiști, văd ce te străduiești, cu siguranță românii trebuie să știe”, a scris Roman pe pagina sa de socializare.
Foto: Facebook
Începând de luni, peste 650.000 de preșcolari și elevi dezavantajați vor primi sprijinul din partea Guvernului în valoare de 500 lei prin tichetele educaționale.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Adrian Câciu a anunțat miercuri că începând cu data de 18 noiembrie 2024 peste 325 milioane lei vor fi virate pe cardurile educaționale pentru preșcolarii și elevii care au nevoie de acest sprijin.
De luni, 650.000 de elevi și preșcolari primesc BANI pe cardurile educaționale
„Peste 650 mii de preșcolari și elevi dezavantajați vor beneficia și în acest an de sprijin din partea Guvernului, în valoare de 500 lei prin tichetele educaționale”, a transmis ministrul pe Facebook.
Tichetele sunt menite să reducă riscul de abandon școlar și să îmbunătățească accesul la educație și servicii sociale pentru copiii dezavantajați. Acestea vor putea fi folosite pentru cumpărarea de materiale școlare, precum rechizite, articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură și ghiozdane, precum și pentru vestimentația necesară frecventării școlii și grădiniței.
Luni va începe încărcarea cardurilor emise în anul școlar anterior, iar pentru preșcolarii și elevii noi, care au dreptul la acest sprijin începând cu anul școlar 2024-2025, tichetele sociale, în valoare de 500 lei, vor fi emise și distribuite în perioada următoare.
EVENIMENT
Aeroportul Cluj organizează licitație publică pentru închirierea unui spațiu de alimentație publică
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj organizează licitație publică pentru închirierea unui spațiu destinat desfăşurării activităţii de alimentație publică.
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj anunță organizarea unei licitații publice pentru închirierea unui spațiu destinat desfăşurării activităţii de alimentație publică, identificat ca spațiul P70, situat în Terminal Pasageri PLECĂRI.
Detalii despre spațiul licitat
Este vorba de un spațiu situate în zonă publică, parter, în proximitatea filtrului de securitate din latura de Est a Terminalului Plecări, având o suprafață totală de 85,5 mp. Licitația va avea loc pe 28 noiembrie 2024, la ora 9.
Procedura și documentația de licitație
Persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: prin mijloace electronice sau pe suport de hârtie, de la sediul Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj R.A., Serviciul Achiziții Publice, în urma unei solicitări scrise pe adresa de e-mail: office@airportcluj.ro.
Costul documentației este de 200 lei (TVA inclus), achitabil fie în numerar la casieria Aeroportului, fie prin transfer bancar.
Data limită pentru solicitarea clarificărilor este 18 noiembrie 2024, ora 16:00.
Ofertele trebuie depuse la sediul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, situat pe str. Traian Vuia, nr. 149, Cluj-Napoca, până cel târziu la 28 noiembrie 2024, ora 08:50. Ședința publică de deschidere a ofertelor se va desfășura la 28 noiembrie 2024, ora 09:00, la sediul Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj R.A., str. Traian Vuia, nr. 149, Cluj-Napoca.