Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV/ Cum a fost afectată starea mentală a clujenilor de pandemie? „Acum, oamenilor le este frică să meargă la spital”. Vezi ce spun psihologii

Publicat


Pandemia a provocat, pe lângă deja cunoscutele dezechilibre de tip financiar, și multe alte probleme ce țin de latura emoțională a tuturor persoanelor care se confruntă cu un inamic invizibil, care a dat peste cap stilul de viață cu care erau obișnuite până de curând.

Clujenii nu au fost nici ei ocoliți atunci când vine vorba de urmările pandemiei care a pus pe pauză business-uri, stilul de viață activ al oamenilor, activitatea din școli, grădinițe ori pur și simplu socializarea din diferite arii.

Problemele emoționale vin la pachet cu toate aceste restrângeri sau modificări, generând anxietăți de toate tipurile ori chiar stări depresive datorate unor evenimente cum ar fi pierderea locului de muncă, lipsa unei viziuni clare asupra viitorului, grija banilor sau lipsa unei vieți sociale atât de vitale omului.

Cluj24.ro a luat legătura cu câțiva psihologi, pentru a vedea cum au fost clujenii afectați la nivel psihologic ori emoțional de toate urmările pandemiei coronavirus.

Astfel, se poate constata că la fel ca peste tot în lume, clujenii au fost și ei determinați să apeleze la serviciile psihologilor, mânați de diferite anxietăți și stări de deprimare care le-au afectat mersul vieții de zi cu zi.

Stări de anxietate accentuate

Andreea Șandru este psihoterapeut în cadrul unei clinici private din Cluj-Napoca și a povestit pentru Cluj24.ro că mulți dintre clienții săi au dezvoltat sau li s-au accentuat stările de anxietate deja existente, având la momentul actual diferite îngrijorări legate de viitor.

Aceasta a explicat că îngrijorările oamenilor pot fi unele sănătoase, sau dimpotrivă, toxice, având un caracter destructibil asupra celor care își poartă zilnic gândurile negre.

„Izolarea nu înseamnă doar izolare fizică, ci și lipsa suportului social și emoțional a unui grup din care să simți că faci parte. Noi suntem ființe sociale și avem nevoie de conexiunea cu ceilalți. De aceea, pentru mulți a fost și este o reală provocare să nu mai aibă viața socială pe care o aveau. Astfel, impactul izolării e diferit în funcție de cât de mult ți-a schimbat pandemia stilul de viață.

Și aici punctez că există o categorie care a fost impactată foarte mult, aceea a oamenilor singuri (vârstnici, oameni care locuiesc singuri sau care nu sunt într-o relație). Să nu mai spun de copiii ce nu pot merge la grădiniță, elevi si studenți, pentru care este dificil să nu poată socializa. Dacă ne gândim că mulți lucrează de acasă de la începutul pandemiei, ne putem da seama cât de provocator poate fi să fii singur și la serviciu și acasă.

Sănătatea fizică și cea mentală sunt ambele la fel de importate. Nu e sustenabil să punem pe locul doi sănătatea mentală pe termen lung, deoarece consecințele acestui fapt impactează calitatea vieții în mod direct”, povestește Andreea, în calitate de psiholog.

Oamenii care și-au pierdut locul de muncă, categoria cea mai afectată

O categorie de oameni profund afectați de apariția actualei pandemii este reprezentată de cei care, din cauza situației delicate, au ajuns să își piardă locul de muncă, în cazul acestora, stările de tristețe și anxietate fiind cu atât mai puternice.

„Diferența dintre cei care sunt afectați foarte negativ de pierderea locului de muncă e dată într-o măsură mare de perspectiva pe care aceștia o au asupra acestui aspect, mai bine zis cum își explică ei pierderea locului de muncă. Cei care sunt orientați spre soluții de tip <<hai să văd ce pot face acum>> gestionează mai bine situația, în comparație cu cei care rămân la nivelul <<e cel mai groaznic lucru care mi se putea întâmplă>> și cred cu tărie că nu pot face nimic să-și găsească alt loc de muncă”, este de părere Andreea Șandru.

Apare simptomatologia depresivă

Raluca Anton, care este, de asemenea psihoterapeut, în Cluj-Napoca, atrage atenția asupra persoanelor cu o carieră în una din meseriile care odată cu venirea pandemiei au fost nevoite să dispară, cum ar fi cei din sfera actoriei. Astfel, aceștia s-au văzut în situația de a abandona meseria pentru care s-au pregătit, fiind împinși spre alegerea unei alte cariere la care nu s-ar fi gândit înainte ca noul coronavirus să își facă apariția în viețile noastre.

În cazul acestor persoane, conform Ralucăi Anton, apare frecvent o emoționalitate ridicată, tristețe, depresie.

„Prima și cea mai frecventă dintre stările întâlnite este din zona anxietății, a îngrijorărilor. Acesta este un fenomen natural până la urmă, pentru că ceea ce ne lipsește în toată această perioadă este predictibilitatea. Nu știm când o să se termine, nu știm dacă o să ne îmbolnăvim sau nu.

Totodată, încep să apară cazuri ce țin de simptomatologia depresivă. Nu neapărat că apare depresia, dar întâlnim tot mai multe simptome din această zonă.

Sunt schimbări puternice și este normal să vină cu disconfort emoțional. Sentimentele predominante sunt nerăbdarea, nesiguranță, incertitudine”, explică Raluca Anton.

Aceasta este de părere că apariția unui episod depresiv, strict din cauza pandemiei prezintă destul de puține șanse, însă când vine vorba de anxietate și atacuri de panică, cu siguranță cazurile de pacienți care prezintă aceste trăiri sunt mult mai numeroase.

După cum povestesc cei doi psihologi, personale afectate emoțional de pandemie trăiesc senzații de frică, gândindu-se că s-au îmbolnăvit ori că li se întâmplă ceva grav.

Ce este un atac de panică?

Raluca Anton explică faptul că în momentul în care cineva suferă un atac de panică, acesta poate simți un nod în gât, gol în stomac, bufeuri de căldură, senzație puternică de sufocare, privire încețoșată, senzația de rău, toate aceste stări neavând o bază medicală, cum ar fi o boală care poate îngloba toate aceste simptome.

„Majoritatea oamenilor care sufereau un atac de panică înainte de pandemie se prezentau cu mare ușurință la UPU, unde primeau un calmant, reușind astfel să se liniștească.

Acum, din cauza poveștii cu pandemia, oamenilor le este frică să meargă la secția de urgențe de la spital. Astfel, acum clienții apelează mult mai des la psihologi, mai ales că sesiunile de psihoterapie se fac online, iar noi îi putem face să înțeleagă de ce se confruntă cu un atac de panică și cum să îl gestioneze”, spune Raluca Anton.

Conform acesteia, gândurile negre de care este adesea însoțit un atac de panică cuprind idei precum „îmi e frică că o să mă îmbolnăvesc”, „îmi este frică că cei dragi se vor îmbolnăvi, iar eu nu îi voi putea ajuta”.

Andreea Șandru povestește că unul dintre clienții săi s-a izolat complet pentru a se proteja de virus, ceea ce a și reușit, însă „costurile” au fost mult mai mari decât beneficiile, pacientul prezentând ulterior anxietăți accentuate, deprimare, pierderea sensului vieții, a bucuriei și a tot ceea ce-i făcea viața să merite trăită.

O altă dificultate cu care acesta s-a confruntat a fost și imposibilitatea de a rupe acest cerc vicios creat.

Care sunt soluțiile?

„Ca să depășim această perioadă dificilă e nevoie să ne fim alături unii altora. Îi încurajez pe oameni să îi ajute pe cei din jur, chiar dacă e vorba de a suna mai des un prieten sau un bunic care e singur, orice mic gest fiind important. Apoi e esențial ca oamenii să aibă un proiect, un hobby care să le ofere satisfacție, poate fi orice, de la ieșit în aer liber, chiar dacă e frig și până la a face un curs online”, ne sfătuiește Andreea Șandru.

De asemene, Raluca Anton consideră că este esențială o normalizare a reacțiilor, deoarece acestea sunt normale în situația actuală în care nu știm ce trebuie să facem și să ne comportăm, fiind vorba despre un context pe care nu l-am mai întâlnit. Conform psihologului, este natural să simțim anxietate în aceste timpuri.

Un alt lucru important este conform acesteia, să încercăm să ne expunem treptat fricilor cu care ne confruntăm, pentru a reuși astfel să le învingem.

Raluca recomandă spre exemplu, plimbările în aer liber, chiar dacă avem tendința de a ne izola în casă, dar desigur, cu respectarea măsurilor de siguranță.

Dacă atacurile de panică și stările de anxietate nu dispar în timp, se recomandă sesiunile de psihoterapie sau o potențială consultație psihiatrică, pentru cazurile care necesită tratament medicamentos pentru diminuarea stărilor puternice de anxietate.

În ceea ce privește perioada în care vom fi nevoiți să ne confruntăm cu aceste stări de frică sau îngrijorări cu privire la viitor ar putea dura până la doi ani, conform psihologului Raluca Anton.

Narcisa Corina BudDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Angajații din Sri Lanka înregistrați la Cluj sunt mai mulți ca ucrainenii. 32 de străini au fost expulzați anul trecut

Publicat

De

angajati straini

Cei mai numeroși străini care lucrează în Cluj, după cetățenii din Republica Moldova, sunt angajații din Sri Lanka. Aceștia sunt mai mulți decât ucrainenii.

În anul 2023, polițiștii de la imigrări din Cluj au emis nu mai puțin de 4.974 de permise de ședere pentru diferite scopuri și 3.942 de avize de angajare în muncă.

De asemenea, 51 de străini au fost depistați în situații ilegale și s-au dat amenzi de 808.000 de lei.

Angajații din Sri Lanka înregistrați la Cluj sunt mai mulți ca ucrainenii. 32 de străini au fost expulzați anul trecut

Potrivit reprezentanților Serviciului pentru imigrări Cluj, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, nu mai puțin de 6.056 de persoane, dintre care 4.827 din țări terțe au primit drept de ședere și rezidență.

Cei mai mulți cetățeni veniți din țări terțe, respectiv 1.304, provin din Republica Moldova. În ordine, urmează cetățeni din Sri Lanka – 1.199, Ucraina – 1.099, Nepal – 950, Vietnam – 830, India – 675 și Turcia – 604.

Alți 1.229 provin din Uniunea Europeană/SEE/CH, majoritatea din Franța, Germania și Italia.

Străinii vin la Cluj ca să muncească

Potrivit poliâiștilor de la imigrări, străinii își stabilesc reşedinţa la Cluj, în principa, pentru angajare în muncă și studii.

Ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 4.974 de permise de ședere, dintre care 4.879 pentru ședere temporară și 95 pentru ședere pe termen lung.

Au fost eliberate 1.167 de certificate de înregistrare și 62 de cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/SEE/CH.

Aproape 4.000 de cereri pentru vize de muncă

Potrivi Serviciului de Imigrări Cluj, în perioada analizată au fost înregistrate 3.942 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 3.544 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, iar 398 de cereri au fost respinse.

Dintre acestea aproximativ 12% reprezintă avize de muncă emise în cazurile în care străinii erau deja pe teritoriul României.

De asemenea, au fost înregistrate 117 invitații pentru cetățenii din state terțe, fiind aprobate 107 și respinse 10. Au mai fost înregistrate și avizate 57 de cereri privind reîntregirea familiei cu cetățeni din state terțe.

Străini prinși fără forme legale la Cluj

45 de controale au avut loc anul trecut pe linia combaterii șederii ilegale. În urma acestora au fost depistați 51 de străini care stăteau ilegal la Cluj.

Angajații din Sri Langa și cei din Bangladeh au fost cei mai numeroși. Astfel au fost depistați în 20 de persoane din Bangladesh, 10 din Sri Lanka, 6 din Republica Moldova, 3 din Pakistan, iar diferența sunt din alte state.

147 de decizii de returnare

Tot anul trecut au fost emise 147 de decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 sau 30 de zile de pe teritoriul României, dintre care, pentru ședere ilegală, 30.

În cazul a 66 de străini a fost refuzată prelungirea dreptului de ședere, iar într-un caz s-a emis decizie de returnare ca urmare a anulării dreptului de ședere.

Decizii de retirnare au mai fost emise ca urmare a revocării vizei de intrare – 12, ca urmare a revocării dreptului de ședere – 26 și la solicitare – 12.

32 de cetățeni străini expulzați într-un an

Ca urmare a emiterii deciziilor de returnare, față de 32 de cetățeni străini, a fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru perioade cuprinse între 6 luni și 5 ani.

În perioada analizată au fost emise 5 decizii de returnare sub escortă ca urmare a finalizării procedurii de azil și a riscului sustragerii, iar 3 persoane au fost introduse în centrele de custodie publică, până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre.

Totodată, au fost aplicate 536 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 808.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul străinilor în România și a prevederilor legislației privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Clujenii de pe str. Miko Imre, strigăt de ajutor către Primărie. ”Între numerele 10-13 e plină de gropi și un pericol”

Publicat

De

Str. Miko Imre plină de gropi

Locuitorii străzii Miko Imre din Cluj-Napoca reclamă starea deplorabilă a arterei și spun că această situație afectează zilnic sute de familii. Clujenii cer ajutorul Primăriei, iar instituția le-a răspuns prin intermediul Cluj24.

Strada, parțial asfaltată de locuitori

”Strada Miko Imre este cale de acces și pentru unele străzi private din zonă, cum sunt Ștefan Augustin Doinaș, Aurel Gurghianu și Iuliu Merca și a fost, până la un moment dat, într-o situație juridică incertă in cauza blocurilor construite de un țepar, astfel că nu a fost asfaltată de către Primărie.

Astăzi, strada este parțial asfaltată de către locatari, iar între numerele 10-13 nu este asfaltată, ci plină de gropi și un pericol pentru toată lumea, totuși foarte tranzitată.

Locuitorii din zonă au făcut în ultimii 3-4 ani sesizări recurente pe platforma MyCluj, în urma cărora s-a reușit totuși clarificarea situației juridice, iar în final strada a fost marcată ca aparținând domeniului public în totalitate”, arată locuitorii străzii.

Petiție cu peste 120 de semnături

Strada Miko Imre

Aceștia au arătat că în perioada mai-iunie 2023, unul dintre vecini a făcut o listă cu peste 120 de persoane care locuiesc pe toate străzile din zonă și a trimis o petiție către Primăria Cluj-Napoca.

”În răspuns ni se aduc motive scoase din burtă astfel încât să nu fie posibilă introducerea străzii în programul de asfaltare și modernizare. Se tot insistă că e în programul de întreținere, ultima întreținere fiind făcută în octombrie 2022 la insistențele noastre.

În același timp, strada Wolfgang Amadeus Mozart nu are 2 trotuare pe toată lungimea ei, totuși modernizarea a fost realizată în ultimii ani.

Miko Imre, stradă publică 100 la sută

strada Miko Imre

Soluții se pot găsi cu siguranță, dacă se și vrea.

În ultimul an, am auzit și de posibilitatea ca pe terenurile libere dintre Aurel Gurghianu și Grigore Moisil să se construiască imobile noi, astfel că dezvoltatorul să fie obligat să asfalteze căile de acces către aceste terenuri.

Dacă primăria se bazează pe acest lucru și ne duce cu zăhărelul, punând problema asfaltării pe altcineva, totuși de ce nu ni se spune concret asta?

Practic, strada este 100% publică din noiembrie 2022, când a devenit teren integral al municipalității, însă după mai bine de 1 an nu s-a făcut niciun demers pentru realizarea documentației și obținerea autorizației de construire.

În octombrie 2022 asociația de locatari a cerut audiență și nu a fost acceptată, ci am primit doar un răspuns scris”, au precizat locuitorii străzii.

Clujenii ajutor Primăriei pentru asfaltarea străzii.

Ce soluții are Primăria

strada Miko Imre

Primăria Cuj-Napoca informează că de la preluarea străzii Miko Imre în domeniul public în ampriza existentă au fost executate doar reparații locale (plombe ale carosabilului), precum și lucrări de întreținere curentă specifice străzilor nemodernizate pentru sectorul de drum cuprins între imobilul situat administrativ pe str. Miko Imre nr. 11 și intersecția cu str. Aurel Gurghianu.

”Lucrările de asfaltare pot fi realizate doar ținând cont de restricțiile impuse de relief și de regimul juridic al terenurilor din zonă, în unele zone fiind imposibilă realizarea a două benzi de circulație și trotuarului pe ambele sensuri de mers.

În acest sens, pentru modernizarea străzii Miko Imre vor fi necesare exproprieri pentru cauză de utilitate publică. Totodată, oportunitatea acestor demersuri va fi analizată și supusă aprobării odată cu programele de modernizare ce se vor desfășura la nivelul municipalității.

Nu în ultimul rând, în temeiul respectării obligațiilor legale și a implementării programului de urmărire a comportării în timp a construcțiilor, strada Miko Imre rămâne inclusă în programele de întreținere desfășurate la nivelul municipalității”, au precizat reprezentanții Primăriei clujene.

strada Miko Imre

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Miercurea SIRENELOR! Pe 28 februarie va avea loc un nou EXERCIȚIU de alarmare publică la Cluj-Napoca

Publicat

sirena

Pe 28 februarie se reia „Miercurea sirenelor”, când va avea loc un nou exercițiu de alarmare publică. Tot atunci se împlinesc 91 de ani de Protecție Civilă în România. 

„Pentru marcarea acestui moment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al Județului Cluj, cu sprijinul Instituției Prefectului – Județul Cluj, precum și alături de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, a organizat o conferință de presă. Au participat doamna Irina Munteanu – prefectul județului Cluj, doamna Marinela Marc – inspector școlar general și domnul colonel Gabriel Drînda, împuternicit inspector șef al ISU Cluj.

aniversare 91 de ani isu cluj

Miercurea SIRENELOR! Pe 28 februarie va avea loc un nou EXERCIȚIU de alarmare publică la Cluj-Napoca

Cu această ocazie, s-a anunțat faptul că va avea loc un nou exercițiu de alarmare publică „Miercurea Sirenelor”. Exercițiul este programat miercuri, 28 februarie 2024, începând cu ora 10.00, în tot județul Cluj.

Precizăm faptul că acest demers presupune doar verificarea sistemelor de alarmare, iar populația nu trebuie să intre în panică la auzul sirenelor. Totodată, exercițiul se va desfășura la nivel național și nu presupune luarea vreunei măsuri suplimentare de către cetățeni.

Pe de altă parte, unitatea noastră, alături de partenerii săi, va organiza o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv. Cei interesați se pot familiariza cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență.

Exercițiu de alarmare publică: măsurile și regulile de comportare

Este foarte important să transmitem mesaje preventive și către tânăra generație. Drept urmare, pompierii clujeni vor fi prezenți în unitățile de învățământ din Cluj-Napoca, Turda, Dej sau Gherla.

În paralel au fost reluate Campaniile Naționale de Informare Preventivă. Sunt distribuite materiale informative prin intermediul inspectorilor ISU Cluj și a ecranelor din mijloacele de transport în comun, precum și cu ajutorul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

Nu în ultimul rând, vă anunțăm faptul că porțile subunităților ISU Cluj sunt deschise în această săptămână pentru cei care vor să vadă tehnica noastră de intervenție”, a comunicat ISU Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Uniforme de jandarmerie, expuse la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Cea mai veche, din 1850

Publicat

De

uniforme jandarmeri

Expoziția „Uniforme de onoare. Uniforme de jandarmerie din perioada 1850-2024 și lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca” are loc în perioada 27 februarie – 10 martie, reprezentând o colaborare între Inspectoratul de Jandarmi Județean „Alexandru Vaida Voevod” Cluj, Muzeul Jandarmeriei Române și Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Expoziția reunește 15 uniforme de jandarmerie, printre care și cea mai veche, datând din anul 1850, din anul înființării acestei arme.

Uniforma de culoare neagră are epoleți și este de căpitan de dorobanți de județ din Țara Românească, fiind purtată zilnic de către ofițeri.

Înființați în anul 1832, dorobanții au fost militarizați și primesc grade militare, ocupându-se de escorta arestaților, păstrarea ordinii în localități sau de paza granițelor.

Marchează trei momente din istoria Jandarmeriei

Șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, col. Claudiu Fechete, a declarat că evenimentul cu prezentarea de uniforme de jandarmerie marchează 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române din timpul domnitorului Grigore Alexandru Ghica, 152 de ani de la nașterea lui Alexandru Vaida Voevod, fost prim-ministru al României, care a dat și numele Inspectoratului de Jandarmi din judeţul Cluj și care este născut în 27 februarie, și 105 ani de la înființarea Jandarmeriei Române în Transilvania în 29 ianuarie 1919.

”Am vrut ca această expoziție să facă o legătură între cele trei momente”, a spus Fechete.

La deschiderea expoziției au fost prezente oficialități județene, fețe bisericești, artiști și jandarmi.

Expoziția are loc la Muzeul de Artă Cluj-Napoca și poate fi vizitată gratuit până în data de 10 martie 2024, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10 -17.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax