Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV/ Cum a fost afectată starea mentală a clujenilor de pandemie? „Acum, oamenilor le este frică să meargă la spital”. Vezi ce spun psihologii

Publicat


Pandemia a provocat, pe lângă deja cunoscutele dezechilibre de tip financiar, și multe alte probleme ce țin de latura emoțională a tuturor persoanelor care se confruntă cu un inamic invizibil, care a dat peste cap stilul de viață cu care erau obișnuite până de curând.

Clujenii nu au fost nici ei ocoliți atunci când vine vorba de urmările pandemiei care a pus pe pauză business-uri, stilul de viață activ al oamenilor, activitatea din școli, grădinițe ori pur și simplu socializarea din diferite arii.

Problemele emoționale vin la pachet cu toate aceste restrângeri sau modificări, generând anxietăți de toate tipurile ori chiar stări depresive datorate unor evenimente cum ar fi pierderea locului de muncă, lipsa unei viziuni clare asupra viitorului, grija banilor sau lipsa unei vieți sociale atât de vitale omului.

Cluj24.ro a luat legătura cu câțiva psihologi, pentru a vedea cum au fost clujenii afectați la nivel psihologic ori emoțional de toate urmările pandemiei coronavirus.

Astfel, se poate constata că la fel ca peste tot în lume, clujenii au fost și ei determinați să apeleze la serviciile psihologilor, mânați de diferite anxietăți și stări de deprimare care le-au afectat mersul vieții de zi cu zi.

Stări de anxietate accentuate

Andreea Șandru este psihoterapeut în cadrul unei clinici private din Cluj-Napoca și a povestit pentru Cluj24.ro că mulți dintre clienții săi au dezvoltat sau li s-au accentuat stările de anxietate deja existente, având la momentul actual diferite îngrijorări legate de viitor.

Aceasta a explicat că îngrijorările oamenilor pot fi unele sănătoase, sau dimpotrivă, toxice, având un caracter destructibil asupra celor care își poartă zilnic gândurile negre.

„Izolarea nu înseamnă doar izolare fizică, ci și lipsa suportului social și emoțional a unui grup din care să simți că faci parte. Noi suntem ființe sociale și avem nevoie de conexiunea cu ceilalți. De aceea, pentru mulți a fost și este o reală provocare să nu mai aibă viața socială pe care o aveau. Astfel, impactul izolării e diferit în funcție de cât de mult ți-a schimbat pandemia stilul de viață.

Și aici punctez că există o categorie care a fost impactată foarte mult, aceea a oamenilor singuri (vârstnici, oameni care locuiesc singuri sau care nu sunt într-o relație). Să nu mai spun de copiii ce nu pot merge la grădiniță, elevi si studenți, pentru care este dificil să nu poată socializa. Dacă ne gândim că mulți lucrează de acasă de la începutul pandemiei, ne putem da seama cât de provocator poate fi să fii singur și la serviciu și acasă.

Sănătatea fizică și cea mentală sunt ambele la fel de importate. Nu e sustenabil să punem pe locul doi sănătatea mentală pe termen lung, deoarece consecințele acestui fapt impactează calitatea vieții în mod direct”, povestește Andreea, în calitate de psiholog.

Oamenii care și-au pierdut locul de muncă, categoria cea mai afectată

O categorie de oameni profund afectați de apariția actualei pandemii este reprezentată de cei care, din cauza situației delicate, au ajuns să își piardă locul de muncă, în cazul acestora, stările de tristețe și anxietate fiind cu atât mai puternice.

„Diferența dintre cei care sunt afectați foarte negativ de pierderea locului de muncă e dată într-o măsură mare de perspectiva pe care aceștia o au asupra acestui aspect, mai bine zis cum își explică ei pierderea locului de muncă. Cei care sunt orientați spre soluții de tip <<hai să văd ce pot face acum>> gestionează mai bine situația, în comparație cu cei care rămân la nivelul <<e cel mai groaznic lucru care mi se putea întâmplă>> și cred cu tărie că nu pot face nimic să-și găsească alt loc de muncă”, este de părere Andreea Șandru.

Apare simptomatologia depresivă

Raluca Anton, care este, de asemenea psihoterapeut, în Cluj-Napoca, atrage atenția asupra persoanelor cu o carieră în una din meseriile care odată cu venirea pandemiei au fost nevoite să dispară, cum ar fi cei din sfera actoriei. Astfel, aceștia s-au văzut în situația de a abandona meseria pentru care s-au pregătit, fiind împinși spre alegerea unei alte cariere la care nu s-ar fi gândit înainte ca noul coronavirus să își facă apariția în viețile noastre.

În cazul acestor persoane, conform Ralucăi Anton, apare frecvent o emoționalitate ridicată, tristețe, depresie.

„Prima și cea mai frecventă dintre stările întâlnite este din zona anxietății, a îngrijorărilor. Acesta este un fenomen natural până la urmă, pentru că ceea ce ne lipsește în toată această perioadă este predictibilitatea. Nu știm când o să se termine, nu știm dacă o să ne îmbolnăvim sau nu.

Totodată, încep să apară cazuri ce țin de simptomatologia depresivă. Nu neapărat că apare depresia, dar întâlnim tot mai multe simptome din această zonă.

Sunt schimbări puternice și este normal să vină cu disconfort emoțional. Sentimentele predominante sunt nerăbdarea, nesiguranță, incertitudine”, explică Raluca Anton.

Aceasta este de părere că apariția unui episod depresiv, strict din cauza pandemiei prezintă destul de puține șanse, însă când vine vorba de anxietate și atacuri de panică, cu siguranță cazurile de pacienți care prezintă aceste trăiri sunt mult mai numeroase.

După cum povestesc cei doi psihologi, personale afectate emoțional de pandemie trăiesc senzații de frică, gândindu-se că s-au îmbolnăvit ori că li se întâmplă ceva grav.

Ce este un atac de panică?

Raluca Anton explică faptul că în momentul în care cineva suferă un atac de panică, acesta poate simți un nod în gât, gol în stomac, bufeuri de căldură, senzație puternică de sufocare, privire încețoșată, senzația de rău, toate aceste stări neavând o bază medicală, cum ar fi o boală care poate îngloba toate aceste simptome.

„Majoritatea oamenilor care sufereau un atac de panică înainte de pandemie se prezentau cu mare ușurință la UPU, unde primeau un calmant, reușind astfel să se liniștească.

Acum, din cauza poveștii cu pandemia, oamenilor le este frică să meargă la secția de urgențe de la spital. Astfel, acum clienții apelează mult mai des la psihologi, mai ales că sesiunile de psihoterapie se fac online, iar noi îi putem face să înțeleagă de ce se confruntă cu un atac de panică și cum să îl gestioneze”, spune Raluca Anton.

Conform acesteia, gândurile negre de care este adesea însoțit un atac de panică cuprind idei precum „îmi e frică că o să mă îmbolnăvesc”, „îmi este frică că cei dragi se vor îmbolnăvi, iar eu nu îi voi putea ajuta”.

Andreea Șandru povestește că unul dintre clienții săi s-a izolat complet pentru a se proteja de virus, ceea ce a și reușit, însă „costurile” au fost mult mai mari decât beneficiile, pacientul prezentând ulterior anxietăți accentuate, deprimare, pierderea sensului vieții, a bucuriei și a tot ceea ce-i făcea viața să merite trăită.

O altă dificultate cu care acesta s-a confruntat a fost și imposibilitatea de a rupe acest cerc vicios creat.

Care sunt soluțiile?

„Ca să depășim această perioadă dificilă e nevoie să ne fim alături unii altora. Îi încurajez pe oameni să îi ajute pe cei din jur, chiar dacă e vorba de a suna mai des un prieten sau un bunic care e singur, orice mic gest fiind important. Apoi e esențial ca oamenii să aibă un proiect, un hobby care să le ofere satisfacție, poate fi orice, de la ieșit în aer liber, chiar dacă e frig și până la a face un curs online”, ne sfătuiește Andreea Șandru.

De asemene, Raluca Anton consideră că este esențială o normalizare a reacțiilor, deoarece acestea sunt normale în situația actuală în care nu știm ce trebuie să facem și să ne comportăm, fiind vorba despre un context pe care nu l-am mai întâlnit. Conform psihologului, este natural să simțim anxietate în aceste timpuri.

Un alt lucru important este conform acesteia, să încercăm să ne expunem treptat fricilor cu care ne confruntăm, pentru a reuși astfel să le învingem.

Raluca recomandă spre exemplu, plimbările în aer liber, chiar dacă avem tendința de a ne izola în casă, dar desigur, cu respectarea măsurilor de siguranță.

Dacă atacurile de panică și stările de anxietate nu dispar în timp, se recomandă sesiunile de psihoterapie sau o potențială consultație psihiatrică, pentru cazurile care necesită tratament medicamentos pentru diminuarea stărilor puternice de anxietate.

În ceea ce privește perioada în care vom fi nevoiți să ne confruntăm cu aceste stări de frică sau îngrijorări cu privire la viitor ar putea dura până la doi ani, conform psihologului Raluca Anton.

Narcisa Corina Bud



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. UPDATE: INCENDIU la o casă din Coruș, în Cluj. Un bărbat de 40 de ani a suferit ARSURI

Publicat

fum pompieri

Un incendiu s-a produs, vineri dimineața, la subsolul unei case din Coruș, jud. Cluj. Un bărbat a suferit arsuri la o mână.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit la subsolul unei case din localitatea Corușu. Din primele date, incendiul se manifestă la subsolul casei, pe o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați.

foc

FOTO. UPDATE: INCENDIU la o casă din Coruș, în Cluj. Un bărbat de 40 de ani a suferit ARSURI

De asemenea, echipajul SMURD acordă îngrijiri medicale unui bărbat de aproximativ 40 de ani, care a suferit arsuri la nivelul unui membru superior. La fața locului acționează două echipaje, cu două autospeciale cu apă și spumă”, a transmis ISU Cluj.

foc

Update:

Pompierii au finalizat această intervenție. Incendiul s-a manifestat generalizat, la o cameră din subsolul casei, pe o suprafață de 20 de metri pătrați. De asemenea, a fost afectată fațada, pe o suprafață similară, de 20 de metri pătrați. Pe parcursul misiunii, forțele noastre au scos o butelie din încăperea cuprinsă de flăcări.

Referitor la bărbatul care a primit îngrijiri medicale, acesta a refuzat transportul la spital. Datorită intervenției prompte, s-a reușit protejarea casei, iar incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza unui burlan necurățat.

Citește mai departe

EVENIMENT

O plimbare de o oră pe zi ar putea adăuga șase ore la speranța de viață – studiu

Publicat

plimbare

Un studiu sugerează că o plimbare zilnică de o oră poate adăuga aproximativ șase ore la speranța de viață, în special pentru cei mai puțin activi, scrie Science Alert, care citează British Journal of Sports Medicine, informează Mediafax.

Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Griffith din Australia oferă un motiv suplimentar pentru a ieși la plimbare: o oră de mers pe jos în fiecare zi poate adăuga aproximativ șase ore la speranța de viață, în special pentru persoanele din categoriile sedentare.

Studiul s-a bazat pe datele de activitate colectate de la utilizatorii de brățări de fitness, din cadrul National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES) din SUA, care a monitorizat stilurile de viață ale participanților.

Cercetătorii au descoperit că persoanele inactive beneficiază cel mai mult de pe urma exercițiilor fizice, adăugând în medie 6,3 ore de viață pentru fiecare oră suplimentară de mers pe jos.

În schimb, cei care fac deja parte din topul celor mai activi 25% au obținut mai puține beneficii suplimentare, dar studiul pune accent pe beneficiile generale ale unei vieți active.

Citește mai departe

CULTURA

Sfântul Ștefan, prăznuit vineri, 27 decembrie. La Mulți Ani celor care îi poartă numele!

Publicat

Ștefan

Sfântul Ștefan, a cărezu zi este sărbătorită în 27 decembrie de către Biserica Ortodoxă, a fost, conform Faptelor Apostolilor, un diacon evreu din Ierusalim, considerat drept primul mucenic sau martir creștin condamnat la moarte de autorități. Potrivit Noului Testament, Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi.

Ștefan a fost unul din ucenicii lui Isus din Nazaret, care îl urmau pretutindeni și care au asistat direct la faptele sale. Fiind ales să-i conducă pe diaconi, precum și datorită credinței sale profunde și puterii sale de a săvârși minuni și semne, Sfântul Ștefan a fost numit și arhidiacon.

După ce a intrat în atenția fariseilor, nemulțumiți de faptul că el predica public învățăturile lui Isus din Nazaret, a fost adus în fața Sinedriului, pentru a fi acuzat de blasfemie contra lui Moise și a lui Dumnezeu.

Întrebat de același Caiafa care îl judecase pe Iisus cum răspunde acuzării, Sfântul Ștefan a ținut o lungă cuvântare, acuzându-i, la rândul său, pe cei ce îi doreau pieirea: „Cum au fost părinții voștri așa sunteți și voi! Pe care dintre prooroci nu i-au prigonit părinții voștri? Și au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept ai Cărui vânzători și ucigași v-ați făcut voi acum. Voi care ați primit Legea întru rânduieli de la îngeri și n-ați păzit-o!” (Faptele Apostolilor VII, 51-53).

Condamnat la moarte

Sfântul Ștefan a fost găsit vinovat de blasfemie și condamnat la moarte prin lapidare. După pronunțarea sentinței, conform Noului Testament, el a avut o teofanie, spunând: „Iată văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu”.

El a fost dus în afara cetății, unde a fost ucis cu pietre, devenind primul martir – primul ucis pentru că mărturisise credința în Iisus. Urmând exemplul acestuia, în clipa morții el cere iertare pentru cei ce îl ucid. Conform Noului Testament și tradiției creștine, printre cei ce l-au judecat și care au asistat la uciderea lui s-a aflat și Saul, convertit ulterior la creștinism, cel ce avea să devină Sfântul Pavel.

Osemintele Sfântului Ștefan au fost descoperite în anul 415 în satul Gamla (Beit Jimal) din Palestina, iar de acolo au fost transferate la Biserica Sion de pe Muntele Sion din Ierusalim și apoi în anul 439 în capelă.

În anul 460 au fost așezate în Bazilica Sfântul Ștefan din Ierusalim înălțată de către împărăteasa bizantină Aelia Eudocia la nord de Poarta Damascului, în afara zidurilor cetătii, pe locul unde se credea că a avut loc martiriul.

Citește mai departe

ECONOMIE

AUR a sesizat Consiliul Concurenței cu privire la tranzacția de vânzare a E.ON Energie România către o firmă din Ungaria

Publicat

aur

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a sesizat la începutul acestei săptămâni Consiliul Concurenței cu privire la tranzacția de vânzare a E.ON Energie România către compania maghiară MVM, informează Mediafax.

AUR solicită intervenția urgentă a instituției, precum și efectuarea unei investigații. Potrivit sesizării înaintate de AUR, tranzacția ridică suspiciuni privind respectarea legislației concurențiale, precum și implicații grave asupra securității economice și naționale.

E.ON, importanță strategică

„E.ON Energie România, companie de importanță strategică în sectorul energetic național, cu o cifră de afaceri de aproximativ 10 miliarde de lei anual, urmează să fie transferată către MVM, o entitate controlată de statul maghiar. Tranzacția, evaluată la o sumă derizorie de sub 300 de milioane de euro, poate afecta grav interesele consumatorilor români, competiția pe piață și stabilitatea economică a României.

Conform art. 135 alin. (2) lit. b) și d) din Constituția României, statul are obligația de a asigura protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară, precum și exploatarea resurselor naturale în concordanță cu interesul național. Cedarea unei infrastructuri critice către o entitate străină ridică probleme majore legate de respectarea acestui principiu constituțional”, se arată în sesizarea formulată de AUR.

Totodată, preluarea E.ON de către o companie de stat străină, cum este MVM, poate reduce semnificativ competiția pe piața românească de energie și gaze naturale.

MVM, subordonantă guvernului ungar

„MVM este o companie de stat subordonată guvernului ungar, care menține legături strânse cu Federația Rusă. În contextul geopolitic actual, această tranzacție poate introduce riscuri indirecte asupra securității energetice a României”, se specifică în sesizare.

De asemenea, se mai precizează faptul că întâlnirile recente dintre premierul Marcel Ciolacu și premierul Ungariei, Viktor Orban, au fost desfășurate fără transparență publică și ridică serioase semne de întrebare. Având în vedere suspiciunile legate de negocierea tranzacției, AUR solicită Consiliului Concurenței să dispună efectuarea unei investigații conform art. 33 din Legea concurenței, care permite analiza comportamentului care ar putea afecta piața liberă.

Solicitările AUR

În sesizarea înaintată, AUR solicită Consiliului Concurenței să dispună următoarele măsuri:

„1. Blocarea imediată a tranzacției și suspendarea procesului de vânzare până la finalizarea unei analize detaliate a impactului asupra concurenței și securității economice.
2. Să dispuneți efectuarea unei investigații, respectiv lansarea unei anchete pentru a verifica legalitatea tranzacției, procesul de evaluare a activelor și eventualele înțelegeri care contravin principiilor concurenței.
3. Analiza impactului asupra consumatorilor prin realizarea unui studiu pentru a evalua modul în care tranzacția ar putea afecta prețurile și calitatea serviciilor pentru consumatorii din România.
4. Reevaluarea posibilității ca statul român să preia controlul companiei, respectiv analizarea opțiunii ca statul român să achiziționeze compania, păstrând-o sub control național, în conformitate cu art. 135 din Constituție”.

AUR consideră că această tranzacție contravine legislației naționale și interesului public: „Cedarea unei infrastructuri strategice către o entitate controlată de un stat străin ridică riscuri majore pentru piața de energie și securitatea economică”, potrivit AUR.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate