Connect with us

ACTUALITATE

Cu cât se închiriază o garsonieră sau un apartament în Cluj? Chirii ce le depășesc pe cele din Capitală

Publicat


blocuri reabilitare termica (3)

Chiriile din Cluj-Napoca rămân în topul celor mai mari din țară. Multe proprietăți se închiriază chiar mai scump ca în București.

Garsonierele și apartamentele cu 2 camere din Cluj-Napoca se închiriază, la ora actuală, cu prețuri mai mari decât în Capitală, arată o analiză Imobiliare.ro. Este vorba despre o medie de 350 euro/lună în cazul garsonierelor și de 550 euro/lună în cazul locuințelor cu 2 camere.

Chiriile sunt în creștere

Sumele solicitate la nivel de piață sunt în creștere față de anul trecut în toate centrele regionale majore din România, atât în cazul garsonierelor, cât și în cazul apartamentelor cu 2 și 3 camere.

„Există diferențe mari între un oraș sau altul dar și între o zonă sau alta în cadrul aceluiași oraș. Zona, dar și starea generală a apartamentului, nou sau vechi, tipul de mobilă și gradul de utilare și confort sunt principalele aspecte care contribuie la stabilirea prețului final. Cererea este mare, în continuare, iar un apartament bine poziționat ca preț, se închiriază în doar câteva zile de la listare. Dacă, dimpotrivă, nu sună telefonul, înseamnă ca prețul nu este în piață”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Cartierele unde se pot câștiga cele mai mari sume

Garsonierele din Cluj-Napoca se închiriază, la ora actuală, în medie cu 350 euro/lună în cazul garsonierelor. Apartamentele cu două camere au prețul mediu 550 euro/lună. Chiriile pentru acestea sunt mai mari decât în Capitală.

Un apartament cu 3 camere însă se închiriază la Cluj-Napoca cu mai ieftin decât o proprietate similară din București.

Cele mai căutate zone din Cluj-Napoca

Zonele Mărăști și Mănăștur se bucură de un interes foarte mare și de un număr considerabil de potențiali chiriași. Chiria medie pe care o poți solicita pentru un apartament în Mărăști este de 550 euro/lună.

În Mănăștur prețurile sunt printre cele mai mici de pe piață, media situându-se în jurul valorii de 450 euro/lună. Doar în cartierul Someșeni apartamentele se închiriază mai ieftin.

Apartamentele cele mai scumpe, la 650 euro/lună

Alte două zone-magnet pentru chiriași sunt Gheorgheni și Zorilor. Apartamentele se închiriază aici la prețuri similare cu cele din Mărăști.

Centrul orașului este și el atractiv, iar avantajul proprietarilor este că în acest caz pot solicita chirii semnificativ mai mari pentru locuințele lor. Apartamentele de aici se închiriază, în medie, cu 650 euro/lună, cel mai mare preț din oraș.

Experții imobiliari arată că cererea pentru apartamentele din Cluj-Napoca va începe să crească semnificativ în scurt timp, odată cu apropierea noului an universitar și întoarcerea studenților la cursuri.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

STUDIU. În 18 ani, România a pierdut 100.483 de tineri din sistem. Unde au dispărut cei care nu au dat BAC-ul

Publicat

ISJ Cluj

Un studiu arată că în 18 ani, România a pierdut 100.483 de tineri din sistem. Unde au dispărut cei care nu au dat BAC-ul? Cum își risipește România cea mai importantă resursă?

„Cifrele ne arată o realitate dureroasă – suntem o societate care își risipește resursele umane într-un ritm alarmant.

STUDIU. În 18 ani, România a pierdut 100.483 de tineri din sistem. Unde s-au „pierdut” cei care nu au dat BAC-ul

Generația care dă Bacul în 2024 are o poveste a potențialului pierdut:

2006: 219.483 născuți vii
2024: Doar 119.000 ajung la Bacalaureat

În 18 ani, am pierdut 100.483 de tineri din sistem.

Nu doar că pierdem oameni, dar eșuăm în rolul nostru fundamental de a-i forma:
20% dintre tinerii cu vârsta între 15 și 29 de ani nu erau, în 2022, nici la școală, nici la muncă, nici în vreo formă de formare (Raport Eurofound 2024)

Ce ne spun aceste cifre?

Suntem o societate risipitoare cu cea mai prețioasă resursă: oamenii noștri.
Am eșuat în îndeplinirea uneia dintre funcțiile de bază ale societății: formarea noilor generații
Putem opri această hemoragie de talent și potențial?”, scrie pe Facebook Marius Călin Cherecheș.

„Acum 12 ani, aproape 190.000 de copii intrau în clasa I. Astăzi, doar 120.000 au ajuns la Bacalaureat. Unde au dispărut 70.000 de elevi?

Prezența la examenul de bacalaureat de anul acesta e una dintre cele mai mici din ultimii ani.

Absolvenții de liceu din 2024 în cifre

– 2006 – 219.483 născuți vii (n.r. Institutul Național de Statistică);
– anul școlar 2012/2013 – 189.413 de copiii începeau clasa I ( MEN);
– 2020 – Evaluare Națională – 172.543 înscriși/160.663 prezenți;
– 2024 – Bacalaureat – 123.583 de candidați prezenți, dintre care 119.00o elevi din promoția curentă.

România, prima în Europa la abandonul școlar

Potrivit unui raport al Eurostat din 2023 pentru anul 2022, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la rata abandonului şcolar timpuriu, cu 16,6%, în vreme ce media din țările europene era 9,5%.

Raportul arată că, în 2022, statele europene care au raportat cele mai scăzute rate ale abandonului școlar au fost: Croaţia (2%), Irlanda, Slovenia şi Grecia (fiecare cu 4%), Polonia şi Lituania (fiecare cu 5%).

Cele mai mari rate de abandon școlar au fost înregistrate în România (16%), Spania (14%), Ungaria, Germania şi Italia (fiecare cu 12%)”, scrie Europa Liberă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Luare de poziție APPC: O școală din Cluj aruncă la gunoi sute de cărți? Adevărul din spatele unei știri revoltătoare

Publicat

Cărți aruncate la gunoi la o școală din Cluj

Asociația Profesioniștilor din Presă (APPC) constată că în ultima perioadă s-au înmulțit articolele publicate de site-uri fără respectarea deontologiei profesionale, ceea ce a condus la dezinformări și încălcări ale unor reguli jurnalistice elementare.

APPC atrage atenția asupra modului în care unele site-uri clujene înțeleg sa promoveze așa zise informații pe care încearcă sa le prezinte drept știri de presă menite a face audiență online, dar care au produs dezinformare.

De fapt erau cărți casate

Este cazul unei știri locale de luni, 1 iulie 2024,  care a fost preluată de o parte din presa centrală și a cărui subiect era o școală care a aruncat la container cărți casate.

În știre se spunea că containerul e plin de cărți aruncate la gunoi dar nu conținea opinia conducerii școlii.
Ulterior s-a dovedit că aceste cărți erau casate conform legii.
În urma difuzării acestei știri incomplete, fără punctul de vedere al școlii, mulți părinți au intrat în panică și au venit să recupereze cărți, dar au constatat că acestea sunt scoase din uz.

Furt de știri

De asemenea, s-au înmulțit cazurile de preluare aproape integrală de articole fără precizarea sursei. Spre exemplu, un interviu a fost integral astfel preluat din presa clujeană în cea națională,  fără citarea sursei inițiale! Exemplele pot continua.

Reamintim că jurnalistul va lua în considerare punctele de vedere pertinente ale părţilor implicate, așa cum prevede Codul Deontologic al Clubului Român de Presă (CRP) la care APPC a aderat și pe care îl puteți accesa pe siteul APPC. Conform acestuia jurnalistul este dator să respecte prezumţia de nevinovăţie.

În cazul în care se aduc acuzații, se va oferi posibilitatea celui învinuit să-şi exprime punctul de vedere.

Pretind că fac jurnalism

Antonio Miclea, președinte APPC: ”O vedem cu toții, dar nu o recunoaștem! Din păcate a devenit un obicei pentru mult prea mulți proprietari de domenii web, care pretind că fac jurnalism, să distribuie materiale care nu respectă etica și deontologia profesiei.
Nu este de mirare că ultimele studii de specialitate arată că încrederea românilor în presă este la cel mai scăzut nivel al ultimului deceniu.
În acest context observăm că mult prea puțini jurnaliști fac efortul de a arăta cauzele care au dus la această decădere și, cu siguranță, și mai puțini caută soluții.
Înțeleg și partea de business. Mulți jurnaliști care au site-uri sunt și antreprenori. Unii, membri APPC, merită felicitări, însă în cazul altora problema este că aceștia pun mereu pe primul loc profitul, partea de business, ci nu jurnalismul, adică interesul public.

Sesizări sau autosesizare

APPC, prin membri dedicați profesionalismului va încerca să semnaleze cât mai frecvent abaterile. Prin sesizări primite sau autosesizare. De asemenea, APPC va continua și proiectele care recompensează jurnalismul de calitate”.
Atragem atenția că APPC va monitoriza în continuare presa clujeană și va sancționa punctual derapajele.

Colegiul de Conducere al APPC recomandă jurnaliștilor clujeni mai multă atenție și rigurozitate în redactarea materialelor jurnalistice și utilizarea Codului Deontologic (vezi https://www.presaclujeana.ro/cod-deontologic/)  pentru a rezulta articole cât mai echilibrate.

Citește mai departe

ECONOMIE

Aeroportul Cluj anunță licitație publică pentru un spațiu rent a car

Publicat

aeroport cluj facebook

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a lansat o licitație publică pentru un spațiu rent a car din incinta aeroportului.

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a anunțat organizarea unei licitații publice pentru închirierea unui spațiu destinat desfășurării activității de rent a car.

Licitația va avea loc pe 10 iulie 2024, la ora 09:00, la sediul aeroportului situat pe strada Traian Vuia, nr. 149, Cluj-Napoca.

Aeroportul Cluj a lansat licitația pentru un spațiu rent a car

Spațiul destinat desfăşurării activităţii de rent a car, identificat ca spațiul B03, are o suprafață totală de 15,15 mp.

Persoanele interesate pot intra în posesia documentației de atribuire prin mijloace electronice sau pe suport de hârtie, de la Biroul Achiziții Publice al aeroportului, în urma unei solicitări scrise la adresa de e-mail office@airportcluj.ro.

Data-limită pentru depunerea ofertelor este data de 10 iulie 2024, ora 08:50, iar ședința publică de deschidere a ofertelor va avea loc în aceeași zi, de la ora 9.

Mai multe detalii AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat de 49 de ani din Florești, dus la ÎNCHISOARE. Are de executat o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni pentru FURT

Publicat

politie

Un bărbat de 49 de ani din Florești, a fost ridicat, miercuri, de către polițiști și dus la închisoare. Acesta are de executat o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni pentru furt calificat.

„La data de 3 iulie a.c, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii, fațǎ de un bǎrbat, de 49 de ani, din comuna Florești.

Bărbat de 49 de ani din Florești, dus la ÎNCHISOARE. Are de executat o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni pentru FURT

Bărbatul are de executat o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni de închisoare, pentru comiterea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de furt calificat.
În fapt, la data de 30 aprilie 2023, în jurul orei 07.30, acesta ar fi încercat să pătrundă prin efracție, respectiv prin distrugerea sistemului de închidere a ușii de acces, într-un imobil din Cluj-Napoca.

A fost condus la Penitenciarul Gherla pentru executarea pedepsei”, a comunicat  IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax