Connect with us

EVENIMENT

Cu cât dați COPILUL? Curtea de Apel Cluj: Vânzarea unui copil nu constituie în România infracțiune

Publicat


Clujean revoltat bebelus

Fenomenul comercializării copiilor, atât de prezent imediat după Revoluție, nu a dispărut, așa cum s-ar crede. Pentru prețuri între 2.000 și 3.000 de euro, unii copii sunt „antamați” încă de când mama este însărcinată. Metodele de a pleca din țară cu cei care îi cumpără sunt diverse și au aparență legală.

În 2019, un bărbat de 54 de ani din Huedin a cumpărat un nou-născut, pe care mama lui „l-a transferat ca pe o marfă, primind în schimb suma de 2.100 de lei”, acuză procurorii DIICOT, care i-au trimis în judecată pe amândoi pentru trafic de minori.

Nu întotdeauna însă cazuri de acest tip sunt socotite infracțiuni, în tribunal, sau sunt apreciate drept infracțiuni fără gravitate. Spre exemplu, în 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a achitat o familie de italieni care cumpărase un bebeluş din România, considerând că „tranzacţiile” nu pot fi considerate trafic de minori, pentru că nu se poate demonstra că au fost făcute „în scopul exploatării victimei”.

Conform aceleiași interpretări juridice, zilele trecute, un bărbat din Huedin şi mama copilului vândut au primit şi ei pedepse cu suspendare, însă pentru două infracţiuni de fals. Un telefon mobil şi vreo două milioane de lei vechi, atât a primit în urmă cu doi ani Andreea R. în schimbul copilului pe care l-a vândut imediat după ce l-a adus pe lume. Ea avea 20 de ani, doar şapte clase şi încă un copil, pe care îl creştea în sărăcie, într-o comună din judeţul Sălaj.

Cum se face o „adopţie prescurtată”

După ce a rămas gravidă a doua oară, Andreea s-a despărţit de concubinul ei. Acesta îşi aminteşte că Andreea era prin luna a patra de sarcină când l-a anunţat că „ce o să-i facă ea, nu o să-i facă nimeni”. N-a înţeles atunci mesajul, dar pe 20 iulie 2019, când ea a născut, părinţii l-au sunat în Germania şi i-au zis că Andreea a vândut copilul cu 15.000 de lei, echivalentul a 3.000 de euro. Tot satul ştia că bebeluşul fusese arvunit în spitalul din Huedin.

„Cumpărătorul” era Nicolaie M., zis Lai, un bărbat de 54 de ani, căsătorit şi stabilit de mai mulți ani în Anglia, care avea o situaţie materială foarte bună. La proces a declarat că e „vânzător de ziare”. Lai a mai spus că o asistentă din spital l-a anunțat că o tânără vrea să-şi abandoneze băiețelul şi atunci s-a decis să-l ia el. A spus că îşi dorea mult un copil de suflet, căruia să-i lase averea, după ce unicul său fiu a murit, la doar 33 de ani, în urma unei intervenţii chirurgicale.

Bărbatul a venit imediat în ţară şi i-a făcut Andreei o carte de identitate provizorie, declarând că o ia în spațiu. Actul a fost eliberat pe 23 iulie 2019 şi în aceeaşi zi, cei doi au mers la starea civilă, unde au declarat că Lai e tatăl copilului, iar el a fost trecut pe certificatul de naştere. A doua zi, a externat bebeluşul din spital și l-a luat acasă la el. „A fost o adopţie prescurtată”, şi-a motivat Lai, în instanţă, bunele intenţii.

Cum se vinde un nou-născut

Acelaşi modus operandi e folosit și în alte cazuri de vânzări de copii. „În România, 10% dintre copiii romi cu vârsta sub un an nu sunt înregistrați oficial”, se arată într-un raport despre copiii fără identitate publicat de Parlamentul Franţei în toamna anului trecut.

„Cumpărătorul” îşi poate asuma paternitatea copilului chiar şi după eliberarea certificatului de naştere, dacă în dreptul tatălui nu e trecut niciun nume. Două angajate de la Serviciul de Stare Civilă din Zalău declarau în 2014, într-un alt dosar de vânzare de copii, că „există cazuri ale unor cetățeni de etnie romă în care mama copilului se prezintă la ofițerul de stare civilă, împreună cu tatăl copilului, iar ambii părinți completează o declarație de recunoaștere ulterioară a paternității”.

Nimeni nu verifică și cât de reale sunt aceste declaraţii, iar cazurile de copii vânduţi ajung în atenţia autorităţilor, doar dacă cineva depune plângere la poliţie.

În cazul de la Huedin, bunicul bebeluşului e cel care a făcut sesizarea, după trei săptămâni. Bunicul se temea că Lai va duce copilul în Anglia, unde „poate să-l vândă mai departe, poate să-i taie o mână, să-l pună la cerșit, după părerea mea. Odată ce l-a cumpărat, este bun cumpărat”, declara el la poliţie. Aflase de la părinţii Andreei că Lai trebuie să mai dea încă 150 milioane de lei vechi, când copilul va împlini vârsta de 1 an.

„Eu nu mă pot duce nici să văd copilul și nici să mă bag între ei, că ei sunt altfel și îmi este frică”, mărturisea bunicul. Cei de la Protecţia Copilului au luat bebeluşul din casa lui Lai, iar DIICOT a deschis un dosar penal.

„Instanța nu poate reține comiterea vreunei fapte penale”

În noiembrie 2019, Andreea şi Lai au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, pentru trafic de minori, fals în declarații şi participație improprie la infracțiunea de fals intelectual. Iar la 9 iulie 2021, Curtea de Apel Cluj i-a condamnat pe ambii la 2 ani şi 4 luni cu suspendare, achitându-i pentru infracțiunea de trafic de minori, pentru că probele nu au demonstrat „că traficarea minorului a avut drept scop exploatarea acestuia”.

„Faptul că «vânzarea unui copil», care nu este subsumată unuia dintre scopurile exploatării, nu constituie în România infracțiune a făcut obiect de dezbatere în mass-media încă de câțiva ani și multe persoane vocale și-au exprimat indignarea față de această «lacună legislativă», mai ales cu referire la cazurile de ocolire a procedurii legale de adopție, așa cum este, de altfel, și cazul în speța de față”, explică judecătoarele Stanca Marcu şi Iuliana Moldovan.

„În lipsa unei legiferări exprese a acestei manopere de «vânzare a copilului» unei alte persoane, chiar prin obținerea unor foloase materiale de către tutorele copilului, dar în lipsa scopului de exploatare a copilului – care să fie și dovedit – instanța de judecată nu poate reține comiterea vreunei fapte penale”, se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Cluj.

„Vânzarea unui copil nu constituie în România infracțiune”, spune Curtea de Apel Cluj, după ce a condamnat cu suspendare un bărbat care a cumpărat un bebeluș.

Ce spun legile din România

În urmă cu 20 de ani, ţara noastră a ratificat un protocol internaţional, prin care statele se obligau să incrimineze vânzarea de copii. „Vânzarea de copii este considerat orice act sau tranzacție prin care un copil este transferat de orice persoană sau grup de persoane către o altă persoană ori către un alt grup contra cost sau contra oricăror alte avantaje materiale.”

Nici acum nu există vreo lege în România care să incrimineze explicit vânzarea de copii. Legea 273/2004 pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani „fapta părintelui de a pretinde sau de a primi, pentru sine sau pentru altul, bani ori alte foloase materiale, în scopul adopției copilului”, dar ea se aplică numai dacă există o procedură de adopție în derulare. Când au astfel de dosare, cei de la DIICOT încadrează vânzarea de copii la „trafic de minori”, definit ca fiind „recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia”.

În dosarele de negoţ cu copii, exploatarea lor se face prin „ținerea în stare de sclavie sau alte procedee asemănătoare de lipsire de libertate ori de aservire”, spun procurorii DIICOT. Iar unele instanţe acceptă această argumentaţie.

Cumpărat pentru că „era un copil frumos, blond, cu ochi albaştri”

În urmă cu 7 ani, chiar Curtea de Apel Cluj a decis, într-un caz similar, că vânzarea unui copil înseamnă traficarea lui. Forţată de concubinul ei, o tânără de 21 de ani din Zalău şi-a vândut băieţelul în vârstă de 10 luni unei familii din judeţul Iaşi, care a oferit pe el 50 de milioane de lei vechi. 10 milioane vechi au fost avansul, achitat în ziua în care mama a mers la starea civilă cu „cumpărătorul” de 43 de ani , declarând că el e tatăl copilului.

Imediat după ce băieţelul i-a fost luat, mama a mers la poliţie, iar concubinul ei şi „cumpărătorul” au fost arestaţi. „Îmi doream un moştenitor, iar el e un copil frumos, blond, cu ochi albaştri”, a explicat bărbatul în anchetă. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat la 10 ani de închisoare, iar soţia lui, complice la faptă, a primit 4 ani cu suspendare. Pedeapsa cea mai mare a primit-o concubinul mamei: 11 ani de închisoare.

„Curtea de Apel Cluj reţine că infracţiunea de trafic de persoane presupune modalităţi alternative de comitere”, precizau judecătorii în 2014, explicând că „scopul exploatării minorului” constă în „încălcarea dreptului fundamental al copilului de a-și cunoaște părinții și de a fi îngrijit de aceștia (alte procedee asemănătoare de lipsire de libertate)”.

Sursa: LibertateaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Veste bună. Boc: În 2 august se ridică restricțiile de circulație de pe str. George Barițiu. Traficul revine la normal

Publicat

baritiu

Primarul Emil Boc a anunțat că vineri, în 2 august, se ridică restricțiile de circulație de pe strada George Barițiu, astfel că traficul rutier revine la normal, lucrările făcând parte din proiectul de modernizare ale Parcului Caragiale.

Boc a spus, luni, în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca, referindu-se la proiectul respectiv, că municipalitatea a prevăzut o sumă de până la 500.000 de euro pentru conservarea vestigiilor arheologie din Parcul Caragiale, pentru punerea în valoare a zidului roman.

”Lucrările la Parcul Caragiale sunt în grafic, iar cu excepția acestei părți de conservare, parcul fi gata până la sfârșitul anului. În 2 august se ridică restricțiile de circulație de pe strada George Barițiu, se revine la normalitate.

Decopertarea Canalului Morii dă o altă perspectivă orașului”, a spus primarul Clujului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, șoferi. RESTRICȚII de circulație pe Autostrada Transilvania, la nodul rutier Gilău

Publicat

De

Restricții de circulație pe A3

Marți, 23 iulie, vor fi instituite noi restricții de circulație pe Autostrada Transilvania, anunță Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj.

Circulația pe A3 va fi oprită pentru lucrări și deviată pe DN1.

Atenție, șoferi. RESTRICȚII de circulație pe Autostrada Transilvania, la nodul rutier Gilău

Marți, 23 iulie, vor fi restricții de circulație pe A3, nodul rutier Gilău, breteaua E, direcția A3 ieșire în DN 1 spre Oradea.

Circulația va fi oprită în intervalul orar 8:00 – 18:00.

Potrivit DRDP Cluj, se efectuează lucrări de așternere a mixturilor asfaltice.

Circulație deviată

Astfel, circulația va fi deviată pe DN 1, cu întoarcere la sensul giratoriu Luna de Sus.

Șoferii sunt rugați să circule cu prudență în zona lucrărilor și să respecte semnalizarea rutieră.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Rezultate admitere UMFIH Cluj-Napoca. Care au fost cele mai mari și cele mai mici note pe fiecare facultate și program de studiu

Publicat

UMF Cluj

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca a afișat rezultatele la examenul de admitere care a avut loc duminică la toare cele trei facultăți.

Astfel, la Facultatea de Medicină, la programul de studiu Medicină au fost admiși 330 de candidați la buget, primele note fiind de 10, ale unor olimpici, iar ultima de 8,76.

La taxă au fost admiși un  număr de 84 de candidați, prima notă fiind 9,52, iar ultima 8,46.

La Facultatea de Medicină Dentară, programul de studiu Medicină Dentară, au fost declarați reușiți 75 de candidați la buget, prima notă fiind 9,82, iar ultima 7,48, iar cu taxă 18 candidați, prima notă fiind 8,12, iar ultima 7,03.

În ceea ce privește Facultatea de Farmacie, la programul de studiu Farmacie, au fost admiși 35 de candidați la buget. Aici prima notă de intrare a fost 10, iar ultima de 5,37. La taxă, au fost 33 de locuri, iar primul a fost ocupat de nota 9,82, ultima fiind 5,13.

La programul de studiu Asistență Medicală, au fost declarați admiși 85 de candidați la buget, prima notă de admitere fiind 9,84, ultima fiind 5,69. La taxă au fost 80 de admiși, primul tot cu 9,84, iar ultimul cu 5,88.

La programul de studiu Balneo-fiziokenetotarpie și Recuperare au fost declarați admiși 43 de candidați la buget, prima notă fiind 9,96, iar ultima 7,57, iar la taxă au fost 44 de locuri, primul fiind ocupat cu nota 9,51, iar ultimul cu 5,35.

Admiși peste 9

La progranul de studiu Radiologie și Imagistică, au fost declarați admiși 19 candidați la buget, primul fiind admis cu 9,92, iar ultimul cu 9,20. La taxă, au fost 23 de candidațui reușiți, primul cu nota 9,68, ultimul cu 8,15.

La programul de studiu Tehnică Dentară, au fost admiși 30 de candidați la buget, primul cu nota 9,91, ultimul cu 9,16, iar la taxă au fost 12 admiși, primul cu 9,90, iar ultimul cu 8,88.

La programul de studiu Nutriție și Dietetică, au fost 20 de candidați admiși la buget, primul cu nota 9,84, ultimul cu 5,92, în timp ce la taxă au fost 26 de reușiți, primul cu nota 9,61, ultimul cu 5,99.

La programul de studiu Cosmetică Medicală și Tehnologie produsului cosmetic au fost la buget un număr de 20 de admiși, primul cu nota 9,90, iar ultimul cu 7,92, iar la taxă au fost 28 de admiși, primul tot cu nota 9,90, iar ultimul cu 5,83.

 

 

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Clujul a CÂȘTIGAT două premii la Faza Națională a Concursului Proiecte de Mediu, desfășurată la Iași

Publicat

proiecte de mediu

Clujul a câștigat două premii la Faza Națională a Concursului Proiecte de Mediu, desfășurată la Muncel-Iași. Este o activitate educativă extrașcolară, cuprinsă în Calendarul Proiectelor de Educație Extrașcolară Naționale al Ministerului Educației.

„Faza Națională a Concursului Proiecte de Mediu desfășurat în perioada 15-20 iulie 2024 a adus două premii județului Cluj.

proiecte de mediu

FOTO. Clujul a CÂȘTIGAT două premii la Faza Națională a Concursului Proiecte de Mediu, desfășurată la Iași

Elevii Vâju Ștefania și Nemeș Eduard de la Școală Gimnazială Tureni, coordonați de prof. Brașovan Andreea, Giurgiu Gabriela și Pop Nicușor au obținut Premiul al II -lea la gimnaziu.

Elevele Iosof Raluca și Amaxinoaei Nicoleta de la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul” Turda, coordonate de prof. Mînican Ligia și Iosof Gabriela au obținut Premiul al III-lea la liceu.

proiecte de mediu

proiecte de mediu

proiecte de mediu

proiecte de mediu

proiecte de mediu

Felicitări elevilor și profesorilor coordonatori”, a transmis IȘJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax