Connect with us

EVENIMENT

Cu cât dați COPILUL? Curtea de Apel Cluj: Vânzarea unui copil nu constituie în România infracțiune

Publicat


Clujean revoltat bebelus

Fenomenul comercializării copiilor, atât de prezent imediat după Revoluție, nu a dispărut, așa cum s-ar crede. Pentru prețuri între 2.000 și 3.000 de euro, unii copii sunt „antamați” încă de când mama este însărcinată. Metodele de a pleca din țară cu cei care îi cumpără sunt diverse și au aparență legală.

În 2019, un bărbat de 54 de ani din Huedin a cumpărat un nou-născut, pe care mama lui „l-a transferat ca pe o marfă, primind în schimb suma de 2.100 de lei”, acuză procurorii DIICOT, care i-au trimis în judecată pe amândoi pentru trafic de minori.

Nu întotdeauna însă cazuri de acest tip sunt socotite infracțiuni, în tribunal, sau sunt apreciate drept infracțiuni fără gravitate. Spre exemplu, în 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a achitat o familie de italieni care cumpărase un bebeluş din România, considerând că „tranzacţiile” nu pot fi considerate trafic de minori, pentru că nu se poate demonstra că au fost făcute „în scopul exploatării victimei”.

Conform aceleiași interpretări juridice, zilele trecute, un bărbat din Huedin şi mama copilului vândut au primit şi ei pedepse cu suspendare, însă pentru două infracţiuni de fals. Un telefon mobil şi vreo două milioane de lei vechi, atât a primit în urmă cu doi ani Andreea R. în schimbul copilului pe care l-a vândut imediat după ce l-a adus pe lume. Ea avea 20 de ani, doar şapte clase şi încă un copil, pe care îl creştea în sărăcie, într-o comună din judeţul Sălaj.

Cum se face o „adopţie prescurtată”

După ce a rămas gravidă a doua oară, Andreea s-a despărţit de concubinul ei. Acesta îşi aminteşte că Andreea era prin luna a patra de sarcină când l-a anunţat că „ce o să-i facă ea, nu o să-i facă nimeni”. N-a înţeles atunci mesajul, dar pe 20 iulie 2019, când ea a născut, părinţii l-au sunat în Germania şi i-au zis că Andreea a vândut copilul cu 15.000 de lei, echivalentul a 3.000 de euro. Tot satul ştia că bebeluşul fusese arvunit în spitalul din Huedin.

„Cumpărătorul” era Nicolaie M., zis Lai, un bărbat de 54 de ani, căsătorit şi stabilit de mai mulți ani în Anglia, care avea o situaţie materială foarte bună. La proces a declarat că e „vânzător de ziare”. Lai a mai spus că o asistentă din spital l-a anunțat că o tânără vrea să-şi abandoneze băiețelul şi atunci s-a decis să-l ia el. A spus că îşi dorea mult un copil de suflet, căruia să-i lase averea, după ce unicul său fiu a murit, la doar 33 de ani, în urma unei intervenţii chirurgicale.

Bărbatul a venit imediat în ţară şi i-a făcut Andreei o carte de identitate provizorie, declarând că o ia în spațiu. Actul a fost eliberat pe 23 iulie 2019 şi în aceeaşi zi, cei doi au mers la starea civilă, unde au declarat că Lai e tatăl copilului, iar el a fost trecut pe certificatul de naştere. A doua zi, a externat bebeluşul din spital și l-a luat acasă la el. „A fost o adopţie prescurtată”, şi-a motivat Lai, în instanţă, bunele intenţii.

Cum se vinde un nou-născut

Acelaşi modus operandi e folosit și în alte cazuri de vânzări de copii. „În România, 10% dintre copiii romi cu vârsta sub un an nu sunt înregistrați oficial”, se arată într-un raport despre copiii fără identitate publicat de Parlamentul Franţei în toamna anului trecut.

„Cumpărătorul” îşi poate asuma paternitatea copilului chiar şi după eliberarea certificatului de naştere, dacă în dreptul tatălui nu e trecut niciun nume. Două angajate de la Serviciul de Stare Civilă din Zalău declarau în 2014, într-un alt dosar de vânzare de copii, că „există cazuri ale unor cetățeni de etnie romă în care mama copilului se prezintă la ofițerul de stare civilă, împreună cu tatăl copilului, iar ambii părinți completează o declarație de recunoaștere ulterioară a paternității”.

Nimeni nu verifică și cât de reale sunt aceste declaraţii, iar cazurile de copii vânduţi ajung în atenţia autorităţilor, doar dacă cineva depune plângere la poliţie.

În cazul de la Huedin, bunicul bebeluşului e cel care a făcut sesizarea, după trei săptămâni. Bunicul se temea că Lai va duce copilul în Anglia, unde „poate să-l vândă mai departe, poate să-i taie o mână, să-l pună la cerșit, după părerea mea. Odată ce l-a cumpărat, este bun cumpărat”, declara el la poliţie. Aflase de la părinţii Andreei că Lai trebuie să mai dea încă 150 milioane de lei vechi, când copilul va împlini vârsta de 1 an.

„Eu nu mă pot duce nici să văd copilul și nici să mă bag între ei, că ei sunt altfel și îmi este frică”, mărturisea bunicul. Cei de la Protecţia Copilului au luat bebeluşul din casa lui Lai, iar DIICOT a deschis un dosar penal.

„Instanța nu poate reține comiterea vreunei fapte penale”

În noiembrie 2019, Andreea şi Lai au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, pentru trafic de minori, fals în declarații şi participație improprie la infracțiunea de fals intelectual. Iar la 9 iulie 2021, Curtea de Apel Cluj i-a condamnat pe ambii la 2 ani şi 4 luni cu suspendare, achitându-i pentru infracțiunea de trafic de minori, pentru că probele nu au demonstrat „că traficarea minorului a avut drept scop exploatarea acestuia”.

„Faptul că «vânzarea unui copil», care nu este subsumată unuia dintre scopurile exploatării, nu constituie în România infracțiune a făcut obiect de dezbatere în mass-media încă de câțiva ani și multe persoane vocale și-au exprimat indignarea față de această «lacună legislativă», mai ales cu referire la cazurile de ocolire a procedurii legale de adopție, așa cum este, de altfel, și cazul în speța de față”, explică judecătoarele Stanca Marcu şi Iuliana Moldovan.

„În lipsa unei legiferări exprese a acestei manopere de «vânzare a copilului» unei alte persoane, chiar prin obținerea unor foloase materiale de către tutorele copilului, dar în lipsa scopului de exploatare a copilului – care să fie și dovedit – instanța de judecată nu poate reține comiterea vreunei fapte penale”, se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Cluj.

„Vânzarea unui copil nu constituie în România infracțiune”, spune Curtea de Apel Cluj, după ce a condamnat cu suspendare un bărbat care a cumpărat un bebeluș.

Ce spun legile din România

În urmă cu 20 de ani, ţara noastră a ratificat un protocol internaţional, prin care statele se obligau să incrimineze vânzarea de copii. „Vânzarea de copii este considerat orice act sau tranzacție prin care un copil este transferat de orice persoană sau grup de persoane către o altă persoană ori către un alt grup contra cost sau contra oricăror alte avantaje materiale.”

Nici acum nu există vreo lege în România care să incrimineze explicit vânzarea de copii. Legea 273/2004 pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani „fapta părintelui de a pretinde sau de a primi, pentru sine sau pentru altul, bani ori alte foloase materiale, în scopul adopției copilului”, dar ea se aplică numai dacă există o procedură de adopție în derulare. Când au astfel de dosare, cei de la DIICOT încadrează vânzarea de copii la „trafic de minori”, definit ca fiind „recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia”.

În dosarele de negoţ cu copii, exploatarea lor se face prin „ținerea în stare de sclavie sau alte procedee asemănătoare de lipsire de libertate ori de aservire”, spun procurorii DIICOT. Iar unele instanţe acceptă această argumentaţie.

Cumpărat pentru că „era un copil frumos, blond, cu ochi albaştri”

În urmă cu 7 ani, chiar Curtea de Apel Cluj a decis, într-un caz similar, că vânzarea unui copil înseamnă traficarea lui. Forţată de concubinul ei, o tânără de 21 de ani din Zalău şi-a vândut băieţelul în vârstă de 10 luni unei familii din judeţul Iaşi, care a oferit pe el 50 de milioane de lei vechi. 10 milioane vechi au fost avansul, achitat în ziua în care mama a mers la starea civilă cu „cumpărătorul” de 43 de ani , declarând că el e tatăl copilului.

Imediat după ce băieţelul i-a fost luat, mama a mers la poliţie, iar concubinul ei şi „cumpărătorul” au fost arestaţi. „Îmi doream un moştenitor, iar el e un copil frumos, blond, cu ochi albaştri”, a explicat bărbatul în anchetă. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat la 10 ani de închisoare, iar soţia lui, complice la faptă, a primit 4 ani cu suspendare. Pedeapsa cea mai mare a primit-o concubinul mamei: 11 ani de închisoare.

„Curtea de Apel Cluj reţine că infracţiunea de trafic de persoane presupune modalităţi alternative de comitere”, precizau judecătorii în 2014, explicând că „scopul exploatării minorului” constă în „încălcarea dreptului fundamental al copilului de a-și cunoaște părinții și de a fi îngrijit de aceștia (alte procedee asemănătoare de lipsire de libertate)”.

Sursa: Libertatea



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Transylvania Open WTA 250 revine în 2026, între 31 ianuarie – 7 februarie, pe BTarena din Cluj-Napoca

Publicat

Transylvania Open WTA 250, cel mai important turneu de tenis feminin din România, revine cu ediția a șasea în perioada 31 ianuarie – 7 februarie 2026, la BTarena din Cluj-Napoca.

Anunțul a fost făcut în deschiderea meciului demonstrativ din cadrul Sports Festival 2025 ”Ronaldinho & Friends”. Turneul va aduce din nou în fața publicului român jucătoare de top din circuitul internațional și momente memorabile de competiție. Meciurile se vor disputa, ca de obicei, indoor, pe terenuri de suprafață hard. 32 de jucătoare la simplu și 16 echipe la dublu vor juca pentru marele trofeu.

Ediția precedentă, desfășurată între 1–9 februarie 2025, a fost una de referință. Anastasia Potapova, favorita numărul 1 a competiției, a câștigat trofeul la simplu după o finală disputată în trei seturi împotriva italiencei Lucia Bronzetti.

Momente memorabile la Transylvania Open 2025

Transylvania Open 2025 a fost și scena unui moment istoric pentru sportul românesc: Simona Halep și-a anunțat retragerea oficială din cariera profesionistă chiar pe terenul central din Cluj, după meciul din primul tur jucat împotriva finalistei Lucia Bronzetti. Evenimentul a avut loc în fața unei săli pline de fani ai tenisului veniți să fie alături de una dintre cele mai mari jucătoare din istoria tenisului mondial.

Turneul din 2025 a oferit șansa participării pe tablourile principale de simplu și dublu pentru un mare număr de jucătoare din România. Pe tabloul de simplu au fost prezente Sorana Cîrstea, Irina-Camelia Begu, Simona Halep, Ana Bogdan, Gabriela Ruse și Jaqueline Cristian. În proba de dublu, s-au regăsit pe tablou Monica Niculescu, Irina-Camelia Begu, Sorana Cîrstea, Simona Halep, Ana Bogdan și Jaqueline Cristian, ultima reușind să ajungă în finală alături de partenera sa, Angelica Moratelli.

Ediția 2025 a fost una dintre cele mai apreciate de până acum, cu peste 17.000 de spectatori prezenți în BTarena și cu un nivel competițional ridicat. Premiul total a fost de 275.094 de dolari, iar câștigătoarele au obținut puncte valoroase pentru clasamentul WTA.

Despre Transylvania Open WTA 250

Transylvania Open este organizat de aceeași echipă care face evenimentele: Sports Festival, cel mai mare eveniment multi-sportiv din România, Urban Playfield și Biletul de Sănătate. Turneul care are loc în Cluj-Napoca este cea mai importantă competiție de tenis feminin din România și face parte din categoria WTA 250. Evenimentul reunește jucătoare de top din întreaga lume pentru o săptămână de competiție intensă în BT Arena din Cluj-Napoca și a fost votat de către jucătoare, doi ani consecutivi (2022, 2023), drept cel mai bun turneu din lume la categoria WTA 250! Cu o creștere constantă în popularitate, Transylvania Open WTA 250 continuă să promoveze tenisul feminin în România și în lume.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Minoră din Cluj-Napoca, dată dispărută. AȚI VĂZUT-O?

Publicat

O minoră de 15 ani a fost dată dispărută, după ce vineri a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Polițiștii fac apel la persoanele care pot furniza orice informații să sune la 112.

La data de 14 iunie, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că, în data de 13 iunie a.c., în jurul orei 16:20, minora BŰKŐS NICOLETA ALECSANDRA, în vârstă de 15 ani, a plecat voluntar de la domiciliul său din municipiul Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE: înălțime aproximativă 1,65 m, greutate aproximativă 50kg, ochii căprui, păr brunet.

La momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu un maieu de culoare roz deschis, o bluză de trening de culoare neagră cu dungi albe, pantaloni scurți de culoare negri și pantofi sport.

Persoanele care pot furniza orice informații despre minora plecată voluntar sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze gratuit numărul unic de urgență 112.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu la o anexă gospodărească din Valea Ierii. Flăcările au cuprins întreg acoperișul

Publicat

Pompierii din Băișoara și Florești au intervenit, sâmbătă seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei anexe din localitatea Valea Ierii. Flăcările s-au extins rapid, însă intervenția promptă a echipajelor a prevenit propagarea focului către alte clădiri din gospodărie. 

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Băișoara și a punctului de Lucru Florești au intervenit în această seară pentru stingerea unui incendiu care a cuprins acoperișul unei anexe dintr-o gospodărie situată în localitatea Valea Ierii.

„La fața locului au ajuns două autospeciale pentru stingerea incendiilor, unde au găsit acoperișul anexei cuprins în totalitate de flăcări.

Intervenția promptă a pompierilor a împiedicat propagarea incendiului mai departe de limitele în care a fost găsit.

Preventiv a fost trimis la locul solicitării și un echipaj SMURD”, a transmis ISU Cluj.

De la ce a pornit focul

Din fericire, nu au fost înregistrate victime. Focul ar fi pornit de la coșul de fum izolat necorespunzător.

„Din fericire, nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment. Conform primelor cercetări, cel mai probabil incendiul a pornit de la coșul de fum izolat necorespunzător față de materiale combustibile”, a mai arătat ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clădirea Consiliului Județean Cluj, luminată în culoarea roșie, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Publicat

Consiliul Județean Cluj susține, la fel ca în anii precedenți, demersurile prin intermediul cărora se marchează, în data de 14 iunie, Ziua Internațională a Donatorului de Sânge.

Astfel, în semn de solidaritate cu toți donatorii de sânge, care contribuie prin gestul lor la salvarea vieții sau la îmbunătățirea stării de sănătate a semenilor aflați în situații medicale dificile, în seara zilei de sâmbătă, 14 iunie 2025, sediul forului administrativ județean, situat în municipiul Cluj-Napoca, pe Calea Dorobanților, nr. 106, va fi iluminat în culoarea roșie.

„Această zi este despre eroii anonimi care aleg constant să salveze viețile semenilor ce se confruntă cu diverse probleme de sănătate. Încurajez pe această cale clujenii care pot dona, să o facă, cu atât mai mult cu cât în Cluj și în întreaga țară există o nevoie permanentă de sânge și de componente sanguine. E important să fim alături de cei a căror viață sau stare de sănătate depind de aceste transfuzii și să conștientizăm faptul că o donare poate salva două sau chiar trei vieți”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Reamintim, în acest context, faptul că între Consiliul Județean Cluj și Institutul Național de Transfuzie Sanguină „Prof. Dr. C. T. Nicolau” a fost încheiat un Protocol de colaborare în vederea sprijinirii desfășurării unor acțiuni de donare de sânge. În baza acestuia, Consiliul Județean Cluj se implică activ în campaniile de conștientizare derulate la nivelul județului Cluj și care au drept principal obiectiv creșterea numărului donatorilor de sânge.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate