ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj: Trasee DEVIATE cu ocazia slujbei de Paște de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul de pe Fabricii

CTP Cluj anunță trasee deviate cu ocazia slujbei de Paște de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul de pe str.Fabricii de duminică 5 mai 2024, în intervalul orar 9:30 – 12:30.
„Din cauza restricțiilor de circulație impuse, următoarele linii de transport vor circula pe trasee deviate, după cum urmează:
Linia 14 (Str. Bucium – Bd. Muncii) – troleibuze:
TUR: Bd. 21 Decembrie 1989 – str. Paris – str. Campul Painii – str. Fabricii – B-dul Muncii;
RETUR: B-dul Muncii – Str. Fabricii – str. Campul Painii – str. Paris – str. Bucuresti – str. Traian – P-ta M. Viteazul – str. Regele Ferdinand – str. Memorandumului.
CTP Cluj: Trasee DEVIATE cu ocazia slujbei de Paște de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul de pe Fabricii
Linia 48 (Al. Baisoara – Bd. Muncii)- autobuze:
TUR: Str. A. Vlaicu – Bd. 21 Decembrie – str. Buftea – str Gorunului – str. Bucuresti – str. Fabricii– B-dul Muncii;
RETUR: B-dul Muncii – Str. Fabricii – str. Bucuresti – str. Gorunului – str. Buftea – bd. 21 Decembrie – str. A. Vlaicu.
Autobuzele si troleibuzele companiei de transport public vor opri in toate statiile de pe traseul deviat”, a transmis CTP Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ECONOMIE
Grindeanu: Va fi SEMNAT contractul pentru ultimul lot al Autostrăzii Transilvania. Valoarea lui, peste 6 miliarde de lei

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, anunță, marți, că la sfârșitul săptămânii va fi semnat contractul pentru ultimul lot al Autostrăzii Transilvania.
Sorin Grindeanu a postat pe TikTok faptul că la sfârșitul acestei săptămâni se va semna pentru ultimul lot și, totodată, cel mai valoros lot ca și sumă de pe Autostrada Transilvania.
Este vorba despre lotul de la Poarta Sălajului la Nușfalău.
Grindeanu: Va fi SEMNAT contractul pentru ultimul lot al Autostrăzii Transilvania
„Este un contract de 6,62 miliarde de lei, cel mai mare contract din istoria CNAIR. Și, cu ocazia semnării acestui contract, toate loturile aflate în construcție în acest moment de pe Autostrada Transilvaniei vor intra în faza finală, în cea de execuție. Și anume mă refer la loturile de la Nădășelu până la Nușfalău și, totodată, de la Suplacul de Barcău până la Biharia”, a spus Grindeanu.
Potrivit acestuia, Autostrada Transilvania este una din autostrăzile importante din România care trebuie să fie finalizată în anii viitoare.

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o anexă a unui adăpost pentru câini, aflat în localitatea Viișoara.
Din nefericire, nu toți câinii au putut fi salvați din flăcări.
Doi câni, morți într-un incendiu la un adăpost din Viișoara
La fața locului acționează două autospeciale pentru stingerea incendiilor. Echipajele ISU Cluj au găsit o anexă, cu o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați, cuprinsă în totalitate de flăcări.
Din relatările administratorului, doi câini au fost surprinși de flăcări în anexă și nu au mai putut fi scoși. Pompierii lucrează încă pentru limitarea incendiului și pentru stingere focarelor.
EVENIMENT
Remus Lăpușan (PSD Cluj): Trebuie să luăm MĂSURI eficiente și responsabile pentru a împiedica apariția FEBREI aftoase în România

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, trage un semnal de alarmă în Parlament referitor la răspândirea febrei aftoase în țara noastră.
Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, a susținut în Parlamentul României o declarație politică legată de conștientizarea pericolului dat de epidemia de febră aftoasă din Ungaria și Slovacia.
Autoritățile publice trebuie că colaboreze eficient cu specialiștii în domeniul sanitar-veterinar, cu asociațiile de crescători de animale, cu fermierii și cu populația generală pentru a implementa măsuri eficiente care să împiedice apariția bolii pe teritoriul României.
Remus Lăpușan (PSD Cluj): Trebuie să luăm MĂSURI eficiente și responsabile pentru a împiedica apariția FEBREI aftoase în România
„Febra aftoasă nu se transmite la om, dar afectează efectivele de bovine, ovine, caprine și porcine. Nu vreau să ajungem din nou să sacrificăm sute de mii de exemplare din aceste specii. Boala este extrem de contagioasă și se transmite inclusiv la animalele sălbatice. Trebuie să luăm măsuri ferme pentru a nu ne confrunta cu această boală și în țara noastră!˝, a atras atenția Remus Lăpușan.
Austria a impus deja restricții la granițele cu Ungaria și Slovacia: a interzis importul de animale vii și produse derivate care provin din aceste zone (carne proaspătă, lapte crud, carne de vânat sau trofee de vânătoare), mergând până la închiderea a 40 de puncte de trecere a frontierei cu cele două state în care a fost declarată epidemie de febră aftoasă.
Recomandări la nivel european
La nivel european, specialiștii în domeniul sanitar veterinar au elaborat o serie de recomandări privind acțiunile pe care ar trebui să le întreprindă statele membre în vederea împiedicării răspândirii bolii dincolo de granițele Ungariei și Slovaciei:
– Monitorizarea zonelor de frontieră și instituirea unui nivel corespunzător de alertă sanitar-veterinară;
– Dezinfectarea tuturor vehiculelor care urmează să intre în țară din țările cu focare, cu ajutorul unor stații de dezinfectare;
– Informarea reprezentanților principalelor asociații de crescători de bovine, ovine, caprine și porcine din România despre obligativitatea de a anunța medicul veterinar despre animalele care prezintă semne de boală sau modificări de comportament precum și mortalitățile la animale;
– Monitorizarea sporită a tuturor transporturilor de animale din speciile afectate din cadrul comerțului intracomunitar;
– Intensificarea controalelor în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale;
– Informarea cât mai largă și pe toate căile a populației generale rezidente atât în zonele de frontieră cât și în interiorul țării.
„O epidemie de febră aftoasă pe teritoriul României ar produce consecințe negative de amploare”
˝Este foarte important să fim informați și să acționăm responsabil! În această perioadă critică, fiecare crescător de animale trebuie să mențină o relație apropiată cu medicul veterinar din zonă și să raporteze orice schimbare a stării de sănătate a animalelor din grupele de risc de îmbolnăvire cu febra aftoasă, și cu atât mai mult să anunțe decesul acestora, dacă, Domne ferește, se ajunge până acolo!˝, a mai precizat Remus Lăpușan.
O epidemie de febră aftoasă pe teritoriul României ar produce consecințe negative de amploare: pagube economice consistente pentru fermierii care vor trebui să sacrifice animalele, poluarea mediului prin utilizarea metodelor de neutralizare precum arderea și nu în ultimul rând o imagine negativă asupra României și a agriculturii în special, dată de incapacitatea de a gestiona corespunzător o situație de risc.
Se demonstrează încă o dată că solidaritatea și comportamentul responsabil, două dintre valorile de bază ale social-democrației, ne pot salva de la un dezastru economic și ecologic”, a transmis PSD Cluj.
Febra aftoasă nu este transmisibilă direct la oameni
Febra aftoasă este o boală virală extrem de contagioasă care afectează în special rumegătoarele, cum ar fi vacile, oi și capre, dar poate afecta și alte specii. Boala este cauzată de un virus din familia Picornaviridae, genul Aphthovirus. În cazul animalelor, febra aftoasă provoacă apariția de leziuni dureroase sub formă de bășici (aftoase) pe gura, limba, gingii, picioare și uneori pe uger. Aceasta poate duce la scăderea producției de lapte și dificultăți la hrănirea animalelor. De asemenea, boala poate cauza febră și stare generală de rău.
Deși febra aftoasă este, de obicei, o problemă majoră pentru industria agricolă, ea nu este transmisibilă direct la oameni, dar există riscuri indirecte, mai ales în contextul comerțului cu animale sau produsele de origine animală.
Prevenirea bolii se face prin măsuri de biosecuritate și vaccinare, iar în caz de focare, autoritățile sanitare pot impune măsuri de izolare și sacrificare a animalelor infectate pentru a preveni răspândirea virusului.
Austria va închide două puncte de trecere mai mici la frontiera cu Slovacia și 21 la granița cu Ungaria, în încercarea de a preveni pătrunderea febrei aftoase în țară, a anunțat Ministerul de Interne de la Viena.
Slovacia a confirmat al cincilea focar de febră aftoasă la o un grup de ferme ce activează și în România.
În Slovacia și Austria autoritățile au decis să scoată armata pe șosele pentru a ajuta la răspândirea bolii.
EDUCATIE
S-au aflat REZULTATELE simulării examenului de bacalaureat – martie 2025. Peste 64% rată de PROMOVABILITATE în județul Cluj

Marți, 8 aprilie, au fost făcute publice rezultatele simulării examenului național de Bacalaureat, sesiunea martie 2025. În jud. Cluj s-a înregistrat o rată de promovabilitate de peste 64%.
„Potrivit calendarului Ministerului Educației, în perioada 24-27 martie 2025, elevii claselor a XII-a au susținut probele scrise din cadru simulării examenului național de bacalaureat, sesiunea martie 2025.
La nivelul județului Cluj, simularea probelor scrise s-a desfășurat în 63 de centre de examen, pentru cei 4.136 de elevi ai claselor a XII-a.
S-au aflat REZULTATELE simulării examenului de bacalaureat – martie 2025. Peste 64% rată de PROMOVABILITATE în județul Cluj
Și în cadrul acestei sesiuni a simulării examenului național de bacalaureat, la finalul fiecărei probe de examen, lucrările elevilor au fost scanate și încărcate pe platforma națională destinată evaluării digitalizate a lucrărilor scrise, fiind evaluate, aleatoriu, de către profesori evaluatori, din alte județe, decât cel de proveniență a lucrărilor.
În conformitate cu legislația în vigoare, O.M.E. nr.6.481/2024, privind organizarea simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, astăzi, 8 aprilie 2025, elevii claselor a XII-a au aflat rezultatele obținute, rezultate care nu se contestă, nu sunt publice și nu se afișează, acestea fiind comunicate direct elevilor, de către cadrele didactice care predau la clasă.
„Notele pot fi trecute în catalog”
În județul Cluj, rezultatele obținute de elevii claselor a XII-a, la simularea examenului național de bacalaureat, sesiunea martie 2025, evidențiază următoarele rate de promovabilitate, pe discipline și probe de examen, astfel:
– Proba E.a)_Limba și literatura română_80,29%;
– Proba E.b)_Limba și literatura maternă_89,44%;
– Proba E.c)_Obligatorie a profilului, disciplinele matematică sau istorie_76,32%;
– Proba E.d)_La alegere a profilului și a specializării, una dintre disciplinele: fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie _80,43%.
De asemenea, statistica generală, la nivelul județului Cluj, evidențiază o rată de promovabilitate, în cadrul simulării examenului național de bacalaureat, sesiunea martie 2025 de 64,13% – media generală cel puțin egală cu 6 (șase).
La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele pot fi trecute în catalog. Nota fiecărei lucrări din cadrul simulării examenului național de bacalaureat 2025 se stabilește în conformitate cu prevederile art.12, alin. (1) și (2) din O.M.E., nr. 6.481/2024, privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2024-2025.
Rezultatele obținute de către elevi la simularea examenului național de Bacalaureat, sesiunea martie 2025 urmează să fie analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”, a comunicat IȘJ Cluj.