EVENIMENT
Crosul Inimilor Mari. Clujenii, invitați să alerge în sprijinul Centrului de Îngrijiri Paliative pentru copiii în suferință

Începutul verii aduce la Cluj un eveniment caritabil care sprijină finalizarea construirii primului Centru de Îngrijiri Paliative Pediatrice cu asistență gratuită și complexă din România.
Toți cei care doresc să ajute la finalizarea Centrului „Sfântul Hristofor”, care se construiește la Sânnicoară, sunt așteptați la Crosul Inimilor Mari sau pot să facă donații.
Clujenii, invitați să alerge în sprijinul Centrului de Îngrijiri Paliative pentru copiii aflați în suferință
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 31 mai 2025, în Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca. Competiția sportivă din acest an va debuta oficial la ora 10:00 când se vor desfăsura, succesiv, cele trei probe ale crosului:
- MARELE CROS – Se vor parcurge circular 5 kilometri, pornind din zona de START. Participanții vor înainta spre Teatrul Maghiar, urmând să vireze stânga pentru continuarea traseului spre partea opusă a parcului. Cei 5 kilometri vor fi parcurși în 3 ture, iar proba este destinată persoanelor cu vârsta peste 14 ani.
- MICUL CROS– Probă destinată exclusiv copiilor sub 14 ani. Se vor parcurge 800 de metri pe aleea mare a Parcului Central. Copiii vor înainta spre Teatrul Maghiar, urmând să străbată cea de-a doua jumătate a traseului în sens opus, până în punctul inițial de pornire.
- CROSUL FAMILIILOR – Participanții (1 copil +1 adult) vor parcurge 800 de metri pe aleea mare a Parcului Central, pornind din zona de START amplasată în apropierea corpului de clădire al Universității de Artă și Design. Copiii însoțiți de adulți vor înainta spre Teatrul Maghiar, urmând să străbată cea de-a doua jumătate a traseului în sens opus, până în punctul inițial de pornire.
Dacă doriți să luați parte la Crosul Inimilor Mari, înscrierile se pot face până în 25 mai AICI.
15.000 de euro au fost donați după prima ediție a Crosului Inimilor Mari
ASCOR Cluj-Napoca în colaborare cu Asociația „Sfântul Nectarie” – ONG care patronează construirea Cemtrului care va asista gratuit copiii a căror supraviețuire până la vârsta adultă nu este garantată îi invită pe clujeni să se alăture din nou acestei cauze prin participarea la Crosul Inimilor Mari
La Prima ediție, care a avut loc în 8 iunie 2024 au luat parte peste 1.000 de persoane, iar în urma acestui exercițiu de solidaritate, după achitarea tuturor cheltuielilor organizatorice, în contul Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” a fost virată suma de aproximativ 15.000 de euro.
Pe toată durata defășurării acestui eveniment caritabil, toți cei prezenți s-au putut bucura de diferite momente artistice, cât și de atelierele special pregătite pentru copii, arată reprezentanii ASCOR – Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România, filiala Cluj.
Și în acest an, atât cei mici, cât și cei mari, sunt așteptați cu o paletă largă de activități precum: jocuri de grădină, facepainting, baloane modelabile, ateliere de brățări, tras cu arcul, badminton, momente artistice diverse, dar și multe alte surprize. ”Toate acestea pentru a fi ÎMPREUNĂ în împlinirea acestui vis al copiilor diagnosticați cu boli cronice progresive și al familiilor lor, dar și pentru a celebra, în avans, Ziua Internațională a Copilului – sărbătorită anual la data de 1 iunie”, arată organizatorii.
Îngrijirea paliativă în România
Din punct de vedere etimologic, arată organizatorii crosului de la Cluj, termenul de îngrijire paliativă provine din latinescul „pallium” și este echivalentul în limba română a substantivelor „mască” și „acoperământ”. Pornind de la aceste înțelesuri, observăm cum se creionează câteva dintre mijloacele la care acest tip de îngrijire apelează atunci medicina curativă nu mai poate oferi vindecarea – „mascarea” efectelor bolii incurabile și oferirea unui „acoperământ” pentru cei suferinzi.
Conform OMS, îngrijirea paliativă reprezintă „îngrijirea activă și totală a pacienților a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ (OMS, Geneva, 2002). Conform unor date din literatura de specialitate, putem observa – privind istoricul îngrijirilor paliative – că primul hopsice a apărut în Franța undeva în jurul anului 1842, în Spania în 1962, în Marea Britanie în 1967, urmând ca în România familiarizarea cu acest concept să înceapă abia din anul 1992 datorită eforturilor susținute ale ONG-ului „Hospice Casa Speranței”.
Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”
„Să acorzi îngrijiri paliative copiilor bolnavi de cancer înseamnă să privești cel mai adesea moartea în ochi, să lupți cu ea, să încerci să o alungi, s-o amâni ori cel puțin să o faci mai puțin dureroasă” , spune un autor anonim. Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” este primul astfel de centru din regiunea Nord-Vest a țării și primul din țară care oferă asistență paliativă complexă și gratuită exclusiv minorilor diagnosticați cu boli cronice progresive. Beneficiarii îngrijirii paliative pediatrice sunt copiii cu boli care fac improbabilă supraviețuirea până la vârsta de adult.
Aceste boli sunt:
- boli care amenință viața, dar pentru care tratamentul poate ameliora prognosticul și îmbunătăți calitatea vieții,
- boli progresive pentru care de la debut este posibil numai tratament paliativ
- boli non-progresive care determină o fragilitate constituțională și o susceptibilitate mare pentru complicații.
Cu ajutor, centrul poate fi deschis în toamna acestui an
Centrul, cu o suprafață de aproximativ 1.700 de metri pătrați, va dispune de un cabinet de consultații și 3 săli de tratamente, un spațiu de activități recreative, un cabinet de logopedie, un cabinet de kinetoterapie, o sală de stimulare multisenzorială, un paraclis și 19 saloane cu băi proprii. Acesta se construiește în Sânnicoară, comuna Apahida, pe str. Eternității, nr. 42, pe un teren cu o suprafață de 2.800 de metri pătrați.
Lucrările la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice au început în luna noiembrie 2023, iar acestea avansează considerabil de la o zi la alta, dar este nevoie de ajutor pentru ca acest edificiu să-și deschidă porțile pentru primii pacienți minori încă din toamna acestui an.
Iar acest lucru poate fi însă posibil și cu sprijinul fiecăruia dintre noi. Puteți susține finalizarea construirii acestui prim Centru de Îngrijiri Paliative destinat exclusiv copiilor, astfel:
- Donații în conturile:
Lei: RO83BTRLRONCRT00C6603105
Euro: RO25BTRLEURCRT00C6603103
Beneficiar: Asociația „Sfântul Nectarie” Cluj - Prin SMS, la numărul 8845, cu textul JOY, însemnând 2 euro donați lunar
- Participând activ la evenimentele caritabile care au ca beneficiar direct Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”
Notă: În pozele din articol se poate observa cum au înaintat lucrările din mai anul trecut.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Cu puțin efort și mai multă mobilizare, UMB, cei care „gestionează” construcția Autostrăzii Transilvania, ar putea livra încă 27 km până la finele anului 2025. Asta ar însemna o intensificare a lucrărilor între Topa Mică și Zimbor.
„Așa cum v-am explicat de la începutul primăverii, dacă UMB alocă suficiente forțe și dacă autoritățile rezolvă birocrația necesară în nodul Poarta Sălajului (Românași) și la conexiunea provizorie A3-DN1F la sud de Topa Mică, atunci spre sfârșit de 2025 putem circula pe aproximativ 27 kilometri ai Autostrăzii A3 între aceste două localități.
FOTO. Autostrada Transilvania: Cu puțin EFORT, UMB poate termina încă 27 km în 2025
Obiectivul explicat în paragraful anterior este încă posibil, dar UMB trebuie să-și aducă mult mai multe forțe între Topa Mică și Zimbor. Ceea ce momentan nu face, din păcate.
Rămâne de văzut dacă atât UMB cât și CNAIR se vor mobiliza corespunzător, în teren și birocratic, ca să inaugureze spre final de 2025 pe Autostrada Transilvania doar 12 (Poarta Sălajului-Zimbor) sau 27 kilometri de la Poarta Sălajului până la sud de Topa Mică, cu o descărcare temporară în acest punct.
Cele două tronsoane Nădășelu-Zimbor (30,06 km) și Zimbor-Poarta Sălajului (12,24 km) finanțate prin PNRR au devenit o rușine nu doar pentru CNAIR, ci și pentru UMB: contractele au fost semnate în 28.12.2020 și 01.07.2020, au ordine de începere din 25.01.2021, respectiv 31.05.2021 și ambele prevăd câte 12 luni de proiectare plus alte 24 de execuție”, scrie pe Facebook Asociația Pro Infrastructură.

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit luni seară la un accident rutier petrecut pe raza localității Tritenii de Jos.
”La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj, unde au găsit un autoturism avariat ieșit în afara părții carosabile, fără persoane încarcerate în acesta.
Un bărbat a primit primul ajutor calificat la locul accidentului, ulterior fiind transportat la spital pentru îngrijiri și investigații suplimentare”, au spus pompierii ISU Cluj.
Conform primei evaluări bărbatul era conștient și cooperant.

Cotă redusă
EVENIMENT
VIDEO. Incendiu la o gospodărie în Jucu Herghelie. Pompierii au intervenit cu 2 autospeciale

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Jucu și a Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, luni seară, pentru stingerea unui incendiu care a cuprins patru anexe dintr-o gospodărie situată în localitatea Jucu Herghelie, comuna Jucu, în care erau depozitate materiale diverse.
”La fața locului au ajuns două autospeciale pentru stingerea incendiilor care au acționat mai bine de o oră pentru localizarea și stingerea focarelor, fiind împiedicată extinderea flăcărilor mai departe de limitele în care au fost găsite.
O ambulanță SMURD a fost dislocată preventiv la locul accidentului, din fericire nu au fost persoane care să solicite consult medical”, arată ISU Cluj.