EVENIMENT
Creștinii ortodocși o sărbătoresc în 7 decembrie pe Sfânta FILOFTEIA. Ce nu e bine sa faci în acestă zi
Biserica Ortodoxă o prăznuieşte, în 7 decembrie, pe Sfânta Muceniţă Filofteia, o sfântă de 12 ani. Este considerată patroana spirituală a copiilor și mamelor. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în Calendarul Ortodox din decembrie 2022, scrie Alba24.ro.
Sfânta Muceniţă Filofteia şi-a încredinţat sufletul Domnului, la o vârstă fragedă, doar 12 ani. A trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării. Numele său se traduce prin „iubitoare de Dumnezeu”.
Lovită cu barda de tatăl ei, a murit la 12 ani
Sfânta Filofteia s-a născut în cetatea Târnov, din părinţi cu frică de Dumnezeu. Este crescută în dreapta credinţei, mai ales de către mama ei, care moare când sfânta era doar o copilă.
Deşi era doar un copil de doar 12 ani, Sfânta Muceniţă Filofteia postea, asculta Scripturile şi era milostivă.
După moartea mamei, tatăl acesteia se căsătoreşte pentru a doua oară. Soţia tatălui nu a iubit-o niciodată pe Sfânta Filofteia, iar de cele mai multe ori, aceasta era lovită şi certată de către mama ei vitregă.
A fost martirizată de tatăl sau, la doar 12 ani. Una din îndatoririle Filofteiei era aceea de a-i duce mâncare tatălui ei, care muncea la câmp.
Însă, Filofteia întâlnea în drum mulţime de săraci şi, fiind milostivă împărţea din ea săracilor, atrăgând nemulţumirea şi reproşul părintelui.
Într-una din zile, tatăl descoperă fapta ei şi orbit de furie scoate barda pe care o avea la el şi o loveşte pe faţă. Tânăra Filofteia a fost grav rănită la un picior şi a murit.
Moaștele Sfintei Filofteia aduse de domnitorul Mircea Cel Bătrân la Mănăstirea Curtea de Argeș
Istoria arată că moaştele Sfintei Filofteia au fost duse iniţial la Târnovo, unde au rămas până în anul 1393. În acel an, Ţaratul bulgar a fost ocupat de turci, care au şi ars oraşul. Pentru a le feri de profanare, moaştele au fost duse la Vidin, unde au stat puţin timp, probabil până în 1396.
După înfrângerea armatelor creştine la Nikopole, crescând ameninţarea turcă, moaştele au fost oferite domnitorului Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân (1386-1418).
Acesta le-a aşezat în vechea ctitorie domnească, cu hramul „Sf. Nicolae”, de la Curtea de Argeş, pe atunci catedrala mitropolitană.
Sfânta este pomenită de Biserica Ortodoxă pe 7 decembrie (imediat după ziua hramului). După construirea noii biserici de către Neagoe Basarab, sfinţită la 15 august 1517, moaştele au fost aşezate aici a două zi, când s-a făcut şi proclamarea canonizării Sf. Ierarh Nifon al Constantinopolului (prima canonizare la noi), scrie crestinortodox.ro.
Blestemul moaștelor Sfintei Filofteia
Moaştele au rămas la Curtea de Argeş până în 1893, când, din cauza stării avansate de degradare a bisericii, au fost mutate în bisericile „Sf. Gheorghe” şi „Adormirea Maicii Domnului” – Olari, din aceeaşi localitate.
În timpul primului război mondial, datorită mutării frontului în apropierea acestei localităţi, moaştele au fost duse în paraclisul Mănăstirii Antim din Bucureşti. După terminarea războiului, au fost readuse la Curtea de Argeş, iar din 1949 se află în paraclisul acestei mănăstiri.
Moaştele Sfintei Filofteia sunt întregi, într-o raclă de argint aurit. Există un blestem prin care sunt blestemaţi cei care ar îndrăzni să înstrăineze fragmente din Sfintele Moaşte.
Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor şi a tinerilor, şi în special a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească şi să aibă o viaţă liniştită. În tradiţie, Sfânta Filofteia este o soră îndepărtată a Sfântului Ilie.
Ce nu este bine să faci în 7 decembrie. Superstiții
Astfel, ea mai este numită şi „aducătoarea de ploi”. Istoria consemnează mai multe procesiuni cu moaştele Sfintei pe timp de seceta, iar tradiţia spune că prin mijlocirea ei în faţă lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate.
Sfânta Filofteia este ocrotitoarea oamenilor săraci și nevoiași, pe 7 decembrie e bine să se ofere pomană copiilor cu o situație financiară modestă. Se spune că, dacă aceștia primesc haine și hrană caldă, cei care le-au adus bucurie vor fi feriți de probleme și boli.
De Sfânta Filofteia nu se calcă, spală, coase și nu se lucrează în gospodărie.
Pe 7 decembrie, în tradiţia populară, se păstrează obiceiul de a nu folosi cuţitul, nici pâinea nu e bine s-o tăiem cu cuţitul în această zi, se rupe cu mâna, pentru a avea spor şi sănătate. De asemenea, Sânta Filofteia mai este numită şi „aducătoarea de ploi”, fiind considerată o sora îndepărtată a Sfântului Ilie.
Sursa: Alba24.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. Controale masive la granițele Schengen ale României. Peste 3.000 de persoane verificate
Controale la granițele terestre ale României, la câteva zile după ce țara noastră a intrat cu drepturi depline în sptațiul Schengen.
Mii de oameni care se întorc în străinătate după Sărbători, și care s-au așteptat să treacă granița fără controale, au fost verificați la punctele de trecere a frontierei în România.
Polițiștii, care au folosit și echipaje cu câini, au descoperit un bărbat care a fost condamnat la închisoare.
Controale masive la granițele Schengen ale României. Peste 3.000 de persoane verificate
Poliția de Frontieră Română, împreună cu Poliția Română, Inspectoratul General pentru Imigrări și Jandarmeria Română, au derulat operațiunea „BLITZ”, pentru verificarea mai multor persoane și mijloace de transport care se află pe căile de comunicații din zonele de la frontierele interne Schengen, de pe raza județelor Constanța, Giurgiu, Dolj, Arad și Bihor, în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale şi a infracţionalităţii transfrontaliere.
În urma desfășurării acestor verificări efectuate în sistem integrat, echipele mixte au verificat peste 3.600 persoane, aflate în peste 1.800 de autoturisme, 16 autocare, 239 de camioane și 161 microbuze.
Bărbat dat în urmărire, găsit de polițiști
Au fost descoperite mai multe nereguli și au fost aplicate 98 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 65.000 de lei, fiind, de asemenea, reţinute 22 certificate de înmatriculare. Totodată, a fost indisponibilizat un autoturism pentru transport persoane fără documente, iar pe raza localității Băneasa, judeţul Constanţa, a fost descoperit un cetățean român pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.
România a intrat în spațiul Schengen și cu frontierele terestre, la 1 ianuarie 2025. Timp de 6 luni de la intrarea în Schengen, însă, cei care tranzitează frontierele pot fi verificați aleatoriu.
ECONOMIE
Chiriile, tot mai mici de la o lună la alta, la Cluj-Napoca. Scădere de 14,5% la finalul lui 2024
Piața chiriilor din Cluj-Napoca a fost caracterizată și în 2024 de o cerere constantă și o diversificare semnificativă a ofertei. Cu o scădere medie de 14,54% în luna decembrie, chiriile au devenit mai accesibile în multe zone ale orașului.
Piața chiriilor din Cluj-Napoca se menține dinamică, datorită cererii susținute atât din partea studenților, cât și a profesioniștilor atrași de oportunitățile economice ale orașului. În luna decembrie 2024, prețurile la chirii s-au stabilizat la o valoare medie de 529 euro/lună, după o scădere de preț de -14,54% față de luna anterioară, potrivit unei analize Blitz Imobiliare.
În zone precum Florești și Baciu, prețurile accesibile atrag chiriași care preferă să facă naveta către centrul orașului, în timp ce cartierele precum Mărăști sau Bună Ziua oferă locuințe moderne pentru cei care doresc să fie mai aproape de facilități.
Iată câteva exemple de chirii medii pe cartiere:
- Florești: €359
- Mărăști: €441
- Mănăștur: €447
- Central: €515
- Bună Ziua: €600
Cu prețurile în scădere și o diversificare a ofertei, piața chiriilor din Cluj-Napoca se pregătește pentru un 2025 promițător. Dinamica cererii și a ofertei va continua să fie influențată de factori precum migrația internă, proiectele rezidențiale noi și preferințele chiriașilor. În acest context, Clujul rămâne un punct de referință pe piața imobiliară din România.
Anul 2024 a adus o reducere a numărului de accidente rutiere, conform datelor Poliției Române, înregistrându-se o scădere de peste 50% față de 2019. Indisciplina pietonilor, nerespectarea vitezei legale și comportamentul bicicliștilor au generat aproape jumătate din accidentele grave.
În perioada ianuarie – noiembrie 2024, la nivel naţional, s-au înregistrat 3.862 de accidente, în urma cărora 1.333 de persoane au decedat şi 2.980 au fost rănite grav, a transmis vineri Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Scădere cu 50% a numărului de accidente față de anul 2019
Comparativ cu situaţia similară înregistrată în anul 2023, numărul de accidente a scăzut cu 234 (-5,7%), numărul de persoane decedate cu 55 (-3,9%) şi numărul persoanelor rănite grav cu 217 (-6,7%). Comparativ cu perioada similară a anului 2019, se constată scăderea tuturor indicatorilor dinamici de analiză, după cum urmează: -3.888 de accidente (-50,1%), -314 persoane decedate (-19%) şi -4.333 de persoane rănite grav (-59,2%).
Principalele cauze ale accidentelor
Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave sunt:
- Indisciplina pietonilor (17,7%): 685 de accidente (-22), soldate cu decesul a 292 de persoane (+6) şi rănirea gravă a altor 400 (-30);
- Nerespectarea regimului legal de viteză (15,9%): 617 accidente (-26), soldate cu decesul a 245 de persoane (-24) şi rănirea gravă a altor 524 (-7);
- Indisciplina bicicliştilor (11,2%): 433 de accidente (-93), soldate cu decesul a 83 de persoane (-33) şi rănirea gravă a altor 352 (-67);
Accidentele produse pe fondul primelor trei cauze reprezintă 44,9% din totalul accidentelor rutiere grave.
Cele trei cauze menţionate anterior au generat 46,4% din totalul deceselor, după cum urmează:
- Indisciplina pietonilor: 21,9%;
- Nerespectarea regimului legal de viteză: 18,3%;
- Indisciplina bicicliştilor: 6,2%
Zeci de mii de acțiune, derulate de poliție
În primele 11 luni ale anului 2024, la nivel naţional, structurile de poliţie rutieră au organizat şi executat 59.639 de acţiuni destinate combaterii principalelor cauze generatoare de accidente, implicând atât efectivele proprii, cât şi poliţişti din cadrul structurilor teritoriale de ordine publică desemnaţi poliţişti rutieri.
De asemenea, la nivel naţional, structurile de poliţie rutieră au organizat şi executat 4.937 de acţiuni pe linie de transporturi rutiere, dintre care 1.985 au vizat transportul rutier public de persoane, 1.974 transportul rutier de mărfuri, 269 transportul rutier de mărfuri periculoase şi 709 au vizat transportul rutier de persoane în regim de taxi.
La nivel naţional, în urma neregulilor constatate, structurile de profil ale Poliţiei Române au aplicat 1.790.503 sancţiuni pentru nerespectarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice, astfel:
- Indisciplina pietonilor: 69.225 de sancţiuni;
- Nerespectarea regimului legal de viteză: 662.608 sancţiuni, fiind reţinute 77.319 permise de conducere (70.774 pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h şi 6.545 pentru depăşirea cu mai mult de 70 km/h), ceea ce reprezintă 44,3% din totalul permiselor reţinute;
- Indisciplina bicicliştilor: 76.931 de sancţiuni
În primele 11 luni ale anului 2024, la nivel naţional, în trafic, au fost constatate 20.999 de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, dintre care 6.957 de infracţiuni pentru conducerea unui auto sub influenţa băuturilor alcoolice.
De asemenea, au fost reţinute peste 174.251 de permise de conducere, dintre care 19.982 de permise de conducere pentru conducerea unui auto sub influenţa băuturilor alcoolice.
FOTO: Arhivă
EVENIMENT
Raytheon va livra noi sisteme Patriot pentru România până în 2029. Contract de 946 milioane de dolari, atribuit de Pentagon
Pentagonul a atribuit companiei Raytheon Technologies un contract în valoare de 946 milioane de dolari pentru livrarea de sisteme de rachete Patriot destinate consolidării apărării aeriene a României până în 2029, informează The Defense Post, citat de Mediafax.
Contractul include radare avansate, staţii de comandă şi rachete interceptoare şi reprezintă cea de-a treia achiziţie de sisteme Patriot realizată de România, după comenzile din 2017 şi 2020.
Ministrul Apărării salută decizia
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a salutat acest pas pe platforma X: „Salut comanda recentă plasată de Guvernul american către Raytheon pentru sisteme Patriot. Radarele, staţiile de control şi rachetele care vor echipa următoarele trei sisteme vor întări capacităţile strategice de apărare aeriană ale României.”
Conform informaţiilor publicate de Raytheon şi Pentagon, România a semnat un acord de 3,9 miliarde USD pentru achiziţia a şapte sisteme Patriot, dintre care patru au fost deja livrate şi sunt alocate Regimentului 74 Patriot al Forţelor Aeriene.
Un sistem Patriot, donat Ucrainei de România
Unul dintre aceste sisteme a fost donat Ucrainei în toamna anului 2024, contribuţie pentru care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit în cadrul unei declaraţii din octombrie: „Mulţumesc României pentru sistemul Patriot (…) Putem pune capăt terorii ruse prin cooperare.”
Compania Raytheon a precizat că va colabora cu parteneri locali pentru a asigura continuitatea lanţului de aprovizionare. Totuşi, războiul din Ucraina a dus la întârzieri în livrarea mai multor echipamente militare, iar noile sisteme sunt programate să ajungă în România începând cu 2027.
Pe 29 octombrie 2024, Norvegia a anunţat, printr-un comunicat oficial, că va sprijini România cu 127 milioane USD pentru achiziţia unui sistem Patriot suplimentar care să înlocuiască cel donat Ucrainei.