Connect with us

EVENIMENT

Creșterea pensiilor cu 40%, declarată constituțională. CCR a respins sesizarea Guvernului

Publicat


Curtea Constituţională (CCR) a respins în ședința de miercuri sesizarea Guvernului cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie,

Potrivit G4Media.ro, acest lucru înseamnă că majorarea cu 40% a pensiilor va trebui să intre în vigoare dacă nu va fi stopată fie printr-o lege votată de Parlament, fie de guvern.

La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Executivul a sesizat Curtea Constituţională în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 – rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 – rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Sursă: G4Media.ro

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Permis pentru viitor! Tinerii din medii defavorizate pot obține permis de conducere GRATUIT

Publicat

Programul „Permis pentru toți” a ajuns la cea de-a șasea ediție. Este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de compania MOL România. Prin intermediul acestui program sunt acoperite costurile necesare pentru obținerea permisului de conducere pentru tineri din medii defavorizate, pentru care permisul de conducere este o condiție sau poate fi un avantaj în obținerea unui loc de muncă sau în menținerea și extinderea atribuțiilor de serviciu existente.

„Persoanele eligibile pentru finanțare sunt tinerii din medii defavorizate, cu vârsta între 17 și 25 de ani care doresc să obțină permis de conducere de categorie B, C sau D, inclusiv pentru tractoare agricole sau forestiere, troleibuze și tramvaie.

Solicitările de finanțare pot fi transmise online sau prin poștă până la data de 23 ianuarie 2021.

Pe lângă formularul de înscriere completat sunt necesare cinci documente obligatorii:

– scrisoare de motivare personală

– anchetă socială

– în cazul minorilor o declarație din partea părintelui / reprezentantului legal

– în cazul celor peste 18 ani o declarație de susținere din partea unui mentor

– ofertă de preț de la școala de șoferi

– document despre nivelul studiilor absolvite

și pot fi trimise două documente opționale:

– adeverință din partea unui angajator
– recomandare din partea unui ONG sau a unei instituții de stat

Detalii și formularul de înscriere se găsesc pe https://pentrucomunitate.ro/ro/permis

În decursul celor cinci ani de la începutul acestui program, 83 de tineri au finalizat cu succes cursurile și examenul, iar alți 68 de beneficiari continuă studiile sau sunt programați pentru examen.

La edițiile precedente ale programului, din Cluj au obținut finanțare 18 tineri, dintre care cinci au luat permis de categoria B”, se arată în comunicat.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Studenții de la UBB Cluj își doresc un nou cămin în Hașdeu, dar activiștii de mediu se opun construirii

Publicat

Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca a propus realizarea unui nou cămin studențesc în Hașdeu, dar câțiva activiști de mediu clujeni s-au sesizat și au redactat o petiție prin care se opun construirii unui nou cămin, motivând distrugerea spațiului verde. 

Primăria Cluj-Napoca a pus în dezbatere publică proiectul inițiat de UBB Cluj-Napoca, iar în această etapă care s-a încheiat pe 14 ianuarie, activiștii de mediu clujeni au reușit să strângă peste 2.400 de semnături împotriva construirii noului cămin din Hașdeu.

Ce spun activiștii de mediu

Clujenii care se împotrivesc construirii unui nou cămin în Campusul Hașdeu sunt de părere că această construcție va distruge spațiul verde. Pentru a se realiza construcția este nevoie ca, în primă fază, mai mulți arbori să fie tăiați.

„Vrem aer curat în Hașdeu!!!

Ai auzit?

Se dorește construirea unui cămin de studenți și distrugerea spațiului verde din Campusul Hașdeu. Vă rugam să ne sprijiniți prin luarea unei poziții civile, legale, decente, pentru a putea interveni în mod favorabil în cadrul acestui proiect de construire. Implicarea noastră civică rapidă ar putea conduce în mod favorabil la regândirea locației căminului în planul urbanistic zonal din Campusul Hașdeu”, este mesajul din petiția semnată de 2.420 clujeni.

Ce spune Consiliul Studenților din Universitatea „Babeș-Bolyai”

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca propune realizarea unui nou cămin studențesc. Această inițiativă vine în urma faptului că este cea mai mare universitate a țării, cu peste 40.000 de studenți (licență/master/doctorat) prezenți fizic pe parcursul întregului an universitar numai în Cluj-Napoca. În acest sens, membrii Consiliului Studenților au redactat la rândul lor o petiție prin care motivează construirea căminului și explică ce se va întâmpla cu spațiul verde din campus.

„Odată cu dezvoltarea Municipiului Cluj-Napoca, Universitatea „Babeș-Bolyai” atrage mii de studenți anual grație atât rezultatelor pe plan local, național și internațional, cât și paletei largi de programe de licență, de masterat și de doctorat. Acest lucru a dus, în ultimii ani, la o problemă serioasă privind capacitatea de cazare pe care universitatea o poate susține, deoarece o mare parte dintre solicitările pentru loc în căminele studențești nu mai poate fi îndeplinită, iar numărul aplicanților este în continuă creștere”, se arată în petiția inițiată de Consiliul Studenților al UBB.

Chiar dacă se vor tăia mai mulți arbori în procesul de construire a noului cămin din Hașdeu, aceștia vor fi replantați în campus la finalizarea lucrării. Pe lângă altele, proiectul conține și realizarea unei piste de biciclete în cadrul campusului studențesc.

„Deoarece mai mulți activiști de mediu încearcă, prin diverse mijloace, să împiedice acest proiect, aducând ca argument tăierea mai multor arbori din Campusul Hașdeu, dorim să subliniem faptul că arborii aflați, actualmente, în arealul ales pentru construirea căminului în cauză vor fi replantați într-un alt loc al campusului”, potrivit petiției.

Motivul pentru care se dorește construirea unui nou cămin studențesc

„Studenții, de cele mai multe ori, doresc să se cazeze în spațiile alocate acestora din partea universității pentru a cunoaște mediul academic, pentru a interacționa cu alți studenți și pentru a beneficia de cele mai bune spații de cazare în cadrul căminelor. Prin urmare, este o reală nevoie de construirea unui nou cămin, ca Universitatea „Babeș-Bolyai” să poată satisface un număr mai mare de cereri de cazare decât în prezent și, implicit, să le asigure studenților condiții optime pentru o bună desfășurare a activității de cercetare”, motivează inițiatorii proiectului.

Construirea noului cămin se va face prin programul „UBB Goes Green”

„UBB Goes Green” este un program oficial și formal care  va face construcția și va amenaja împrejurimile acesteia luând în calcul cele mai avansate tehnologii verzi și de dezvoltare urbană modernă, în urma unui concurs public de proiecte, ai cărui termeni vor fi de asemenea dezbătuți public.

„UBB Cluj va ține cont de aceasta și în cazul construcțiilor noi pe care le va realiza, inclusiv a noului cămin studențesc propus a fi realizat în Campusul Hașdeu”, fiind poziția Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Citește și UBB Cluj-Napoca propune construirea unui nou cămin pentru studenți în Hașdeu prin programul „UBB Goes Green”

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul nu are drumuri blocate! Au fost folosite peste 600 tone de material antiderapant

Publicat

În cursul dimineţii zilei de miercuri, 20 ianuarie a.c., pe raza judeţului Cluj nu există drumuri judeţene blocate sau închise traficului rutier, informează Consiliul Județean. Pe mai multe sectoare de drum circulaţia se desfășoară în condiţii specifice sezonului de iarnă.

„În urma căderilor de zăpadă, precum și a temperaturilor sub zero grade Celsius înregistrate în cursul nopții, mai multe drumuri judeţene au fost afectate și de fenomenul de polei, traficul rutier fiind îngreunat.

Au fost folosite peste 600 tone de material antiderapant

În acest context, pentru asigurarea unor condiţii optime de circulaţie, în cursul zilei de marți, 19 ianuarie a.c., s-a acţionat, inclusiv prin revizii, pe 56 de drumuri sau sectoare de drumuri judeţene situate pe raza zonelor Huedin, Gilău şi Gherla. Intervenția a fost realizată cu ajutorul a 30 de utilaje. Tot în aceste zone, în cursul nopţii şi al acestei dimineţi s-a acţionat pe 53 de drumuri judeţene, cu 20 de utilaje. În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate însumată de 337 de tone de material antiderapant, inclusiv sare.

Pe drumurile judeţene situate în zona Turda şi în zona de munte, în cursul zilei de marți, 19 ianuarie a.c., s-a intervenit pe 6 drumuri judeţene, cu 4 utilaje. La această oră se acţionează, inclusiv prin revizii, pe 11 drumuri judeţene, cu 6 utilaje. În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate însumată de 200 de tone de material antiderapant, inclusiv sare.

Totodată, pe drumurile judeţene situate în zona Dej, în cursul zilei de marți, 19 ianuarie a.c., s-a intervenit pe 14 drumuri judeţene, cu 9 utilaje. La această oră se acţionează, inclusiv prin revizii, pe 9 drumuri județene, cu 8 utilaje. În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate însumată de 78 de tone de material antiderapant, inclusiv sare.

În continuare, se acţionează cu utilaje cu lamă pentru degajarea carosabilului de zăpadă și lărgirea căii de rulare, precum şi cu materiale antiderapante, inclusiv sare, pentru combaterea fenomenului de polei. De asemenea, se efectuează revizii pe mai multe drumuri judeţene pentru verificarea stării părţii carosabile, urmând să se acţioneze în caz de necesitate”, se arată în comunicatul CJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Întreruperi de curent în județul Cluj

Publicat

DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMANIA, Sucursala Cluj-Napoca, anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică, astfel:

Data întreruperii: 27.01.2021
Adresa/Localitatea: Localitatea Dej, str. 1 Mai
Intervalul orar: 09:00-13:00

Data întreruperii: 28.01.2021
Adresa/Localitatea: Localitatea Dej, str. 1 Mai, str. Avram Iancu, str. Crişan
Intervalul orar: 09:00-13:00

Data întreruperii: 28.01.2021
Adresa/Localitatea: Comuna Măguri Răcătău, sat Măguri, str. Principala
Intervalul orar: 09:00-16:00

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate