Connect with us
Advertisement
Advertisement

EDUCATIE

COVID în învățământ. 135 de elevi și 79 de profesori au fost confirmați cu coronavirus. Aproape 200 de școli și grădinițe închise în județul Cluj. Cursurile sunt online

Publicat


Inspectoratul Școlar Județean Cluj monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, la nivelul județului Cluj, aceasta fiind influențată de evoluția situației epidemiologice, precum și de resursele, respectiv infrastructura unităților de învățământ preuniversitar. De asemenea, 135 de elevi și de 79 de cadre didactice din județul Cluj au fost confirmați cu coronavirus.

Prin urmare, joi, în conformitate cu datele existente la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, se înregistrează următoarea situație:

  186 unități de învățământ preuniversitar în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.

 49 de unități de învățământ preuniversitar în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

– 188 de unități de învățământ preuniversitar în Scenariul 3 (S3): participarea tuturor preșcolarilor și a elevilor la activități/lecții online.

Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar adoptă propunerile de scenarii și, implicit, schimbarea acestora, în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către Direcția de Sănătate Publică Cluj, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

Situația elevilor/cadrelor didactice confirmate cu Covid-19 la data de 22 octombrie

– 135 de elevi din 62 unități de învățământ;
– 79 cadre didactice din 58 unități de învățământ.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Trei decenii de la înființarea Facultății de BUSINESS a UBB Cluj-Napoca

Publicat

ubb cluj

Facultatea de Business din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) sărbătorește în acest an trei decenii de excelență în domeniul educației antreprenoriale și de business.

„Progresul continuu al Facultății de Business a determinat creșterea numărului de studenți, de la 34 în anul universitar 1995-1996, la aproximativ 1.700 în anul universitar 2023-2024.

Trei decenii de la înființarea Facultății de BUSINESS a UBB Cluj-Napoca

Facultatea a fost acreditată de către NIBS (Network of International Business Schools) în anul 2015 și reacreditată la începutul acestui an, în urma vizitei comisiei de evaluare.

Totodată, eforturile cadrelor universitare se îndreaptă și spre alinierea facultății la standardele AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business).

„Pentru a marca aceste momente deosebite din evoluția facultății noastre, în săptămâna 13-19 mai 2024 vom organiza o serie de evenimente, la care vor lua parte toți cei care au contribuit sau continuă să contribuie la dezvoltarea noastră instituțională (IN PARTNERSHIP): cadre didactice, studenți, alumni, colaboratori și parteneri din mediul de afaceri. Membrilor comunității academice și de business din România li se vor alătura invitați din străinătate”, afirmă conducerea Facultății de Business.

Programul evenimentului va cuprinde:

· Evenimentul central îl va reprezenta Gala Aniversară “30 de ani de Business” care se va desfășura marți, 14 mai 2024, începând cu ora 17:30, în Aula Magna a UBB (la etajul al doilea din sediul central al Universității Babeș-Bolyai).

· Miercuri (15 mai 2024) studenții vor avea ocazia să participe la workshopul „Înțelegerea și îngrijirea sănătății mintale în timpul studenției”, invitat: psiholog dr. Cristina Tomoiagă, în intervalul orar 10:00-11:30.

· Tot miercuri, în prima parte a zilei, va fi organizat workshopul „Business Studies from Local to Global”, la care vor participa reprezentanți AACSB, decani și prodecani ai facultăților de profil economic din țară, respectiv cadre didactice ale Facultății de Business.

· De asemenea, în după-masa zilei de miercuri (începând cu ora 19:00), studenții vor avea posibilitatea să se relaxeze și distreze împreună cu colegii din ASB, încercând „să evadeze” din cadrul facultății – Facultate Escape.

„Studenții se vor putea întâlni cu diverși întreprinzători”

· Ziua de joi (16 mai 2024) va fi marcată de deschiderea oficială a conferinței internaționale Modern Trends in Business, Hospitality, and Tourism, ediția a 4-a, la ora 9:30. În acest an vor fi prezentate peste 110 lucrări științifice, realizate de autori din România, Marea Britanie, Turcia, Australia, Polonia, Elveția, Malta, Franța, Spania, Filipine, Israel, SUA, Grecia, Portugalia, Brazilia, India, Zimbabwe, Africa de Sud, Qatar, Republica Moldova, Slovacia, Ungaria și Arabia Saudită. Programul va continua cu discursurile keynote speakerilor și prezentările pe secțiuni. Cei 41 de studenți înscriși își vor prezenta rezultatele studiilor realizate și vor primi sugestii pentru dezvoltarea lor.

· Tot în aceeași zi, joi, studenții se vor putea întâlni cu diverși întreprinzători în intervalul 10:00-11:30, iar apoi, un reprezentant CCOPA va susține un workshop privind deciziile profesionale, în intervalul orar 12:00-13:00. Ziua se va încheia cu Board Games Night, activitate în cadrul căreia studenții vor avea posibilitatea să socializeze și să joace diverse jocuri.

· Ziua de vineri (17 mai 2024) va fi dedicată evenimentului „Alumni Days”, studenții având posibilitatea să interacționeze cu un Alumn al facultății, Patrick Ciorcilă, organizator Transylvania Open și cofondator Sports Festival, care va prezenta experiența sa de afaceri. Ultima activitate este reprezentată de un Quiz interactiv, care va cuprinde atât întrebări referitoare la Facultatea de Business, Universitatea Babeș-Bolyai, mediul economic, mediul business, cât și unele de cultură generală.

· Conferința Internațională MTBHT va continua în ziua de vineri cu discursurile keynote speakerilor și prezentările pe secțiuni.

· Duminică (19 mai 2024), ASB va sărbători 27 de ani de la înființare, în cadrul Casei de Cultură a Studenților, Sala Transilvania”, se arată în comunicatul UBB.

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Parcul Primăverii, tot mai aproape de modernizare. Dispare benzinăria și crește suprafața spațiului verde

Publicat

Parcul Primăverii se va transforma radical. Primăria Cluj-Napoca a depus solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru începerea lucrărilor.

Proiect anunțat de Primărie încă de mai mulți ani, revitalizarea Parcului Primăverii și a zonei adiacente ar urma să fie realizată anul acesta. Municipalitatea a depus luni, 13 mai, solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru lucrări la Parcul Primăverii și la străzile Ion Meșter, Emil Cioran și Almașului.

Informațiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, Calea Dorbonaților nr. 99 și la sediul Primariei Municipiului Cluj-Napoca. Observațiile publicului se primesc zilnic la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj.

Parcul Primăverii ar urma să fie realizat anul acesta, fiind inclus spre finanțare în bugetul pe anul 2024 al municipiului Cluj-Napoca.

Benzinăria din zonă va fi demolată

Stația de carburanți de pe strada Almașului va fi demolată. În septembrie 2023, consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre ce prevedea exproprierea benzinăriei pentru suma de 1,4 milioane de lei. în locul acesteia, va fi realizată o zonă umedă, care va deveni principalul element natural al parcului.

Proiectul presupune de asemenea decopertatea pârâului Calvaria, crearea unei grădini pluviale, extinderea parcului cu 25%, modernizarea circulației, realizarea unui parc pentru câini, dublarea numărului de arbori și amenajarea unei zone pentru evenimente publice.

Totodată, străzile adiacente devin spații „shared-space”, pentru utilizarea comună de către toate categoriile de utilizatori. Acestea își vor păstra însă sensul de circulație.

Mobilierul urban va fi înlocuit cu unul modern, iluminatul public se modernizează cu tehnologie LED.

Proiectul propune, de asemenea, desființarea locurile de parcare amenajate în zonă și redistribuirea lor, cu păstrarea numărului acestora. Vor fi amenajate stații de încărcare pentru autoturisme, biciclete și trotinete electrice.

Machetă 3D a cartierului Mănăștur

Cartierul Mănăștur va fi și primul care va avea propria machetă 3D care va fi amplasată în incinta parcului.

Primăria Cluj-Napoca a semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor cu asocierea de firme ilfovene Garden Center Grup SRL și de Ro-Verde Landscaping SRL. Valoarea contractului este de 23,8 milioane de lei.

Proiectul va fi depus spre finanțare din fonduri nerambursabile în perioada de programare 2021-2027. Durata de execuție a lucrărilor este de 19 luni, după cum anunța primarul Emil Boc în 2022.

Conceptul de reorganizare a parcului a fost realizat de arhitecții Vlad Sebastian Rusu, Octav Olănescu și de Studio 82, fiind prezentat în dezbatere publică. Ordinul de începere pentru proiectarea Parcului Primăverii a fost semnat în noiembrie 2022.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. O bucătărie de vară a luat foc într-o localitate din Cluj. Au intervenit pompierii

Publicat

O bucătărie de vară a fost cuprinsă de flăcări, în localitatea Văleni din județul Cluj. Pompierii din Huedin au intervenit pentru stingerea incendiului.

Potrivit ISU Cluj, a ars acoperișul bucătăriei de vară cu o suprafață de 5 metri pătrați. Focul a fost stins rapid de pompieri, astfel că nu s-a extins la casa din apropierea încăperii incendiate.

Din fericire, nu au existat victime.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în urmă cu puține momente pentru a stinge un incendiu care a afectat bucătăria de vară a unei gospodării in localitatea Văleni, comuna Călățele. Până la sosirea echipajelor noastre, o femeie de aproximativ 80 de ani s-a autoevacuat și nu a necesitat îngrijiri medicale. Incendiul s-a manifestat la acoperișul bucătăriei de vară pe o suprafață de aproximativ 5 mp, fiind lichidat de către pompieri. Astfel, s-a reușit protejarea casei de care este lipită respectiva bucătărie”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mesajul lui Florin Piersic din spital: Sunt viu datorită minunaților medici care mă îngrijesc

Publicat

Florin Piersic se recuperează după operație

Florin Piersic a transmis, luni, un mesaj de la Spitalul Foișor din București. Actorul dă de veste că „este viu” și le transmite mulțumiri tuturor medicilor care l-au tratat în ultimele săptămâni.

Actorul Florin Piersic, internat la Spitalul Foișor din București, a transmis un mesaj, după circa două săptămâni fără vreo apariție publică. În mesaj, actorul s-a adresat atât clujenilor și celor care l-au purtat în gânduri în această perioadă, cât și personalului medical care l-a tratat.

„Scumpilor și prea dragilor mei, celor care m-ați purtat în gândurile voastre, m-ați înconjurat cu atâta grijă și iubire, acum când tocmai s-a terminat Săptămâna Mare, vă spun Hristos a Înviat!

Cu aceasta ocazie, va dau și o veste: „sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc. Mă amuză când văd la premiile Oscar cum vin actorii premiați cu un pomelnic de mulțumiri, dar astăzi chiar vreau sa ii pun fiecăruia medalia inimi mele în piept.

Mă refer la Prof. Dr. Adrian Molnar, Dr. Horia Roșianu, Dr. Florin Crișan, Dr. Raed Arafat, Prof. Dr Streinu Cercel, Dr. Adrian Marinescu, eroii mei – Dr. Șerban Dragosloveanu și Dr. Denisa Anastase, împreună cu Dr. Adelina Moise, cea care m-a trimis în lumea viselor în timpul operației, dar…m-a și adus înapoi.

Vă iubesc pe toți, oameni buni și vă copleșesc cu recunoștința mea! Țineți-mă aproape, pentru că mai am de spus multe povești minunatului meu public”, a transmis Florin Piersic, din unitatea medicală unde este internat.

A trecut cu bine operația de îndepărtare a protezei

Florin Piersic a trecut cu bine de cele 72 de ore critice după operația de îndepărtare a protezei de la genunchi de unde a pornit infecția generalizată cu care actorul s-a luptat mai multe săptămâni.

Actorul clujean a fost vizitat duminică de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a spus că acesta are o evoluția așteptată de medici.

Actorul cluejan are o stare de spirit pozitivă, continuă tratamentul cu antibiotice şi este monitorizat, a spus, duminică, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Și premierul Marcel Ciolacu l-a vizitat duminică la spital pe actorul Florin Piersic.

Actorul, operat la Spitalul Foișor

Florin Piersic a fost operat de urgență joi seara, în 9 mai, la Spitalul Foișor. Intervenția chirurgicală a prevăzut extragerea protezei de la genunchi și implantarea uneia temporare.

Florin Piersic a fost operat și la Cluj-Napoca, la Institutul Inimii. Medicii clujeni i-au extras sondele de stimulare și au îndepărtat stimulatorul cardiac, chiar în prima zi de Paști. Intervenția a fost necesară, având în vedere că infecția de la genunchi s-a extins și în zona inimii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax