Connect with us

EVENIMENT

COVID-19 de weekend. NUMĂRUL îmbolnăvirilor în CLUJ: 270. Incidenţa – 5,79

Publicat


Judeţul Cluj este iarăşi fruntaş. Municipiul Bucureşti a înregistrat o rată de infectare cu noul coronavirus de 7,02 cazuri la mia de locuitori, în creştere faţă de ziua anterioară, când a avut o incidenţă de 6,88 cazuri la mia de locuitori.

Judeţul Ilfov are cea mai mare incidenţă de infectare cu noul coronavirus, 8,49 cazuri la mia de locuitori, în creştere faţă de ziua anterioară, când erau 8,33. În zona roşie se mai află judeţele Timiş – 6,02, Cluj – 5,79, Braşov – 5,25, Hunedoara – 4,71, Constanţa – 4,14, Alba – 3,62, Giurgiu – 3,45, Sibiu – 3,40, Arad – 3,38, Sălaj – 3,24.

 

SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ. Situaţia la zi.

🔴 Efective angrenate (polițiști, jandarmi, polițiști locali, ISU și SAJ) – 641;

🔴 Persoane verificate cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse – 1.704;

🔴 Societăți comerciale/PFA verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse –161;

🔴 Total sancțiuni contravenționale aplicate în ultimele 24 de ore, în context COVID/valoare: 208/ 54.700 lei;

🔴 Persoane verificate – 979 din care: în izolare – 599 în carantină – 275 și în trafic zi/noapte – 105;

🔴 Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel:

➡️ Rata incidenţei pe judeţul Cluj : 5,79;

➡️ În ultimele 24 de ore, 270 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;

➡️ Total număr de teste 659 din care 291 diagnostic grupe de risc, 238 teste efectuate la cerere și 130 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 432.309 de teste, la nivelul județului Cluj;

➡️ 90 persoane internate în ATI;

➡️ Total vindecați și externați 2.122 din care 1.646 din județul Cluj;

➡️ Total decedați 629 din care 417 din județul Cluj.

🔴 În acest moment sunt internați 688 de pacienți, din care 638 din județul Cluj.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Președintele USR Cluj-Napoca, Viorel Băltărețu, a DEMISIONAT

Publicat

viorel baltaretu

Președintele filialei locale USR Cluj-Napoca, Viorel Băltărețu, a demisionat din funcție după alegerile de duminică. El își va continua mandatul de parlamentar.

Băltărețu a candidat la primăria Cluj-Napoca și a obținut puțin peste 7.000 de voturi (5,85%).

„Dragi clujeni, alegerile s-au încheiat, dar munca mea continuă.

Rezultatul alegerilor la Primărie nu a fost unul bun și mi-l asum în întregime. Am făcut o campanie corectă, o campanie concentrată pe soluții. Mai am de învățat, fără îndoială. E o lecție dură, din care voi învăța. Ca atare, îmi dau demisia din poziția de Președinte al Filialei locale USR Cluj-Napoca.

Președintele USR Cluj-Napoca, Viorel Băltărețu, a DEMISIONAT

Pe de altă parte, mă bucur că eforturile tuturor celor implicați în campanie au dat roade bune în Consiliul Local Cluj-Napoca. USR a obținut rezultate mai bune decât în mandatul anterior. Colegii noștri vor continua să muncească la fel ca până acum. Oamenii ăștia buni au reușit, din opoziție, să propună proiecte cerute de clujeni, unele fiind deja demarate. Am mare încredere că vor avea rezultate bune și de aici înainte.

Îi voi ajuta cu tot ce pot, ca până acum. Vom face echipă bună pentru Cluj.

În ce privește activitatea mea de parlamentar, continui mandatul și rămân concentrat pe marile proiecte ale Clujului. Rămân onest și incoruptibil.

Lupt în continuare pentru ce contează pentru clujeni. Am muncit mult în acești patru ani să conving autoritățile să miște din loc proiecte trase pe linie moartă sau care se mișcau cu încetineala exasperantă a birocrației românești.

Asta continui să fac. Și vă țin la curent, ca până acum.

Vă mulțumesc tuturor celor care ne-ați votat! Mulțumesc echipei USR Cluj pentru tot efortul din ultimele luni. Lupta anti-sistem nu e ușoară, dar e mai necesară ca oricând.

Îmi păstrez încrederea în muncă și onestitate. Continui să fiu acolo unde e mai mare nevoie”, a scris Băltărețu pe Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

ALEGERI Cluj 2024: Harta primarilor. PNL, în top. Pe podium PSD și UDMR. Primari aleși cu peste 90%, dar și sub 30% din voturi

Publicat

De

harta

Alegerile locale de duminică au adus câteva surprize în județul Cluj, dar PNL a reușit să-și păstreze cel mai mare număr de primari, urmat de PSD și UDMR. În premieră, AUR a reușit să câștige o primărie de comună, iar ASU, două primării. Cluj24 vă prezintă harta primarilor.

Au fost trei primari, de la PNL – din Pălatca, Ciucea și Recea Cristur – care au candidat singuri și au avut 100% din voturi. De asemenea, au fost și primari de la UDMR – din Sâncraiu, Izvorul Crișului, sau PNL – Panticeu – care au câștigat peste 90% din voturi.

La polul opus sunt și primari care au câștigat mandatul cu sub 30% din voturi –  Sânpaul, Ceanu Mare.

În urma acestor rezultate, din cele 81 de primării de comune, orașe și municipii, PNL și-a păstrat numărul de mandate față de alegerile din 2020, obținând tot 51, la care se adaugă independentul Emil Pârțoc de la Iclod, susținut de PNL.

PSD a câștigat 17 primari, cu 6 mai mult decât în urmă cu 4 ani.

UDMR a câștigat 7 primari, la care se adaugă cel din Sic, independent, dar susținut de Uniune.

Noua Alianță Dreapta Unită (ADU), formată din USR, PMP și Forța Dreptei, a câștigat 2 primari, AUR o singură primărie, fiind înregistrați și 3 independenți.

Lista primarilor pe localități

harta

Cluj24.ro vă prezintă harta primarilor din județul Cluj care au câștigat alegerile locale de duminică.

Cluj-Napoca – Emil Boc (PNL) – 42,53%

Turda – Cristian Matei (PNL) -29,96%

Câmpia Turzii – Dorin Lojigan (PNL) – 43,62%

Dej – Costan Morar (PNL) – 39,68%

Gherla – Ovidiu Drăgan (PNL) – 53,17

Huedin – Mircea Moroșan (PNL) – 30,05%

 

Buza – Arpad Ciotlăuș (UDMR) – 55,99%

Tureni – Daniela Mănăilă (PNL) – 62,17 %

Măguri Răcătău – Alexandru Livescu (PSD) – 52,03%

Petreștii de Jos – Teodora Teutișan (AUR) – 43,83%

Moldovenești – Ioan Mărginean (UDMR) – 55,62%

Călărași – Ioan Racolța (PNL) – 72,38%

Săndulești – Călin Fărgaciu (PNL) – 73,69%

Iara – Ioan Popa (PNL) – 66,93%

Aiton – Nicolae Făgădar (PNL) – 68,23%

Ploscoș – Ioan Aitoneanu (PSD) – 56,27%

Săvădisla – Asztalos Ștefan (UDMR) – 48,26 %

Suatu – Balasz Istvan (UDMR) – 83,03%

Căianu – Daniel Crișan (PNL) – 72,69%

Pălatca – Ioan Huldușan (PNL) – 100%

Sic – Sallai Ioan (independent) – 69,56%

Panticeu – Răzvan Butuza (PNL) – 93,06%

Sânmartin – Ioan Fărtan (PNL) – 78,72%

Vultureni – Paul Cecan (PSD)- 72,12%

Mintiu Gherlii – Radu Cîmpan (PSD) – 45,35%

Gârbău – Gheorghe Broaină (PNL) – 34,54%

Aluniș – Mihai Sav (PNL) – 69,24%

Cămărașu – Iancu Mocean (PNL) – 85,29%

Beliș – Violeta Trifu (independent)- 44,82%

Mărgău – Mircea Suciu (PNL) – 47,56%

Râșca – Alin Abrudan (PSD) – 65,42%

Sâncraiu – Poka Andrei (UDMR) – 92,26%

Așchileu – Ana Cighir (PNL) – 57,59%

Unguraș – Cristian Rotar (PSD) – 51,61%

Izvoru Crișului – Vasile Bodiș (UDMR)- 90,78%

Recea Cristur – Laurian Rus (PNL) – 100%

Ciucea – Radu Abrudan (PNL) – 100%

Apahida – Cristina Belce (PNL) – 34,67%

Florești – Bogdan Pivariu (PNL) – 53,17%

Chinteni – Lucia Suciu (PSD) – 53,86%

Jucu – Valentin Pojar (PSD) – 57,27%

Mănăstireni – Ioan Condor (PSD) – 61,66 %

Iclod – Emil Pârțoc (independent) – 86,66%

Bonțida – Emil Cărhaț (PNL) – 51,57%

Dăbâca – Emil Cioban (PNL) – 58,67%

Aghireșu – Sorinel Lehene (PNL) – 52,97%

Sânpaul – Mihai Bogdan (PNL) – 29,63%

Cornești – Cornel Chifor (PNL) – 73,41%

Cătina – Călin Borbely (PNL) – 51,15%

Mica – Tiberiu Zelencz (PNL) – 75,46%

Jichișu de Jos – Ioan Moncea (PNL) – 79,48%

Borșa – Mariana Secară (PNL) – 89,32%

Cuzdrioara – Simion Rus (PNL) – 53,32%

Chiuiești – Gavril Mihuț (PNL) – 67,38%

Vad – David Prunean (PNL) – 69,87%

Câțcău – Călin Mureșan (PNL) – 84,16%

Feleacu – Gabriel Costea (PNL) – 81,53%

Cojocna – Anca Marcu (ADU) – 51,27%

Ciurila – Cristinel Popa (PNL) – 39,12%

Poieni – Adrian Morariu (PSD) – 51,28%

Valea Ierii – Dorin Nap (PSD) – 58,71%

Gilău – Gelu Topan (PNL) – 79%

Mociu – Vasile Focșa (PNL) – 61,21%

Căpușu Mare – Gheorghe Iancu (PNL) – 44,42%

Tritenii de Jos – Septimiu Mărginean (ADU) – 40,47%

Frata – Cristian Cherecheș (PSD) – 74,76%

Luna – Giurgiu Aurel (PNL) – 43,23%

Băișoara – Marius Țop (PSD) – 43,40%

Viișoara – Ioan Roman (PSD) – 49,48%

Mihai Viteazu – Paul Olaru (PNL) – 38,71%

Baciu – Balasz Janos (UDMR) – 50,66%

Geaca – Daniel Cheța (PSD) – 55,63%

Țaga – Romulus Mârza (PNL) – 58,18%

Ceanu Mare – Virgil Păcurar (PSD) – 26,27%

Fizeșu Gherlii – Vasile Lup (PNL) – 62,97%

Negreni –Dorin Manea (PNL) – 64,58%

Mărișel – Viorel Ghic (PNL) – 73,85%

Cășeiu – Marinel Baias (PNL) – 50,87%

Bobâlna – Dorin Petrean (PNL) – 66,86%

Săcuieu – Gheorghe Cuc (PNL) – 65,67%

Călățele – Radu Neag (PSD) – 34,07%

Harta primarilor din 2020

În urmă cu 4 ani, la alegerile locale din 2020, situația era diferită.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină RĂSTURNATĂ în urma unui accident în Mica. S-a cerut elicopterul SMURD

Publicat

MIca

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit marți dimineață la un accident rutier petrecut în localitatea Mica.

”La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD și unul al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj, unde au găsit un autoturism răsturnat, ieșit în afara părții carosabile și un bărbat, în vârstă de aproximativ 60 de ani, care prezenta mai multe traumatisme.

A fost solicitat sprijinul elicopterului SMURD pentru transferul de urgență al bărbatului la spital”, au transmis pompierii.

Conform primelor evaluări, bărbatul era în stare de conștiență și era cooperant.

”A fost preluat de către elicopterul SMURD și este transportat spre Unitatea de Primiri Urgențe a SCJU Cluj-Napoca”, precizează ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ziua Eroilor, sărbătorită la Cluj. Ce au pregătit militarii Diviziei 4 Infanterie „Gemina”

Publicat

Ziua Eroilor

În semn de omagiu și recunoștință pentru eroii căzuți la datorie, în localităţile din zona de responsabilitate a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” vor avea loc joi, 13 iunie, ceremonii militare și religioase dedicate Zilei Eroilor.

Manifestări comemorative 

Cimitirul Eroilor din municipiul Cluj-Napoca la Monumentul Eroilor din Al Doilea Război Mondial și Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 – ora 12.00 (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”, Batalionului 400 Sprijin „Feleacu” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);

Monumentul Eroilor, localitatea Someșul Rece, comuna Gilău – ora: 08.30 (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” și Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”);

Monumentul Eroilor din localitatea Muntele Rece, comuna Măguri Răcătău – ora: 12.00 (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” și Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”);

Gardă la monument

Monumentul Eroul Aviator Traian Dîrjan din municipiul Cluj-Napoca – ora: 12.00 (garda la monument va fi asigurată de militari ai Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”);

Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din municipiul Cluj-Napoca – ora: 12.00 (garda la monument va fi asigurată de militari ai Batalionului 400 Sprijin „Feleacu”);

Monumentul Eroilor, localitatea Florești – ora: 12.30 (garda la monument va fi asigurată de militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”);

Troița din Tăuți, localitatea Tăuți– ora: 13.30 (garda la monument va fi asigurată de militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”).

 

Sărbătorită din 1920

Ziua Eroilor a fost decretată sărbătoare naţională prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920, în semn de recunoştinţă pentru eroii patriei căzuți în Primul Război Mondial.

Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului, cînd este sărbătorită Ziua Eroilor, a fost proclamată sărbătoare naţională a poporului român.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax