Connect with us

EVENIMENT

COVID-19 Cluj: 441 cazuri noi în ultimele 24 de ore

Publicat


Numărul cazurilor de COVID-19 din județul Cluj crește. În ultimele 24 de ore au fost raportate 441 noi îmbolnăviri, incidența pe județ din ultimele 14 zile/1000 locuitori ajungând la 5,90.

SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ

 • Efective angrenate (polițiști, jandarmi, polițiști locali, ISU și SAJ) – 543;
 • Persoane verificate cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse – 1.819;
 • Societăți comerciale/PFA verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse –132;
 • Total sancțiuni contravenționale aplicate în ultimele 24 de ore, în context COVID/valoare: 99/ 15.500 lei;
 • Persoane verificate – 1.227 din care: în izolare – 821 în carantină – 244 și în trafic zi/noapte – 162;

Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel:

 • Rata incidenţei pe judeţul Cluj: 5,90;
 • În ultimele 24 de ore, 441 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;
 • Total număr de teste 1.961 din care 833 diagnostic grupe de risc, 486 teste efectuate la cerere și 642 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 434.667 de teste, la nivelul județului Cluj;
 • 90 persoane internate în ATI;
 • Total vindecați și externați 2.129 din care 1.651 din județul Cluj;
 • Total decedați 642 din care 424 din județul Cluj.
 • În acest moment sunt internați 695 de pacienți, din care 642 din județul Cluj.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Vals cu părinții. Colegiul Unitarian János Zsigmond din Cluj-Napoca a avut festivitatea de ABSOLVIRE

Publicat

absolvire

Colegiul Unitarian János Zsigmond din Cluj-Napoca a avut, marți, festivitatea de absolvire.

absolvire

Liceul reprezintă cea mai veche instituţie din Cluj şi constituie cetatea spirituală a unitarismului în decurs de mai mult de patru secole.

Întemeierea sa se leagă strâns de formarea Principatului Transilvaniei şi de reformaţie. În anul 1556, apoi în 1557 dieta a solicitat reginei Izabela ca în mănăstirile părăsite să întemeieze şcoli medii. Cu ocazia dietei de la Turda, ţinută în 1557, s-a luat hotărârea definitivă conform căreia se întemeiază şcoli în mănăstirea dominicanilor din Cluj, a franciscanilor din Târgu Mureş  şi în Oradea.

Şcoala din Cluj a obţinut imediat ajutor financiar din partea reginei, iar municipalitatea s-a angajat să asigure restaurarea clădirii. Clădirea mănăstirii înălţată în stil gotic (fosta clădire a Colegiului Unitarian) se află azi în Piaţa Muzeului. Parohul municipal David Ferenc a fost numit director în fruntea noii  şcoli înfiinţate. David Ferenc a fost în acelaşi timp promotorul spiritual al reformaţiei în Transilvania.

La acea vreme era încă de credinţa lutherană, dar nu peste mult timp trece la calvinism /1564-1567/ şi pe urmă la confesiunea proprie: ramura cea mai radicală a reformaţiei transilvănene, antitrinitarianismul – credinţa în Dumnezeul indivizibil – azi cunoscută sub numele de unitarism. Astfel şcoala – şi întreg oraşul – urmând credinţa conducătorului confesional, devine pătrunsă de spiritul unitarian, începând cu 1568.

 

Denumiri de-a lungul timpului:

1556–1948 Colegiul Unitarian

1948–1992 Naţionalizarea şcolii de către regimul comunist

1993 Liceul Teologic Unitarian

2003 Liceul Teologic Unitarian János Zsigmond

2012 Liceul János Zsigmond

Urmându-şi destinul prin meandrele istoriei, instituţia, cu denumirile succesive pe care le-a purtat, a fost oglinda fidelă a transformărilor suferite de învăţământul confesional,  fiind o „şcoală reprezentativă”, în fiecare etapă a existenţei sale. De la o singură clasă cu care a reînceput să funcționeze în anul 1993, şcoala noastră numără, azi 28 de clase , și un efectiv de peste 807 de elevi.

absolvire

Punctul culminant al festivității a fost momentul în care absolvenții, fetele în rochii lungi de bal iar băieții în frac, și-au invitat părinții la vals.

absolvire

absolvire

absolvire

VIDEO FOTO. Vals cu părinții. Colegiul Unitarian János Zsigmond din Cluj-Napoca a avut festivitatea de ABSOLVIRE

absolvire

absolvire

absolvire

absolvire

Foto: Facebook János Zsigmond Unitárius Kollégium

 

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. 4 medalii de aur, 2 de argint și 3 de bronz pentru elevii clujeni la Olimpiada Naționala de Astronomie și Astrofizică

Publicat

De

Rezultate elevi clujeni la Olimpiada Naționala de Astronomie și Astrofizică

Elevii clujeni au obținut noi rezultate excepționale. De data aceasta la Olimpiada Naționala de Astronomie și Astrofizică, desfășurată la Iași.

11 elevi clujeni, majoritatea de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, au participat la olimpiadă.

4 medalii de aur, 2 de argint și 3 de bronz pentru elevii clujeni la Olimpiada Naționala de Astronomie și Astrofizică

Aceștia, elevi în clasa a VI-a, a X-a și a XII-a, s-au întors cu nu mai puțin de 9 medalii. De asemenea, datorită rezultatelor obșinute, 4 elevi s-au calificat în lotul olimpic extins al României.

Cine sunt elevii și rezultatele obținute:

 • Câmpean A. C. Yanis Matei – Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a VI-a – medalie de aur
 • Holhoș A. Paul – Școala Gimnazială „Octavian Goga”, Cluj-Napoca, clasa a VI-a, medalie de aur
 • Rusea D. M. Bogdan – Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a X-a, medalie de aur, calificat în lotul extins
 • Voicu C. Teofil – Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a XII-a, medalie de aur, calificat în lotul extins

 • Pasca V. Nectarie – Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a X-a, medalie de argint, calificat în lotul extins
 • Costea M. Matei – Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a X-a, medalie de argint, calificat în lotul extins
 • Cîmpeanu D. V. Dania-Bogdana – Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a VI-a – medalie de bronz
 • Dobre-Bărnuțiu I. C. Victoria – Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a VI-a, medalie de bronz
 • Chirilă S. Matei – Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu Cluj-Napoca, clasa a XII-a, medalie de bronz

Au mai participat și:

 • Blendea D. Eric-Daniel – Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a X-a, mențiune de onoare
 • Teoc F. C. Ruxandra-Beatrice, Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a XII-a

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Alex Chipciu continuă la „U” Cluj. În alegere a contat mult și părerea FAMILIEI

Publicat

chipciu

Jucătorul Universității Cluj, Alexandru Chipciu, s-a decis: va continua și în sezonul următor la Universitatea Cluj.

Chipciu a fost dorit și de către Gigi Becali, patronul FCSB, însă se pare că mutarea nu se va concretiza.

Alex Chipciu continuă la „U” Cluj. În alegere a contat mult și părerea FAMILIEI

Conform informațiilor GSP, Alex Chipciu va continua în proporție de 100% la Cluj. Acesta l-ar fi înștiințat pe patronul roș-albaștrilor încă de marți seară în privința deciziei sale. Singurul factor care l-ar fi împins pe acesta să semneze cu FCSB ar fi fost Mihai Stoica, președintele Consiliului de Administrație al roș-albaștrilor, cei doi având o relație extrem de apropiată.

Inclusiv familia lui Alex își dorește ca polivalentul fotbalist să continue pentru formația clujeană.

„Nu mă interesează pe mine Chipciu, am vrut să-l aduc, are experiență. Cu Chipciu există altă intenție. Nu putem merge în Champions League cu el. Îl vreau datorită caracterului frumos, dar nu pentru Champions League, ci pentru campionat”, a spus Becali.

„Nu e problema mea Chipciu. Mi-a vorbit MM despre el, eu i-am transmis că este pe placul meu. Dacă putem să îl luăm, îl luăm. El s-ar întoarce acasă, este jucătorul nostru. Ar putea avea un rol similar celui al lui Pintilii, în cazul în care nu joacă”, mai declarase latifundiarul din Pipera.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare Cod GALBEN de ploi și furtuni în zona montană a Clujului

Publicat

furtuna

ANM a lansat o avertizare Cod Galben de ploi și furtuni în zona montană a Clujului și în alte zone din țară, joi, până la ora 23.00.

Joi, 30 mai, între orele 10.00-23.00 se anunță instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Avertizare Cod GALBEN de ploi și furtuni în zona montană a Clujului

În intervalul menționat, în Maramureș, vestul Transilvaniei, nordul Crișanei și local în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și în nordul Carpaților Orientali vor fi averse și cu caracter torențial, descărcări electrice și izolat vijelii și grindină.

cod galben

În intervale scurte de timp (1 – 3 ore), cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax