Connect with us
"

EVENIMENT

Coronavirusul ţine alegerile locale în şah. Pot fi organizate, cu respectarea unor reguli

Publicat


Alegerile locale pot fi organizate pe 27 septembrie, cum este programat, însă cu respectarea unor reguli care au fost cerute încă din 15 mai. Adică, fără aglomeraţie, cu purtarea măştii, dezinfectant în secţia de vot. Aşa a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

“Pot fi, cu respectarea unor reguli, ceea ce cerem încă de când am început primele relaxări, de pe 15 mai. Fără aglomeraţie, cu mască, dezinfectant în secţie. Opţiunea specialistului se aşează pe evoluţia din acel moment. Noi putem gestiona şi într-o singură zi desfăşurarea alegerilor dacă se respectă regulile de distanţare, dacă avem o foarte bună organizare în secţie şi să gestionăm şi acel moment, a celor aflaţi în izolare sau în carantină, unde trebuie să existe o urnă mobilă”, a spus Nelu Tătaru.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Premieră la USAMV: imagistică medicală la o mumie umană din Egiptul antic și la mumii animale

Publicat

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca s-a înregistrat o premieră în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Facultății de Medicină Veterinară (FMV): investigarea computer tomograf (CT) și radiografică a unei mumii umane, a unor organe umane mumificate, precum și a unor mumii animale.

Investigațiile au fost făcute la cerere

Investigațiile au fost făcute la cererea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), care deține colecția, în cadrul proiectului ”Zei și muritori din Egiptul antic” (ZMEA, contract de finanțare RO-CULTURA-A1-2/2020/31.01.2020, CALL01-4, Granturile SEE 2014-2021).

Specialiștii care au participat din cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al USAMV Cluj-Napoca sunt Șef lucrări dr. Robert Purdoiu, Conf. dr. Radu Lăcătuș și tehnicianul Alex Muntean, în colaborare cu reprezentanții MNIT – Dr. Diana Bindea, Dr. Eugenia Beu-Dachin, Dr. Irina Nemeti.

Acord de colaborare cu muzeul

„Avem un acord de colaborare cu muzeul, la fel cum avem un astfel de acord și cu Spitalul Județean Cluj, care apelează uneori la noi pentru investigații în cazul unor pacienți cu o greutate care depășește capacitatea aparatelor CT din dotarea spitalelor. CT-ul pe care îl avem aici este pentru uz uman, dar suportă greutăți de până la 200 kilograme, față de cele din spitalele umane, care ajung la 120-150 kilograme. Experiența de investigație a mumiei umane, organelor umane mumificate și a mumiilor animale a fost o premieră, ceva special și pentru noi.

A avut loc scanare în vederea stabilirii conținutului și gradului de alterare/conservare, iar informațiile și rezultatele vor fi folosite pentru restaurarea pieselor care aparțin muzeului. A fost vorba de mumia umană, mumii de Ibis, șoim, crocodil, o mână umană și organe umane. Din câte știm, este prima dată în România când se fac astfel de investigații la nivel de Facultate de Medicină Veterinară. Această mumie a mai fost supusă examinării radiologice în anii 1980, dar nu și investigațiilor CT. Este foarte fragilă, a fost scanată cu tot cu sarcofag, iar informațiile legate de sarcorfag vor fi folosite de către restauratori în vederea recondiționării. Ne bucurăm mult că am putut face parte din proiect și așteptăm cu interes interpretarea rezultatelor din partea specialiștilor muzeului”, a explicat Șef lucrări dr. Robert Purdoiu.

Rezultatele investigațiilor

Rezultatele investigațiilor de la USAMV Cluj-Napoca au fost transmise către Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și vor fi interpretare și publicate în cadrul proiectului.

„Prin aceste analize s-au avut în vedere mai multe aspecte care pot lămuri întrebări, precum sexul individului, patologia osoasă, dar și alte posibile patologii, poate vârsta și, nu în ultimul rând, eventualele obiecte cu care a fost pregătită persoana pentru viața de apoi”, au precizat și reprezentanții MNIT.

Proiectul „Zei și muritori din Egiptul antic” este derulat de MNIT, între 1 februarie 2020 – 1 februarie 2022, și este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 (sprijin financiar acordat de Islanda, Principatul Liechtenstein și Regatul Norvegiei) în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul privind susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

Obiectivul principal al proiectului

Potrivit MNIT, obiectivul principal al proiectului vizează punerea în valoare a colecției egiptene, într-o expoziție modernă, interactivă, cu aplicații multimedia. Piesele selectate vor face obiectul unor intervenții de conservare curativă și restaurare, iar mumia umană, piesa centrală a colecției, a fost supusă și unor investigații de imagistică medicală (CT, radiografie).

Printre obiectele de patrimoniu se numără câteva mumii de animale, dar și fragmente de corp uman mumificate, statuete ushebti – simbol al defunctului în lumea de dincolo –, precum și statuete reprezentând divinități – Isis, Osiris, Harpokrates. Într-un film documentar vor fi prezentate cele mai importante și mai sugestive momente din culisele proiectului, dar și rezultatele acestuia.

Citește mai departe

EVENIMENT

COD GALBEN de averse și instabilitate atmosferică temporar accentuată la Cluj

Publicat

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, azi, 10 august, în intervalul 12:00-23:00, în zonele muntoase și nu numai vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 20/25 de litri pe metrul pătrat și izolat 40/50 de litri pe metrul pătrat. Se vor manifesta fenomene de instabilitate atmosferică și în zonele deluroase.

Citește mai departe

EVENIMENT

Persoanele care vin din Spania vor sta 14 zile în carantină. Aceasta a intrat pe lista galbenă a României

Publicat

Conform Institutului Național de Sănătate Publică, începând de mâine, 11 august de la ora 00:00, Spania intră pe lista galbenă a României. Astfel, zborurile comerciale spre Spania din România și dinspre aceasta vor fi anulate. Totodată, cei ce călătoresc din Spania spre România vor intra în carantină la domiciliu pentru 14 zile.

Procedura cu privire la măsura de carantinare se aplică tuturor persoanelor care vin dintr-o țară cu risc epidemiologic ridicat. Carantina se instituie persoanelor la domiciliul acestora sau într-un spațiu special desemnat de autorități. Carantina se recomandă tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă.

Lista cu zonele galbene, conform României:

Africa de Sud, Argentina, Armenia, Aruba, Bahamas, Bahrain, Bolivia, Bosnia si Herțegovina, Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Guineea Ecuatorială, Honduras, Insulele Feroe, Insulele Turks și Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Irak, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Moldova, Muntenegru, Oman, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicana, Sint Maarten, Spania, Statele Unite ale Americii, Surinam.

Citește mai departe

EVENIMENT

Marius Bilașco, directorul de scouting al CFR-ului: „Există o întârziere de 10-12 zile, care cred că se va achita în această săptămână”

Publicat

Directorul de scouting al campioanei României, CFR Cluj, a afirmat că se vor achita datoriile către jucători în cursul acestei săptămâni, potrivit GSP. Anunțul oficialului din Gruia vine după ce mijlocașul „feroviarilor”, Damjan Djokovic, s-a plâns de salariile restante pe care clubul le are de achitat.

Cât de mari sunt datoriile către jucători?

Din informațiile GSP, jucătorii campioanei nu și-au primit salariile din luna martie. Conform contractelor, bonusurile cuprind: 1.000 de euro pentru fiecare titular, 750 de euro pentru fiecare jucător care intră pe parcurs și 500 de euro pentru rezervele neutilizate.

Patronii echipei au promis o primă de 10.000 de euro fiecărui titular în cazul unei victorii în meciul împotriva Craiovei, considerat a fi „finala” campionatului.

Așadar, din prime, salarii restante și bonusuri, fiecare jucător de la CFR Cluj are de încasat între 100.000 și 130.000 de euro, în funcție de salariu și de minutele jucate.

„O întârziere de 10-12 zile”, spune Marius Bilașco

Există o datorie la jucători, o întârziere de 10-12 zile, care cred că se va achita în această săptămână. Primele de meci trebuie achitate până la 30 de octombrie 2020, conform contractelor. Dacă patronul a dorit să dea o parte din bonusuri la finalul anumitor luni, a fost doar dorința lui. A vrut el să facă asta. Sunt șase sau șapte prime neplătite către jucători.

Toți jucătorii și-au luat mereu toate bonusurile, de trei ani de zile, de când sunt eu la CFR Cluj. Pe luna aprilie se va lua în condițiile în care echipa se va califica în grupele unei competiții europene. A fost o înțelegere cu fotbaliștii, împreună cu conducerea. Majoritatea jucătorilor au fost la întrunire și au fost de acord. Restul lunilor sunt achitate, inclusiv mai”, a explicat directorul de scoutig al campioanei României.

În final, oficialul ardelenilor a explicat că datoria pe care formația clujeană o avea către Damjan Djokovic a fost achitată: „Djokovic e un caz aparte. A fost o datorie către el, care a fost achitată, din ce știu. Nu e în pericol să devină liber de contract sau să plece la FCSB. Mai are doi ani cu CFR Cluj”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate