Connect with us

ACTUALITATE

Coronavirus: De ce cred unii oameni de știință că varianta britanică ar putea fi mai letală

Publicat


Un anunţ făcut vinerea trecută a avut efectul unei veritabile bombe: o variantă a virusului ce provoacă maladia COVID-19, care a cauzat deja supraaglomerarea spitalelor din Marea Britanie, este nu doar mai contagioasă, dar ar putea fi şi mai letală, informează AFP la 26 ianuarie.

Datele care vorbesc despre o mortalitate a variantei engleze cu 30%-40% mai mare în raport cu virusul clasic sunt deocamdată limitate, notează oamenii de ştiinţă, în contextul în care îngrijorările cresc în zeci de ţări în care această variantă, care este cu 50%-70% mai transmisibilă, a fost detectată.

Ce s-a schimbat?

Două studii separate, realizate de London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) şi Imperial College of London, au corelat datele despre cazurile pozitive detectate în afara spitalelor cu datele despre mortalitate.

Folosind metodologii uşor diferite, ambele studii au evaluat la circa 30% riscul suplimentar de deces provocat de noua variantă.

Alte studii, realizate de Universitatea Exeter şi Agenţia de sănătate publică din Anglia – Public Health England -, au calculat riscuri încă şi mari ridicate.

În baza acestor rezultate care i-au fost furnizate, NERVTAG, grupul care consiliază guvernul britanic asupra virusurilor respiratorii, a precizat că există „o posibilitate realistă” ca infectarea cu noua tulpină să fie asociată cu un risc mai mare de mortalitate.

Contagiozitatea mai mare a acestei variante, denumită B.1.1.7 sau VOC 202012/01, a stârnit îngrijorare în lumea întreagă, într-o perioadă în care sistemele de sănătate sunt deja supuse unor încercări dificile: cu cât numărul persoanelor contaminate este mai mare, cu atât numărul bolnavilor care dezvoltă forme grave va creşte, la fel ca şi numărul morţilor.

„Din păcate, se pare că acest virus provoacă ambele situaţii”, fiind mai contagios şi, poate, mai letal, a rezumat luni într-o conferinţă de presă John Edmunds, de la LSHTM. „Situaţia, din păcate, se agravează cu adevărat”, a adăugat el.

Sunt fiabile aceste date?

Există anumite incertitudini în privinţa datelor, potrivit cercetătorilor, care speră că lucrurile vor deveni ceva mai clare în săptămânile următoare.

Deşi rezultatele sunt „semnificative statistic”, studiile s-au bazat pe cazurile pozitive din afara spitalelor. Or, majoritatea bolnavilor decedaţi ulterior au fost testaţi pozitiv doar la sosirea lor în spitale, a precizat John Edmunds. Iar datele din spitale nu sunt deocamdată disponibile.

Potrivit NERVTAG, această lacună ar putea explica motivul pentru care studiile nu au relevat creşterea riscului de spitalizare pentru persoanele infectate cu noul coronavirus, fapt care pare să fie în contradicţie cu gravitatea mai mare a bolii.

Studiile acoperă doar 8% din totalul deceselor survenite în perioada analizată şi rezultatele ar putea „să nu fie reprezentative pentru ansamblul populaţiei”, au precizat specialiştii de la NERVTAG.

De ce noua versiune este mai letală?

Deşi alte studii sunt necesare, oamenii de ştiinţă au emis ipoteza conform căreia cea mai mare mortalitate ar fi asociată cu aceleaşi mutaţii care provoacă şi cea mai mare transmisibilitate.

Este vizată în special o mutaţie din proteina Spike a virusului, un spicul aflat la suprafaţa sa, care îi permite să se ataşeze de receptorii ACE2 ai celulelor umane pentru a pătrunde în ele, jucând astfel un rol cheie în infectarea virală.

„Dacă este astfel capabil să se răspândească mai rapid în plămâni, acest lucru ar putea să accelereze progresia bolii şi a procesului inflamator, care avansează mai repede decât ceea ce poate organismul să facă (pentru a lupta împotriva bolii, n.r.)”, a explicat Peter Horby, directorul NERVTAG şi specialist în boli infecţioase emergente la Universitatea Oxford.

„Virusul poate că nu a evoluat pentru a deveni mai letal, ci a evoluat probabil pentru a se dezvolta mai repede sau mai bine”, a declarat Bjorn Meyer, virusolog la Institutul Pasteur din Paris.

Care este impactul asupra tratamentelor?

Nu există „nicio dovadă” că tratamentele utilizate ar funcţiona mai puţin bine împotriva variantei britanice, afirmă Peter Horby, coordonatorul studiului clinic Recovery, care a ajuns la concluzia că Dexametazona, un corticosteroid, este eficientă împotriva formelor grave.

Corticosteroizii „ar trebui să funcţioneze la fel de bine, pentru că procesul nu este legat de virus, ci este legat de reacţia gazdei”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte vaccinurile, primele informaţii obţinute în această privinţă sunt mai degrabă liniştitoare

Astfel, potrivit rezultatelor preliminare ale unor cercetători de la universităţi britanice şi olandeze, anticorpii foştilor bolnavi de COVID-19 permit pe scară largă neutralizarea variantei engleze.

Companiile Pfizer-BioNTech şi Moderna, bazându-se tot pe studii preliminare, au dat asigurări că vaccinurile lor sunt în continuare eficiente împotriva acestei tulpini.

Mai răspândit, deci mai slab?

Oamenii de ştiinţă avertizează împotriva ideii că o contagiozitate mai mare a virusului l-ar face pe acesta să devină automat mai puţin infecţios.

Raportat la virulenţa sa actuală – formele grave afectează doar o minoritate din rândul persoanelor infectate -, noul coronavirus este deja „foarte bine înzestrat pentru a se transmite”, a declarat Emma Hocroft, epidemiolog la Universitatea Berna.

Astfel, virusul n-ar avea niciun motiv „să încerce să devină mai puţin grav”, continuă cercetătoarea, subliniind că virusuri precum cel al rujeolei sau HIV au rămas, de asemenea, periculoase în pofida propagării lor.

Oricare ar fi incertitudinile legate de studiile despre mortalitatea variantei britanice, ele ar trebui cel puţin să elimine ideea conform căreia coronavirusul ar putea să devină mai puţin virulent, a declarat Graham Medley, de la LSHTM.

„În mod evident, nu a devenit un virus mai benign”, a adăugat acelaşi cercetător.

AGERPRES



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Petrișor Peiu (AUR): „Românii, discriminați la ei acasă: Gaz mai scump pentru noi, reducere pentru străini!”

Publicat

peiu

Senatorul AUR, Petrișor Peiu, atrage atenția asupra unui caz revoltător de inechitate economică: statul român, prin Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a hotărât ca tariful de transport al gazelor să fie cu 40% mai mic pentru exportul în Austria decât pentru consumul intern în România.

„Am să vă spun, foarte pe scurt, cum plătim noi pentru a avea dreptul să exportăm gaz ieftin în Austria. Păi, foarte simplu! Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a stabilit următorul lucru: tariful de transport al gazelor este mai mic cu 40% dacă gazul este exportat în Austria, decât dacă este transportat în interiorul României.

Așadar, toate tarifele de transport pentru gazele exportate în Austria sunt, oameni buni, cu 40% mai mici decât tarifele de transport pentru gazele consumate în România, pentru noi, pentru consumatorii români. Iată cum consumatorul austriac este favorizat în defavoarea consumatorului român. De către cine? De către statul român. Și pentru ce? Pentru a consuma gaz românesc. Asta e dreptatea pe care vrem să o vedem și în anii următori?

Este complet inacceptabil ca, într-un context european tensionat, în care România este chemată să contribuie la securitatea energetică a UE, statul nostru să-și saboteze propriii cetățeni în favoarea consumatorilor din afară. Exportăm ieftin, dar iată, plătim scump!”, a declarat senatorul AUR, Petrișor Peiu.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Bărbat grav rănit într-un incendiu de vegetație la Nireș, în comuna Mica

Publicat

De

Bărbat rănit la Mica

Un bărbat a suferit arsuri pe 60% din suprafața corpului în urma unui incendiu de vegetație care a avut loc în comuna Mica, județul Cluj.

Victima a fost preluată de echipajele medicale și transportată de urgență la spital. Circumstanțele exacte ale incidentului sunt în curs de investigare.

Bărbat grav rănit într-un incendiu de vegetație la Mica

Potrivit informațiilor Cluj24.ro, victima este un bărbat de arpoximativ 70 de ani, care a vrut sa își igienizeze terenul prin incendiere.

Flăcările au crescut rapid în intensitate. Bărbatul a fost prins pe câmp în mijlocul incendiului. Acesta a fost găsit inconștient de echipajele medicale și dus de urgență la spital.

UPDATE

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej sunt cei au intervenit pentru stingerea incendiului de vegetație uscată, izbucnit în apropiere de localitatea Nireș, în comuna Mica.

La fața locului s-au trimis o autospecială pentru intervenție rapidă. Potrivit reprezentanților ISU Cluj, vegetația uscată ardea pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați. Pompierii au acționat imediat pentru a-l extrage pe bărbat din zona de ardere și i-au acordat primul ajutor calificat. Acesta a fost transportat spital pentru îngrijiri medicale.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea la Cluj. Ce temperaturi vor fi în ultimele săptămâni din iunie. Anunțul meteorologilor privind ploile

Publicat

De

Vremea la Cluj în iunie

Clujenii se vor bucura, în prima parte a intervalului 16–29 iunie 2025, de o vreme predominant caldă, cu temperaturi care vor atinge frecvent 28–30 de grade Celsius.

De asemenea, minimele vor crește treptat de la 10 la 13–14 grade, arată meteorologii.

Vremea la Cluj. Temperaturi ridicate și ploi

După data de 19 iunie, valorile termice vor începe să scadă ușor, iar până la finalul primei săptămâni se vor înregistra maxime de aproximativ 24 de grade și minime de 9 grade, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

În a doua parte a intervalului, vremea se va încălzi din nou, temperaturile diurne urmând să oscileze între 28 și 30 de grade, iar cele nocturne între 10 și 12 grade.

În ceea ce privește precipitațiile, meteorologii prognozează averse în mai multe zile, cu o probabilitate mai mare în perioada 18–22 iunie, dar și după data de 25 iunie.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cine domină Cupa României la fotbal în noul format. O echipă din Cluj face legea

Publicat

De

Cupa României

CFR Cluj ocupă primul loc în clasamentul all-time al Cupei României, de la introducerea noului format competițional, în sezonul 2022/2023.

Conform datelor publicate de Federația Română de Fotbal, ardelenii au acumulat 29 de puncte și un golaveraj pozitiv de +8, devansând echipe precum FC Hermannstadt, Universitatea Cluj sau Sepsi.

CFR Cluj face legea în Cupa României

Clasamentul, realizat pe baza rezultatelor din faza grupelor și până în finală, recompensează victoriile cu 3 puncte și remizele cu 1 punct. În caz de calificare la loviturile de departajare, învingătoarea primește 3 puncte, fără modificarea golaverajului.

Performanța CFR-ului este cu atât mai remarcabilă cu cât clujenii au cucerit și trofeul în sezonul recent încheiat, învingând FC Hermannstadt cu 3-2 în finala disputată la Arad. Kamara, Munteanu și Nkololo au fost marcatorii victoriei, aducând clubului al cincilea trofeu al Cupei României.

cfr

“Surpriza plăcută” în Cupa României

Pe locul secund în ierarhie se află chiar adversara din finală, FC Hermannstadt, cu 24 de puncte și +5 golaveraj, iar poziția a treia este împărțită de Universitatea Cluj (+12) și Sepsi OSK (+9), ambele cu câte 21 de puncte.
Surpriza plăcută vine din eșalonul secund: Corvinul Hunedoara se clasează pe locul 5, la egalitate de puncte (18) cu Rapid București, dar cu un golaveraj impresionant de +15.

De partea cealaltă, echipe cu tradiție precum Dinamo București sau Chindia Târgoviște au avut evoluții modeste, cu doar 7, respectiv 1 punct adunat în ultimele trei ediții.

Noul format al Cupei României presupune o fază a grupelor, urmată de meciuri eliminatorii, o structură care pare să fi avantajat echipele organizate și constante, precum CFR Cluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate