Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO/ UPDATE/ Copilul dispărut din Florești de 24 de ore, căutat în Cluj-Napoca de forțe impresionante. Apelul mamei

Publicat


Copilul de 13 ani dispărut din Florești este căutat de forțe impresionante în Cluj-Napoca, polițiști, jandarmi și voluntari ai comunității Rescue 4X4.

Băiețelul este căutat în zona Iulius Mall în apropierea căruia ar fi fost văzut, după ce a ajuns în Cluj-Napoca cu autobuzul.

Mama acestuia, Elena, a declarat pentru Cluj24.ro că băiețelul a plecat miercuri cu autobuzul M21 din Florești spre Cluj-Napoca.

”Am înțeles că a fost văzut prin prin Gheorgheni, pe la Iulius Mall, dar și pe strada Plevnei.  Fac apel la clujenii care îl văd să ne ajute să îl găsim și să vină acasă”, a spus aceasta.

De asemenea, ar fi fost văzut plimbându-se și în zona Pieței Mărăști.

UPDATE/ IPJ Cluj a transmis că pentru localizarea și depistarea minorului sunt desfășurate toate activitățile specifice, fiind alertate toate echipajele și efectivele aflate în teren, de la nivelul tuturor unităților aflate în subordinea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Secțiile Regionale de Poliție Transporturi sau alte Inspectorate de Poliție din țară, precum și alte instituții de menținere a ordinii și siguranței publice.

Copilul a fost căutat și miercuri seara în Florești de zeci de persoane.

Sursa video: CTP Cluj-Napoca

Sursa Foto: Rescue 4X4

Citește și Copil de 13 ani, dispărut din Florești. Ajutați familia să îl găsească



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Ritualuri din satele clujene între Anul Nou și Bobotează. De ce își puneau fetele mărgelele sub fața de masă

Publicat

De

Obiceiuri în satele clujene

Între Anul Nou și Bobotează, preoții „umblă cu crucea”, adică merg din casă în casă pentru a le sfinți și a vesti Botezul Domnului.

În vechea lumea satului, oamenii puneau grâu și pâine pe masă pentru a fi binecuvântate de preot, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Ritualuri din satele clujene între Anul Nou și Bobotează. De ce își puneau fetele mărgelele sub fața de masă

Tot în această perioadă, fetele își puneau mărgelele sub fața de masă. Apoi, în Ajunul Bobotezei acestea le ascundeau sub pernă, pentru a-și visa ursitul.

Tot în acest scop, furau fire de busuioc din „struțu’ popii”.

În unele zone, fiecare familie îi dădea preotului un colac, o cupă de grâu, dar și alte daruri.

Fuioare de cânepă oferite preotului

Pe Valea Crișului din județul Cluj, preotul primea, pe lângă colac, câte un fuior de cânepă. Așa că, după Bobotează, femeile din sat participau la o clacă de tors, la preoteasă.
Preotul era însoțit de diac, de sfătul care purta căldărușa cu agheasmă, dar și de „calul bobotezei”, un om mai nevoiaș din sat, care ducea în desagi darurile primite de preot, iar la final era răsplătit din aceste daruri pentru efort.

FOTO: Torsul cânepii- Negreni, jud. Cluj/ Arhiva CJCPCT Cluj

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Președintele ales de Parlament. Propunerea lansată de la Cluj, preluată de analiști politici și dezbătută la nivel national

Publicat

Propunerea ca președintele României să fie ales de Parlament, și nu prin vot direct, lansată de jurnalistul Cluj24 Florin Danciu, a câștigat rapid tracțiune și a fost preluată de analiști politici, devenind subiect de dezbatere la nivel național.

Propunerea ca președintele să fie ales de către parlament și nu prin vot direct a fost lansată de la Cluj, de jurnalistul Cluj24 Florin Danciu, la scurt timp după anularea alegerilor prezidențiale de către CCR, încă din 9 decembrie 2024. Într-un editorial, Florin Danciu a argumentat că trecerea la un sistem de republică parlamentară ar putea elimina polarizarea excesivă generată de alegerile prezidențiale directe.

Președintele ales de Parlament. Propunerea lansată de la Cluj, preluată de analiști politici și dezbătută la nivel national

Propunerea a prins tot mai multă tracțiune în ultimele săptămâni, fiind subiectul unei dezbateri, vineri seară, în platoul Antena 3 între experți din domeniul juridic și reprezenanți ai partidelor parlamentare.

„Dar ar mai trebui inițiată și o reformă constituțională care să aducă România la realitățile secolului XXI cu un control real parlamentar al serviciilor secrete, cu reorganizarea administrativă a țării prin înlocuirea celor 40 de judeţe cu câteva regiuni de dezvoltare, cu redefinirea relației dintre politic și justiție etc. Și poate ne gândim la o republică parlamentară, în care președintele să fie ales de către parlament. Am evita astfel această tradițională isterizare națională, o dată la cinci sau zece ani, când se dezlănțuie un adevărat război româno-român între susținătorii unui candidat sau altuia de parcă am avea de ales între Iisus Christos și Buddha și nu între doi politruci!

Am scăpa de paternalismul nostru ancestral și de mitul salvatorului care ne-a bântuit toată istoria. S-ar vota mai rațional pentru partide și, poate, mai atent la cine e pe listele propuse de acestea. Președintele ar fi pentru reprezentare și ca ultimă siguranță în cazuri de catastrofă, război sau crize majore politice. Am scăpa, în sfârșit de un jucător toxic care isterizează cel puțin jumătatea care nu l-a votat!”, arăta Florin Danciu.

Alina Mungiu-Pippidi: Soluția ideală pentru România

Ideea a fost preluată recent și de Alina Mungiu Pippidi, profesor în științe politice, care propune modificarea Constituției și renunțarea la alegerea directă a președintelui pe modelul Germaniei. Pe acest model nu a mai avea surpriză la prezidențiale și poporul ar alege programe politice care să le reprezinte interesele

„Cel mai bun sistem, care este dovedit prin analizele noastre academice, este sistemul de republică parlamentară. În fond, un sistem ca în Germania. Germania este un sistem foarte bun și echilibrat, în care oamenii știau pe cine aleg și acest lucru poate fi făcut chiar mai bine ca în Germania.

În Germania, în schimb, e clar că dacă câștigă creștin-democrații, să spunem, doamna Merkel va fi cancelar. Acest lucru poate fi schimbat și pus și pe buletinul de vot, ca oamenii să nu aibă impresia că le-am luat ceva, dacă nu mai votează direct președintele.

„Alegerile nu trebuie să fie cum sunt acum, ca un Caritas în care persoane complet necunoscute pot să apară”

Dar de ce este mai bine? Este mai bine pentru că partidele totuși au un program și oamenii sunt obligați să urmărească programe. Oamenii, în interesul lor, să urmărească programe. Eu cred că, în general, pensionarii știu cine a guvernat în trecut mai bine pentru pensionari, și micii întreprinzători știu cine a guvernat mai bine pentru mici întreprinzători și așa trebuie să fie alegerile. Fiecare să voteze în funcție de interesul lui.

Alegerile nu trebuie să fie cum sunt acum, ca un Caritas în care persoane complet necunoscute pot să apară, persoane care au lucrat înainte la circ, la televiziune, în domeniul fotbalului, că vedem ce se întâmplă și care apar și care spun domnule, eu sunt un om de încredere.

E adevărat că nu m-ai văzut niciodată. E adevărat că nici n-am fost pe aici… dă-mi mie toți banii tăi și ţi-i dau înapoi de opt ori mai mult. Ăsta este un Caritas”, a spus Alina Mungiu Pippidi, la Antena 3 CNN.

„Președinții nu se ocupă cu energia, apa și cu hrana”

Mungiu-Pippidi a criticat actualul sistem, considerând că președintele nu are un rol esențial în gestionarea resurselor și politicilor publice. În schimb, ea a sugerat că acesta ar putea deveni un „mega-avocat al poporului”, concentrându-se pe justiție și drepturile cetățenilor.

„Președinții nu au administrații pe mână. Președinții nu se ocupă cu energia, apa și cu hrana, pentru că nu au aceste competențe constituționale în niciun fel. Pot să se ducă să doarmă în clădirea Guvernului, nu va servi la nimic decât că se va introduce o nouă persoană care să facă curățenie la Guvern. Nimic altceva nu se va întâmpla.

Deci președinții au competențe în altă zonă, au competențe în zona de justiție. Deci președintele poate să fie mega-avocatul poporului, de exemplu. Asta poate să facă. Oamenii care au fost nedreptățiți în mod serios de sistem pot să meargă… președinții României n-au prea făcut asta. Deși există un mecanism de depus petiții la președinție, președinții n-au făcut acest lucru”, a mai spus Alina Mungiu Pipiddi.

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca, victorie categorică în EuroCup împotriva Veolia Towers Hamburg, scor 104-83

Publicat

Echipa de baschet U-BT Cluj-Napoca a început anul 2025 cu o victorie spectaculoasă, învingând formația germană Veolia Towers Hamburg cu scorul de 104-83, într-un meci desfășurat vineri, 3 ianuarie, la BT Arena.

Clujenii, antrenați de Mihai Silvășan, au dominat jocul încă din primul sfert, încheiat cu scorul de 30-22. Al doilea sfert a adus o continuare a formei excelente a gazdelor, care au câștigat și acest segment cu 15-13, intrând la pauză cu un avantaj de 10 puncte.

U-BT, în mare formă la început de an

Sfertul al treilea a fost cel mai spectaculos, U-BT marcând 37 de puncte, în timp ce oaspeții au reușit doar 21. În ultimul sfert, Veolia Towers Hamburg a încercat să reducă diferența, adjudecându-și parțialul cu 27-22, dar nu a putut evita înfrângerea.

Victoria este cu atât mai importantă pentru U-BT Cluj-Napoca cu cât vine după o înfrângere surprinzătoare în campionat împotriva CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea. În EuroCup, această victorie îi ajută pe clujeni să își adjudecă poziția a cincea în clasament, menținându-se în cursa pentru o calificare în fazele superioare.

De cealaltă parte, Veolia Towers Hamburg, ocupanta ultimului loc în grupa B, a venit la Cluj cu moral ridicat după o victorie surprinzătoare împotriva Hapoel Ierusalim. Totuși, prestația echipei germane a fost departe de a amenința supremația clujenilor.

Cu această victorie, clujenii acumulează un bilanț de 7 victorii și 6 înfrângeri în grupa B a EuroCup, consolidându-și șansele de calificare. Pentru U-BT Cluj-Napoca, meciurile următoare devin decisive în vederea obținerii unui loc în play-off.

Citește mai departe

ECONOMIE

Plafonarea prețurilor la energie s-ar putea menține și după 1 aprilie 2025. Scenariile analizate de Ministerul Energiei

Publicat

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale ar putea continua și după data de 1 aprilie 2025, potrivit Ministerului Energiei. Oficialii lucrează la un plan de liberalizare etapizată, care să protejeze consumatorii și să asigure stabilitatea pieței.

Scenariile analizate în prezent în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei de energie prevăd că aceasta se va face etapizat, cu protejarea tuturor consumatorilor, şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025, precizează reprezentanţii Ministerului Energiei, citați de Agerpres.

„Conform programului de guvernare şi planului de acţiune stabilit la nivelul Ministerului Energiei, nu există la acest moment o decizie de eliminare a plafoanelor la energie electrică şi gaze naturale începând cu 1 aprilie 2025. Programul de guvernare prevede «elaborarea unui mecanism privind dereglementarea pe baza unui calendar etapizat, cu protejarea consumatorilor şi asigurarea unui climat concurenţial solid, previzibil, pentru preţuri accesibile la energie electrică şi gaze naturale». Scenariile analizate în prezent de Grupul Interministerial creat în luna noiembrie 2024 prin decizia Prim-ministrului României 380/2024 prevăd foarte clar că liberalizarea se va face etapizat, cu protejarea tuturor consumatorilor şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025 sau la consumatorii vulnerabili”, se menţionează în informarea de presă.

Scenarii luate în calcul

Potrivit sursei citate, scenariile de lucru ţin cont de implementarea unor mecanisme deja testate de statul român, precum cardurile de sprijin (de exemplu cardul de energie, cardul de alimente, cardul de vacanţă), însă nu sunt excluse ajustări sau măsuri care vor fi identificate pe parcursul întâlnirilor de lucru ale Grupului Interministerial.

„Ne-am propus ca până la finalul lunii ianuarie să identificăm cele mai bune soluţii pentru perioada post 1 aprilie 2025. Obiectivul ministrului Energiei, având şi calitatea de vicepreşedinte al comitetului interministerial pentru protejarea consumatorilor vulnerabili şi combaterea sărăciei energetice, este ca şi după 1 aprilie 2025, şi aici ne referim la toate categoriile de consumatori, preţurile la energie să fie corecte şi nu vină ca o povară pentru bugetele lor”, precizează sursa menţionată.

Plafonarea s-ar putea menține și după 1 aprilie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat vineri, la Digi24, că există mai multe scenarii, unul dintre acestea fiind continuarea, o perioadă, a schemei de plafonare-compensare, pentru toată lumea.

„Şi avem argumente. Este o schemă cunoscută de piaţă, avem o instabilitate pe piaţa regională. Iată ce s-a întâmplat de la 1 ianuarie cu stoparea tranzitului de gaz rusesc şi creşterea preţului la gaze pe burse. Există argumente şi cred că şi Comisia Europeană va fi deschisă în faţa unei asemenea idei”, a explicat Burduja.

El a reiterat că în această lună va trebui să se vină cu o propunere finală de calendar şi a subliniat că în Programul de guvernare se vorbeşte despre o liberalizare etapizată, prudentă, în care, pe de o parte, să fie protejat consumatorul final şi, pe de altă parte, să se asigure lichiditatea pe piaţă, să existe energie de vânzare.

Scenariul va fi stabilit până la finalul lunii

Întrebat pe ce perioadă ar putea fi prelungită plafonarea, ministrul Energiei a precizat că din iarnă „ieşim pe baza cadrului legal actual” şi ulterior poate fi vorba de câteva luni, dar urmează să stabilească scenariul, până la finele lunii ianuarie, Comitetul interministerial.

„Poate fi vorba de câteva luni, poate fi vorba de finalul anului. România este într-o procedura timpurie de infringement pe aceste plafonări, pentru că noi am plafonat preţurile de la producători pe tot lanţul, practic, până la clientul final, ceea ce este o derogare de la principiile pieţei libere, pieţei europene.(…) Această schema trebuie să fie şi ea finanţată de undeva. Aţi văzut decizia Curţii Constituţionale. Analizăm să vedem implicaţiile ei, să vedem de unde putem finanţa o astfel de schemă (…) Discuţia trebuie încheiată până la final de ianuarie. Până atunci vrem să ne vedem cu toată piaţa, nu doar noi, instituţiile guvernamentale. În acest Comitet este şi industria reprezentată, furnizorii, distribuitorii”, a explicat Burduja.

Potrivit acestuia scenariile ar fi, pe lângă prelungirea schemei aşa cum este, prelungirea cu accent pe consumatorii vulnerabili  şi anumite mecanisme de sprijin şi pentru consumatorii non casnici, probabil pe anumite domenii pe care România le defineşte ca având nevoie de sprijin în plus din partea statului, ca de exemplu industria grea, care depinde foarte mult de preţul energiei electrice şi de cel al gazelor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate