EVENIMENT
Copil de un an, blocat în mașină, într-o parcare din Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit rapid
Un bebeluș de un an a rămas blocat într-o mașină, într-o parcare de pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca. A fost solicitată intervenția pompierilor pentru eliberarea lui.
Un incident a avut loc vineri la prâmnz, în parcarea unui centru comercial de pe Bulevardul Muncii, Cluj-Napoca. Un copil de un an a rămas blocat în interiorul unei mașini, după ce ușa s-a închis accidental, cu cheile rămase în interior.
Copil de un an, blocat în mașină, într-o parcare din Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit rapid
Părinții copilului au alertat autoritățile, iar pompierii ajunși la fața locului aureușit să deschidă mașina fără a cauza pagube.
Din fericire, micuțul nu a suferit niciun fel de traumă sau disconfort, datorită intervenției prompte a pompierilor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
Rectorul UBB Cluj, Daniel David, a fost ales în funcția de președinte al Conferinței Rectorilor Danubieni
Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Daniel David, a fost ales noul președinte al Conferinței Rectorilor Danubieni, funcție pe care o va ocupa pentru următorii doi ani.
Conferința Rectorilor Danubieni este o organizație de aproximativ 70 de universități din țări relaționare cu Dunărea, fondată în urmă cu 41 de ani la Viena, Austria.
Rectorul UBB Cluj, Daniel David, a fost ales în funcția de președinte al Conferinței Rectorilor Danubieni
Prof. univ. dr. psih. Daniel David, care este și membru corespondent al Academiei Române, a fost ales noul președinte al Danube Rectors’ Conference – DRC, în cadrul Conferinței DRC 2024 din Kerms, Austria.
Ca vicepreședinți au fost aleși prof. Stefan Koch, rector al Universității din Linz, și prof. Nermina Hadzigrahic, rector al Universității din Tuzla.
„Mă bucură susținerea colegilor din DRC pentru poziția de președinte, le mulțumesc tuturor, mai ales celor din Austria pentru propunere și celor din țară pentru susținerea largă. DRC este o organizație în care sunt dispus să investesc timp și efort managerial suplimentar, și nu sunt multe organizații pentru care aș face asta.
În primul rând pentru că Dunărea creează o regiune cu caracteristici istorice, culturale și socio-economice specifice, care ne poate aduce avantaje competitive, inclusiv ca țară, DRC fiind relaționată și implicată și în Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării”, a transmis Daniel David.
DRC are doi noi membri din România
De asemenea, DRC este o organizație suficient de mare pentru a avea forță în deciziile relevante la nivel european, dar suficient de mică pentru a avea un numitor comun cu sens și semnificații pentru toți membrii, a mai precizat rectorul UBB.
”Mă bucură că între cei șase membri noi pe care i-am primit astăzi în DRC, doi sunt din România: Universitatea din București și Universitatea <<1 Decembrie 1918>> din Alba Iulia”, a mai declarat Daniel David, noul președinte DRC.
Daniel David vrea să introducă noi mecanisme din poziția pe care o are
Rectorul UBB Cluj, Daniel Davis, a precizat, de asemenea, că va continua lucrările excelente de până acum ale DRC.
„Sper să pot introduce, însă și două mecanisme noi. Este vorba de „DRC Label”, pentru unități academice comune membrilor DRC și promovarea unui concept comprehensiv de excelență, care să armonizeze toate universitățile membre, indiferent de profilul academic asumat, de exemplu cercetare-avansată, educație, antreprenorial, etc.
De asemenea, voi încerca să stimulez o implicare mai mare a DRC în deciziile europene relevante pentru domeniu”, a mai spus Daniel David.
Premiu pentru UBB
În cadrul Conferinței DRC a avut loc și evenimentul Danubius Awards.
Anul acesta, Danubius Award a revenit profesorului Marek Nekula de la Universitatea din Regensburg, iar Danubius Mid-Career Award a revenit profesoarei Ana Pajvancic-Cizelj, de la Universitatea din Krems.
De asemenea, Danubius Young Scientist Award a revenit celor 14 câștigători din țările eligibile pentru DRC, între care și Ioana Marica de la UBB Cluj. Pentru acest premou au fost făcute peste 140 de propuneri.
Următoarea conferință, DRC 2025, va fi organizată la Universitatea din Tuzla, iar cea din 2026, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Foto: Arhivă
Aflat la Cluj-Napoca, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a discutat cu stakeholderi locali din domeniul sănătății: cadre medicale, reprezentanți ai ONG-urilor dar și membri PSD, respectiv candidații PSD Cluj pentru Parlamentul României.
Dialogul s-a axat pe principalele puncte ale strategiei din domeniul sănătății din programul de guvernare a lui Marcel Ciolacu.
Dezvoltarea infrastructurii din sănătate este cheia creșterii calității serviciilor medicale. Județul Cluj beneficiază de investiții foarte mari în această direcție: ministrul Rafila a subliniat că în Cluj-Napoca este pe cale de finalizare unul dintre primele proiecte finanțate integral din PNRR – Spitalul de Neurologie și Neurochirurgie, în timp ce a doua structură majoră – Spitalul Regional de Urgență – este în etapă de construcție.
Ministrul Rafila s-a întâlnit la Cluj cu profesioniști din domeniul sănătății
În paralel cu derularea proiectului de construire a Spitalului Regional, se pregătesc deja cadrele medicale care urmează să lucreze în această nouă locație, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie. Astfel, Clujul va deveni un hub al serviciilor medicale de top, la nivel regional, național și chiar european.
„Mai ales aici în Ardeal, unde oamenii sunt mai cumpătați – seriozitatea, consecvența, profesionalismul sunt cele care contează. Putem spune cu mândrie că guvernul Ciolacu a realizat deja multe investiții, ceea ce este o garanție a finalizării celor care vor urma. Noi suntem oameni de cuvânt, ceea ce promitem – facem!”, a concluzionat Alexandru Rafila.
„Excelența în domeniul sănătății este doar primul pas!”
Alexandru Cordoș, candidat pentru Senatul României din partea PSD Cluj, a subliniat necesitatea reprezentării județului în Parlament: „Fără parlamentari care să susțină proiectele județului și fără oameni implicați pe toate palierele, nu putem face nimic. Este vital ca județul nostru să fie cât mai mulți delegați în forul legislativ, pentru a ne susține interesele în ceea ce privește investițiile și creșterea calității vieții! Clujul merită să fie pe primul loc în ceea ce privește dezvoltarea economică, iar obținerea excelenței în domeniul sănătății este doar primul pas!”.
Răzvan Ciotea, candidat la Camera Deputaților din partea PSD Cluj, și-a exprimat angajamentul de a susține construirea unui mare centru medico-social: „Am fost surprins să aflu că, la nivelul județului Cluj, avem peste 1800 de oameni care suferă de boli degenerative, de care nu are grijă nicio instituție medicală! Vreau să facem ceva concret pentru acești suferinzi, să aibă un loc unde să poată fi tratați cu profesionalism, respect și demnitate. Turda este locul ideal unde putem înființa un astfel de centru!”.
„Există o persoană la Ministerul Sănătății care știe ce are de făcut”
Remus Lăpușan, candidat la Camera Deputaților din partea PSD Cluj, a mărturisit că a fost mândru în cursul zilei când a vizitat, alături de ministrul Rafila, câteva obiective de investiții în domeniul medical: „M-am simțit pe mâini bune, am simțit că există o persoană la Ministerul Sănătății care știe ce are de făcut și ce trebuie făcut, și aceasta este dl. ministru Alexandru Rafila. Trebuie să fim alături de PSD și de Marcel Ciolacu, pentru că împreună suntem calea sigură pentru România! Cu Marcel Ciolacu președinte și PDS la guvernare, putem face în continuare lucruri frumoase pentru clujeni!”.
Ioan Olelelu, candidat la Camera Deputaților din partea PSD Cluj, a pus accent pe necesitatea realizării accesului către spitalul regional dinspre drumul european E65: „Suntem dezamăgiți să aflăm că abia de curând s-a finalizat proiectul pentru Spitalul Regional. Emil Boc si Alin Tișe au câștigat la Cluj inclusiv în 2012 spunând că au proiectul în sertar. Avem în sfârșit un guvern responsabil, cu un ministru PSD al sănătății care știe ce înseamnă dezvoltare strategică! Riscul mare care există e ca spitalul să fie terminat la mijlocul anului 2028, dar Boc și Tișe să nu facă legătura cu E65. Ne asumam noi că până atunci ne unim și îi schimbăm pe cei doi!”.
Provocările din domeniul Sănătății
Publicul a fost deschis la mesajele speakerilor, câteva persoane intervenind în discuție și ridicând probleme concrete cu care se confruntă specialiștii din domeniul sanitar, dincolo de infrastructură. Ministrul Rafila a clarificat aspecte care din de legislația care îi privește pe pacienții de la ATI cărora nu li se mai dau speranță de viață, dar și aspecte care țin de redarea demnității profesiei de farmacist, subliniind că există în plan ca farmaciștii comunitari să desfășoare și activități de consiliere a pacienților, de exemplu.
De asemenea, ministrul Rafila și-a exprimat susținerea și față de tratamentul copiilor cu afecțiuni din spectrul autismului, inclusiv față de partea de cercetare în acest domeniu.
Personal specializat în tratarea adicțiilor
O altă intervenție din partea publicului a vizat specializarea personalului care lucrează pentru tratarea adicțiilor. Ministrul Rafila a precizat că este deja acreditat un curs de perfecționare adresat personalului medical, cu o durată de un an, iar primii 30 de absolvenți vor fi în curând la Iași. Împreună cu medicii psihiatri care coordonează aceste cursuri, programul poate fi extins și la nivelul județului Cluj. Alexandru Rafila a mai făcut un anunț important, și anume că Agenția Națională Antidrog se va reorganiza și vor exista mai multe centre de tratare a adicțiilor, după exemplul celui din județul Prahova.
Întâlnirile dintre membrii Guvernului Ciolacu și factorii interesați de la nivel local sunt o practică uzuală a PSD Cluj, care dintotdeauna a fost un promotor al dialogului cu cetățenii.
PSD continuă să își respecte angajamentele și să investească în proiecte care fac o diferență reală pentru cetățeni, asigurând accesul la servicii medicale moderne și de înaltă calitate.
CMF 11240017
EVENIMENT
Minor de 14 ani, a agresat sexual copii întâlniți în parcuri din Cluj-Napoca sau într-o toaletă publică. E trimis în judecată
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus recent trimiterea în judecată sub măsura preventivă a arestului la domiciliu, a unui inculpat minor, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor, în formă continuată (6 acțiuni materiale).
”În esență, s-a reținut că inculpatul minor cu vârsta cuprinsă între 14 – 15 ani la momentul săvârșirii infracțiunilor, în intervalul de timp 30.03.2023 – 21.10.2024 (6 acte materiale), în baza aceleiași rezoluții infracționale, a abordat sub diferite pretexte, 6 persoane vătămate cu vârste cuprinse între 6 și 9 ani, în parcuri pentru copii de pe raza municipiului Cluj-Napoca, într-o tabără de zi organizată pe raza județului Cluj sau într-o toaletă publică aflată într-un parc oraș.
Profitând de vârsta fragedă a persoanelor vătămate și raportul de forțe dintre inculpat și acestea, le-a supus pe acestea la acte de natură sexuală”, arată procurorii clujeni.
EVENIMENT
Marcel Ciolacu, angajament pentru seniorii României. Facilități la pensionare pentru mame (PE)
Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinție, susține acțiuni concrete care garantează stabilitate, echitate și respect față de cei care au muncit o viață întreagă.
Sub conducerea sa, Guvernul a luat o serie de măsuri în domeniul protecției sociale, care oferă sprijin real pentru pensionari, inclusiv prin adoptarea noii Legi a Pensiilor și eliminarea plafonului de cheltuieli de 9,4% din PIB pentru pensii.
Noua Lege a Pensiilor oferă bonificații pentru femeile cu copii
Legea nr. 360/2023 reglementează clar și echitabil pensiile celor care au muncit în condiții similare și corectează o problemă de durată care afecta stabilitatea și justiția socială în rândul seniorilor din România.
Guvernul condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu nu doar sprijină pensionarii de azi, ci se gândește și la viitorul României, prin măsuri ce încurajează natalitatea. Noua Lege a Pensiilor prevede facilități pentru femeile care au copii, acordând o reducere de șase luni a vârstei de pensionare pentru fiecare copil născut și crescut.
Maximul de reducere pe care o mamă îl poate obține la pensionare este de trei ani și jumătate de reducere, minimul, pentru un copil, fiind de șase luni. Pentru a nu se face discriminări între femeile care au născut și cele care au adoptat, legea prevede că reducerile se aplică și pentru copiii adoptați și crescuți pe o perioadă de măcar 13 ani.
Eliminarea plafonului de 9,4% din PIB, care îngheța pensiile
O altă victorie importantă pentru pensionari sub conducerea lui Marcel Ciolacu este eliminarea plafonului de 9,4% din PIB care limita cheltuielile cu pensiile. Acest plafon bloca practic creșterea pensiilor până în anul 2040 și aducea constrângeri bugetare severe.
Acest prag a fost eliminat cu sprijinul Comisiei Europene, care a aprobat măsura, fără a impune un alt prag în loc. Astfel, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a asigurat predictibilitatea necesară creșterii pensiilor în viitor.
Viziune pentru pensionari și viitorul României
Datorită reformei sistemului public de pensii, pensionarii români vor avea acces la o viață mai bună, cu pensii echitabile și cu sprijin constant din partea statului. Reforma pensiilor inițiată de Marcel Ciolacu creează un sistem solid și predictibil, care asigură un trai decent tuturor seniorilor din România.
Marcel Ciolacu este candidatul la Președinția României care pune în centrul agendei sale protecția și sprijinul pensionarilor, printr-un sistem de pensii echitabil și sustenabil, care nu doar corectează erorile trecutului, dar construiește un viitor sigur pentru generațiile care vor veni.
CMF 31240010