ACTUALITATE
Copiii cu între 5 şi 11 ani pot fi VACCINAȚI anti-COVID începând de miercuri. ATENȚIE, părinți clujeni

Autoritățile medicale anunță că este disponibil, de miercuri, vaccinul Comirnaty, produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech, deja aprobat pentru administrarea la populaţia de peste 12 ani, și la copiii între 5 și 12 ani.
Harta centrelor de vaccinare pentru copii este disponibilă la adresa https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/.
Comitetul Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea a precizat că programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinţilor sau ale reprezentanţilor legali.
Vaccinarea se poate realiza şi fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice.
Citește și VACCINAREA copiilor din județul Cluj începe miercuri
Specialiştii subliniază că:
* sunt obligatorii acordarea consimţământului informat de către părinţi sau de către reprezentantul legal al minorului şi efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile şi pe platforma naţională de vaccinare;
* schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză, la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile;
* dacă se iniţiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceştia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 micrograme.
Comitetul Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea arată că, în urma finalizării evaluării datelor ştiinţifice, a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidităţi şi care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecţiei cu SARS-CoV-2.
„Reglementările menţionate se bazează pe studiile de siguranţă şi recomandările care arată că răspunsul imun rămâne maximal pentru beneficiari în cazul administrării vaccinului Comirnaty. Studiul realizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani a arătat că răspunsul imun la Comirnaty administrat la o doză mai mică (10 micrograme) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 micrograme) administrată celor peste 16 ani (măsurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2)”, mai arată CNCAV.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Un incendiu a izbucnit, miercuri seara, într-o gospodărie din Sânicoara, jud. Cluj. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale. Nimeni nu a fost rănit.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă situată pe strada Elicei din localitatea Sânnicoară, comuna Apahida. Din primele date, flăcările se manifestă generalizat, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați.
FOTO. INCENDIU la Sânicoara, în Cluj. Au intervenit pompierii de la ISU Cluj
Din fericire, nu sunt anunțate victime, iar la intervenție iau parte trei autospeciale cu apă și spumă, respectiv o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.
CULTURA
VIDEO FOTO. Concert de pricesne, poezii și învățăturile părintelui Amfilohie Brânză la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Asociația Oastea Domnului a organizat în colaborare cu Mitropolia Clujului și Casa de Cultură a Studenților,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca un concert de pricesne și conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin”, susținută de părintele Amfilohie Brânză.
Copii și pricesne, combinația perfectă pentru a crea emoții
În debutul evenimentului s-a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar apoi părintele Claudiu Melean a ținut un discurs în care a pus accentul pe patimile care ne stăpânesc în această perioadă premergătoare Paștilor. A urmat concertul de pricesne și au fost recitate și poezii cu învățături pe teme religioase.
Smerenie, demnitate și istoria strămoșilor noștri
În a doua parte a evenimentului părintele Amfilohie Brânză a susținut conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin” și a pus accentul pe înțelegerea principiilor de viață, dar și pe cunoașterea istoriei țării. De asemenea, acesta a subliniat importanța păstrării legăturii cu Dumnezeu, dar și necesitatea de a ne feri de păcat în această perioadă a postului pascal.
În final, părintele Amfilohie a îndemnat la învățarea istoriei de către toți românii oferind și câteva exemple de personalități din istoria noastră care au dat dovadă de smerenie și demnitate, ca de pildă Bartolomeu Anania, Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul.
Copiii au pus apoi în scenă a doua parte a concertului de pricesne, iar cvenimentul s-a încheiat cu o rugăciune, dar nu înainte ca părintele Amfilohie să adreseze un mesaj publicului; ,,Adevărul-căutați adevărul, adevărul este viață alături de Hristos, tot ce e minciună e de la diavol, deci iubiți adevărul”.
Cine este Amfilohie Brânză
Părintele Amfilohie Brânză a slujit pe Muntele Athos după cre, revenit în țară, a devenit preot şi ucenic al lui Iustin Pârvu la Mănăstirea Petru Vodă, iar ulterior a oficiat slujbe la Mănăstirea Diaconeşti din județul Bacău,
Alex Mocan
CULTURA
VIDEO FOTO. Val de premii pentru micii cântăreți clujeni ai Grupului Ministar la Golden Voice Malta

Micii cântăreți ai Grupului Ministar din cadrul Asociației Classus Art Cluj-Napoca s-au întors cu o grămadă de premii de la concursul Golden Voice Malta desfășurat săptămâna trecută.
”A fost o experiență unică și prima de acest fel pentru noi. Ne-am încumetat să luăm Europa în piept și să ne “luptăm” cu alți copii foarte talentați, ca și ai noștri, de altfel. Cel mai mare câștig al nostru a fost de fapt cea mai faină galerie din concurs, formată din părinții care au venit cu noi și care au știut să arate cel mai frumos fair-play pe care l-am văzut vreodată, susținând și apreciind atât performanțele noastre dar și pe ale altora care au cântat minunat”, a spus pentru Cluj24 profesorul coordonator Șerban Băcilă. Soția sa, Carmen, este președinta asociației.
Premiile clujenilor
Mențiuni:
Andrei Cuc
Ștefania Câmpean
Eva Treitli
Francesca Ibranyi
Elena Suciu
Victor Săsărman
Premiul special al Juriului pentru interpretare
Anda Pop
Patricia Câmpean
Premiul Festivalului Sofia Grand Prix Bulgaria
Bogdan Pomană
Anda Pop
Premiul Festivalului Games of Apollo – Grecia
Victor Săsărman
Elena Suciu
Premiul Festivalului Rising Star Festival – Kosovo
Cătălin Stroe
Premiul Festivalului Microfono d’Oro – Italia
Cătălin Stroe
Premiul Festivalului VISTULA – Polonia
Bogdan Pomană
Premiul 1 – cat 9-10 ani
Cătălin Stroe
Grand Prix Junior- Golden Voice – Malta
Bogdan Pomană
Cântăreți din 21 de țări
La concurs au participat cântăreți din 21 de țări (Bulgaria, Spania, Portugalia, Italia, Finlanda, Letonia, România, Germania, Slovenia, Franța, Moldova, Estonia, Serbia, Lituania, Croația, Ungaria, Marea Britanie, Polonia, Kosovo, Armenia & Malta)
Juriul profesionist internațional a fost alcătuit din: Daina Biceleviciute (Marea Britanie), Richard Hoffmann (Ungaria), Rossi Yordanova (Bulgaria), Raimonda Navickiene (Lituania), Rocco Palazzo (Italia), Cristiana Lirussi (Italia), Emil Strundzhev (Bulgaria), AnaCristina Videira (Portugalia), Saribek Sargsyan (Polonia), Viviana Florez (Spania), Svetlana Kartoun ovule Spania), Rita Pace (Malta), Arta Haziri-Nuhiu (Kosovo), Elena Savtsuk (Estonia).
EVENIMENT
Minor clujean arestat pentru FURT calificat, tâlhărie și tentativă la OMOR. A furat un televizor și a BĂTUT un bătrân

Trei minori au fost reținuți de polițiștii clujeni pentru furt calificat, tâlhărie și tentativă la omor. Aceștia au furat un televizor și ar fi bătut două persoane care i-a surprins asupra faptului. Unul dintre ei, de 15 ani, a fost arestat pentru 30 de zile.
„În data de 29 martie a.c., în jurul orei 01.30, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de către un bărbat de 53 de ani, în calitate de locatar, prin apel 112, despre faptul că l-ar fi găsit pe un bărbat de 70 de ani, colocatar, căzut în curtea imobilului și prezentând urme de agresiuni fizice.
Totodată, apelantul a menționat lipsa unui televizor din imobilul acestora.
Minor clujean arestat pentru FURT calificat, tâlhărie și tentativă la OMOR. A furat un televizor și a BĂTUT un bătrân
Din primele investigații efectuate de către polițiști a rezultat că, la aceeași dată, în jurul orei 20.30, 3 persoane necunoscute, ar fi pătruns în curtea unui imobil situat în municipiul Cluj-Napoca, fiind surprinși de un bărbat de de 53 de ani, pe care l-ar fi agresat fizic, ulterior fugind de la fața locului fără să sustragă bunuri.
Ulterior, în jurul orei 23.50, persoanele în cauză s-au întors la imobil unde ar fi fost surprinși de bărbatul de 70 de ani, pe care aceștia l-ar fi agresat fizic, aplicându-i mai multe lovituri cu pumnul și cu un obiect dur.
În cadrul acțiunilor comise de persoanele în cauză, ar fi fost sustras un televizor.
În contextul activităților investigativ-operative derulate efective din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca și Serviciul de Investigații Criminale, persoanele necunoscute au fost identificate, ca fiind 2 tineri de 13 ani și un tânăr de 15 ani.
„Au fost puse în executare 3 mandate de percheziție domiciliară”
În acest sens, în data de 31 martie a.c., au fost puse în executare 3 mandate de percheziție domiciliară, pe strada Platanilor din municipiul Cluj-Napoca, iar în urma acestora, cei 3 tineri au fost depistați și conduși la sediul poliției în vederea continuării cercetărilor.
Precizăm că, prejudiciul cauzat a fost recuperat în integralitate.
În baza probatoriului administrat, tânărul de 15 ani a fost reținut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de 1 aprilie a.c., judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, a emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic, luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca.
Cercetările sunt continuate de către procurorul din Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, în colaborare cu polițiștii Serviciului de Investigații Criminale”, a comunicat IPJ Cluj.