Connect with us

EVENIMENT

Copiii, AMENDAȚI dacă FUMEAZĂ în locuri publice. Proiect de lege. Ce SANCȚIUNI sunt prevăzute

Publicat


fumat

Consumul de tutun, alcool şi droguri în rândul tinerilor ia amploare în România. Dacă în ceea ce privește consumul de alcool sau droguri în rândul copiilor există prevederi legale, nu același lucru se întâmplă în cazul fumatului. Singura prevedere legală la noi în țară privește interzicerea vânzării de tutun către minori.

Mai mulţi parlamentari PSD, PNL şi de la minorităţi au depus la Parlament o iniţiativă legislativă care prevede interzicerea consumului de tutun de către minori în locuri publice. Proiectul prevede și sancțiuni, care ajung până la 500 de lei.

Astfel, tinerii vor fi amendați dacă fumează pe stradă sau dacă își aprind țigara imediat ce ies de pe porțile școlilor.

Copiii, amendați dacă fumează în locuri publice

Proiectul modifică Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun şi a fost semnat de 29 de deputaţi şi senatori.

Potrivit acestuia, „se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 de metri în jurul acestora”.

Nerespectarea acestor prevederi de către persoanele fizice se va sancţiona cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, mai prevede actul normativ.

Fără o lege, efortul autorităților este în zadar

Iniţiatorii precizează, în expunerea de motive, că dintr-un studiu efectuat de Agenţia Naţională Antidrog rezultă că există motive de îngrijorare cu privire la consumul de tutun, alcool şi droguri în rândul tinerilor.

„De asemenea, văzând legislaţia naţională în domeniul ordinii publice, constatăm că legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sancţionează contravenţionale consumul de alcool de către minori, însă această lege şi nici alta nu sancţionează în niciun fel consumul de tutun (fumatul în rândul minorilor).

Ca urmare a acestor evidenţe, constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun de către această categorie, sunt lipsite de rezultate”, au mai arătat iniţiatorii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Sursa: Agerpres

Foto: pixabay.com



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Chipciu („U” Cluj): Parcursul a fost FABULOS pentru noi. Sper să CONTINUĂM așa

Publicat

Chipciu

Universitatea Cluj terminat pe locul 4 și va juca în premieră în play-off. Alex Chipciu, fundașul stânga al echipei, a vorbit despre parcursul echipei lui în sezonul regulat. 

„U” Cluj a fost lider în Superliga în mai bine de jumătate de sezon regular. Echipa a intrat cu 26 de puncte în play-off, la egalitate cu Universitatea Craiova și Dinamo, la două puncte de liderul FCSB.

Chipciu, căpitanul echipei, a catalogat parcursul din acest sezon ca fiind unul fabulos.

Chipciu („U” Cluj): Parcursul a fost FABULOS pentru noi. Sper să CONTINUĂM așa

„Parcursul a fost fabulos pentru noi! Am fost 18 etape pe primul loc, am fost campioana de iarnă, campioana turului. Am atins niște borne pentru acest club. Doar în anii ’30, ’40, în perioada interbelică, atunci când am terminat pe locul doi poate au mai fost așa rezultate, dar erau doar opt echipe în campionat atunci.

A mai fost sezonul 1971/1972, când Universitatea Cluj a terminat în primele echipe. Asta mi se pare incredibil, să fii 18 etape pe primul loc… Și, chiar dacă sună greu de atins în viitor acest lucru, asta nu înseamnă că nu vom încerca să câștigăm fiecare meci. Acum, la anul și oricât timp vom fi aici! Asta cu siguranță.

Am glumit în timpul sezonului că vrem să fim Girona sau Bayer Leverkusen: am fost puțin din amândouă! Sper să continuăm așa. În play-off ne așteaptă meciuri interesante, frumoase și vrem să ne batem cu toate echipele”, a declarat Chipciu, potrivit prosport.ro.

 

Citește mai departe
Publicitate

Bruxelles Expres

VIDEO. Eurodeputatul PNL de Cluj, Daniel Buda: Avem nevoie de bani pentru apărarea UE, dar să nu fie luați de la agricultură

Publicat

De

daniel buda1

Eurodeputatul PNL de Cluj, Daniel Buda, susține că este nevoie de bani pentru apărarea UE, dar să nu fie luați de la agricultură. 

”Din capul locului vreau să resping orice posibilitate de folosire a banilor din Politica Agricolă Comună pentru Apărare. Fără discuție, avem nevoie de bani pentru apărarea UE. Însă fondurile destinate agriculturii trebuie menținute în acest sector pentru a ne garanta securitatea alimentară.

Banii pentru securitatea alimentară sunt la fel de importanți ca cei pentru securitatea militară”, a spus Buda, într-o intervenție în Parlamentul European (PE) de la Bruxelles.

Daniel Buda este vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din PE.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Huedin. Două mașini implicate. Două persoane duse la SPITAL

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, miercuri, la ieșirea din Huedin spre Oradea. Au fost implicate două mașini. Două persoane au fost transportate la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe DN 1 E60, la ieșire din orașul Huedin spre Oradea. În accident au fost implicate două autoturisme, însă nu au existat victime încarcerate.

accident

FOTO. ACCIDENT la Huedin. Două mașini implicate. Două persoane duse la SPITAL

O femeie și un bărbat de aproximativ 60 de ani au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Fabricile de medicamente, în pericol de închidere din cauza unei directive UE. Dragoș Damian: Vom asista la o criză sanitară

Publicat

De

Fabricile de medicamente, în pericol de închidere

Fabricile de medicamente din România sunt în pericol iminent de închidere din cauza Directivei Europene privind tratarea apelor urbane reziduale, avertizează reprezentanții PRIMER – Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

Dragoș Damian, director executiv PRIMER, preciează că, în cazul în care această directivă va fi pusă în aplicare, se va declanșa o criză sanitară de proporții, provocând dispariția medicamentelor generice esențiale, lăsând milioane de pacienți români fără tratamente vitale.

Fabricile de medicamente, în pericol de închidere

PRIMER – care reuneşte cele mai importante 17 situri de fabricaţie de medicamente din ţară – lansează un avertisment extrem de serios cu privire la riscurile majore pe care Directiva Europeană privind tratarea apelor urbane reziduale (UWWTD) le aduce industriei farmaceutice locale. Dacă această Directivă va fi implementată în forma sa actuală, fabricile de medicamente din România sunt condamnate la închidere, ceea ce va duce la o criză fără precedent în aprovizionarea cu medicamente esențiale pentru pacienții români.

Directiva UWWTD, adoptată în contextul Pactului Verde European (Green Deal), introduce schema de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (EPR), aplicabilă în mod discriminatoriu exclusiv industriei farmaceutice și cosmetice. Această măsură impune costuri uriașe pentru finanțarea unor procese de tratare avansată a apelor reziduale, fără a lua în considerare realitățile economice ale producătorilor de medicamente generice și fără a prezenta dovezi clare privind contribuția acestor industrii la poluarea cu micropoluanți.

Dragoș Damian: ”Este un act de nedreptate flagrantă”

„Aplicarea acestei Directive în forma sa actuală este un act de nedreptate flagrantă, care va duce la falimentarea industriei locale de medicamente, lăsând pacienții fără tratamentele de bază de care au nevoie zilnic. Nu putem permite ca această povară financiară să fie plasată exclusiv pe umerii industriei farmaceutice, fără a ține cont de realitățile economice.

Vorbim de costuri uriașe pe care fabricile din România nu le pot susține, într-un context deja extrem de reglementat și cu marje financiare foarte reduse. Consecința va fi dispariția unor medicamente esențiale de care depind milioane de români.”, a declarat dr. Dragoș Damian, care este și CEO Terapia Cluj.

Acesta a subliniat că pentru România, unde medicamentele generice reprezintă o soluție vitală, accesibilă și sigură pentru milioane de pacienți, impactul acestei Directive va fi catastrofal. Retragerea de pe piață a unui număr semnificativ de medicamente generice va amplifica problemele deja existente din sistemul sanitar, expunând pacienții la riscul de a rămâne fără tratamentele de bază de care au nevoie zilnic.

Producătorii de medicamente cer intervenția Guvernului

În fața acestei amenințări majore, PRIMER solicită Ministerului Mediului și Guvernului României să ia o atitudine urgentă și să intervină pentru a preveni aplicarea unei măsuri profund inechitabile și disproporționate. PRIMER cere o reevaluare realistă și transparentă a impactului Directivei UWWTD și găsirea unei soluții echilibrate, care să protejeze atât mediul, cât și dreptul pacienților români la medicamente sigure și accesibile.

Astfel, PRIMER face un apel ferm către Ministerul Mediului să acționeze responsabil și să găsească o soluție pentru a împiedica această reglementare, înainte ca această Directivă să producă efecte ireversibile asupra sănătății publice și a industriei farmaceutice locale.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 17 fabrici de medicamente din țară, respecitv AC HELCOR, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, VITEMA PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA – o companie SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM și ZENTIVA.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate