Connect with us

EVENIMENT

CONTROL la Primăria Gilău. Curtea de Conturi Cluj verifică dosarele de achiziții publice din ultimii trei ani

Publicat


primaria gilau

Inspectorii Curții de Conturi Cluj fac verificări în aceste zile la Primăria comunei Gilău. Potrivit unor surse Cluj24.ro, controlul a început în cursul săptămânii trecute. 

Ce verifică inspectorii Curții de Conturi

Pe de o parte, controlul are ca obiect verificarea dosarelor de achiziții publice din perioada 2018, 2019, 2020 din Primăria Gilău, iar pe de altă parte vine ca urmare a solicitărilor Poliției Economice și ale procurorului de caz care anchetează dosarul deschis în iulie din acest an.

Este vorba despre un dosar penal întocmit pentru fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată. În 19 iulie, polițiști de la Serviciul Economic, coordonați de un procuror, au descins la Primăria Gilău și la 11 societăți comerciale.

Tăcerea primarului

„Acum toată lumea din primărie știe ce s-a întâmplat înainte, când primar era Dumitru Sfârlea de la PSD. Și toți ne întrebăm de ce omul ăsta (Gelu Topan, primarul PNL în funcție al Gilăului – n.r.) nu ajută în acest dosar (e vorba de dosarul deschis în iulie acest an la Primăria Gilău – n.r.).

El se ascunde și nu iese în față să ne arate că e un supererou! Adică să ne spună ce a făcut cel dinaintea lui și să ne zică: eu pun totul la dispoziția organelor de cercetare totul și vreau să se afle adevărul! De ce n-o face?

Eu am discutat cu oameni din primărie, cu membri din PNL, și mi-au spus că ar fi fost o înțelegere între Gelu Topan și Dumitru Sfârlea înainte de alegerile locale din 27 septembrie 2020 în care Topan i-ar fi spus că el nu mai verifică ce ar fi făcut predecesorul lui.

Asta ca să-și crească el șansele de a deveni primar”, a declarat, pentru cluj24.ro, o sursă din administrația comunei Gilău, care a vrut să-și păstreze anonimatul.

Pe de altă parte, sursa cluj24.ro a mai spus că șefii din primărie, începând cu primarul și continuând cu cei de la Serviciul Contabilitate-Financiar, au încercat să-i cenzureze pe oameni și să-i amenințe să nu discute cu nimeni problemele din primărie.

Ce spune primarul Gelu Topan

Cluj24.ro l-a contactat telefonic, duminică, pe actualul primar, Gelu Topan, pentru a-i lua o reacție vizavi de acest subiect. Reporterul cluj24.ro l-a sunat de mai multe ori pe edilul din Gilău și i-a trimis și un mesaj. Răspunsul primarului Gelu Topan (foto, jos), venit tot prin SMS, a fost următorul:

gelu topan

„La acest moment, misiunea de audit se află în desfășurare și nu avem concluzii ale auditorilor. Mai multe detalii o să vă putem da la momentul în care ni se va comunica decizia Curții de Conturi. O zi bună!”.

Cluj24.ro l-a contactat și pe fostul primar al comunei Gilău, Dumitru Sfârlea (foto jos), care a condus comuna timp de 20 de ani, până în 2020, și l-a întrebat despre acuzațiile care i se aduc în acest caz.

sfarlea

„Eu habar n-am ce-au controlat acolo și nu știu despre ce e vorba. Achizițiile s-au făcut de firme de consultanță și nu de primărie. O fost Poliția Economică acolo că s-o pârât între ei, eu așa am înțeles. Una o reclamat niște acte neîntemeiate, așa o zis ea.

Eu n-am mai candidat, plus că am rămas văduv, soția m-a părăsit în 2019 , motiv pentru care eu n-am mai avut niciun curaj să mai fac nimic, nicio administrare în urma mea.

Dar, totuși, eu am lăsat ceva în urma mea: 28 de proiecte câștigate în perioada cât am fost la primărie: 20 de ani primar plus 4 ani viceprimar.

Îi greu să-i numeri, da’ și să îi mai trăiești! Cum trece timpul, îi tot mai greu! Videți că acum nu se mai înțelege om cu persoană în țara asta!”, a declarat Dumitru Sfârlea, fostul primar al comunei Gilău.

Dumitru Sfârlea a fost primarul comunei Gilău din 2000 până în 2020.

Percheziții la Primăria Gilău și la alte 11 societăți comerciale într-un dosar de fals material în înscrisuri oficiale

Pe 19 iulie anul curent, 11 percheziții au fost făcute la o serie de societăți comerciale și la Primăria Gilău, într-un dosar de fals material în înscrisuri oficiale.

„În cursul zilei de azi (19 iulie – n.r), polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au efectuat 11 percheziții la sediile unor societăți comerciale și ale unei instituții publice din județul Cluj, într-un dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.

În cadrul perchezițiilor efectuate au fost identificate și ridicate înscrisuri, ca urmare a derulării procedurilor de achiziție publică din perioada 2018-2021 și medii de stocare cu valoare probatorie în cauză.

Cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin”, au declarat, la acel moment, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj.

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

IPJ Cluj despre accidentul de pe str. Memorandumului, cu fetița acroșată de o autospecială a Poliției

Publicat

accident

Poliția Cluj a transmis precizări despre accidentul rutier de miercuri pe strada Memorandumului din Cluj-Napoca.

”Din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat că, o autospecială de poliție din cadrul Secției 2 Poliție Cluj-Napoca, care, conform primelor date, era condusă în regim prioritar, ar fi acroșat cu oglinda un pieton aflat pe partea carosabilă, respectiv o minoră de 11 ani.

Fetița nu a fost transportată la spital

În urma evenimentului pietonul nu a necesitat îngrijiri medicale, nefiind transportat la spital.

Conducătorul auto, respectiv un bărbat, de 38 de ani, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, au precizat polițiștii de la IPJ Cluj.

La nivelul conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj s-au demarat verificări din oficiu pentru a se stabili cu exactitate modul în care s-a impus circulația în regim prioritar.

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT pe Memorandumului, în Cluj-Napoca. Minoră ACROȘATĂ de o dubă a MAI

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, miercuri dimineață, pe str. Memorandumului colț cu str. Samuil Micu. O minoră a fost acroșată de o dubă a MAI.

„Din primele cercetări se pare că o autospecială aparținând MAI ar fi acroșat un pieton aflat în traversarea străzii Samuil Micu intersecție cu Memorandumului”, a transmis Poliția Locală.

ACCIDENT pe Memorandumului, în Cluj-Napoca. Minoră ACROȘATĂ de o dubă a MAI

La fața locului s-a deplasat o ambulanță SAJ. Personalul acesteia îi acordă minorei primele îngrijiri.

Vom reveni.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Publicat

dezbatere

Asociatia Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC) invită clujenii, joi, 25 aprilie, ora 18.00, la o dezbatere cu tema ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie” găzduită de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” (BCU).

Se vor dezbate teme ca alegerile, rolul presei în alegeri, ghiduri de bune practici în mediatizarea alegerilor, dezinformare și fake news.

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Invitați:
Daniel David, psiholog, Rectorul UBB Cluj
Barbu Mateescu, sociolog
Sergiu Mișcoiu, politolog, Facultatea de Studii Europene, UBB
Viorel Nistor, lector dr., Dep. Jurnalism, UBB

Intrarea este liberă.
Dezbaterea este organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Presei, care se sărbătorește în 3 mai.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Un livrator Bolt Food din Sri Lanka a intrat cu mopedul pe roșu într-o intersecție din centrul Clujului. E la spital

Publicat

Bolt

Polițiștii clujeni anunță că marți seara fost înregistrat un accident de circulație la intersecția dintre Piața Ștefan cel Mare și Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca.

”Din primele cercetări efectuate a rezultat că, un tânăr de 22 de ani, cetățean străin, care conducea un moped dinspre Piața Timotei Cipariu, ar fi pătruns în intersecția cu Bulevardul Eroilor pe culoare roșie a semaforului electric, fiind acroșat de un autoturism, condus de un bărbat de 65 de ani, iar apoi de un alt autoturism.

În urma evenimentului, conducătorul mopedului a rămas blocat sub cel de-al doilea autoturism, fiind extras de către echipajele ISU Cluj, iar apoi transportat la spital pentru investigații suplimentare.

Cei trei conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative”, arată IPJ Cluj.

Bolt

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Din informațile Cluj24 mopedistul rănit era livrator Bolt Food și era din Sri Lanka.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax