EVENIMENT
Contribuția pentru VECHIMEA în muncă poate fi plătită și în tranșe inegale
O inițiativă legislativă înregistrată recent la Senat prevede ca persoanele care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii ar putea încheia până în 1 septembrie 2026 un contract de asigurare socială cu casele de pensii. În prezent, termenul este 1 septembrie 2023, scrie Alba24.ro.
De asemenea, proiectul introduce posibilitatea plății contribuției de asigurări sociale în tranșe inegale, nu doar în tranșe lunare, așa cum este prevăzut în prezent în lege.
Citește și: S-a SCUMPIT vechimea în muncă pentru pensie. Creșterea salariului minim a MĂRIT și suma care trebuie plătită
Propunerea legislativă privind modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum și pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 9 ianuarie.
Proiectul inițiat de către un deputat USR are în vedere extinderea termenului până la care pot fi încheiate contracte de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, de la 1 septembrie 2023 la 1 septembrie 2026.
„În contextul scăderii puterii de cumpărare a populației pe fondul creșterii prețurilor la energie, termenul de 1 septembrie 2023 până la care pot fi încheiate contracte de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă (…) este insuficient în actualul context socio-economic.
Astfel, se impun în continuare măsuri care să conducă la incluziunea socială a acestor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul sistemului public de pensii întrucât nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare, oferindu-le cadrul legal pentru a putea compensa diferențele de contribuție necesare, astfel încât să evităm situația nedreaptă în care anii de contribuție din partea lor nu le pot genera niciun beneficiu la pensie deoarece sub stagiul minim nu se fragmentează beneficiile proporțional cu perioada contributivă”, explică deputatul Oana-Silvia Țoiu, în expunerea de motive.
Plata contribuției și în tranșe inegale, nu doar tranșe lunare
De asemenea, proiectul prevede posibilitatea plății contribuției de asigurări sociale într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare sau inegale, până la data de 31 august 2026.
„Pentru a asigura flexibilitate în privința plății contribuției în baza contractului de asigurare socială, propunem ca aceasta să prevadă posibilitatea plății eșalonate și în tranșe inegale, nu doar în tranșe lunare, așa cum este stipulat în prezent”, mai explică inițiatorul, în expunerea de motive.
Potrivit inițiatorului, măsura va avea ca efect creșterea numărului de asigurați ai sistemului public de pensii, prin includerea persoanelor care nu au avut calitatea de asigura și care optează să achite contribuția de asigurări sociale pe o perioadă de cel mult 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare.
Cât costă vechimea în muncă în 2023
Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare, iar cota de contribuţie potrivit Codului Fiscal este de 25 % în anul 2023.
De la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 lei cât era în 2022, la 750 lei în 2023.
Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei în acest an.
Sursa: Alba24.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
LIVE VIDEO. Unirea Principatelor, sărbătorită la bustul lui Cuza din Cluj-Napoca. Hora Unirii în fața Prefecturii
Regal folcloric
În Piața Unirii, Unirea Principatelor Române va fi sărbătorită cu un Regal folcloric și concerte, după cum urmează:
– ora 13:00 – Mariana Gabrian Sfechiș, Mihaela Grindean, Adriana Irimieș, Mariana Morcan, Narcisa și Ana Georgeta Balla, Clubul Vedetelor – Muguri de folclor, Ioana Breda Morar, Florian Roșan, Maria Golban Șomlea, Amalia Chiper, Oana Bozga, Lucia Potra, Valeria și Traian Ilea, Ana Ilca Mureșan, Cristian Totpati, Sava Negrean Brudașcu, Ansamblul Folcloric Crăișorul, Ansamblul Folcloric Dor Transilvan, Aurel Tămaș, acompaniați de Orchestra Regal Transilvan
– ora 19:30 – Concert Compact
De asemenea, 24 Ianuarie este ultima zi în care clujenii se mai pot bucura de iluminatul festiv din zona centrală. Acesta va fi aprins odată cu iluminatul public și va funcționa până în dimineața zilei de 25 ianuarie.
Detașament militar de onoare
La manifestări va fi prezent și un detașament de onoare va fi format din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”,Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
ADMINISTRAȚIE
Taxiurile, scoase din Aeroportul Cluj. Zonă dedicată în park&ride și sistem modern de comandă, în terminale
Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat schimbări majore în sistemul de taximetrie la Aeroportul Cluj-Napoca, odată cu inaugurarea park&ride-ului. Vor putea fi comandate prin aplicație sau prin automat direct din terminal.
Potrivit viceprimarului, componenta tradițională de taxi din incinta aeroportului va fi eliminată. În locul acesteia, pasagerii vor putea comanda taxiuri folosind o aplicație mobilă sau un automat, unde vor avea posibilitatea să aleagă compania de taximetrie dorită. După selectare, un taxi va ajunge în câteva minute pentru a prelua pasagerul și a-l duce la destinație. Toate firmele de taximetrie autorizate vor fi integrate în acest sistem digitalizat.
„Încercăm să scoatem tot e înseamnă componenta de taxi din incinta Aeroportului. Practic, cei care vor veni la Aeroport vor avea posibilitatea să își comande un taxi printr-o aplicație sau printr-un totem în care își vor putea alege firma de taximetrie pe care o doresc, pentru că vor fi înrolate toate firmele de taximetrie, va apăsa pe buton și în câteva minute va ajunge taxiul, îl va lua din incinta aeroportului și îl va duce la destinație”, a declarat Dan Tarcea, la Napoca Live.
Zone dedicate pentru taximetriști, în park&ride
În cadrul sistemului de tip park&ride, vor exista zone speciale pentru taximetriști, inclusiv locuri de parcare gratuită și zone de așteptare. Taximetriștii vor putea staționa pentru o perioadă scurtă de timp fără costuri, având astfel posibilitatea de a prelua pasageri într-un mod rapid și organizat.
„Am stabilit, în cadrul park&ride-ului, zonă de parcare pentru taximetrie, zonă de așteptare pentru taximetrie, parcare gratuită. Taximetriștii vor putea să aștepte acolo, vor avea câteva minute disponibile în care nu vor plăti nimic, astfel încât să poată să intre în aeroport, să ia pasagerul și să meargă mai departe”, a mai arătat viceprimarul.
Reclamații privind practicile taximetriștilor de la Aeroport
Tarcea a explicat că măsurile au fost luate ca răspuns la plângerile turiștilor legate de comportamentul unor taximetriști care nu respectă regulile.
„Încercăm să eficientizăm pentru că am avut reclamații din partea turiștilor, pentru că, din păcate, mai sunt printre taximetriști și taximetriști «certați cu legea». În mare parte, taximetriștii fac o treabă excelentă în Cluj-Napoca și se vede o foarte mare diferență între taximetria din Cluj și taximetria din alte părți.
Aceste modificări au fost discutate și agreate împreună cu reprezentanții dispeceratelor și ai taximetriștilor. Noile măsuri vor intra în vigoare în perioada următoare, după darea în folosință a park&ride-ului de la Aeroport, aflat în prezent în faza de recepție a lucrărilor.
Zborul de vineri Cluj – Dublin a fost anulat din cauza furtunilor din Irlanda de Nord și Scoția. MAE a lansat o atenționare de călătorie în aceste zone.
Autoritățile au emis avertizări meteorologice cod roșu și portocaliu de vânt puternic, ploi și ninsoare, în contextul furtunii Eowyn. Alerta este în vigoare pentru vineri, 24 ianuarie, și sâmbătă, 25 ianuarie.
Zborul de vineri Cluj – Dublin, ANULAT din cauza furtunilor din Irlanda de Nord și Scoția
Din cauza vremii nefavorabile de la destinație, zborul FR9588 cu destinația Dublin, care trebuia să decoleze azi la ora 12.20 de pe Aeroportul din Cluj, a fost anulat.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. O mașină a luat foc, noaptea trecută, pe A3, între Câmpia Turzii și Turda. Nimeni nu a fost RĂNIT
O mașină a luat foc, în noaptea de joi spre vineri, pe A3, între Câmpia Turzii și Turda. Din fericire nimeni nu a fost rănit.
În urma unui apel, în jurul orei 00.00, pompierii din Detașamentul Turda au intervenit cu un echipaj și au stins focul. Cauza probabilă a incendiului a fost o defecțiune la compartimentul motor, a transmis ISU Cluj.
VIDEO FOTO. O mașină a luat foc, noaptea trecută, pe A3, între Câmpia Turzii și Turda. Nimeni nu a fost RĂNIT
Sursa: Info Trafic Mureș