Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

Contract pe 8 ani pentru cei care doresc să devină cadre MILITARE. Lege promulgată

Publicat


armata nato

Legea promulgată, luni, de preşedintele Klaus Iohannis arată că persoanele care urmează să devină cadre militare, la admiterea într-o instituţie de învăţământ pentru formarea ofiţerilor, a maiştrilor militari sau a subofiţerilor în activitate, încheie cu Ministerul Apărării Naţionale contracte cu durata de opt ani de la numirea lor în prima funcţie, potrivit normelor stabilite prin ordin al ministrului Apărării Naţionale. 

Respectivul act normativ aprobă Ordonanţa de Urgenţă (OUG) pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Contract pe 8 ani pentru cei care doresc să devină cadre MILITARE. Lege promulgată

În preambulul OUG sunt evocate necesitatea asigurării resursei umane pentru forţele armate şi faptul că „deficitul de personal militar specializat nu poate fi acoperit imediat”.

Guvernul a precizat, la momentul emiterii Ordonanţei, că numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în anul 2021 faţă de anul 2020, în anul 2022 a crescut la peste 2.700 de militari, iar în anul 2023 s-a menţinut la cote ridicate, în mod deosebit în ceea ce priveşte soldaţii şi gradaţii profesionişti, „categoria cea mai afectată de creşterea inflaţiei în anii menţionaţi, situaţie care afectează îndeplinirea misiunilor şi obiectivelor specifice instituţiei militare şi care trebuie stopată în condiţiile în care exigenţele sunt sporite sub auspiciul tensiunilor în creştere, determinate de războiul din Ucraina”.

Legea arată că ofiţerii pot fi şi absolvenţi cu diplomă de licenţă ai instituţiilor civile de învăţământ superior sau absolvenţi ai anului IV de studii din cadrul instituţiilor civile de învăţământ superior cu durata studiilor mai mare de patru ani, şcolarizaţi pentru nevoi ale instituţiilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în condiţii stabilite prin ordin al conducătorului instituţiei.

„Nu se aplică limita de vârstă de 45 de ani”

Potrivit modificărilor, în Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul de Protecţie şi Pază, nu se aplică limita de vârstă de cel mult 45 de ani pentru a deveni ofiţeri.

De asemenea, subofiţerii în activitate provin şi din absolvenţi ai învăţământului superior medical la programele de licenţă „Asistent medical generalist” cu diplomă de licenţă sau ai şcolilor sanitare postliceale cu diplomă de bacalaureat şi certificat de calificare profesională, organizate în cadrul instituţiilor civile de învăţământ, şcolarizaţi pentru nevoi ale Ministerului Apărării Naţionale, în condiţii stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale. Lor li se alătură soldaţi şi gradaţi profesionişti în activitate, în rezervă sau cu statut de rezervist voluntar, absolvenţi ai studiilor liceale cu diplomă de bacalaureat sau postliceale ori superioare, corespunzătoare specialităţilor militare, şi ai cursului de formare a subofiţerilor, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Apărării Naţionale.

În acest caz, în Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul de Protecţie şi Pază nu se aplică limita de vârstă de 45 de ani.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Trotuarele și spațiile verzi, pline de rahat de câine! Clujenii, exasperați de stăpânii de câini care nu strâng

Publicat

Clujenii se plâng de rahatul de câine lăsat prin spațiile verzi și pe trotuare de proprietarii iresponsabili, cerând Primăriei să ia măsuri.

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a adus în discuție tensiunile din comunitate, cu un accent pe conflictele dintre iubitorii de câini și vecinii lor, care sunt împotriva comportamentelor necorespunzătoare ale acestora.

Potrivit viceprimarului, cele mai multe nemulțumiri apare când stăpânii de câini nu curăță după animalele lor.

Conflict „mocnit” între cei cu câini și cei fără

Dan Tarcea a arătat că există o tensiune constantă între cei care au câini și vecinii lor, din cauza lipsei de responsabilitate a unora dintre stăpânii de animale. Aceștia nu curăță după animalele lor, creând disconfort pentru ceilalți locuitori.

„O parte o reprezintă faptul că unii nu au înțeles că trebuie să trăiască într-o comunitate, și aici mă refer la vecini, sunt astfel de situații. De exemplu, există un conflict mocnit între iubitorii de câini și cei care nu doresc să aibă un câine, pentru că, de multe ori, iubitorii de câini nu curăță după câine și asta face parte din civilizația noastră și din modul de a ne respecta unii pe ceilalți. Am văzut și situații în care doamne sau domnișoare foarte aranjate au ieșit cu cățelul la plimbare și în momentul în care cățelul a făcut, au scos punguța și au adunat. Se dau și amenzi, facem și prevenție în zona aceasta. Lucrurile merg în direcția bună și cred că fiecare dintre noi trebuie să evaluăm ceea ce facem”, a declarat viceprimarul, la Ziua Live.

Ce nemulțumiri au clujenii?

Primarul Emil Boc și reprezenanții administrației locale au lansat vara aceasta o serie de întâlniri cu locuitorii din cartierele Clujului, pentru a le afla dorințele și nemulțumirile legate de oraș. Până acum, au avut loc întâlniri cu locuitorii din Mănăștur, Mărăști și Gheorgheni. Viceprimarul Clujului a arătat că problemele cu care se confruntă clujenii sunt adesea aceleași.

„Nemulțumirile sunt oarecum aceleași, sunt și unele specifice, de la modernizarea unui punct gospodăresc, până la plantarea unor arbori sau toaletarea lor. Lucrurile cam în această direcție merg. Sunt probleme cu care clujenii se confruntă în fiecare moment, sunt chestiuni pe care trebuie să le îmbunătățim, altele am constatat că funcționează foarte bine și că oamenii sunt mulțumiți”, a mai arătat viceprimarul Dan Tarcea.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Boluri de apă pentru animale la cișmelele publice. Emil Boc: Clujul respectă și iubește animalele de companie

Publicat

Primăria Cluj-Napoca a instalat boluri pentru animalele de companie la mai multe cișmele din oraș, astfel încât și patrupezii să poată fi adăpați pe perioada caniculei.

Boluri de apă pentru animalele de companie au fost instalate la mai multe cișmele publice, a anunțat primarul Emil Boc.

Cișmelele, adaptate pentru animalele de companie

Primăria Cluj-Napoca a adaptat cișmelele din zona centrală astfel încât să poată fi folosite și pentru animalele de companie.

Au fost instalate boluri din care câinii sau pisicile pot bea apă, pentru început în următoarele locuri:

  • Piața Lucian Blaga
  • Str. Emil Isac
  • Bulevardul Eroilor
  • Piața Avram Iancu
  • Str. Cuza Vodă
  • Piața Unirii

Pe lângă cișmelele de acest tip, există cișmele pentru patrupezi și oameni instalate în oraș cadrul unor proiecte, precum cele din Parcul Tineretului. Primăria continuă adaptarea cișmelelor și în alte zone din cartiere.

Clujul, oraș pet-friendly

Primăria Cluj-Napoca a investit în ultima vreme în facilități pentru animalele de companie, inclusiv în echipamente pentru antrenament sau în dispensere cu pungi.

„Clujul respectă și iubește animalele de companie”, a arătat primarul Emil Boc, într-o postare pe rețelele de socializare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Caniculă și FURTUNI în Cluj și în alte județe, până joi

Publicat

furtuna

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi atenționări de caniculă, dar și de furtuni, până joi, 22 august. Clujul este sub atenționare Cod Galben de instabilitate atmosferică și o avertizare Cod Portocaliu de caniculă. 

Cod Galben de miercuri, 21 august, ora 14.00 până joi, 22 august, ora 2.00 – instabilitate atmosferică

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Caniculă și FURTUNI în Cluj și în alte județe, până joi

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (viteze la rafală de 50-70 km/h), local vijelii, descărcări electrice și izolat grindină.

Cantitățile de apă vor fi de 15-25 l/mp și izolat de peste 40-50 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în zonele montane din restul teritoriului. Începând cu a doua parte a nopții de miercuri spre joi (21/22 august) vântul se va intensifica temporar în regiunile estice și sud-vestice.

furtuni

Cod Portocaliu de miercuri, 21 august – caniculă, disconfort termic ridicat

Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 35 de grade.

Valul de căldură va persista pentru a noua zi consecutiv. În jumătatea de nord a Crișanei, Maramureș, nord-vestul și centrul Transilvaniei, nord-estul Moldovei și în sudul și centrul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic accentuat.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Demolarea garajelor merge mai departe la Cluj-Napoca. Dan Tarcea: Vom continua până vom demola și ultimul garaj

Publicat

Până în prezent, municipalitatea clujeană a demolat peste 6.000 de garaje din oraș, conform viceprimarului Dan Tarcea. Procesul va continua până la ultimul garaj de pe spațiul public.

Peste 6.000 de garaje au fost demolate de pe spațiul public din Cluj-Napoca, a declarat viceprimarul Dan Tarcea. Procesul va continua, însă următoarea etapă va fi mai dificilă din cauza provocărilor legate de terenurile de sub garaje.

„Până în acest moment, am demolat peste 6.000 de garaje, pregătim următoarea procedură de demolare, pentru că tot ce a fost mai ușor de demolat am demolat. Ce a rămas de demolat vine cu provocări, pentru că terenurile de sub sau parte din terenurile de sub aceste garaje sunt fie revendicate, fie în litigiu, fie au o situație incertă. Atunci, trebuie să pregătim aceste lucruri astfel încât să poți pune ceva în schimb. Vom continua acest proces până când vom demola și ultimul garaj de pe domeniul public”, a declarat Dan Tarcea, la Ziua Live.

„Nu contează aici cine este proprietarul garajului”

Viceprimarul a abordat speculațiile potrivit cărora garajele care nu au fost încă demolate aparțin angajaților din instituții publice. El a respins aceste afirmații, explicând că menținerea lor se datorează exclusiv problemelor juridice legate de terenuri, și nu influențelor personale.

„Aș vrea să fac o mențiune, sunt zone unde am demolat garajele și au mai rămas 2-3, 5 garaje, oarecum izolate. Am auzit de foarte multe ori oameni spunând că sigur e al cuiva de la Primărie sau de prin altă instituție. Nu este adevărat, nu contează aici cine este proprietarul garajului. Este vorba de un litigiu pentru acel teren, fie a fost retrocedat în instanță”, a mai arătat viceprimarul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax