Connect with us

ACTUALITATE

Contoarele inteligente pentru energie electrică devin OBLIGATORII. Costuri în plus pentru consumatori

Publicat


contor inteligent energie electrica edistributiecom

Contoarele inteligente pentru energie electrică devin obligatorii în următorii șase ani. Consumatorii vor trebui să suporte cel puțin o parte din costurile legate de instalarea acestora, scrie Alba24.ro.

În ședința din 29 noiembrie, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență ce pune în aplicare o Directivă europeană.

Printre modificările din legislație, se adaugă obligația pentru consumatorii de energie electrică ”să contribuie, în mod transparent şi nediscriminatoriu, la costurile asociate introducerii sistemelor de măsurare inteligentă”.

Potrivit Legii 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale, cu modificările și completările ulterioare, clienții care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW și cei care consumă anual peste un anumit prag stabilit de ANRE trebuie să aibă contoare inteligente până în 1 ianuarie 2024.

Pentru ceilalți, obligația este cu termen 31 decembrie 2028.

Pragurile de consum diferă de la un operator de distribuție la altul, de la un minim de 2.400 kWh pe an, adică 200 kWh pe lună, în zona de rețea Transilvania Nord a operatorului Distribuție Energie Electrică România (DEER), la un maxim de 3.500 kWh pe an, adică aproximativ 290 kWh pe lună, în rețeaua Distribuție Energie Oltenia, potrivit profit.ro

Costul montării unui astfel de contor a scăzut sub 100 de euro, în ultimii ani, potrivit sursei citate.

Articolul 66/ Legea 123 din 2012

„Sisteme de măsurare inteligentă

(1) ANRE evaluează implementarea sistemelor de măsurare inteligentă din punctul de vedere al costurilor și beneficiilor pe termen lung pentru piața de energie electrică, al rentabilității, precum și al termenelor fezabile de implementare, pe baza tuturor datelor obținute în urma realizării proiectelor și sistemelor instalate care asigură funcționalitățile specifice sistemelor de măsurare inteligentă.

2) Operatorii de distribuție au obligația să prezinte la ANRE proiecte de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă pe bază de analize cost-beneficiu proprii, în vederea respectării prevederilor alin. (3). Analizele cost-beneficiu vor conține descrierea detaliată a modului de îndeplinire a funcționalităților obligatorii pentru aceste sisteme, specificate prin reglementările tehnice în vigoare, precum și beneficiile oferite consumatorilor finali după instalarea sistemelor.

(3) În baza proiectelor prevăzute la alin. (2), ANRE aprobă un calendar de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă, astfel încât:

a) clienții finali care au un consum anual mai mare decât un prag, exprimat în kWh, stabilit de ANRE în baza informațiilor și datelor colectate conform alin. (1) și (2), precum și clienții care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW să dispună de sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024;
b) clienții finali care nu se încadrează în prevederile lit. a) să dispună de sisteme de măsurare inteligentă până la data 31 decembrie 2028, prin implementarea sistemelor de măsurare inteligentă pe scară largă exclusiv în condiții de eficiență a investițiilor”.
c) clienţii finali prevăzuți la lit. a) și b) au obligaţia să contribuie, în mod transparent şi nediscriminatoriu, la costurile asociate introducerii sistemelor de măsurare inteligentă (articol nou introdus prin OUG din 29 noiembrie 2022)
Vezi Ordonanța de Urgență

Vezi Nota de fundamentare OUG

Ce este și cum funcționează contorul inteligent

Contorul inteligent e un element care funcționează la adevărata capacitate doar când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă – împreună cu alte contoare, transmite informații către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat sistemului central. Datele transmise sunt consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication) – cablurile de alimentare cu energie. Nu utilizează şi nu generează semnale WiFi.

Când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, contorul inteligent comunică securizat direct cu firma de distribuție, dar și cu clientul. Permite colectarea de date și identificarea zonelor în care trebuie făcute îmbunătățiri. Clientul își poate monitoriza și adapta consumul, potrivit e-distributie.com.

Ca aparat electric, contorul inteligent respectă toate normele şi cerințele de mediu româneşti şi intracomunitare. Contorul este marcat CE și e însoțit de certificatul de conformitate (conform dispozițiilor de la art. 5 din DG nr. 1022/2002) prin care se atestă faptul că produsul nu pune în pericol viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă și nu are un impact negativ asupra mediului

Repunerea sub tensiune a contorului inteligent după deconectare

Una dintre funcțiile contorului inteligent e că poate opera deconectarea/reconectarea de la distanță, adică poate opri sau relua alimentarea cu electricitate a locului de consum.

Dacă nu mai aveți energie electrică, poate fi din două cauze:

1. S-a produs un incident în rețeaua electrică sau în instalația interioară a locației de consum. Trebuie verificată mai întâi instalația interioară –dacă protecțiile de la intrarea în casă au declanșat; dacă așa s-a întâmplat, se rearmează și ar trebui să fie din nou curent. Dacă nu au declanșat, se contactează compania, la numărul de deranjamente.
2. Releul intern al contorului a declanșat. În acest caz, afișajul LED e aprins și arată simbolul __/  __. Contorul e alimentat, dar nu și locul de consum. De ce? Fie pentru că a fost depășită semnificativ puterea contractată, fie pentru că s-a întârziat la plata facturii de energie către furnizor. Pentru prima situație, se poate opri funcționarea unor aparate din casă, care a crescut puterea utilizată, apoi se poate rearma contorul. Dacă se întâmplă des, se contactează compania, pentru a solicita spor de putere. Pentru a doua, se contactează furnizorul de energie electrică cu care ați încheiat contract.

Sursa: Alba24.ro

Foto: e-distributie.com



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Programul Rabla, suspendat până la formarea noului Guvern. AFM blochează toate finanțările pentru mediu

Publicat

De

Programul Rabla, suspendat

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță suspendarea imediată a tuturor programelor de finanțare aflate în derulare, inclusiv lansarea mult-așteptatei sesiuni Rabla pentru persoane fizice, care trebuia să înceapă joi la ora 10.00.

Măsura vine pe fondul negocierilor pentru formarea noului Guvern, în contextul cărora se dorește o gestionare echilibrată și responsabilă a resurselor bugetare.

Programul Rabla pentru persoane fizice, suspendat

Florin Bănică, președintele AFM, a explicat că această pauză este necesară pentru a permite noului Guvern să stabilească prioritățile de finanțare, astfel încât fondurile să fie alocate eficient și sustenabil, în beneficiul mediului și al populației. „Este important ca lucrurile să fie făcute pe rând, cu răbdare și înțelepciune,” a adăugat el, potrivit Mediafax.

Deși programul Rabla și alte inițiative verzi sunt o prioritate pentru AFM, actuala suspendare reflectă necesitatea unui cadru guvernamental stabil care să susțină aceste proiecte pe termen lung, conform reprezentanților agenției.

 

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Băile Someșeni renasc. Proiectul privat de SPA/aquapark a ajuns pe masa Primăriei

Publicat

Băile Someșeni

În 2008, Primăria Cluj-Napoca susținea planurile pentru revitalizarea Băilor Someșeni și își asuma realizarea accesului auto spre noul centru balnear. Iată că, după mai bine de 15 ani, proiectul revine și intră oficial în analiza administrației locale.

PUZ-ul propus de Băile Someșeni Star S.R.L. a fost publicat pe platforma primăriei în vederea emiterii avizului de oportunitate. Proiectul vizează construirea unui ansamblu balnear cu funcțiuni multiple: SPA cu 10 bazine, cu dotări specifice aquapark-urilor, hotel cu 5 niveluri, centru de tratament și sală de evenimente. Tot ce e nevoie pentru sănătate și agrement.

Accesul se va face din străzile Băii și Aiudului, care urmează să fie lărgite și reconfigurate.

Băile Someșeni renasc

Proiectul Băile Someșeni reprezintă o investiție 100% privată, care poate deveni un punct de atracție turistică și economică pentru Cluj. Vor aduce venituri directe din taxe locale, vor susține economia pe orizontală și pot reface prestigiul unui loc cândva faimos pentru apa sa minerală curativă și pentru băile în apă sărată.

Documentația care va fi prezentată luni, în ședința Comisiei tehnice de urbanism și amenajare a teritoriului prevede modificarea zonificării urbanistice pe terenul de peste 5 hectare pe care urmează să se dezvolte ansamblul.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Compania de Apă Someș răspunde celor din Dezmir lăsați fără apă: Este o problemă de supraconsum pentru grădinărit și udat peluze

Publicat

dezmir

Compania de Apă Someș a găsit explicația pentru lipsa de apă reclamată de locuitorii satului Dezmir și spune că este vorba despre supraconsum în anumite ore din cauza folosită apei în alte scopuri decât cele casnice, cum ar fi grădinărit, sere sau udat peluze.

”Astfel, în Dezmir, între anumite ore, se furnizează fie apă cu presiune scăzută fie după un program, în funcție de disponibilitatea rezervoarelor de acumulare.

Sistemul de alimentare cu apă este proiectat după anumite norme și realizat tehnic după aceste norme. Drept dovadă, când nu sunt probleme cu canicula, nu sunt probleme de alimentare cu apă.

Nu avem, încă citirile de contoare, dar după modelul anilor trecuți în astfel de situații, consumul era crescut de la dublu până la 113 ori, ceea ce înseamnă un consum foarte mare.

Sigur că unii cetățeni spun că nu folosesc apă la grădini și evită să o folosească, dar cei mai mulți consumă.

Nu este normal ca dimineață, în primele 3 ore, să se consume toată apa din rezervoare.

Cert este că există un supraconsum care face ca în 3 ore să dispară toată apa acumulată peste noapte”, a spus purtptorul de cuvânt al Companiei de Apă Someș, Lucian Croitoru.

Acesta a precizat că Compania de Apă Someș are în vedere soluții de optimizare a sistemului, dar a precizat că niciun sistem nu va putea face față la supraconsum.

Citește mai departe

EVENIMENT

Caz revoltător la Cluj. Bărbat pus sub control judiciar după ce a agresat sexual o fetiță de 13 ani, într-un magazin

Publicat

De

Fetiță agresată sexual la Cluj

Un bărbat de 64 de ani a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, după ce a agresat o fetiță de 13 ani.

Bărbatul a prins-o pe copilă și a vrut să o sărute pe gură, ziua în amiaza mare, într-un magazin din Ceanu Mare.

Bărbat pus sub cotrol judiciar după ce agresat sexual o fetiță

Potrivit reprezentanților Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, marți, 17 iunie, procurorul de caz a pus în mișcare acțiunea penală față de inculpatul S.A., sub aspectul comiterii infracțiunii de agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor.

Potrivit procurorilor, cu o zi înainte, la ora 11.00, în timp ce se afla într-un magazin din Ceanu Mare, inculpatul S.A., în vârstă de 64 de ani, a oprit și a împins o minoră, în vârstă de 13 ani, într-un colț al încăperii, blocându-i scăparea cu brațul, după care a prins-o cu o mână de talie și cu cealaltă de bărbie și a încercat să o sărute pe gură, însă aceasta a întors capul și a sărutat-o pe obraz.

Cotrol judiciar pentru bărbatul de 64 de ani

Marți, procurorul a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Turda luarea măsurii arestării preventive, pe o perioadă de 30 zile, față de inculpatul S.A., aflat în stare de reținere. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Turda a respins, însă, propunerea parchetului, dispunând față de inculpat măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate