Connect with us
Advertisement
Advertisement

ADMINISTRAȚIE

Consorțiu administrativ, în premieră, propus de consilierii locali USR Cluj. Vor un parc industrial în zona metropolitană

Publicat


usr conso

Mai mulți consilieri locali ai USR din județul Cluj propun înființarea, în premieră națională, a unui consorțiu administrativ care are ca scop eficientizarea serviciilor publice și implementarea de investiții cu fonduri europene și guvernamentale.

Consorțiul vizează municipiul Cluj-Napoca și comunele Florești, Apahida, Baciu și Feleacu.

Călin Groza, consilier local USR Cluj-Napoca, inițiatorul propunerii, a declarat, joi, că înființarea unui astfel de consorțiu este posibilă în urma apariției unui cadru legislativ nou, prevăzut în PNRR, care se referă la ”unificarea teritorială voluntară”.

”Înființarea consorțiului se face prin hotărâri de consiliu local, de acorduri de asociere adoptate în cele 5 localități. Principalele beneficii pentru comunități sunt eficiența sporită a serviciilor publice, implementarea de investiții cu fonduri europene și guvernamentale și utilizarea eficientă a resurselor umane.

Cluj-Napoca, în calitate de metropolă, poate asigura activități juridice, gestionarea resurselor umane, proceduri de achiziții, elaborare de strategii de dezvoltare.

Vom începe negocieri cu partidele din Consiliul Local pentru înființarea acestui consorțiu care nu va avea personalitate juridică.

Nu văd de ce dl. primar Boc s-ar opune unui astfel de proiect”, a spus Groza.

Potrivit acestuia, prin viitorul consorțiu se dorește armonizarea PUG- urilor celor 5 localități și crearea unui Masterplan pe baza căruia se pot creiona viitoare investiții.

Coerență la nivelul localităților

Printre proiectele viitorului consorțiu se numără identificarea de terenuri în zona metropolitană pentru construirea unui parc industrial tehnologic de amploare, în care pot activa baterii pentru mașini electrice, biotehnologii.

”Un astfel de consorțiu ar putea oferi o coerență la nivelul localităților”, a punctat și consilierul local Gabriel Barz de la Baciu.

Pe lângă Călin Groza, proiectul este susținut de consilierii locali USR Maria Rodilă, de la Apahida, Andreea Florea, de la Feleacu, Gabriel Barz, de la Baciu, Lucian Contraș și Dan Dehenes, de la Florești.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CSM CSU Oradea a câştigat derby-ul cu U-BT Cluj. Clasamentul

Publicat

De

u bt

CSM CSU Oradea a învins-o pe U-Banca Transilvania Cluj-Napoca cu scorul de 82-74, sâmbătă, pe teren propriu, într-un meci între cele mai bune echipe din campionat, în Grupa 1-10 a Ligii Naţionale de baschet masculin, etapa a 23-a, informează AGERPRES.

Erick Bernard Neal a fost MVP-ul orădenilor, cu 24 de puncte şi 8 pase decisive, Nikola Markovic a contribuit cu 18 p, 6 recuperări, iar Joshua Lamont Bostic a adăugat 14 p.

De la campioni s-au remarcat Emanuel Căţe, cu 16 p, 11 rec, Nemanja Gordic, 15 p, 3 rec, 8 pd, Leonardo Simoes Meindl, cu 13 p, 4 rec.

CS Dinamo Bucureşti a câştigat clar derby-ul local cu CS Rapid Bucureşti, scor 99-79, condusă de Andrei Rareş Mandache, cu 25 p, 7 rec. Tyler Xavier Stone, cu 25 p, 4 rec, 3 pd, s-a remarcat de la Rapid.

În alt meci, vicecampioana CSO Voluntari a trecut de SCM ”U” Craiova cu 84-76.

Rezultate din Grupa 11-18:
ABC Laguna Bucureşti – CSM Baschet Petrolul Ploieşti 60-86
CSA Steaua Bucureşti – CSM VSKC Miercurea Ciuc 90-81

Grupa 1-10
1. CSM CSU Oradea 25 puncte (13 jocuri)
2. U-Banca Transilvania Cluj-Napoca 24 (13)
3. CS Rapid Bucureşti 22 (13)
4. BC CSU Sibiu 19 (13)
5. CSO Voluntari 19 (13)

Grupa 11-18
1. CSM Baschet Petrolul Ploieşti 20 (11)
2. CS Municipal Galaţi 19 (11)
3. CS Municipal Târgu Mureş 19 (11)
4. CSA Steaua Bucureşti 19 (11)

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primarul Emil Boc a semnat contractul pentru 18 autobuze electrice. 83,1milioane de lei

Publicat

De

autobuz boc

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, anunţă că a semnat ontractul de aciziţionare a încă 18 autobuze electrice, în valoare de 18,1 milioane de lei.

„Am semnat contractul de furnizare pentru 18 autobuze electrice articulate. Valoarea contractului: peste 16 milioane euro, finanțare obținută din fonduri europene
Vineri, 17 martie, în Sala de sticlă a Primăriei municipiului Cluj-Napoca am semnat contractul de furnizare pentru un număr de 18 autobuze electrice articulate Solaris Urbino, cu o lungime de 18 metri și capacitate de 131 persoane.
Noile autobuze electrice, cu o capacitate mai mare decât cele existente deja la Cluj-Napoca, vor deservi ruta Cluj-Napoca-Florești și alte trasee din municipiu, în funcție de solicitările clujenilor pentru noi linii de transport public și analiza CTP Cluj-Napoca.
Noile autobuze vor ajunge la Cluj-Napoca în următoarele 12 luni și vor fi integrate în actuala flotă de transport public. 50% din flota de transport în comun a municipiului este verde și nepoluantă.
Contractul semnat cu Solaris Bus & Coach SP. Z.O.O. are valoarea de 83.131.020 RON și cuprinde, pe lângă vehicule, 6 stații de încărcare rapidă și 18 stații de încărcare lentă.
Municipiul Cluj-Napoca are în plan extinderea flotei de transport public prin achiziționarea de autobuze electrice pentru a fi un oraș verde, nepoluant – urmărim creșterea calității vieții – ca parte a rețelei europene de „100 de orașe neutre din punct de vedere climatic”.
Caracteristici tehnice autobuze electrice articulate Solaris Urbino:
– capacitate totală de transport: 131 persoane, din care 44 pe scaune
– spațiu pentru fotolii rulante
– spațiu pentru cărucioare de copii
– rampă de acces
– lungime 18 m, înălțime 3,3 m, lățime 2,55 m
– 6 stații de încărcare rapidă: fiecare 3 autobuze livrate vor fi însoțite de o stație de încărcare rapidă compatibilă cu soluțiile de încărcare deja existente în cadrul flotei CTP
– 18 stații de încărcare lentă
– Wi-Fi și camere de supraveghere.
Pe lângă aceste 18 autobuze și stațiile de încărcare aferente, deja finanțate prin PNRR, alte 22 autobuze și stații vor ajunge la Cluj prin proiecte depuse în cadrul altor programe operaționale de finanțare din fonduri europene, totalul ridicându-se la 40 de autobuze noi în perioada următoare.arul”, anunţă Emil Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj o va întâlni pe Rapid în prima partidă din play-off

Publicat

De

cfr sepsi

Duminică, de la ora 19:00, CFR Cluj va primi vizita celor de la Rapid în ceea ce reprezintă primul duel din play-off din acest sezon. Echipa lui Petrescu vine după o victorie răsunătoare. Campioana României a reușit să se impună cu 4-0 în ultima etapă din campionatul regulat, atunci când au jucat împotriva celor de la „U”.

După înjumătățirea punctelor, CFR este în continuare pe locul secund, dar la egalitate de puncte cu liderul Farul. Ambele echipe încep play-off-ul cu 32 de puncte. De cealaltă parte, Rapid se află pe poziția a 5-a a clasamentului, având înaintea meciului cu CFR un total de 26 de puncte. Giuleștenii sunt în scădere de formă. Echipa lui Mutu a pierdut în ultimele două etape atunci când au jucat împotriva celor de la Hermannstadt și Farul Constanța. Dar cu toate acestea, au reușit să obțină calificarea în play-off pentru prima oară de când au revenit pe prima scenă.

Un duel care pe care

CFR Cluj și Rapid și-au împărțit victoriile în ultimele meciuri. În cele două partide disputate în sezonul regulat, fiecare echipă și-a câștigat meciul de pe teren propriu. La fel a fost și în sezonul trecut, formația considerată gazdă a obținut cele trei puncte. Ultima oară când giuleștenii s-au impus în Gruia, a fost în anul 2012. Atunci, bucureștenii au reușit să câștige la scor, marcându-i CFR-ului nu mai puțin de 5 goluri. Ultima victorie a CFR-ului în Giulești a venit în 2014, când s-au impus cu 1-2 într-un meci din optimile Cupei României.

Daniel Cucu-Kovaci

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Autostrada Transilvania la Nădăşelu. 34 de poduri, pasaje şi viaducte

Publicat

De

autostrada transilvania (7)

Construcţia Autostrăzii Transilvania este în plin avânt, cel puţin pe porţiunea clujeană de după Nădăşelu, estimările arătând că aceasta va fi gata anul viitor, până la Zimbor.

Vezi şi:

VIDEO. Autostrada clujeană Nădăşelu-Zimbor se apropie de finalizare. Cum arată din dronă

„COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar al finanțării și MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCURII, în calitate de coordonator de reforme si/sau investitii pentru Planul National de Redresare si Rezilienta, au convenit în data de 28.10.2022, încheierea Contractului de Finanțare nr. 6 pentru proiectul “Autostrada Transilvania, sectiunea Nadaselu – Poarta Salajului” în vederea acordării finanțarii prin Planul National de Redresare si Rezilienta,Componenta 4. Transport sustenabil; Reforma R1 – Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră / Investitia I3 – Dezvoltarea infrastructurii rutiere sustenabile pe rețeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului și siguranța rutieră.

VEZI ŞI:

VIDEO. Fabricarea grinzilor pentru autostrada Transilvania, de firma românească UMB. Anul viitor e gata o porţiune clujeană

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă construirea unui sector de autostradă care să conecteze aglomerările urbane Cluj și Oradea și face parte dintr-o măsura mai amplă, având drept scop modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de interes național, în interiorul rețelei TEN-T Core, astfel încât să se asigure creșterea gradului de siguranță, a vitezei de deplasare și îmbunatățirea condițiilor de transport.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

• 42.30 km de autostrada; • 16 poduri si pasaje; • 1 nod rutier; • 18 viaducte”, arată Compania Naţională de Autostrăzi.
Valoarea totală a proiectului este de 2,734,308,297.85 lei din care valoarea fondurilor europene aferente PNRR este de 1,291,401,900.00 lei, cofinantarea naţionala reprezintă 1,009,699,362.10 lei, iar TVA aferent reprezintă 433,207,035.75 lei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax