Connect with us

ACTUALITATE

Consiliile judeţene, obligate să înfiinţeze servicii pentru gestionarea CÂINILOR fără stăpân

Publicat


Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede obligaţia consiliilor judeţene de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile, începând din 1 iulie 2022, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

S-au înregistrat 255 voturi ‘pentru’ şi 9 abţineri.

Proiectul de lege modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.155/2001.

Potrivit proiectului, consiliile judeţene au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, în termen de 60 de zile de la data de 1 iulie 2022. În ordonanţa de urgenţă în vigoare se prevede că doar Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, aveau această obligaţie.

Consiliile judeţene, consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti au obligaţia de a amenaja şi de a suplimenta din fonduri proprii, în funcţie de necesităţi, adăposturile publice pentru câinii fără stăpân. Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi realizate prin gestiune directă, gestiune delegată şi concesiune, în condiţiile legii, numai către persoane juridice care pot presta activităţi în domeniul protecţiei animalelor şi către asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor, potrivit statutului, cu obligaţia asigurării serviciilor medical-veterinare, contractate cu medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii, mai prevede proiectul.

De asemenea, deputaţii au mai stabilit că, în vederea reducerii populaţiei de câini fără stăpân, autorităţile administraţiei publice locale, respectiv consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile judeţene pot asigura din bugetul local subvenţionarea costurilor privind sterilizarea, respectiv, după caz, identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, prin contractarea acestor activităţi, conform legislaţiei în vigoare, cu unul sau mai mulţi medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii.

Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile judeţene pot încredinţa şi subvenţiona din bugetul local realizarea acţiunilor de sterilizare, respectiv, după caz, de identificare şi de înregistrare a câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza unităţilor administrativ-teritoriale către asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor, cu obligaţia asigurării de către acestea a serviciilor medical veterinare, contractate cu medici veterinari de liberă practică, mai prevede proiectul.

Totodată, potrivit textului adoptat, ‘capturarea câinilor se va face de către personalul angajat al operatorului serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, instruit în acest sens: Personalul angajat al operatorului serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân poate captura câinii cu crose speciale sau cu plase.

Pentru capturarea câinilor se vor folosi crosele speciale formate din tije din aluminiu, având la capăt o buclă care poate să gliseze sau care se poate strânge în jurul gâtului câinelui, pentru a permite persoanei calificate să ţină câinele la distanţă şi să îl poată manipula. Bucla trebuie fixată la lărgimea dorită, pentru a evita strangularea câinelui, mecanismul de declanşare rapidă fiind utilizat pentru eliberarea câinelui în caz de urgenţă sau atunci când este pus într-o cuşcă.

De asemenea, câinii mai pot fi capturaţi cu ajutorul cuştilor-capcană, în care se introduce mâncare şi care sunt dotate cu uşi mobile care cad după intrarea câinelui în cuşcă, aflate pe sol şi apoi încărcate în autovehicul, precum şi cu arma de captură, cu respectarea legislaţiei sanitar-veterinare’.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Sursa: Agerpres



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

1.200 de posturi disponibile în instituțiile publice, la Cluj, de la începutul anului. Cele mai multe, în sănătate și educație

Publicat

La nivel național, aproape 20.000 de posturi din sectorul public au fost scoase la concurs de la începutul anului. Dintre acestea, peste 1.200 au fost postate în județul Cluj.

Angajatorii din sectorul public au scos pe piaţă aproape 20.000 de locuri de muncă de la începutul anului şi până în prezent, se arată într-o analiză citată de Agerpres.

Cele mai multe posturi au fost postate în luna august, respectiv 5.000 de opţiuni, dublu faţă de aprilie, se arată în analiză publicată de o platformă de recrutare online.

Al doilea județ din țară la numărul de posturi disponibile

Datele arată, totodată, că Bucureşti domină clasamentul naţional al angajărilor la stat, cu 3.500 de posturi disponibile, urmat de Cluj – cu 1.200 de joburi postate de instituţiile publice, Timiş (puţin peste 900) şi Iaşi (aproape 900).

La polul opus s-au situat judeţele: Giurgiu (142 de locuri de muncă), Caraş-Severin (149), Covasna şi Olt (tot sub 200 de posturi vacante).

Cele mai multe posturi, în sănătate și educație

Potrivit eJobs, cel mai mare angajator de stat a fost sistemul de sănătate, cu aproape 7.500 de poziţii deschise în spitale, clinici, sanatorii sau direcţii de sănătate.

Lista este continuată de instituţiile din educaţie, care au avut 5.300 de joburi postate, iar Guvernul a fost al treilea cel mai mare angajator din acest sector, cu 5.000 de locuri de muncă.

La începutul acestui an, numărul de posturi ocupate din sectorul public era de aproape 1,3 milioane.

Citește mai departe

ECONOMIE

Progres semnificativ pe calea ferată Cluj-Napoca – Oradea. Top constructori din martie până în iulie

Publicat

De

Calea ferată Cluj-Oradea „prinde viteză”. Loturile construite de Alstom și Arcada au înregistrat cel mai bun progres, din primăvară până în luna iulie.

Tronsoanele liniei Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor au înregistrat progrese semnificative în perioada martie – iulie 2024, scrie Economica.net.

Cel mai bun progres, înregistrat pe lotul Aghireș – Poieni

Asocierea Alstom – Arcada a realizat un progres de peste 10 puncte procentuale din primăvară și până în iulie, în cadrul lucrărilor de electrificare a liniei Cluj – Oradea.

Tronsonul Aghireș – Poieni, gestionat de constructorul român Arcada, a raportat cel mai mare avans, de peste 14 puncte procentuale, cu lucrările ajunse la 17% pentru cei 36,53 kilometri, conform datelor CFR Infrastructură din iulie.

Podiumul este completat de asocierea Alstom – Arcada, care a progresat cu peste 9 puncte procentuale pe lotul Cluj Napoca – Aghireș. În iulie, lucrările la cei 30,41 kilometri erau realizate în proporție de 11%.

Avans bun și pe Cluj-Napoca – Aghireș

În top se află aceeași asociere Alstom – Arcada cu lucrările pe lotul Cluj Napoca – Aghireș, care au progresat cu peste 9 puncte procentuale. Astfel, în iulie, lucrările pe cei 30,41 kilometri erau realizate în proporție de 11%.

Asocierea WeBuild – Pizzarotti – Salcef continuă clasamentul, raportând un progres de 5 puncte procentuale pe lotul Aleșd – Frontieră Ungaria, în lungime de 46,74 de kilometri.

Cel mai lent avans s-a înregistrat pe tronsonul Poieni – Aleșd, în lungime de 52,74 km, unde Asocierea FCC – Gülermak – CCN a atins un stadiu fizic de doar 2,5% în luna iulie.

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Dragoș Damian: Marcel Ciolacu – să-ti fie rușine că nu știi nota de la bacalaureatul pe care l-ai dat acum 40 de ani

Publicat

Dragos Damian olimpici

”Este foarte grav ca Marcel Ciolacu nu știe pe de rost nota de la examenul de bacalaureat pe care l-a dat acum 40 de ani. Pentru că orice Decrețel născut în 1967 trebuie să știe obligatoriu pe de rost două cifre care îi vor marca soarta, scorul Apgar de la naștere și nota de la bacalaureat. Aceste doua cifre sunt astrale, ele te-au îndrumat în viață și în cariera daca ai fost născut în 1967”, susține CEO Terapia, Dragoș Damian.

”Lăsând sarcasmul la o parte, discuția despre nota de la bacalaureat, în tentă electorală, este absurdă, ne distrage atenția de la problemele majore ale României, sistemul sanitar, sistemul de educație, sistemul de pensii, criminalitatea fiscală, deficitul bugetar, războiul de la graniță, creșterea preturilor fără nici o șansă de oprire, și multe, multe altele.

Ce merită însă să amintim este cum se dădea bacalaureatul în 1985 si 1986, când l-au dat Decrețeii născuți in 1967. Era un examen foarte greu.

Chiar dacă partidul trebuia sa raporteze un număr mare de absolvenți de bacalaureat, examenul era chiar foarte greu. 4 zile de probe, matematică, limba română, o materie suplimentară în funcție de liceul absolvit și, în plus, o probă practică din meseria în care s-au pregătit – toți absolvenții de liceu, în caz că nu luau bacalaureatul sau că nu intrau la facultate plecau in lume cu o profesie în mână. Decrețeii făceau pe timpul liceului practică obligatorie în fabrici de producție, pe șantiere de construcții sau în ferme agricole.

Decrețeii știu nota de la examen

Toți Decrețeii care au dat Bacalaureatul în 1985 si 1986 știu astăzi că nu nota de la examen i-a ajutat în cariera și viață, indiferent ce au făcut mai departe. În schimb își amintesc că școala extrem de serioasa făcută atunci i-a ajutat în cariera și viață.

În loc de nota de bacalaureat mai bine să ne concentrăm pe problemele majore ale României, sistemul sanitar, sistemul de educație, sistemul de pensii, criminalitatea fiscală, deficitul bugetar, războiul de la graniță, creșterea prețurilor fără nici o șansă de oprire și multe, multe altele.

Și mai ales să ne concentrăm pe o buna guvernare a României începând cu 2025, ca să nu ne mai plece copiii și nepoții din țară după ce dau bacalaureatul”, a spus Damian.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cluj-Napoca, gazda OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024. E cel mai mare eveniment Kyokushin-kan din România

Publicat

De

Kyokushin kan

Cel mai mare eveniment de Kyokushin-kan organizat vreodată în România va avea loc în weekendul 7-8 septembrie 2024, la Cluj-Napoca: OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024 și OPEN BGN International Cup UNDER12. Cele două competiții se vor desfășura la sala polivalentă BTarena și vor aduna la Cluj peste 600 de sportivi din peste 25 de țări de pe trei continente: Europa, Asia și America de Nord.

Fiind un eveniment OPEN, acesta a fost deschis tuturor federațiilor și țărilor, oferind oportunitatea de participare sportivilor de elită din întreaga lume, indiferent de țară sau federație.

În cadrul Campionatului European, România va fi reprezentată de aproape 200 de sportivi, inclusiv câțiva dintre cei mai proeminenți: Sasu Simon – campion european U16; Dreptate Cristian – vicecampion european; Tudor Iacoboaie – vicecampion european la seniori; Maria Sirca, Ștefănuț Ilinca și Sofia Șerbănescu, campioane naționale la categorii de vârstă diferite și mulți alții.

La evenimentul din Cluj-Napoca va participa tot bordul Federației Mondiale Kyokushin-kan din Japonia, în frunte cu Kacho Hatsuo Royama, președintele federației, cel care a insistat ca această ediție a Campionatului European să fie organizată în România, la Cluj-Napoca.

Sensei Viorel Tătar, organizator, vicepreședintele Kyokushin-kan România și președintele CS Budo Gym Napoca: ”Eu și echipa mea de la CS Budo Gym Napoca suntem mândri să fim organizatorii acestui eveniment de mare amploare. După succesul unui eveniment internațional pe care l-am organizat anul trecut în Cluj, de dimensiuni mai mici, federația mondială a insistat ca noi să preluăm responsabilitatea organizării Campionatului European din acest an. Suntem onorați de această oportunitate și am depus toate eforturile necesare pentru a asigura un eveniment de excepție. Ne bucurăm că putem organiza acest campionat la BT Arena, în inima Ardealului.

Astfel, Cluj-Napoca devine un oraș emblematic, pe plan mondial, în artele marțiale.”

Intrarea este liberă

Intrarea la eveniment este liberă pentru toate categoriile de public,  oferind oricărei persoane oportunitatea de a participa la acest eveniment de amploare și a susține sportivii.

Shihan Ionel Stancu, președintele Kyokushin-kan România: ”Acest eveniment marchează un moment deosebit pentru România, fiind unul dintre cele mai importante organizate până acum în domeniul artelor marțiale. Prezența membrilor internaționali ai bordului federației, inclusiv a președintelui, subliniază importanța acestui campionat. Prin eforturile susținute ale comitetului de organizare, România se afirmă acum pe harta internațională a artelor marțiale, și a Kyokushin-kan în mod special, devenind un punct de referință de mare însemnătate la nivel mondial.”

Cele două competiții sunt organizate de clubul clujean de kyokushin-kan,  CS Budo Gym Napoca, cu sprijinul Kyokushin-kan România și a Federației Internaționale de Kyokushin-kan:

●     Cupa Internațională pentru sportivii cu vârste între 5 și 11 ani – 7 septembrie, între orele 10:00-14:00;

●     Campionatul European pentru sportivii cu vârste de 14 ani și peste – 7 și 8 septembrie.

Două categorii de concurs

Vor fi două categorii de concurs în cadrul campionatului: Kumite, care este o competiție de luptă directă între doi practicanți, bazată pe aplicarea tehnicilor de autoapărare într-un context real și controlat, și Kata, o probă de execuție tehnică ce presupune demonstrarea unor serii de mișcări prestabilite, pentru a evidenția precizia, echilibrul și disciplina fiecărui participant.

Participanții sunt împărțiți, la rândul lor, pe categorii de vârstă și greutate: U14 ani (12-13 ani, băieți: 30, 35, 40, 45, 50, 55, 55+ kg / fete: 30, 35, 40, 45, 50, 55, 55+ kg), U16 (14-15 ani, băieți: 40, 45, 50, 55, 60, 65, 65+ kg / fete: 40, 45, 50, 55, 60, 65, 65+ kg), U18 (16-17 ani, băieți: 50, 55, 60, 65, 70, 75, 75+ kg / fete: 50, 55, 60, 65, 65+ kg), seniori (bărbați: 65, 75, 85, 95, +95 kg / femei: 55, 60, 65, 65+ kg). Competiția se va desfășura conform regulilor Kyokushin-kan International Karate-do Organization.

Campionatul European Kyokushin-kan se organizează din doi în doi ani, iar în acest an este pentru prima dată găzduit de România, ultima ediție având loc în Madrid, Spania. Pe de altă parte, Cupa Internațională, care se desfășoară anual, a avut loc anul trecut în Kazahstan, ca parte a Campionatului Mondial.

Ceremonia de deschidere și momente culturale

Participanții la competițiile Kyokushin-kan din weekend vor face spectacol în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în cadrul festivalului stradal Wonder Puck, vineri, 6 septembrie, de la ora 19:00, 400 de sportivi îmbrăcați în karate-gi (uniforma de arte marțiale), vor cânta la tobele tradiționale japoneze și vor face mici demonstrații de arte marțiale.

Ceremonia oficială de deschidere a Campionatului European de Kyokushin-kan OPEN 2024 va avea loc sâmbătă, 7 septembrie, la ora 15:00, la BTarena și va include discursuri ale oficialilor din federație și invitați de seamă, inclusiv ambasadorul Japoniei, care va onora evenimentul cu prezența sa. Vor fi prezentate momente culturale autentice românești – dans cu ansamblul Mărțișorul și un moment tradițional japonez: spectacol taiko – toba japoneză.

La ceremonia de deschidere va participa și Excelența Sa Takashi Katae, ambasadorul Japoniei în România, care va lua cuvântul și va sublinia legătura strânsă dintre tradiția japoneză și comunitatea internațională de arte marțiale.

Programul evenimentului

Vineri, 6 septembrie (Piața Unirii):

19:00 – 19:30 WonderPuck 2024: A glimpse of 2024 Open Kyokushin-kan European Championship;

Sâmbătă, 7 septembrie (BT Arena):

10:00 – 14:00 OPEN BGN International Cup UNDER12;

15:00 – 15:30 Ceremonia de deschidere a OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024;

15:30 – 20:00 OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024;

Duminică, 8 septembrie (BT Arena):

13:00 – Semifinale și Finale Kumite;

18:00 – Ceremonia de premiere.

Despre Kyokushin-kan și Kyokushin-kan România

Kyokushin-kan este un stil de karate renumit pentru disciplina sa riguroasă și pentru valorile de respect, determinare și curaj. Originar din Japonia, Kyokushin-kan a câștigat recunoaștere internațională și respect pentru abordarea sa completă a artei marțiale, combinând tehnici de autoapărare cu un puternic accent pe dezvoltarea personală.

În România, kyokushin-kan a câștigat un loc proeminent în comunitatea sportivă după înființarea Kyokushin-kan România, în 2019. Aceasta este acreditată de Federația Mondială Kyokushin-kan și adună în prezent 14 cluburi din 7 orașe și peste 700 de membri. Asociația se străduiește să promoveze și să dezvolte artele marțiale, aducându-le în prim-plan pe scena internațională.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax