Connect with us

ACTUALITATE

Conferința Naționala RoVaccin. Informarea corectă cu privire la imunizarea prin vaccin

Publicat


În contextul pandemiei de COVID-19, Societatea Română de Microbiologie a organizat un eveniment ştiinţific, Conferința Naționala RoVaccin, la care au participat, printre alţii, prof. univ. dr Alexandru Rafila şi prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Preocuparea specialiştilor

La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat un eveniment științific de maxim interes și actualitate: Conferința Naționala RoVaccin, Ediția a IX- a, organizată de Societatea Română de Microbiologie.

Acest eveniment de marcă reflectă preocuparea specialiștilor din domeniul medical de a răspunde nu doar întrebărilor legate de teme medicale concrete, ci și de a conecta domenii medicale cu realitatea cotidiană în care ne confruntăm cu pandemia de COVID-19.

Domnul prof. univ. dr Alexandru Rafila (microbiologie, sănătate publică) – Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), în dubla sa calitate de co-președinte al manifestării, alături de prof. univ. dr. Victoria Aramă, dar și de membru al Comitetului de organizare, a fost cel care, pe pagina de titlu a conferinței, a prezentat conceptul acesteia:

” Conferința RoVaccin vizează, între altele, informarea corectă cu privire la imunizarea prin vaccinare. Evenimentul se adresează profesioniștilor din sănătate, opiniei publice și mass media, prin organizarea de sesiuni științifice și mese rotunde unde vor fi dezbătute subiecte de interes pe tema vaccinării în România”.

Tot domnul prof. univ. dr Alexandru Rafila punctează obiectivele propuse prin această manifestare, care transcend granițele domeniului medical:

”Unul dintre principalele obiective ale RoVaccin este de a informa corect opinia publică prin mesaje bazate pe dovezi venite din partea profesioniștilor, precum și încurajarea unei comunicări eficiente medic-pacient referitoare la vaccinare. De asemenea, manifestarea urmărește informarea, facilitarea schimbului de informații și propunerea de soluții concrete de către specialiștii implicați, cu privire la managementul eficient al Programului Național de Imunizare. https://www.srm.ro/evenimente/rovaccin/”, se arată într-un comunicat.

Specialişti din diverse domenii

Pe parcursul a două zile, extrem de pline  (26 și 27 martie 2021) s-au derulat sesiuni de comunicări științifice, la sfârșitul cărora au fost organizate paneluri.

„Invitații au fost, în principal, personalități ale lumii medicale românești: cadre didactice universitare, consilieri prezidențiali, coordonatori ai unor programe de cercetare, senatori, deputați. Menționăm participarea doamnei Miljana Grbic,  șefa Biroului OMS pentru România.

De asemenea, au fost invitați reprezentanți ai unor asociații și societăți: Radu Gănescu – Preşedinte COPAC; Gabriela Alexandrescu – Președinte Executiv Organizaţia ”Salvaţi Copiii”; Ana Măiță – Președinte, Asociatia ”Mame pentru mame”; Ovidiu Covaciu – Societatea Raționalistă Română.

Fiind o temă de mare actualitate, conferința a reunit medici cu diverse specialități: epidemiologi; microbiologi; medici de familie; medici de boli infecțioase; medici pediatri și neonatologi; ginecologi; oncologi; pneumologi; medici de medicină școlară; medici rezidenți din specialitățile menționate.

  1. În prima zi, sesiunea întâi: ” Metode de supraveghere ale evoluţiei infecției cu SARS CoV-2; impactul asupra sănătății publice” (moderată de dl. Dragos Florea), menționăm:

comunicarea doamnei Miljana Grbic, șefa Biroului OMS pentru România: ”Rolul vaccinării în Europa în lupta cu pandemia de COVID-19 din perspectiva Biroului Regional OMS pentru Europa”.

Utilitatea metodelor de detectie cantitativă a anticorpilor anti–SARS CoV-2 după infecţie sau vaccinare – Alexandru Rafila (susţinut de Roche).

  1. În după-masa aceleiași zile, s-a desfășurat sesiunea a doua: ”Prevenirea si controlul infecţiilor cu HPV, un nou inceput” (moderator doamna Simona Ruta)”, menţionează comunicatul.

HPV şi SARS-CoV-2

„În această secțiune mi-am prezentat comunicarea: ”Proiecte de abordare integrata a prevenirii infectilor cu HPV si a Cancerului de col uterin”.

Tot în această secțiune au participat cu comunicări: Alexandru Rafila, Nicoleta Stan, Adrian Băncescu, Irina Codiță. Secțiunea s-a încheiat cu un  Panel la care au participat: Florian Nicula, Luminiţa Iancu, Irina Codita, Florentina Furtunescu.

Și a doua zi, 27 martie, a fost extrem de bogată în comunicări științifice, grupate în încă patru sesiuni.  Remarcăm actualitatea comunicărilor prezentate în sesiunea 3: Evoluţiile din Programul National de Vaccinare in contextul pandemiei SARS CoV-2 – Moderator:Alexandru Rafila.

Tema prezentată de subsemnatul, Patriciu Achimaş-Cadariu dar și cea a colegului și colaboratorului meu, domnul dr. Florian Nicula, reflectă preocupările majore ale echipelor cu care lucrăm în cadrul proiectelor derulate de Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ioan Chiricuță” (IOCN) Cluj-Napoca: vaccinarea anti-HPV, programele de screening și detectarea precoce a unor tipuri de cancer. Toate aceste preocupări sunt componente integrate în contextul mai larg al Planului Național de Luptă împotriva Cancerului, în care revine ca temă predilectă: ”necesitatea standardizării programelor de screening pentru cancerele de sân și de col uterin” și  ”un plan național de control al cancerului care ar trebui să le înglobeze și să le articuleze cu partea de tratament”.

Impacatul pandemiei COVID-19 asupra medicinei oncologice

Mi-am ancorat prelegerea tocmai în contextul pandemiei pe care o străbatem și a impactului acesteia asupra medicinei oncologice: despre factori de risc pentru cancerul de col uterin, despre control, screening, tratament și nu în ultimul rând despre vaccinare împotriva HPV. Am arătat că deși s-a redus mult screening-ul din motive evidente, devin extrem de importante tocmai alternativele sau elementele complementare. Astfel, am prezentat soluția combinării screening-ului cu vaccinarea (varianta unui fast-track); despre tipizarea HPV; autoprelevare și despre telemedicina cu aplicații mai ales în screening-ul cancerului de sân”, declară prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu.

„Domnul dr. Florian Nicula (coleg cu o vastă experiență și cu o expertiză cunoscută în domeniu, a prezentat unul dintre proiectele de cercetare derulate sub egida IOCN: CEDICROM 2, cu titlul: ”Consolidarea la  nivel național a capacității sectorului de sănătate românesc pentru implementarea de programe de screening pentru tipurile de cancer adecvate la intervenții de detectare precoce eficiente”, menţionează prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Zile LIBERE 2024. Câte mai sunt până la finalul anului și când va fi următoarea MINIVACANȚĂ

Publicat

birou gol zile libere e1519215884228

Au fost șase zile libere de 1 Mai și Paște, se pregătește minivacanța de Rusalii. Vom avea un weekend prelungit, cu trei zile libere, în perioada 22-24 iunie, perioadă în care elevii vor fi deja în vacanța de vară.

În august, minivacanța de Sfânta Maria va fi de 4 zile. 15 august pică joia, vineri este zi-punte dată de Guvern, urmată de weekend, scrie Alba24.ro.

Zile LIBERE 2024. Câte mai sunt până la finalul anului și când va fi următoarea MINIVACANȚĂ

Ziua Națională și Sfântul Andrei vor fi în weekend. Ziua de Crăciun va pica miercurea. Cu ziua-punte de la Guvern din 27 decembrie, vor fi cinci zile libere.

Cum se recuperează zilele libere până la finalul anului

Prin hotărârea 1.307/din decembrie 2023, Guvernul a decis modalitatea în care se recuperează zilele libere acordate în plus.

Actul normativ prevede că pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc ca zile libere.

Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru

până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.
Pentru munca prestată prin prelungirea programului, nu se acordă timp liber corespunzător.

Care sunt excepțiile

Zilele libere menționate nu se acordă în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Nu se aplică nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024.

De asemenea, nu se aplică nici participanților în aceste procese.

Zile libere până la finalul anului 2024

sâmbătă, 1 iunie – Ziua copilului
duminică, 23 iunie – Rusaliile
luni, 24 iunie – A doua zi de Rusalii
joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria)
vineri, 16 august – zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)
sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
duminică, 1 decembrie – Ziua Națională
miercuri, 25 decembrie – Crăciunul
joi, 26 decembrie – a doua zi de Crăciun
vineri, 27 decembrie – zi punte spre weekend

Alte zile libere

Salariații pot primi zile libere plătite pentru evenimente speciale în familie sau pentru alte situații după cum urmează:

– căsătoria salariatului – 5 zile (cinci zile lucrătoare)
– nașterea unui copil – 5 zile (cinci zile lucrătoare). La acestea se pot adăuga alte 10 zile libere (zece zile lucrătoare) dacă angajatul a urmat un curs de puericultură (concediu paternal)
căsătoria unui copil – 3 zile
– schimbarea locului de muncă cu schimbarea domiciliului/reședinței – 5 zile (lucrătoare)
– la decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile
– la decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi
– schimbarea domiciliului în aceeași localitate– 3 zile lucrătoare
– îngrijirea sănătății copilului – 1 zi (pentru familiile cu 1 sau 2 copii) și 2 zile (pentru familiile cu cel puțin 3 copii)

În situațiile în care evenimentele de mai sus apar în timpul efectuării concediului de odihnă acesta se suspendă și va continua după efectuarea zilelor libere plătite.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină răsturnată cu roțile-n sus pe strada Donath din Cluj-Napoca

Publicat

Un accident rutier a avut loc luni seara pe strada Donath din Cluj-Napoca, anunță ISU Cluj.

Din primele informații, o mașină s-a răsturnat pe plafon. Echipaje medicale și de poliție sunt la fața locului.

Vom reveni cu detalii.

Sursa foto: Facebook – Info Trafic Cluj-Napoca

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Prima campanie de stomatologie mobilă din Cluj, cu sprijinul UMFIH. Smilemobilul a ajuns la Iara

Publicat

consultații stomatologice

Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, împreună cu Regina Maria Dental Clinics și Smilemobilul în baza unui parteneriat public-privat, demarează prima campanie de stomatologie mobilă din județul Cluj.

În cadrul acestei campanii, medici rezidenți voluntari oferă consultații și tratamente stomatologice gratuite copiilor din zonele rurale ale județului Cluj.

50 de copii din Iara, consultați

consultații stomatologice

”Săptămâna trecută, Smilemobilul a fost în localitatea Iara, unde peste 50 de copii din clasele primare au beneficiat de consultații, extracții, igienizări profesionale, obturații și sigilări.

Scopul acestui program, care a început în luna martie, este de a încuraja formarea unor deprinderi sănătoase în ceea ce privește igiena dentară și tratamentul precoce în cazul apariției unor astfel de afecțiuni.
Smilemobilul își propune să ajungă în zone rurale fără acoperire stomatologică. Până în prezent, 220 de pacienți au primit consultații și tratamente gratuite în cadrul acestui program.
Din totalul de cabinete și clinici stomatologice din România doar 13% sunt situate în mediul rural”, arată UMFIH.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Sportivii clubului Elite Martial Arts Cluj-Napoca, rezultate de excepție la Campionatul Național de Karate WUKF

Publicat

karate

Sportivii clubului Elite Martial Arts din Cluj-Napoca au participat în weekend la Campionatul Național de Karate WUKF  de la Brașov, clasându-se pe locul 7 din 59 de cluburi participante obținând, obținând mai rezultate de excepție.

Astfel, Trută Denis a ocupat de 3 ori locul 1, la kumite individual, echipe kumite rotativ și echipe shobu sanbon
Poenar Gabi: 2 x locul 1 la echipe kumite rotativ și echipe shobu sanbon
Chis David: 2 x locul 1 la echipe kumite rotativ și echipe shobu sanbon și 1x locul 3 la kumite individual
Chis Andrei: 1 x locul 1 la kumite echipe rotativ
Lucaci Darius: 1 x locul 1 la kumite echipe rotativ
Florea David: 2 locul 1 la kumite individual și kumite echipe rotativ și 1 x locul 3 kata individual
Trif Daria: 1 x locul 2 la kumite individual
Moldovan Roxana: 1 x locul 3 la kata individual.

”Felicitări tuturor pentru performanța extraordinară și pentru efortul depus!”, au transmis reprezentanții clubului.

karate

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax