CULTURA
Concertul de Luminație revine LIVE CU PUBLIC, în Cimitirul Central din Cluj

Pentru prima dată din anul 2019, publicul va putea participa la spectacolul organizat de Luminație, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca (intrarea dinspre strada Avram Iancu), pe 1 noiembrie, începând cu ora 18.30.

„Tradiționalul concert este organizat de Scena Urbană cu susținerea Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca și a Iulius Mall Cluj. Concertul de Luminație se desfășoară, neîntrerupt, din anul 2015, iar în perioada pandemiei (anii 2020-2021) a fost transmis către public prin canale media și rețele de socializare.
„Ne bucurăm că, în sfârșit, putem să fim din nou împreună, de Luminație, și să comemorăm viețile celor dragi nouă. Este o zi de celebrare la care participă întreaga comunitate, indiferent de religie. Pe 1 noiembrie, cimitirele sunt luminate de amintirile și poveștile de viață ale celor plecați dintre noi, retrăite la lumina lumânărilor aprinse de familiile și prietenii lor”, explică arh. Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane.
Pentru cei care nu pot ajunge însă în cimitir, spectacolul de muzică de operă ”Requiem K626” (Wolfgang Amadeus MOZART) va fi difuzat LIVE pe pagina de Facebook a Scenei Urbane, dar și pe pagina Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Concertul este susținut de soliștii Roxana Chicidea, Oana Bolboacă, Adelina Ilca, Claudiu Mădălin Băban, alături de corul și orchestra Claudiopolis dirijate de Vlad Eniu, iar întreg spectacolul este regizat de Ina Hudea.”Din 2015 organizăm spectacolele de comemorare a sufletelor celor dragi nouă, fără întrerupere. În timpul pandemiei ne-am adaptat vremii și vremurilor, însă concertul a avut loc. Toată această manifestare este, de fapt, o rugăciune pe care o facem în fiecare an, un omagiu pentru toți cei care ne veghează din ceruri și o alinare pentru cei nemângâiați. Ne bucurăm că anul acesta putem face această rugăciune împreună, atât de aproape unii de alții, dar și de locul unde se odihnesc cei plecați. Dumnezeu să le mângâie sufletele celor plecați, iar nouă să ne dea puterea de a merge mai departe”, a adăugat arh. Daniela Maier.
Concert ”Requiem K626” (Wolfgang Amadeus MOZART) – Luminație 2022, Cimitirul Central, Cluj-Napoca
Repertoriu
Requiem
Dies irae
Tuba mirum
Rex tremendae
Recordare
Confutatis
Lacrimosa
Domine Jesu
Benedictus
Agnus Dei
Corul și orchestra Claudiopolis
Soliști
Roxana Chicidea
Oana Bolboacă
Adelina Ilca
Claudiu Mădălin Băban
Dirijor și aranjamente muzicale
Vlad Eniu
Balerini
Ioana Cristina Terebesy
Delia Andreea Ianc
Andreea Ilincariu
Florin Ioan Ianc
Sergiu Hosu
Antonio Mon
Coregraf
Vlad Sebastian
Regizor
Ina Hudea
Coordonator proiect
arh. Daniela Maier
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
O familie de clujeni în slujba semenilor. Tatăl este pompier, iar fiul polițist. Ioan și Ionuț, un exemplu de curaj

Ioan, Sanda și Ionuț Aștelean. O familie împlinită, asta și pentru că tată și fiu, au ales să se pună în slujba oamenilor.
Chiar dacă poartă o uniformă diferită de tatăl său, Ionuț a fost sprijinit de părinți să își urmeze drumul în viață.
O familie de clujeni în slujba semenilor
Acum doi ani, Ioan Aștelean, care este pompier, și-a văzut visul devenind realitate. Fiul său, Ionuț, avea să urmeze o meserie în slujba patriei. „Vă rog să mă credeți, iubesc enorm uniforma! Am vrut să am o astfel de amintire alături de fiul meu, să fim amândoi în uniformă la festivitate. A fost o ocazie unică”, spune cu emoție pompierul de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca, despre poza pe care colegii săi de la IGSU au publicat-o pe Facebook, cu ocazia Zilei Poliției Române.
De-a lungul carierei sale, „Nelu”, cum îl alintă colegii din tură, a trecut prin încercări ce i-au testat cu adevărat limitele. A fost acolo la fiecare accident rutier major, a luptat cu incendii devastatoare, uneori până la ultima picătură de energie. Nu a lăsat niciodată vreo provocare să-l doboare. A făcut parte din echipa de pompieri români trimisă în misiunea dificilă din Grecia și, ca alpinist de intervenție, îl găsești anual, coborând în rapel cu tricolorul pe clădirea Cercului Militar din Cluj-Napoca, de Ziua Națională. Fiecare realizare îl împlinește, dar nimic nu îl face mai mândru decât succesul fiului său.
„Ca părinte, trebuie să îți susții copilul necondiționat. Întotdeauna i-am spus: ‘Dragu’ tatii, tu alegi ce vrei, iar noi vom fi mereu lângă tine. Orice ai alege, noi suntem mândri de tine.’”
”Cine știe, poate copilul meu va lucra la Jandarmerie”
După absolvirea liceului, Ionuț a decis să urmeze o carieră în serviciul comunității și s-a înscris la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca. Încă din copilărie, visa la o astfel de profesie, fiind mereu cel care intervenea pentru a aduce armonie, atunci când prietenii se certau. Aceste momente din trecut reflectă valorile care îl definesc și astăzi: cinstea, corectitudinea și empatia.
„Școala de poliție m-a format ca profesionist și m-a ajutat să mă dezvolt ca om. Mi-a dat încredere în mine și m-a învățat cum să stabilesc conexiuni mai ușor cu cei din jur. Prima mea repartiție a fost chiar la Cluj-Napoca, unde am fost primit cu brațele deschise de întreaga echipă. Cred că un polițist bun trebuie să fie mai mult decât un profesionist, trebuie să fie corect, empatic și să cunoască legea, astfel încât să știe cum să reacționeze în orice situație. Când voi avea un copil, cine știe, poate va alege o carieră la Jandarmerie…așa vom fi reprezentați și acolo,” a spuns Ionuț, zâmbind.
Colegii de la IGSU le-am mulțumit, de Ziua Poliției Române, celor doi, pentru exemplul de curaj, perseverență, determinare și iubire de semeni! ”Suntem recunoscători pentru tot ceea ce faceți zi de zi și pentru inspirația pe care o aduceți celor din jur”, au transmis reprezentanții IGSU.

Serviciul de distribuție a gazelor naturale va fi sistat temporar, joi, pe câteva străzi din Florești și o stradă din municipiul Cluj-Napoca.
„Pentru relocarea unei conducte de gaz, solicitată de autoritățile locale, Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaz, joi, 27 martie a.c., între orele 09.00 și 19.00, pe următoarele străzi din localitatea Florești: Valea Gârbăului, Răzoare, Vălean Mărgineanu, Crizantemelor, Traian, Avram Iancu (între nr. 486-504) și strada Colinei din municipiul Cluj-Napoca.
Se OPREȘTE gazul temporar, joi, în Florești și Cluj-Napoca. Vezi străzile afectate
Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuției gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.
În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugați să anunțe imediat dispeceratul de urgență al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele rețele de telefonie fixă și mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din rețeaua Telekom și cu tariful operatorului din toate celelalte rețele de telefonie).
Regretăm disconfortul creat și le mulțumim clienților pentru înțelegerea și sprijinul acordat pentru desfășurarea acestor lucrări”, se arată în comunicatul companiei.
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj), după ce și-a prelungit contractul: Cred că acest club are nevoie de CONTINUITATE

Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul Universității Cluj, a semnat prelungirea contractului până în vara anului 2027. Inițial, Sabău avea de gând să renunțe. Tehnicianul a dezvăluit care au fost motivele care l-au făcut să se răzgândească.
Sabău a ales, în cele din urmă, să îi ofere continuitate clubului pe care l-a adus pentru prima oară în istoria sa în play-off. În plus, antrenorul a fost făcut să se răzgândească de anumiți elevi ai săi.
Sabău („U” Cluj), după ce și-a prelungit contractul: Cred că acest club are nevoie de CONTINUITATE
„Am semnat pentru că mi-am dorit să am continuitate. Alături de fani, de jucători, de conducere, de sponsori am avut un an deosebit. Am considerat că e normal să rămân, chiar dacă am fost tentat să renunț.
Până la urmă, a fost o muncă făcută bine și cred că acest club are nevoie de continuitate. Am vrut să îi răsplătesc pe cei care m-au susținut foarte mult până acum.
M-au încurajat și jucătorii să semnez acest contract. Sigur, în general jucătorii care joacă (n.r.- râde). Am lucrat bine și am început să ne cunoaștem foarte bine. Ne dorim să continuăm ce am făcut până în acest moment”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău, conform sport.ro.
CULTURA
VIDEO. O echipă de specialiști de la UTCN a scanat 3D artefacte romane pentru un muzeu din Portugalia

Mai multe artefacte romane au fost scanate 3D de specialiștii Universității Tehnice din Cluj-Napoca – UTCN.
Specialiștii de la Departamentul de Ingineria Proiectării și Robotică – IIRMP s-au deplasat pentru asta la Beja, în Portugalia.
O echipă de specialiști de la UTCN a scanat 3D artefacte romane pentru un muzeu din Portugalia
Artefactele romane se află la muzeul Rainha Dona Leonor din Beja. Orașul portughez, arată reprezentanții UTCN, era cunoscut în perioada romană sub numele de Pax Julia. Mai mult, Beja a fost un important centru administrativ și comercial în provincia Lusitania, fiind și capitala regiunii administrative Conventus Pacensis.
”Acum, colegii noștri contribuie la digitizarea patrimoniului cultural din expoziția Nucleo Visigotico, păstrând astfel vie istoria acestor locuri”, au transmis reprezentanții UTCN.