CULTURA
Concertul de Luminație revine LIVE CU PUBLIC, în Cimitirul Central din Cluj

Pentru prima dată din anul 2019, publicul va putea participa la spectacolul organizat de Luminație, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca (intrarea dinspre strada Avram Iancu), pe 1 noiembrie, începând cu ora 18.30.

„Tradiționalul concert este organizat de Scena Urbană cu susținerea Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca și a Iulius Mall Cluj. Concertul de Luminație se desfășoară, neîntrerupt, din anul 2015, iar în perioada pandemiei (anii 2020-2021) a fost transmis către public prin canale media și rețele de socializare.
„Ne bucurăm că, în sfârșit, putem să fim din nou împreună, de Luminație, și să comemorăm viețile celor dragi nouă. Este o zi de celebrare la care participă întreaga comunitate, indiferent de religie. Pe 1 noiembrie, cimitirele sunt luminate de amintirile și poveștile de viață ale celor plecați dintre noi, retrăite la lumina lumânărilor aprinse de familiile și prietenii lor”, explică arh. Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane.
Pentru cei care nu pot ajunge însă în cimitir, spectacolul de muzică de operă ”Requiem K626” (Wolfgang Amadeus MOZART) va fi difuzat LIVE pe pagina de Facebook a Scenei Urbane, dar și pe pagina Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Concertul este susținut de soliștii Roxana Chicidea, Oana Bolboacă, Adelina Ilca, Claudiu Mădălin Băban, alături de corul și orchestra Claudiopolis dirijate de Vlad Eniu, iar întreg spectacolul este regizat de Ina Hudea.”Din 2015 organizăm spectacolele de comemorare a sufletelor celor dragi nouă, fără întrerupere. În timpul pandemiei ne-am adaptat vremii și vremurilor, însă concertul a avut loc. Toată această manifestare este, de fapt, o rugăciune pe care o facem în fiecare an, un omagiu pentru toți cei care ne veghează din ceruri și o alinare pentru cei nemângâiați. Ne bucurăm că anul acesta putem face această rugăciune împreună, atât de aproape unii de alții, dar și de locul unde se odihnesc cei plecați. Dumnezeu să le mângâie sufletele celor plecați, iar nouă să ne dea puterea de a merge mai departe”, a adăugat arh. Daniela Maier.
Concert ”Requiem K626” (Wolfgang Amadeus MOZART) – Luminație 2022, Cimitirul Central, Cluj-Napoca
Repertoriu
Requiem
Dies irae
Tuba mirum
Rex tremendae
Recordare
Confutatis
Lacrimosa
Domine Jesu
Benedictus
Agnus Dei
Corul și orchestra Claudiopolis
Soliști
Roxana Chicidea
Oana Bolboacă
Adelina Ilca
Claudiu Mădălin Băban
Dirijor și aranjamente muzicale
Vlad Eniu
Balerini
Ioana Cristina Terebesy
Delia Andreea Ianc
Andreea Ilincariu
Florin Ioan Ianc
Sergiu Hosu
Antonio Mon
Coregraf
Vlad Sebastian
Regizor
Ina Hudea
Coordonator proiect
arh. Daniela Maier
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
A demarat sesiunea de ÎNSCRIERE a persoanelor fizice în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea Nord-Vest

Marți, 06 iunie 2023, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea Nord Vest – județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.
„Bugetul de 240.020.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral în primele trei minute prin înscrierea unui număr de 12.001 persoane fizice.
”Până astăzi, inclusiv, s-au derulat înscrierile în program pentru jumătate din regiunile țării și avem înscrise peste 43.000 de persoane fizice care doresc să devină prosumatori cu sprijin financiar de la Administrația Fondului pentru Mediu. Înscrierile vor continua conform calendarului și pentru celelalte regiuni”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.
Înscrierile persoanelor fizice în cadrul programului, prin intermediul aplicației informatice, vor continua conform calendarului.
Pentru toate regiunile, în prima zi programată, înscrierea în aplicație începe la ora 10:00.
Pentru regiunile în care înscrierea se va realiza în 3 zile lucrătoare consecutive, înscrierea începe la ora 10:00 în prima zi și continuă până în cea de a treia zi, la ora 23:59.
Pentru regiunile în care cele 3 zile lucrătoare programate pentru înscrierea solicitanților sunt separate de zile nelucrătoare, orele de începere/încheiere a înscrierii sunt: În prima zi: 10:00 – 23:59, a doua zi: 0:00 – 23:59 și a treia zi: 0:00 – 23:59”, scrie pe pagina de Facebook a Administrației Fondului pentru Mediu.

După ce s-au vehiculat nume ca Bergodi sau Lucescu, lista cu posibilii antrenori care l-ar putea înlocui pe Dan Petrescu dacă acesta decide să plece de la CFR Cluj s-a lungit cu o variantă-șoc: Ladislau Boloni, proaspăt promovat cu Metz în Ligue 1, scrie GSP.
Conform unor surse din anturajul celor de la CFR Cluj, discuția finală dintre Dan Petrescu și Nelu Varga s-a amânat în mini-vacanța din ultimele zile. Negocierile ar putea să aibă loc marți.
Ardelenii sunt pregătiți pentru orice situație, mai ales că cele mai multe indicii duc către despărțirea de antrenorul în vârstă de 55 de ani.
Ardelenii și-au pregătit din timp lista cu posibili înlocuitori. Sunt informații că ar fi luat legătura cu Ladislau Boloni (70 de ani), tehnicianul care tocmai a promovat cu Metz în Ligue 1. Pe listă s-ar afla și Răzvan Lucescu (54 de ani).
Sursele Gazetei susțin că este vorba despre „un antrenor român de nivel înalt” cu care se tratează pentru a-l înlocui pe Dan Petrescu.
Contractul lui Boloni cu Metz expiră în această vară. Președintele grupării francez a transmis că antrenorul va continua în eventualitatea promovării, dar nimic nu a fost parafat.
Boloni a mai fost dorit de Ioan Varga și în trecut. În octombrie 2021, cei doi aproape bătuseră palma, într-un moment în care Dan Petrescu era pe picior de plecare.
Boloni nu a antrenat nicio formație din Liga 1 în carieră. Cel mai aproape a fost în 2013. Paszkany, finanțatorul lui CFR Cluj din acel moment, reușise să îl convingă. În ultima clipă, antrenorul a ales salariul uriaș oferit de Al Khor, în Qatar.
Ladislau și-a început cariera managerială în 1994, la Nancy. A mai antrenat naționala României, Sporting, Rennes, Monaco, Al-Jazeera, Standard Liege, Al-Wahda, Lens, PAOK, Al Khor, Antwerp, Al-Ittihad, Gent, Panathinaikos și Metz.
Tehnicianul spune că deocamdată nu a fost contractat de cei din conducerea lui CFR Cluj, dar precizează că el nu ar spune „nu” unor eventuale negocieri cu formația patronată de Ioan Varga.
„Eu nu pot să confirm ce gânduri au domnii de la CFR Cluj. Eu nu am fost contactat de absolut nimeni. Dacă aș fi contactat de cineva, aș sta de vorbă cu cei de acolo, pentru că sunt un om politicos.
Eu sunt un antrenor profesionist și respect pe toată lumea”, a declarat Ladislau Boloni.
Foto: GSP
EVENIMENT
Ce ZILE LIBERE mai au românii până la finalul anului 2023. Vezi când e următoarea MINIVACANȚĂ

A fost minivacanța de Rusalii, următoarea perioadă cu mai multe zile libere pentru bugetari și alte categorii de angajați va fi în august. Vor fi patru zile libere, scrie Alba24.ro.
În 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, este zi liberă legală. În acest an, este într-o zi de marți, astfel că Guvernul a decis zi-punte și luni, 14 august. Alături de zilele de sâmbătă și duminică, anterior sărbătorii, va fi o minivacanță de patru zile.
Apoi va mai fi minivacanță abia de Sfântul Andrei, Ziua Națională și de Crăciun.
ZILE LIBERE până la finalul anului 2023. Minivacanțe pentru români
– 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 12-15 august, cu zi-punte 14 august, stabilită de Guvern)
– 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi
– 1 Decembrie (Ziua Națională a României) – vineri (minivacanță de 4 zile de Sfântul Andrei și Ziua Națională, plus weekend, joi-duminică, 30 noiembrie – 3 decembrie)
– 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 23-26 decembrie)
Drepturi pentru salariați
Salariații care trebuie să lucreze și în zile de sărbătoare legală au dreptul la compensaţii.
Angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.
Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.
EVENIMENT
Epopeea PAROLELOR. Utilizatorii folosesc până la cinci parole, pe care le ”reciclează” în conturi online. Ce RECOMANDĂ experții

Utilizatorii îşi creează parole uşor de memorat, după care le „reciclează” în diferite conturi online, arată un articol de specialitate, publicat recent pe blogul producătorului de securitate antivirus, Eset. Potrivit sursei citate, studiile au descoperit că oamenii îşi amintesc de obicei până la cinci parole, scrie Alba24.ro.
„În 2003, atunci când inginerul Bill Burr de la Institutul Naţional de Standarde şi Tehnologie (NIST) din SUA a sfătuit oamenii şi organizaţiile să-şi protejeze conturile prin folosirea de date de acces cu şiruri lungi, incluzând cifre şi caractere speciale şi să le schimbe în mod regulat, acesta a formulat ceea ce avea să devină în curând standardul de aur pentru securitatea parolelor la nivel mondial.
14 ani mai târziu, Burr a recunoscut că a ajuns să regrete declaraţiile sale din trecut, justificând că „indiferent ce sfaturi primesc, oamenii nu aleg parole bune, indiferent ce faci”, a declarat el pentru Wall Street Journal (…)
În zilele noastre, o persoană obişnuită are în teorie de reţinut până la 100 de parole, numărul crescând rapid în ultima perioadă. Studiile au descoperit însă că oamenii îşi amintesc de obicei până la cinci parole, folosesc metode simpliste, creând parole uşor de ghicit şi apoi le reciclează în diferite conturi online.
Unii pot înlocui literele cu numere şi caractere speciale (de exemplu, „parolă” se transformă în „P4??WĂrd”), dar aceasta rezultă totuşi într-o parolă uşor de spart”, explică specialistul Eset, Roman Cuprik.
Acesta subliniază faptul că, în acelaşi timp, giganţii tehnologici precum Microsoft şi Google încurajează pe toată lumea să renunţe la parole şi să folosească alte metode de autentificare mai sigure.
Recomandări pentru companii și angajați
Expertul Eset susţine, însă, că în cazul în care afacerea mică sau mijlocie nu este încă pregătită să renunţe la conectarea prin parole, este nevoie de câteva sfaturi care se adresează atât companiei, cât şi angajaţilor.
Un prim punct se referă la compunerea unor parole foarte complexe.
„Orice reguli de compunere extrem de complexe, cum ar fi solicitarea utilizatorilor să includă atât caractere majuscule, cât şi litere mici, cel puţin o cifră şi un caracter special, nu mai sunt obligatorii.
Acest lucru se datorează faptului că astfel de reguli rareori încurajează utilizatorii să stabilească parole mai puternice, determinându-i, în schimb, să acţioneze previzibil şi să creeze parole care sunt, în realitate, atât slabe la atacuri automate, cât şi greu de reţinut”, notează sursa citată.
În viziunea lui Cuprik, în loc de parole relativ scurte, dar dificile, este indicată alegerea de fraze de acces, care deşi „sunt mai lungi şi mai complexe”, pot fi „uşor de reţinut”.
De asemenea, o parolă de minimum 12 caractere ar însemna un început bun. Aceasta poate ajunge până la maximum 64 de caractere după combinarea mai multor elemente.
Pe lista altor recomandări referitor la compunerea de parole se mai află:
– alegerea dintr-o varietate extinsă de caractere
– limitarea reutilizării parolelor
– să nu se solicite modificări regulate ale parolei
– indiciile şi întrebările de verificare sunt învechite şi reprezintă o mare valoare pentru atacatori
– întocmirea unei „liste negre” a parolelor comune
– asigurarea de funcţionalitate a „copiere şi lipire”
– instrumentele de parole ale browserului şi managerii externi de parole care au permisiunea să se ocupe de crearea şi memorarea parolelor utilizatorilor
– configurarea unei perioade scurte de valabilitate pentru parolele iniţiale
– notificarea utilizatorilor despre modificările parolei
– atenţie la procesul de recuperare a parolei
– utilizaţi CAPTCHA şi alte comenzi anti-automatizare
– crearea unui strat suplimentar de autentificare, cum ar fi autentificarea cu doi factori (2FA) sau cu mai mulţi factori (MFA) ori de câte ori este posibil.