CULTURA
Concert caritabil de colinde românești de Crăciun la Auditorium Maximum a UBB

După doi ani în care nu au putut urca împreună pe aceeași scenă date fiind regulile impuse de pandemie, artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se vor întâlni din nou anul acesta pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun.
Astfel, joi, 22 decembrie, ora 19:00, la Auditorium Maximum UBB va avea loc cea de-a opta ediție a Concertului de colinde românești, un eveniment organizat în scop caritabil de un grup de companii clujene și derulat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.
Sub bagheta dirijorului Cornel Groza, vor colinda soprana Diana Țugui, tenorul Tony Bardon, baritonul Cristian Hodrea, Corul Cappella Transylvanica și Orchestra Academică Transilvană în colaborare cu Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”.
„Ultimii noștri trei ani au însemnat (prea!) multă tăcere și nesiguranță. Pierderile lumii culturale, sursă a <hranei noastre de suflet>, au fost inestimabile, unele valori s-au risipit, poate pentru totdeauna. Tradiții, istorii pierdute, entuziasm (alterat de povești înșelătoare), pe care, personal, am avut îndoieli că le vom putea reînnoda vreodată, par, însă, a renaște din propria cenușă. Bucuria Sărbătorilor de iarnă revine, iată, unind generații ale căror incompatibilități păreau a se adânci.
<Concertul de colinde românești>, proiect început cu deja mulți ani în urmă, <orchestrat> de un admirabil grup de entuziaști și având ca motivație de suflet o lăudabilă și necesară misiune umanitară, vă propune o nouă întâlnire la Colegiul Academic, spre a ne bucura împreună de spiritul inegalabil al celei mai frumoase sărbători: Sfântul Crăciun. Așadar, în decembrie 22, veniți la colinde!”, este mesajul dirijorului Cornel Groza.
Colindele din program
Cele 14 colinde din program, prelucrate și orchestrate de compozitorul Cristian Bence-Muk, conf. univ. dr. și decan al Facultății Teoretice din cadrul Academiei de muzică „Gheorghe Dima”, sunt: „Sus la naltul ceriuluiu”, „Moş Crăciun”, „Scoală gazdă din pătuț”, „Maria se preumbla”, „Am plecat să colindăm”, „Ce te-ai, Domn bun, vesălit”, „Steaua sus răsare”, „Slobozâ-ne gazdă-n casă”, „O, ce veste minunată!”, „În oraşul Vifleem”, „Din an în an”, „Noi în seara de Crăciun”, Iată vin colindători”, „Astăzi S-a născut Hristos”.
„După doi ani de izolare profundă, nu doar fizică din rațiuni medicale, ci și spirituală, umană, este momentul să retrăim așa cum se cuvine, adică împreună, emoția așteptării celei mai frumoase sărbători din an, Crăciunul.
Și cum am putea s-o facem mai autentic, românește, dacă nu prin colinde tradiționale, înveșmântate, însă, într-o sonoritate vocal-simfonică? Vă invit să ne bucurăm împreună, să dăruim și să primim, deopotrivă, și să completăm cu toții, în gând sau, de ce nu, cu voce tare, ceea ce lipsește din partitura celor peste o sută de muzicieni de pe scenă, <Lăudați și cântați și vă bucu…. >”, îndeamnă compozitorul Cristian Bence-Muk.
Biletele se cumpără online
Pe scenă va urca, la fel ca în fiecare an, Corul de copii Junior VIP al Liceului de muzică „Sigismund Toduță” și al Operei Naționale Române din Cluj, condus de dirijoarea Anca-Mona Mariaș.
Amfitrioana evenimentului va fi jurnalista Loredana Corchiș, prezentatoare la TVR Cluj. Fondurile adunate din vânzarea biletelor se vor dona și anul acesta Asociației „Christiana” Cluj, care acordă asistență medicală și educativă pentru peste 300 de copii orfani sau proveniți din familii dezorganizate.
Biletele pentru concert pot fi cumpărate doar online, de pe iabilet.ro și din rețeaua iabilet.ro. Prețul unui bilet este de 100 lei.
Parteneri: AMM Design, Clubul Rotary Cetățuie, Contact Tire, Eurospeed, Eurospeed DTC Spedition, GTO piese de schimb, GiTi, Master Truck Service, MSIL, Florăria Magnolia
Parteneri media: TVR Cluj, Radio România Cluj, EBS Radio, Actual de Cluj, ClujLife, Clujul Cultural, Cluj24, Ziua de Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Cetățean străin arestat la Cluj. Era băut și a lovit cu mașina un tânăr pe trecerea de pietoni în Cluj-Napoca, apoi a fugit

Poliția Cluj anunță că vineri seara în jurul orei 23.40, a fost înregistrat un accident de circulație pe o stradă din municipiul Cluj-Napoca.
Din cercetările efectuate a rezultat că, un bărbat, de 36 de ani, cetățean străin, care se afla la volanul unui autoturism, ar fi acroșat un tânăr de 21 de ani, din Maramureș, aflat în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni, ulterior părăsind locul accidentului.
”În urma evenimentului, tânărul de 21 de ani a fost transportat la o unitate spitalicească pentru acordarea îngrijirilor de specialitate. Conducătorul auto a fost depistat la scurt timp de polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca.
Alcoolemie uriașă
Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, fiind înregistrată o alcoolemie de 1.27 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, unde a refuzat recoltarea de mostre biologice. În temeiul probatoriului administrat, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, fiind depus la un Centru de Reținere și Arestare Preventivă”, arată IPJ Cluj.
Bărbatul a fost prezentat, sâmbătă, instanței care a dispus măsura arestului preventiv pentru 30 zile.
În cauză, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție și refuz de recoltare de probe biologice.
EVENIMENT
Drumeție pe Calea Partizanilor din Munții Apuseni, din toamnă. Grupul Șușman din Răchițele împotriva Securității

În toamna acestui an, mai precis sâmbătă 20 septembrie, de la ora 10, se organizează prima drumeție pe Calea Partizanilor din Apuseni, care este primul traseu memorial-tematic din România.
Traseul a fost amenajat în 2024 prin locuri în care moții din Grupul „Susman” din Răchițele au luptat în anii 1950 împotriva trupelor Securității.
”Calea Partizanilor șerpuiește prin locuri interesante și peisaje copleșitoare. Cuprinde 9 panouri cu povestiri, informații și poze unice.
De asemenea, traseul beneficiază de o aplicație online în care sunt implementate ilustrații audio care fac experiența drumeției cu totul specială”, au transmis organizatorii proiectului.â
Icoanele luptei anticomuniste
Drumeția are loc în cadrul evenimentului ”Apuseni – Serbările Memoriei”, dedicat recuperării memoriei partizanilor din Gruparea ”Șușman” de la Răchițele, când va avea loc și vernisajul ”Teodor Șușman jr – Icoane ale luptei anticomuniste din Apuseni”.
De asemenea, duminică, 21 septembrie, interpretul Florin Dan Bota se va număra printre invitații speciali ai evenimentului acesta fiind un artist apreciat și reprezentativ pentru folclorul, portul și datinile „Țării Calatei”, unul dintre cele mai bogate spații etnografice ale Ardealului.
EDUCATIE
Mihnea Măruță: Copiii de azi se compară cu locul 1 de pe planetă de la 7-8 ani. Asta duce la anxietate și depresie

Jurnalistul Mihnea Măruță a vorbit despre trei realități esențiale pe care trebuie să le înțeleagă orice adult care vrea să se apropie de generația tânără, în cadrul lansării ghidului „How to Adolescence”, desfășurată sâmbătă la TIFF.
Sâmbătă după-amiază, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), a avut loc lansarea ghidului „How to Adolescence | Tot ce ar vrea adolescentul tău să înțelegi”, un îndrumător dedicat părinților, profesorilor și tuturor celor care interacționează cu adolescenții. Evenimentul a avut loc la ora 17:00 în TIFF Lounge din Piața Unirii, Cluj-Napoca, și a reunit specialiști din domenii esențiale pentru înțelegerea adolescenței contemporane.
Ghidul este realizat de Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai, cu sprijinul Federației Tinerilor din Cluj și al companiei MSD România.
Trei idei esențiale despre noile generații
La eveniment au luat cuvântul dr. Călin Todoran, medic primar obstetrică-ginecologie, Livia Stan, Policy and Market Access Director, MSD România, prof. Mădălina Coman, dr. Emiliana Costiug, medic de familie și jurnalistul Mihnea Măruță, care a adus în discuție provocările reale și profunde cu care se confruntă adolescenții din zilele noastre.
„Aș vrea să plecați cu trei idei de la mine de la această întâlnire. Din ce am descoperit și eu în ultimii ani, nu putem înțelege această generație dacă nu înțelegem următoarele trei lucruri.
În primul rând, structura minții lor este construită, în ultimii zece ani, să zicem, pe modelul rețelelor de socializare, și anume apăs și mi se îndeplinește dorința în secunda următoare. Nu putem să îi înțelegem, să ajungem la sufletul lor, dacă nu înțelegem că în rețea, lor li se împlinesc dorințele imediat. De aceea, pentru ei, rețeaua este un spațiu mult mai atrăgător decât realitatea noastră. (…) Noi, ca părinți, ca profesori, trebuie să lucrăm pas cu pas, zi de zi, să îi reînvățăm că lucrurile cu adevărat importante din viață necesită răbdare pe termen lung: relația de cuplu, cariera, liniștea în viață, niciunul nu se desfășoară după modelul «apăs și se întâmplă»”, a explicat Mihnea Măruță.
Provocările prezenței online de la vârste fragede
Totodată, acesta a vorbit despre nevoia de validare pe rețelele de socializare a noii generație, un obiectiv care presupune mult efort din partea acesteia.
„A doua structură mentală pe care am descoperit-o ține de faptul că, pentru prima dată în istoria lumii, această generație are ca principal obiectiv, din cauza rețelei, să își creeze o dublură mai interesantă decât propria persoană. Principala activitate și preocupare a acestei generații este personajul cu numele lor, pe care îl creează în mințile urmăritorilor lor, și acest lucru îl fac zi de zi și reprezintă cea mai mare povară cel puțin până la 20-25 de ani. Dacă noi nu înțelegem faptul că această generație este obosită de numărul deciziilor pe care trebuie să le ia în fiecare zi, în rețea, ca să înfrumusețeze personajul cu numele lor din rețea, nu avem cum să ajungem la sufletele lor”, a mai arătat Măruță.
„Încă de la vârsta de 7-8 ani, copiii se compară cu cei mai grozavi oameni de pe planetă”
Nu în ultimul rând, Măruță a subliniat impactul periculos al comparațiilor continue cu figuri publice de succes la nivel mondial și cu idealuri irealizabile.
„Iarăși o premieră, acești copii, încă de la vârsta de 7-8, 10 ani, se compară cu cei mai fericiți și cei mai grozavi oameni de pe planetă, ceea ce nu exista în generațiile noastre și nu mai zic a părinților și bunicilor noștri. Acest lucru duce, pe plan mondial, la anxietate și depresie. Nu e normal să te compari din copilărie cu locul întâi de pe planetă. E normal să te compari cu băieții și fetele de la bloc, cu gașca ta, cu cei din preajma ta, și încet-încet să urci și să vei unde te situezi, iar numai câțiva să ajungă de nivel mondial, așa cum e normal.
Faptul că copiii și nepoții noștri se compară încă de la vârsta claselor primare cu cei mai bogați, cei mai realizați, cei mai de succes oameni, oamenii care își permit lucrurile cele mai extravagante de pe planetă le induce anxietate și depresie și de aceea sunt atât de nefericiți încă din copilărie”, a punctat acesta.
Lansarea ghidului vine ca un semnal de alarmă, dar și ca un sprijin concret pentru adulții care vor să se apropie cu empatie și înțelegere de generația tânără. Documentul oferă informații validate științific, dar și instrumente practice pentru a construi relații sănătoase și echilibrate între părinți, profesori și adolescenți.
Realizat sub forma unui joc de cărți cu întrebări pe care adolescenții și părinții și le pot pune reciproc, „How to Adolescence” poate deveni un instrument esențial în orice părinte sau profesor care dorește să înțeleagă mai bine universul complicat al adolescenței moderne.
EVENIMENT
Un clujean, al doilea om în statul român. A fost nominalizat de PNL pentru funcția de președinte al Senatului

La finalul ședinței Biroului Politic Național al PNL de duminică, Ilie Bolojan, președintele interimar al partidului, a anunțat propunerile pentru componența Guvernului și nominalizarea clujeanului Mircea Abrudean pentru funcția de președinte al Senatului.
”Sunt onorat de încrederea pe care conducerea Partidului Național Liberal mi-a acordat-o prin această nominalizare. Le mulțumesc colegilor pentru sprijin și susținere.
Am avut responsabilitatea de a asigura interimatul la conducerea Senatului în ultimele luni. Cu speranța că voi primi votul colegilor mei senatori, în ședința de plen de săptămâna viitoare, voi continua să îmi exercit mandatul cu seriozitate, profesionalism și echilibru.
Este un moment important, care implică responsabilitate și deschidere pentru dialog. Rămân dedicat valorilor democratice și misiunii de a servi instituțiile statului cu loialitate față de cetățeni”, a transmis Mircea Abrudean.
Un alt clujean, Daniel David, fostul rector al UBB, va continua să exercite funcția de ministru al Educației, propus tot de PNL.
În statul român, președintele Senatului este al doilea în ierarhie după președintele României.