ACTUALITATE
Comuna clujeană Aghireșu-Fabrici are un nou izvor. Din asfalt

Un bărbat a surprins într-un video imagini spectaculoase la Aghireșu-Fabrici, în județul Cluj, cu un izvor nou apărut, imagini pe care le-a postat pe Facebook.
Acolo apa iese de sub asfalt, iar cauza încă nu a fost descoperită. Cel mai probabil este vorba despre o defecțiune a sistemului de alimentare cu apă, astfel, presiunea apei crăpând asfaltul și dând naștere unei mici fântâni arteziene.
Sursa: Portalcj.ro
Video: Facebook
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Hanna Matvienko a ales Clujul ca a doua ei casă: ADOR Clujul și îmi place cu adevărat să trăiesc aici

Războiul din Ucraina a dus la o catastrofă umanitară. Exodul ucrainenilor s-a extins în toată Europa. România, ca țară vecină, a fost una dintre primele lor opțiuni. Hanna Matvienko e din Dniepr (fostul Dniepropetrovsk) și a ajuns în țară cu familia, în martie 2022.
De ce a ales Clujul? „Soacră-mea era bolnavă de cancer și Clujul mi s-a părut cea mai bună oportunitate pentru tratament. Din păcate, în septembrie 2023 a murit, dar pot spune că România a făcut pentru ea tot ceea ce se putea. Nu putea obține un asemenea tratament în Ucraina și mai ales gratuit.
FOTO. Hanna Matvienko a ales Clujul ca a doua ei casă: ADOR Clujul și îmi place cu adevărat să trăiesc aici
Hanna a fost impresionată de modul în care au primit-o clujenii. „Iubesc clujenii! Așa oameni amabili, de treabă, săritori și plini de compasiune, mai rar întâlnești. Suntem două popoare cu mentalități asemănătoare. N-am întâmpinat nicio problemă în relațiile cu ei. Mi-am făcut mulți prieteni aici la Cluj, atât români cât și maghiari. Le suntem recunoscători pentru modul în care ne-au primit”, spune Hanna.
Înainte de a veni la Cluj, Hanna a lucrat ca și copywriter în domeniul IT, timp de trei ani. Apoi, odată ajunsă aici, a trebuit să se reprofileze, pentru că meseria ei nu era una obișnuită.
Hanna Matvienko: „Voi lua în calcul să-mi schimb specialitatea”
„Când a venit vorba de profesia mea, nu există atât de multe opțiuni disponibile pentru copywriteri de limbă engleză… De exemplu, am participat la târgul de locuri de muncă de la BT Arena și erau doar câteva opțiuni care ar fi putut să mi se potrivească, chiar dacă am masterat și atestat în engleză avansată. Există mai ales joburi tehnice, cum ar fi dezvoltatori și testeri QA, dar nu și copywriteri. Așa că mă gândesc să revin la opțiunea barista, meserie pe care am mai practicat-o de când am ajuns la Cluj. Voi vedea ce funcționează pentru mine… Sau poate chiar voi lua în calcul să-mi schimb specialitatea, de ce nu?”, mărturisește Hanna.
Clujul a devenit a doua ei casă. Îi place mult aici și apreciază toate oportunitățile pe care i le oferă: „Ador Clujul și îmi place cu adevărat să trăiesc aici. Ucrainenii au o mulțime de oportunități de a se muta în orice țară din Europa, cu statutul de persoană protejată. Dar nu vreau să plec de aici. Clujul este drăguț, oamenii sunt drăguți, prețurile sunt rezonabile, comparativ cu alte țări. Îmi place să vizitez România, să-i admir orașele, frumusețile naturii și monumentele istorice, să merg la munte, aveți aici un aeroport confortabil, astfel încât poți călători oriunde. Îmi plac și evenimentele desfășurate în oraș precum TIFF, Untold, Târgul de Crăciun… E minunat. Iubesc Transilvania”, mai spune Hanna.
A început să învețe limba română, chiar dacă nu i se pare cea mai ușoară. „O învăț din vară în mod activ, de 2 ori pe săptămână. În plus, exersez și acasă și cu oamenii cu care interacționez. Poate părea dificil la prima vedere, dar acum cred că este destul de simplu. Înțeleg structura limbii și înțeleg o mulțime de cuvinte datorită asemănării lor cu engleza sau chiar cu ucraineana. Învăț activ și gramatica. Deci pas cu pas… Dar deja văd îmbunătățiri și asta mă bucură”, spune Hanna.
Planuri de viitor? Hmmm, e greu de făcut planuri într-o lume în care totul a luat-o razna. „Nu există nicio șansă ca războiul să se încheie în scurt timp. Sau poate că nu se va sfârși deloc… Unii dintre prietenii mei din Ucraina încearcă să trăiască cu acest gând, că războiul nu va avea sfârșit. „Vecinii” noștri nu vor dispărea, știți, avem o graniță comună. Așa că deocamdată vom rămâne la Cluj și vom vedea.
Este greu să planifici ceva într-un orizont mai îndepărtat de câteva luni. De exemplu, în această noapte au existat 75 de drone care au vizat Ucraina, mai ales Kievul. Linia frontului nu se mișcă, Rusia face din ce în ce mai multe arme. Chiar și atunci când războiul se va termina, procesul de deminare va dura zeci de ani”, spune Hanna cu tristețe în glas.
Hanna Matvienko: „Toată viața mea este aici acum”
Hanna a ales Clujul pe termen lung. Se simte clujeancă și vrea să contribuie, atât cât poate, la dezvoltarea noului ei „acasă”. Ca atare, caută, în continuare, o firmă de IT care aibă nevoie de serviciile ei, aici, în „Silicon Valley”-ul Transilvaniei.
„Locuiesc aici cu soțul meu, care a reușit să treacă granița, având în vedere că are niște probleme de sănătate. Știți că bărbații nu au voie să plece din Ucraina din cauza războiului. Și mama mea locuiește în Cluj cu pisica ei, am reușit să-i mutăm aici de la Dnepr anul acesta. Sora mea stă în străinătate, în altă țară… Asta este. Din familia mea, nimeni nu a rămas în Ucraina după începutul războiului, așa că nu am motive să mă întorc deocamdată. Toată viața mea este aici acum”, mărturisește Hanna.
Asociația Cluj 24 și Fundația HEKS/EPER Romania împreună cu partenerii săi, Fundația Open Fields și Asociația Notorius, vă prezintă poveștile de succes ale refugiaților ucraineni care au devenit membri activi și funcționali în comunitatea clujeană și care au luat „Viața de la capăt”. Proiectul beneficiază de sprijin financiar din partea UNHCR și contribuie la Planul Regional de Răspuns pentru refugiați al UNHCR.
Foto: Arhiva personală
Ганна Матвієнко обрала Клуж своєю другою домівкою:”Я люблю Клуж і мені дуже подобається тут жити”.
Війна в Україні призвела до гуманітарної катастрофи. Міграція українців охопила всю Європу. Румунія, як сусідня країна, була одним з перших варіантів. Ганна Матвієнко з Дніпра (мин. Дніпропетровськ) та прибула до Румунії з сім’єю у березні 2022 року.
Чому обрала саме Клуж? „Моя свекруха була хвора на рак, а Клуж здався мені найкращою можливістю для лікування. На жаль, у вересні 2023 року вона померла, але можу сказати, що Румунія зробила для неї все можливе. В Україні вона не могла отримати таке лікування, тим паче – безкоштовно.
Ганна була вражена тим як її прийняли жителі Клужу. „Люблю клужан! Рідко зустрінеш таких добрих, працьовитих, доброзичливих та співчуваючих людей. Ми – два народи зі схожим менталітетом. Жодних проблем у нашому спілкуванні не було. В Клужі я знайшла багато друзів, як серед румунів так і серед угорців. Ми вдячні їм за те, що вони нас так гарно прийняли” – каже Ганна.
Перед переїздом до Клужу Ганна працювала копірайтером у сфері IT. Потім, потрапивши сюди, їй довелося незаплановано перепрофілюватися, бо її спеціальність не була звичайною.
„Що стосується моєї професії, то варіантів для англомовних копірайтерів не так вже й багато… Наприклад, я була на ярмарці вакансій, яку проводили в BT Arena, там було лише декілька варіантів, які б могли підійти мені, хоча маю ступінь магістра та сертифікат з поглибленим володінням англійської мови. Є в основному технічні вакансії, як розробники та тестувальники, але не копірайтери. Тож думаю про те, щоб повернутися до роботи бариста; працювала на початку, як тільки приїхала до Клужу. Подивимось, що могло б мені підійти… А може навіть подумаю про зміну спеціальності, чому б і ні?”, – зізнається Ганна.
Клуж став другою домівкою для Ганни. Їй дуже тут подобається і вона цінує кожну можливість, яку місто їй пропонує: ” Люблю Клуж і мені відверто подобається тут жити. Українці мають масу можливостей переїхати в будь-яку країну Європи зі статусом особи тимчасового захисту. Але я не хочу переїжджати. Клуж – гарне місто, тут дуже милі люди, ціни прийнятні в порівнянні з іншими країнами. Подобається подорожувати Румунією, милуватися її містами, природою та історичними пам’ятками, їздити в гори, у вас є комфортний аеропорт тому ви можете подорожувати куди завгодно. Я також люблю заходи, які проходять у вас в місті, такі як: TIFF, UNTOLD, Târgul de Crăciun (Різдвяні ярмарки). Дуже мило! Люблю Трансільванію!” – каже Ганна.
Ще й почала вивчати румунську мову, навіть незважаючи на те, що спочатку вона їй здалася нелегкою. „Активно вивчаю з літа, маю заняття по 2 рази на тиждень. Окрім цього вдома сама вивчаю та практикую з людьми, з якими спілкуюся. Спочатку це може здатися складним, але зараз вважаю що достатньо просто. Завдяки розумінню структури мови та схожості слів з англійської та навіть української мов. Також активно вивчаю граматику. Отже крок за кроком…Але вже бачу добрі результати і це мене тішить” – каже Ганна.
Плани на майбутнє? Хм, важко будувати плани у світі, де всі зійшли з розуму. ” Немає шансів, що війна скоро закінчиться. А може й не закінчиться…. Дехто з моїх друзів в Україні намагаються жити з цією думкою, що війна не закінчиться. Наші „сусіди” не зникнуть, знаєте, що в нас є спільний кордон. Тож, поки що залишаємось в Клужі, а там подивимось”.
Важко щось планувати на більш ніж декілька місяців вперед. Наприклад, цієї ночі була атака, 75 дронів на Україну, в основному на Київ. Лінія фронту не рухається, Росія виготовляє все більше зброї. Навіть коли закінчиться війна, процес розмінування триватиме десятиліттями” – із сумом у голосі каже Ганна.
Ганна вибрала проживання у Клужі на довгий період. Вона відчуває себе клужанкою і якомога більше хоче зробити свій внесок у розвиток свого нового „дому”. Таким чином вона все ще у пошуках IT – компанії, яка потребує її послуг, тут, у „Силіконовій долині” Трансільванії.
„Я живу тут з чоловіком, якому вдалося перетнути кордон, враховуючи те, що у нього є проблеми зі здоров’ям. Знаєте, що чоловікам заборонено виїзджати з України, через війну. Також моя мама живе у Клужі зі своїм котом, нам вдалося цього року перевезти її сюди з Дніпра. Сестра моя теж живе закордоном, в іншій країні…Ось так. Ніхто з моєї сім’ї не залишилися в Україні після початку війни, тому я поки не маю причин, щоб повертатися. Все моє життя зараз тут” – зізнається Ганна.
Асоціація Cluj 24 та Фонд Heks/Eper Румунія разом з партнерами Фондом Open Fields і Асоціацією Notorius мають намір представити вашій увазі успішні розповіді українських біженців, які беруть активну участь у житті громади Клуж , є її повноцінними членами та розпочали „життя з самого початку”. Проект отримує фінансову підтримку від УВКБ ООН і робить внесок у Регіональний план реагування на біженців УВКБ ООН.

Sezonul hibernal aduce, pe lângă inerentele probleme de trafic, și bucurii pentru cei mici și iubitorii sporturilor de iarnă. Stațiunile turistice devin neîncăpătoare pentru miile de turiști care dau năvală la vinul fiert, țuică și ciolan, pe lângă poate și la o tură de săniuș sau schiat. Valea Prahovei devine Mecca pentru bucureșteni și pentru câțiva din „provincie”, ăia care mai încap.
Există și alternative la îmbâcseala prahoveană, acolo unde aleg să meargă cei din restul țării: Straja, Cavnic, Rânca, Arieșeni de la noi, ori Austria, Italia, Franța și mai nou Ucraina, pentru cei care nu-și permit Poiana Brașov.
VIDEO FOTO. Bukovel, DESTINAȚIE de iarnă pentru clujeni. Ce OFERĂ stațiunea din Ucraina
Bukovel, stațiunea din Carpații Ucrainei, a devenit o destinație de vacanță pe timpul iernii din ce în ce mai vizitată de clujeni. Chiar și în aceste vremuri grele pentru vecinii noștri, Bukovel este o stațiune sigură, departe de linia frontului. Aflată la 315 km de Cluj-Napoca, aproximativ 6 ore de condus, via Baia Mare, Bukovel este o alternativă viabilă la stațiunile de la noi.
Stațiunea Bukovel este situată în apropierea localității Paleanîțea, raionul Iaremce, la poalele Muntelui Bukovel, la o altitudine de 920 m. Cel mai înalt punct al stațiunii, Vârful Dovha, are 1.372 m. Sezonul turistic începe la sfârșitul lunii noiembrie și ține până la mijlocul/sfârșitul lunii aprilie. Complexul este situat în regiunea Ivan Frankivsk, la 30 km de Yaremche și la 100 km sud-vest de Ivano-Frankivsk.
Stațiunea Bukovel este situată pe cinci vârfuri de munte: Dovha (1.372 m), Bukovel (1.127 m) , Bulchynoha (1.455 m), Babyn Pohar (1.180 m) și Chorna Kleva (1.241 m).
Temperaturile medii în această perioadă se situează între -7 și +3 grade Celsius.
Bukovel: pârtii
Bukovel are 68 km de pârtii, 100% dotate cu tunuri de zăpadă artificială. Trei pârtii sunt dotate cu nocturnă.
– 63 de pârtii de schi de toate gradele de dificultate, împărțite astfel:
– începători (albastru): 29 km
– dificultate medie (roșu): 28 km
– avansați (negru): 11 km
– 16 instalații de transport pe cablu cu o capacitate de 34.700 de persoane/oră
– școală de schi (inclusiv pentru copii)
– închiriere de echipament
– snowpark
– parc pentru ciclism
În ceea ce privește cazarea, Bukovel dispune de șapte complexe hoteliere private confortabile. În zonă sunt vile și cabane de 4 și 5 stele cu garaj propriu, piscină, saună și cu schi-in și schi-out personal.
Numărul locuri de cazare: 1.500 de locuri în stațiune și 12.000 de locuri în zona din jurul stațiunii.
Bukovel: Ski Pass
Ski Pass-ul costă aproximativ 44 eur (adulți) și 31 eur (copii). Un skipass nefolosit sau o parte a acestuia nu pot fi transferate pentru o altă zi. Costurile skipass-urilor neutilizate sau utilizate parțial nu sunt rambursabile.
Skipass-urile sunt proprietatea cumpărătorilor, dreptul de a le folosi fiindu-le rezervat în exclusivitate.
Pentru a preveni procesarea unor informații inutile, este interzisă purtarea a mai mult de 1 permis de schi la trecerea prin turnichete, precum și transmiterea permiselor de schi altor persoane la trecerea prin turnichete.
Copiii sub 6 ani trec gratuit împreună cu părinții.
Video: YouTube
Foto: Unsplash

În 24 noiembrie s-a deschis târgul de Crăciun din Bruxelles, o destinație foarte căutată de români.
Cu târg sau fără, capitala Belgiei, una din caputalele Uniunii Europene, oferă o multitudine de atracții, ăn orice perioadă din an.
Cum pot ajunge clujenii în Bruxelles
Bruxelles este una dintre cele mai accesibile destinații, când vine vorba de transport. Companiile aeriene Wizz Air și Ryan Air au zboruri directe zilnice către Bruxelles de pe aeroportul „Avram Iancu” din Cluj Napoca. În unele zile companiile au chiar și câte două zboruri, astfel încât este posibilă chiar și o călătorie de o zi.
Cu doar 50 de lei se poate zbura dimineața spre Bruxelles, iar seara, clujenii se pot întoarce înapoi acasă.
Avioanele cu zbor direct din Cluj Napoca aterizează pe aeroportul Charleroi, iar biletul de autocar din Charleroi până la gara din Bruxelles costă în jur de 18 euro.
Autocarele circulă teoretic din 20 în 20 de minute, dar din cauza numărului mare de turiști, dar numărul acestora este suplimentat, astfel încât se poate pleca la aproape orice oră.
În Bruxelles
Cea mai spectaculoasă locație din Bruxelles este Grand Place, o zonă centrală plină de clădiri impresionante. Tot în preajma acestei piețe se află și faimoasa sculptură Manneken Pis, inspirată dintr-o legendă care spune că un băiețel și-a făcut nevoile pe un fitil, care urma să distrugă orașul, iar astfel copilul a salvat Bruxelles de la război.
Alte obiective turistice sunt Atomium, Cinquantenaire alături de Arcul de Triumf și Palatul din Bruxelles. Toate acestea pot fi admirate gratuit.
Parlamentarium, un muzeu situat chiar la Parlamentul European este una dintre cele mai faimoase locații din Bruxelles. Intrarea este gratuită, iar muzeul are ca scop informarea turiștilor cu privire la istoricul Uniunii Europene, parlamentari, dezvoltare și multe altele.
Vafe belgiene, bere și cartofi prăjiți
Cele mai cunoscute preparate belgiene sunt faimoasele vafe, servite cu ciocolata, frișcă sau înghețată. O vafă costă în jur de 4 euro și se poate cumpără de oriunde, centrul orașului fiind plin de restaurante și gherete. La fel de populari sunt și cartofii pai, serviți de cele mai multe ori în coifuri, la mână. O astfel de porție costă în jur de 5 euro.
Berea este faimoasă în Belgia, astfel încât degustarea berii nu trebuie să lipsească dintr-o excursie în Bruxelles. Există de asemenea un muzeu al berii unde degustarea este inclusă în prețul intrării.
Târgul de Crăciun
Pe lângă zona care a fost desemnata ca gazdă a Târgului de Crăciun, tot centrul capitalei este decorat și plin de lumini. Un brad de 22 de metri înălțime, 220 de stand-uri cu mâncare, accesorii și decorațiuni, patinoar și multe altele pot fi vizitate până în 31 decembrie.
La Grand Place, zilnic au loc spectacole cu muzică și lumini. De luni până joi, din oră în oră, de la 17:00 la 22:00, iar de vineri până duminică din jumătate în jumătate de oră, în același interval orar.
Un bilet la patinoar costă 10 euro, la care se mai adaugă închiriatul de patine și un vin fiert în jur de 4 euro. Prețurile la mâncare diferă de la stand la stand, și încep de la 7 euro.
Bruxelles este capitala Belgiei și una dintre cele trei capitale ale Uniunii Europene. În 2000 Bruxelles a fost Capitală Culturală a Europei. Orașul este unul bilingv, iar limbile oficiale sunt franceza și olandeza.
Nikki Buburuz

Un incendiu a mistuit o anexă gospodărească din localitatea Boteni, iar o scroafă cu 14 purcei au murit în flăcări.
„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Mociu au finalizat intervenția din localitatea Boteni. Incendiul s-a manifestat la un grajd, de aproximativ 40 de mp. De asemenea, grajdul conținea și o anexă, unde erau depozitați baloți de fân, ceea ce a favorizat arderea și a îngreunat misiunea. Totodată, lângă grajd a fost amenajat un adăpost de animale, iar o scroafă cu 14 porci de mici dimensiuni nu au putut fi salvați.
Până la sosirea echipajelor noastre, proprietarul a reușit să își scoată din grajd calul și o vacă. La rândul lor, pe lângă operațiunile de stingere, pompierii au reușit salvarea unui câine. Referitor la bărbatul care a solicitat pe parcurs îngrijiri medicale, rănile acestuia au fost minore și a refuzat transportul la spital. Cel mai probabil, incendiul a pornit din cauza unui scurtcircuit produs la un cablu care alimenta un bec al grajdului”, informează ISU Cluj.