Connect with us

ACTUALITATE

Compania IULIUS asigură spații pentru campania de vaccinare în proiectele din rețeaua sa națională

Publicat


Compania IULIUS continuă să susțină sectorul medical în criza cauzată de pandemie, implicându-se în campania de vaccinare prin punerea la dispoziția autorităților, cu titlu gratuit, a unor spații din cadrul proiectelor pe care le operează în Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Suceava.

Încă de la debutul pandemiei în România, compania IULIUS s-a implicat în susținerea sistemului medical și continuă demersurile cu acest scop și în campania națională de vaccinare. Astfel, la nivel de grup, IULIUS a identificat și a pus la dispoziția autorităților spații în cadrul proiectelor sale din rețeaua națională pretabile pentru realizarea vaccinării, cu scopul de a contribui la operativitatea acestui proces.

Spațiile asigurate gratuit în Iulius Mall Cluj, Iulius Mall Iași, Iulius Mall Suceava și în ansamblul mixed-use Iulius Town Timișoara respectă cerințele prevăzute de autoritățile centrale în acest sens, inclusiv asigurarea fluxului unidirecțional intrare și ieșire al persoanelor care se vaccinează. În cazul Iulius Mall Cluj, spațiul propus se află la etaj, în zona World Class. Organizarea activității centrelor de vaccinare va fi gestionată de instituțiile abilitate.

Parte a comunității

„Suntem parte din comunitate și credem că este responsabilitatea tuturor să ne implicăm activ în depășirea acestei perioade, care continuă să fie dificilă, pentru binele comun.

Colaborăm cu autoritățile locale încă din luna martie a anului trecut și am păstrat un dialog constant, astfel încât să identificăm măsuri și soluții aplicabile în domeniul nostru de activitate, pentru a ne asigura că oferim comunității destinații în care să continue să fie în siguranță.

Acum, le punem la dispoziție spații adecvate pentru campania de vaccinare și le susținem în buna desfășurare a activității acestor centre, iar autoritățile au răspuns pozitiv inițiativei”, a declarat Sebastian Mahu, Head of Asset Management IULIUS.

Donații către spitale

Toate proiectele IULIUS sunt amplasate în zone centrale, ușor accesibile și foarte bine conectate cu orașul, dispunând de parcări subterane, supraterane și multilevel generoase.

Inițiativa este o continuare a demersurilor de susținere a sectorului medical inițiate în primăvara anului trecut, atunci când compania IULIUS a donat peste 150.000 de euro către spitalele din orașele în care este prezentă prin proiectele sale.

Compania IULIUS este singurul dezvoltator și operator de proiecte mixed-use de regenerare urbană din țară. În portofoliul său se regăsesc două ansambluri mixte – Palas Iași și Iulius Town Timișoara -, precum și rețeaua Iulius Mall din Iași, Cluj-Napoca și Suceava. Gândite ca formate integrate, proiectele IULIUS includ funcțiuni de retail, office, parc și entertainment.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Anul „Cardinal Iuliu Hossu”, instituit cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea sa, a debutat duminică

Publicat

Anul omagial „Cardinal Iuliu Hossu” a  fost inaugurat duminică printr-o Liturghie la Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea Fericitului Iuliu Hossu.

Anul „Cardinal Iuliu Hossu”, instituit cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea Fericitului Iuliu Hossu, a debutat duminică la Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, prin celebrarea Sfintei Liturghii de către episcopii Claudiu Lucian Pop şi Cristian Dumitru Crişan, scrie Agerpres.

Nepotul Cardinalului, prezent la Liturghie

La Sfânta Liturghie de Deschidere a Anului „Cardinal Iuliu Hossu” în Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş a fost prezent şi nepotul Fericitului Iuliu Hossu, care poartă acelaşi nume, Iuliu, alături de soţia sa. De asemenea, printre preoţii care au slujit s-a aflat şi preotul Dumitru Coroş, parohul bisericii greco-catolice din Milaş, localitatea natală a lui Iuliu Hossu.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de Claudiu Lucian Pop, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, împreună cu Cristian Dumitru Crişan, episcop auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş, împreună cu un sobor de preoţi din Arhieparhie.

„Un om care a lăsat să înceapă Evanghelia în sufletul lui!”

Episcopul Claudiu Lucian Pop, urmaşul Fericitului Iuliu Hossu în scaunul episcopal al Eparhiei de Cluj-Gherla, a subliniat importanţa şi semnificaţia Anului „Cardinal Iuliu Hossu”.

„Începem, în mod solemn, astăzi, în Catedrala Blajului, Anul dedicat Fericitului Iuliu Hossu, fiindcă el este un om care a lăsat să înceapă Evanghelia în sufletul lui! Şi din acest motiv Iuliu Hossu a citit Declaraţia de Unire în 1918, a luat public apărarea evreilor în timpul Holocaustului, indiferent de riscurile la care era expus el şi Biserica, a fost aproape de fraţii ortodocşi atunci când a fost nevoie şi, mai mult decât atât, a fost capabil să se uite în ochii persecutorilor, în trista perioadă de persecuţie comunistă, şi să le spună ‘Credinţa noastră este viaţa noastră!’ Fiindcă începutul Evangheliei lui Isus Cristos era în el! De aceea îl cinstim în acest an!”, a spus episcopul.

„E un An de har”

Acesta a adăugat că Iuliu Hossu a lăsat Evanghelia să lucreze în viaţa lui şi şi-a pus toate planurile în mâinile lui Dumnezeu.

„Eu sunt ferm convins că ceea ce se întâmplă azi în Biserica noastră, lumina şi speranţa pe care o simţim şi lucrurile minunate care au început odată cu Beatificarea Episcopilor Martiri pe Câmpia Libertăţii din Blaj, vizita Sfântului Părinte Papa Francisc în România şi atâtea altele, sunt rodul jertfei Cardinalului Iuliu Hossu şi a celorlalţi Episcopi Martiri. E un An de har, în care Dumnezeu ne învaţă, prin figura luminoasă a Fericitului Iuliu Hossu, cum ar trebui să procedăm cu viaţa noastră şi ne reînvaţă lucrurile elementare ale credinţei noastre!”, a mai spus episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla.

Anul 2025, instituit „Anul Cardinal Iuliu Hossu”

Anul 2025 a fost instituit „Anul Cardinal Iuliu Hossu”, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea Fericitului Iuliu Hossu, prin Legea nr. 290 din 24 octombrie 2023, iniţiată de deputaţii Ovidiu Ganţ, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, şi Silviu Vexler, preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Potrivit proiectului de lege iniţiat de aceştia, ”se instituie anul 2025 ca ‘Anul Cardinal Iuliu Hossu’ pentru celebrarea vieţii, operei, personalităţii, martiriului, rolului determinat în realizarea Marii Uniri şi a eforturilor depuse pentru salvarea evreilor în perioada Holocaustului ale Episcopului Eparhiei de Cluj-Gherla din cadrul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică, Cardinalului, Senatorului de drept în Parlamentul României, membrului de onoare al Academiei Române şi deţinutului politic Iuliu Hossu”.

Iuliu Hossu, care a dat citire, în 1 Decembrie 1918, Declaraţiei de la Alba Iulia, a fost arestat în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948, an în care regimul comunist a dispus interzicerea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Întemnițat la Sighet

Între 1950 şi 1954, a fost întemniţat la închisoarea din Sighet. În ianuarie 1955, a fost plasat în domiciliu obligatoriu în două mănăstiri, împreună cu alţi doi episcopi supravieţuitori ai închisorii din Sighet – Ioan Bălan şi Alexandru Rusu. Începând din august 1956, a fost izolat în domiciliu obligatoriu la Căldăruşani vreme de aproape 14 ani. În 1969, Papa Paul al VI-lea l-a făcut cardinal in pectore.

A murit la Spitalul Colentina din Bucureşti la 28 mai 1970, la vârsta de 85 de ani. A fost înmormântat a doua zi după deces, la Cimitirul Bellu Catolic.

În 7 martie 2019 s-a desfăşurat procedura de deshumare a osemintelor sale. O parte din oseminte au rămas în acelaşi mormânt, cealaltă parte fiind transferate în Eparhia de Cluj-Gherla.

În iunie 2019, Iuliu Hossu a fost beatificat, alături de alţi şase episcopi greco-catolici, în cadrul unei ceremonii oficiate pe Câmpia Libertăţii de Papa Francisc.

Citește mai departe

EVENIMENT

Andrei Gorcea pleacă de la „U” Cluj, după 8 sezoane petrecute în tricoul „studenților”

Publicat

FC Universitatea Cluj a anunțat rezilierea amiabilă a contractului cu portarul Andrei Gorcea, în vârstă de 23 de ani. Crescut în academia clubului, Gorcea a fost una dintre figurile emblematice ale echipei.

Andrei Gorcea a debutat pentru Universitatea Cluj pe 6 mai 2018, într-un meci de Liga a 3-a împotriva Gaz Metan Mediaș II. De-a lungul celor opt sezoane, portarul a bifat 85 de partide oficiale, fiind un punct-cheie în promovarea echipei la finalul sezonului 2021-2022.

În stagiunea 2023-2024, odată cu venirea internaționalului lituanian Edvinas Gertmonas, Gorcea și-a pierdut statutul de titular. În acest sezon, a fost utilizat doar într-un meci, înfrângerea din Cupa României (0-1), care a dus la eliminarea echipei din competiție.

Parcurs remarcabil la „U” Cluj

Clubul a transmis un mesaj de apreciere pentru contribuția lui Andrei Gorcea.

„FC Universitatea Cluj și portarul Andrei Gorcea (23 de ani) au ajuns la un acord privind rezilierea contractului, pe cale amiabilă.

Crescut în academia Universității, Gorcea a debutat pentru ”U” la data de 6 mai 2018, într-un meci de Liga a 3-a împotriva echipei secunde a celor de la Gaz Metan Mediaș. În cele opt sezoane petrecute în tricoul „studenților”, Andrei Gorcea a strâns 85 de partide și a fost unul dintre artizanii revenirii „Șepcilor roșii” în Superligă, la finalul sezonului 2021-2022.

Începând cu stagiunea precedentă (2023-2024), Gorcea și-a pierdut treptat locul de titular, evoluând în doar două partide de la venirea internaționalului lituanian Edvinas Gertmonas. În actualul sezon, Andrei Gorcea a fost utilizat într-un singur meci, fiind integralist în înfrângerea din Cupa României, scor 0-1, care a dus la eliminarea echipei noastre din competiție.

Clubul nostru îi mulțumește pentru munca depusă la ”U” și îi dorește mult succes în continuare”, arată clubul sportiv.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Femeie atacată de câinii de la o stână, în Florești. Autoritățile investigatează cazul

Publicat

Incident grav în Florești. O femeie a fost atacată de câinii ciobănești de la o stână lăsați nesupravegheați, în timpul unei plimbări la marginea pădurii din comună.

Femeia alerga pe liziera pădurii, deasupra zonei de blocuri, când a fost atacată de câini. Victima a fost transportată la Urgențe, unde a primit îngrijiri medicale și a obținut un certificat medico-legal.

Întâmplarea a fost povestită pe rețelele de socializare de Adela Mîrza, vicepreședintele Partidului Alternativa Dreaptă, care a denunțat public lipsa de acțiune a autorităților. Aceiași câini ar fi continuat să atace și alte persoane după incident, iar ciobanul nu este la prima abatere.

„Cum este posibil ca în vremurile noastre să nu poată poliția, administrația,  orice autoritate responsabilă să îl oblige pe un cioban să își îngrădească câinii, să facă gard pe proprietatea lui?

Colega noastră din Florești, Ioana Sâncrăianu a fost atacată cu bestialitate de 5 câini ciobănești în comuna Florești, pe deasupra blocurilor, pe liziera pădurii unde alerga. Putea fi ucisă. A ajuns la urgență, a stat vreo 6 ore acolo (că, vezi Doamne, nu e urgență!). Ieri și-a scos certificatul medico-legal. A sesizat poliția, a făcut plângere penală. De alaltăieri nimeni nu a făcut nimic. Aceiași câini au mușcat in continuare oameni. Ciobanul nu e la prima abatere. În ce lume trăim?”, a postat aceasta pe rețelele de socializare alături de fotografii cu rănile provocate de câini.

Plângere penală depusă

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a confirmat că la data de 3 ianuarie a fost depusă o plângere pentru leziuni provocate de câini nesupravegheați. În prezent, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluare a măsurilor de prevenire a atacului canin.

„La data de 3 ianuarie a.c., polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești au fost sesizați, printr-o plângere formulată de o femeie, cu privire la faptul că, la data de 1 ianuarie a.c., în timp ce se deplasa pe un teren viran din localitatea Florești, ar fi suferit mai multe leziuni provocate de câini lăsați nesupravegheați.

În prezent, se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluare a măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul sau deținătorul temporar al acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

Atenție! Imagini cu un puternic impact emoțional.

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei minori au tâlhărit o femeie de 71 de ani, aflată în scaun cu rotile, pe o stradă din Cluj-Napoca

Publicat

dizabilitati

O femeie de 71 de ani, aflată în scaun cu rotile a fost atacată pe o stradă din Cluj-Napoca de trei minori, care i-au smuls rucsacul. Făptașii au fost identificați de polițiști.

Un incident șocant s-a petrecut pe o stradă din Cluj-Napoca, vineri, 3 ianuarie, în jurul orei 21. O femeie în vârstă de 71 de ani, aflată într-un scaun cu rotile, a fost atacată de trei minori, care i-au smuls rucsacul, provocându-i căderea din scaun.

„La data de 3 ianuarie, în jurul orei 21:00, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, prin apel la 112, cu privire la un incident petrecut pe o stradă din municipiu. O femeie în vârstă de 71 de ani a fost abordată de mai multe persoane necunoscute, care i-au smuls rucsacul pe care îl avea asupra ei, după care au fugit de la fața locului.

În urma acestui eveniment, victima a căzut din scaunul cu rotile în care se afla”, a transmis IPJ Cluj.

Rucsacul, recuperat de un trecător

În timp ce agresorii au fugit de la fața locului, o persoană aflată în apropiere a intervenit prompt, reușind să recupereze rucsacul victimei.

Polițiștii au desfășurat investigații rapide, iar pe 4 ianuarie au identificat trei minori, cu vârste între 11 și 13 ani, domiciliați în Cluj-Napoca, ca fiind implicați în incident.

„La scurt timp, o persoană aflată în apropiere a reușit să recupereze rucsacul femeii.

Ca rezultat al activităților investigative desfășurate de polițiști, la data de 4 ianuarie, au fost identificați trei minori, cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani, domiciliați în municipiul Cluj-Napoca.

În prezent, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie calificată”, a mai arătat IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate