Connect with us

ECONOMIE

Compania clujeană NTT Data România ar fi fost atacată de hackeri. S-ar fi sustras 230 de GB de date strategice

Publicat


Un grup de hackeri ar fi reușit să penetreze sistemele informatice ale companiei clujene NTT Data Romania și a anunțat că a sustras 230 de GB de date strategice. Hackerii amenință că datele sustrase vor fi publicate în cursul următoarelor zile. Informația a fost publicată marți pe platforma media Cyber Express, care anunța că a fost atacat și Departamentul Sănătății statului american Florida. Hackerii din grupul RansomHub susțin că au furat de aici 100 GB de date și amenință că le fac publice în câteva zile.

În ceea ce privește compania NTT Data Romania, problemele au apărut la mijlocul lunii iunie 2024 și au fost ținute secrete până în prezent. Este posibil ca ngocierile dintre hackeri și NTT Data Romania să fi eșuat, iar aceștia să fi făcut public faptul că au reușit să fure datele acestei companii, arată dorușupeală.ro.

Să nu se afle

Potrivit sursei citate, situația de criză gravă de la NTT Data Romania a fost confirmată de o serie de trei mesaje interne transmise de către Maria Metz, CEO al companiei, în zilele de 17 iunie, 18 iunie și 24 iunie 2024, în care aceasta a confirmar penetrarea și compromiterea mai multor platforme și servicii ale companiei și le cere angajaților să nu se prezinte la birourile firmei, fiindcă nu vor putea accesa rețelele de date.

În același mesaj, Maria Metz le solicită ferm angajaților să nu comunice niciun fel de informații despre această criză către exteriorul firmei, fie că este vorba de clienți, furnizori, parteneri, presă sau alte persoane.

Incident grav de securitate

”Acest incident grav de securitate de la NTT Data Romania poate să afecteze în mod serios nu doar stabilitatea și performanța acestei companii, ci și gradul de încredere și atractivitate al întregului sector de servicii software din România, de vreme ce această firmă este una dintre cele mai mari din țară și are o expunere uriașă pe un spectru larg de clienți de prim rang din întreaga lume.

Ceea ce cred eu că trebuie înțeles din această situație este că a luat deja sfîrșit epoca lui ”dă-i că merge și-așa”, era superficialității, lăcomiei și a profiturilor uriașe făcute din închirierea cu ora a unor oameni.

Acest incident dovedește încă o dată că standardele de lucru ale industriei nu sunt cel mai înalte, iar profesionalismul lasă de dorit în multe arii de managament și își arată slăbiciunile și produce daune uriașe exact în zonele cele mai sensibile și mai strategice ale organizațiilor.

A venit vremea ca industria software din România să priceapă că nu se mai poate continua cu managementul făcut după ureche de niște persoane care cred că tupeul, mitomania și ”talentul” de combinator sau bișnițar ar putea ține loc de școală de business făcută serios”, precizează Doru Șupeală.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

RADP Cluj-Napoca ANGAJEAZĂ personal pe perioadă determinată. Care sunt POSTURILE

Publicat

radp

RADP Cluj-Napoca recrutează personal în vederea angajării pe perioadă determinată pentru următoarele ocupații:

– muncitor calificat / necalificat la întreținerea de drumuri, șosele, poduri, baraje (perioadă determinată);

– îngrijitor grup sanitar public (perioadă determinată);

– mecanic auto / utilaje (perioadă determinată);

– inginer CFDP (perioadă determinată);

– șofer / conducător auto categoria  B, C, CE,C1E (perioadă determinată).

RADP Cluj-Napoca ANGAJEAZĂ personal pe perioadă determinată. Care sunt POSTURILE

Cei interesați vor depune la secretariatul regiei sau pe e-mail (office@radpcj.ro) cerere de angajare / scrisoare de intenție, însoțită de un CV, copie după actul care atestă pregătirea profesională.

Informații  suplimentare la telefon 0264 552 666, interior 28, sau la sediul regiei din Cluj-Napoca, Calea Someșeni nr. 2.

Citește mai departe

EVENIMENT

Club de comedie și film, întâlniri cu personalități și zeci de activități pe timp de zi, la Electric Castle

Publicat

De

Între sutele de concerte de la ediția de anul acesta a Electric Castle, participanții pot participa la spectacole de stand-up comedy, lecții de mix la platane, sesiuni de yoga sau zeci de activități sportive.

În camping, cei 18.000 de oameni cazați își încep diminețile cu sesiuni de fitness sau yoga, urmate de concerte spontane la „Royal Singing Showers”, dușurile unde talentul muzical e încurajat și premiat.

Ținute strălucitoare, create de tineri designeri români

Până se decide meniul ce va fi gătit la Royal Grill by Lidl, e timp suficient pentru a alege ținuta zilei la pop-up store-ul „Shine your light by Zalando” din festival. Pentru indeciși, există Castle Market, unde zeci de tineri designeri din România își prezintă creațiile.

Printre ei, Velements aduce colecția realizată din hainele donate, în primăvară, în campania „It’s not good bye, it’s wear you later”, prin care fanii festivalului au reciclat peste o tonă de îmbrăcăminte.

Club de comedie și film

Spațiul vechilor grajduri din castel devin, anul acesta, club de comedie și film. În fiecare zi de festival, de la ora 11:00, Teo, Vio, Costel și toți membri Comedy Box au două ore de interacțiune cu participanții, prin jocuri, iar seara au loc spectacole de stand-up. Între aceste momente, The Stables e spațiu de cinema, cu proiecții ale unor documentare despre cariera unor legende din muzică, propuse de DokStation.

Pentru discuții ce inspiră, EC Talks by E.ON are nu mai puțin de 30 de invitați: scriitori, jurnaliști, artiști, activiști sociali deschid discuții pe teme provocatoare, menite să creeze dezbateri și să schimbe mentalități.

Pentru cei care caută altfel de răspunsuri, ateliere de educație sexuală sau cele în care poți învăța cum să mixezi muzică pot fi exact locul în care să ia decizii deștepte pentru viitor.

Sport în aer liber

Sportul păstrează adrenalina la nivel înalt în festival: volei pe plajă, tenis de masă, baschet sau, de ce nu, bocce sunt partea din lunga lista de activități ce pot fi practicate, de dimineață până la apus.

Un apus care e întotdeauna spectaculos de fotografiat din Royal Wheel sau din baloanele cu aer cald, pregătite pentru experiențe la înălțime.

Lista tuturor activităților și programul detailat se urmăresc cel mai simplu în aplicația Electric Castle, ce poate fi descărcată pentru Android și iOS.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Sportivă de 82 de ani de la CS „U” Cluj, a câștigat 5 MEDALII la Campionatele Europene de natație masters de la Belgrad

Publicat

natatie

Campionatele Europene de natație masters de la Belgrad, au adus până acum un mare succes pentru Clubul Sportiv Universitatea Cluj. O octogenară s-a întors cu 5 medalii, dintre care 4 de aur.

„Maier Orosz Judith a reușit din nou să câștige medalii de aur la categoria de vârstă 80-84 de ani la probele 200 m mixt, 100 m bras, 400 m mixt, 50 m bras și medalia de argint la 200 m bras.

natatie

FOTO. Sportivă de 82 de ani de la CS „U” Cluj, a câștigat 5 MEDALII la Campionatele Europene de natație masters de la Belgrad

Richard Szilagyi a câștigat la acest campionat 3 medalii de aur, la proba 50 m spate, 50 m fluture și 50 m liber. Kristina Schneider medalia de argint la proba 50 m fluture, Daniela Benea a obținut loc 6 la 50 m liber și Vlad Dobra la 200 m mixt.

natatie

La proba de ștafetă masculin și feminin avem 4 medalii de aur: 2 medalii obținute de echipa Richard Szilagyi/ Vlad Dobra/ Paul Borbileanu/ Ian Chelaru la probele 4x50m liber compus și 4×50 mixt masculin, 1 medalie la 4×50 mixt feminin echipa compusă din Sandra Miclăuș/Kristina Schneider/Daniela Benea/Denisa Vlad și o medalie la 4×50 mixt combinat, echipă compusă din Richard Szilagyi/Vlad Dobra/Sandra Miclăuș/Kristina Schneider.

natatie

Cele 2 medalii de argint au fost obținute la proba 4×50 m liber feminin de echipa Sandra Miclăuș/Kristina Schneider/Daniela Benea/Denisa Vlad și cea de-a doua medalie a fost obtinută la proba 4×50 liber combinat de echipa Paul Borbileanu/Richard Szilagyi/Kristina Schneider/Sandra Miclăuș.

natatie

Campionatul nu s-a încheiat. Așteptăm rezultate mari și în celelalte probe. Felicitări tuturor pentru implicare, dedicație și rezultatele foarte bune obținute până acum!

Mulțumim antrenorului Soit Francisc Philgas pentru tot efortul”, scrie pe site-ul clubului.

Ce spune octogenara medaliată

Contactată de Cluj24, Maier Orosz Judith a spus: „Practic natația din fragedă tinerețe. Familia noastră era o dinastie de înotători cu cinci campioni naționali. Cu toții am cucerit cca. 70 de titluri de campioni ai țării. După terminarea facultății am întrerupt concursurile (activitate profesională, familie etc.) și am reînceput după pensionare împreună cu sora mea Dr.Flora Orosz Ecaterina, care la rândul ei a cucerit 11 titluri de campioană mondială și a stabilit 17 recorduri mondiale.

Practic toate stilurile, atît la mondiale cât și la europene am câștigat cele două probe de mixt (200 resp. 400m). Stilul fluture îmi este cel mai dificil.

Mă antrenez de trei ori pe săptămână la bazinul UBB.
La toate interviurile mele am sfătuit generația căruntă să părăsească fotoliul și să introducă un program de mișcare, iar eu momentan abia aștept să mă așez în fotoliu și să urmăresc olimpiada.”

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Firma Nova Power & Gas SRL va plăti 500.000 de euro pentru a da numele Sălii Polivalente din Turda în următorii cinci ani

Publicat

De

Deschidere Turda Arena

Primăria Turda va semna un acord cu firma Nova Power & Gas SRL prin care aceasta are dreptul de a numi Sala Polivalentă din municipiu pentru o perioadă de 5 ani, contra sumei de 100.000 de euro pe an.

Un proiect de hotărâre votat vineri de consilierii locali din Turda prevede oferirea dreptului de a numi Sala Polivalentă din municipiu firmei Nova Power & Gas SRL,  pe o perioadă de cinci ani, în schimbul sumei de 100.000 de euro anual.

Sala Polivalentă NOVA PG

Prin urmare, aceasta va purta numele de „Sala Polivalentă NOVA PG”, până în anul 2029, în schimbul sumei de 500.000 euro.

În referatul de aprobare, administrația locală arată că „în întreaga lume, există o practică de publicitate pentru o societate sau o marcă prin achiziționarea dreptului de a numi o arenă sau un eveniment”. Astfel, Primăria și-ar fi exprimat intenția de a atribui numele Sălii Polivalente încă din luna martie, printr-un anunț postat pe site-ul instituției, oferta Nova Power & Gas SRL fiind singura înregistrată.

Beneficii „la pachet”

Pe lângă denumirea Sălii Polivalente, firma se va bucura de asemenea de o serie de beneficii, pe perioada celor cinci ani. Partenerul va primi, la pachet, şi publicitate în interiorul sălii, respectiv în exterior.

De asemenea, firma va avea dreptul să organizeze, pe toată durata acordului, trei evenimente pe an, fără niciun cost, cu dreptul de a beneficia de utilizarea gratuită a tuturor dotărilor sălii, spre exemplificare dar fără a se limita la cost chirie, cost dotări, etc., putând avea o durată maximă cumulată de desfăşurare de 30 zile.

Pentru orice eveniment suplimentar, în cursul unui an calendaristic, Nova Power & Gas SRL va avea dreptul la o reducere de 33% din costurile de utilizare a Sălii Polivalente.

100.000 de euro pe an pentru denumirea sălii

Pentru evenimentele organizate de către Nova Power & Gas SRL aceasta va pune la dispoziția UAT Municipiul Turda, judeţul Cluj, 50 de locuri în incinta Sălii Polivalente (30 de locuri în loja privată – VIP, dedicată, 20 de locuri în sală), precum şi de un număr de 30 (treizeci) locuri de parcare.

Pentru evenimentele organizate de către UAT Municipiul Turda, județul Cluj, pe toată durata acordului, Nova Power & Gas SRL va avea dreptul să dispună de 50 de locuri în incinta Sălii Polivalente (30 de locuri în loja privată – VIP, dedicată, 20 de locuri în sală), precum şi de un număr de 10 (zece) locuri de parcare.

Totodată, pe toate biletele ce se vor emite pentru evenimentele organizate în cadrul Sălii Polivalente, vor fi afişate sigla şi denumirea Nova Power & Gas SRL.

Drepturile legale privind numele Sălii Polivalente se acordă în schimbul achitării sumei de 100.000 euro/an, pe o perioadă de cinci ani. Prețul total al contractului este de 500.000 euro pe cei cinci ani.

Investiție inaugurată cu fast

Sala Polivalentă, în valoare de 23 de milioane de euro, a fost inaugurată cu fast în luna aprilie, prin trei zile de concerte și spectacole, printre invitați numărându-se Andra, Mario Fresh, Vescan și Erika Isac.

Lucrările la Sala Polivalentă, care este amplasată pe strada Stadiounului nr. 14 din Turda, au început în septembrie 2020.

Turda Arena are o capacitate de 3.320 de locuri și va găzdui nu doar competiții sportive, ci și concerte și alte evenimente. Sala Polivalentă are și o parcare cu peste 350 de locuri.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax