Connect with us

EVENIMENT

VIDEO COD ROȘU la munte în Cluj. VISCOL puternic. Rafale până la 135 de kilometri pe oră la peste 1.800 de metri

Publicat


Administrația Națională de Meteorologie a emis o alertă imediată de vânt puternic în zona de munte a județului Cluj. Atenție, vizibilitatea este redusă spre o metri.

ANM a emis o alertă Cod Roșu pentru zona de munte a județului Cluj, la peste 1.800 de metri, valabilă luni, până la ora 22.00.

Se vor semnala viscol puternic, intensificări ale vântului cu rafale care vor depăși 125 – 135 km/h, zăpadă puternic troienită și vizibilitate redusă spre 0 metri.

Puteți vedea în video cum bate vântul care viscolește zăpada. Sursa video este Stația meteo Vlădeasa.

Sursa: ANM

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Forțele Aeriene Române au reluat zborul cu aeronavele MiG-21 LanceR. Se trece la cumpărarea de avioane F-35

Publicat

În baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru aprobarea memorandumului cu tema „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai, pentru o perioadă de aproximativ un an.

Aeronavele MiG-21 LanceR vor fi întrebuințate, până la data de 15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliție Aeriană și pentru menținerea antrenamentului de zbor al piloților selecționați în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă. După această dată, aeronavele de acest tip urmează a fi scoase din serviciul Forțelor Aeriene Române.

Citește și MApN: Aeronavele MiG-21 LanceR nu mai ZBOARĂ. Au fost prea MULTE accidente și victime

În același timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile în cadrul Forțelor Aeriene Române. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp.

De asemenea, Forțele Aeriene Române vor dispune măsuri de inițiere a demersurilor pentru programul de înzestrare cu aeronave de generația a V-a.

Sursa: mapn.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un deținut de la Penitenciarul Gherla a înjurat și amenințat un agent. Nu a putut să își cumpere ce a vrut de la magazin

Publicat

De

catuse la miini bun

Luni seara, un deținut de la Penitenciarul Gherla a făcut scandal după ce a revenit de la magazinul din incintă unde a fost dus să își facă niște cumpărături.

Bărbatul a devenit agitat, fiind nemulțumit de faptul că nu a putut cumpăra decât anumite produse, și a început să lovească cu pumnii și cu picioarele în ușa celulei.

Agentul supraveghetor l-a somat pe deținut să se potolească, dar acesta a început să îl injure și să îl amenințe, încercând totodată chiar să îl lovească pe agent.

Deținutul a fost imobilizat și, ulterior, încătușat în urma intervenției echipei operative speciale.

În urma incidentului, urmează să fie sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla pentru săvârșirea, de către deținut, a infracțiunii de ultraj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

DONEAZĂ pentru MOTANUL Ramses. A căzut de la etajul 8, iar stăpânul are nevoie de AJUTOR pentru tratament

Publicat

283061022 1804658919714739 6733098266126847765 n

Ramses, un pisic de 2 ani, a căzut de la etajul 8 încercând să se întindă pe plasa de la geam. Stăpânul clujean are nevoie de ajutor pentru a-l trata pe cel mai bun prieten al său.

„Într-o seară a rămas în bucătărie unde era geamul deschis și nu a fost nimeni cu el. A căzut de la etajul 8. Am mers rapid la el, l-am luat de pe jos și era în niște dureri imense.

Am mers la cel mai apropiat veterinar și i-a făcut o rază, i-a dat ceva injecție pentru durere și mi-a zis că este doar o <<zgârietură>> și că îi trece durerea în maxim o săptămână.

A trecut o săptămână (deja 1 lună jumate de atunci) și nu este deloc mai bine. Abia își face nevoile, iar piciorul încă i se mișcă de zici că este dislocat”, povestește acesta.

Raza și injecția au costat 170 lei, sumă la care s-au adăugat în fiecare zi alți 30 de lei reprezentând 2 injecții pentru vezică, dat fiind că motanul nu se descurcă singur.

May be an image of x-ray and bone

Tratamentul e costisitor

O serie de probleme financiare l-au făcut pe stăpân să închirieze o mașină, costurile fiind de 300 de lei pe săptămână, doar combustibilul fiind decontat.

„Nu știu exact de câți bani o să am nevoie pentru operație pentru că acum se ocupă veterinara de vezică, iar după o să se ocupe de picior. Din câte am înțeles, a intrat cumva în pelvis.

Între timp mă mai jucam cu el cu un bețișor cu pene și am observat că atunci când își deschide gura ca să muște, rămâne cu ea deschisă. Mușcă în sec de vreo 7 ori până să își închidă gura cu totul”, adaugă el.

Acceptă orice fel de ajutor, de la mesaje la donații. Pentru tranzacții directe pe BT Pay, Monese, Revolut, numărul de telefon este 0751 864 118.

Ibanul BT este: RO32BTRLRONCRT0CE6414301

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Poveștile tinerilor bolnavi cronici, într-un proiect al taberelor Yuppi lansat la Cluj

Publicat

De

laszlo zsuzsa dosa csaba ionut simion

Tinerii bolnavi cronici au nevoie de curaj: curajul de a putea fi ei înșiși, curajul de a-și face vocea auzită. #IAmMyAdvocate este un proiect lansat oficial marți, 24 mai, la Cluj-Napoca, prin care Yuppi Camp dorește să creeze o comunitate unde actuali și foști participanți ai taberelor de terapie prin experiență Yuppi Camp își pot împărtăși problemele întâmpinate din cauza bolii și se pot ajuta reciproc pentru a depăși acele momente dificile, își pot crește încrederea în sine, se pot simți acceptați și înțeleși și sunt încurajați să-și facă vocea auzită. Un loc unde pot prinde curaj.

Între activitățile proiectului se numără crearea a două grupuri de susținere pe Facebook, acțiuni de identificare a problemelor în comunitatea tinerilor bolnavi cronic și implementarea, chiar de către ei, a unor proiecte care să găsească soluții la aceste probleme, organizarea unor cursuri de sensibilizare la situația bolnavilor cronic pentru profesori și organizarea taberelor Yuppi pentru adolescenți.

Yuppi Camp, fondat în urmă cu peste 10 ani

tabara yuppi1

”Yuppi Camp a fost fondat cu mai mult de 10 ani în urmă, ceea ce înseamnă că mulți participanți sunt acum adulți și nu mai pot reveni ca și participanți în tabere. Mereu am simțit nevoia de a menține contactul cu eu, de a face ceva util pentru și cu ei, dar nu am avut suficient timp, suficienți bani.

La un moment dat, într-un moment de elan de a face ceva, am creat un Facebook group din prietenii mei de pe Facebook care erau foști participanți ai taberelor, dar ulterior nu am avut timp să întrețin acest grup: să vin cu postări noi, cu povești interesante, să stimulez interacțiunea, iar cu timpul comunicarea în grup a încetat”,  a rememorat László Zsuzsa, președinta Asociației Mișcare de Tabără Yuppi, managerul de proiect #IAmMyAdvocate.

Finanțare din fonduri norvegiene

tabara yuppi2

În 2021, când a apărut posibilitatea unei finanțări prin fondurile norvegiene pentru tineri cu diverse dificultăți, tinerii din acest grup au fost întrebați ce anume le-ar fi cel mai de folos.

”Am întrebat membrii acestui grup care au fost problemele cu care s-au confruntat în procesul de maturizare, care au fost problemele întâmpinate, dacă au reușit să depășească aceste momente, ce anume i-a ajutat.

Spre marea mea surpriză nu reușeam să identific un numitor comun. Dar, uitându-mă a doua oară, mi-am dat seama că toți aveau, de fapt, ceva în comun: faptul că, în depășirea greutăților, au menționat  momentul în care au reușit să se accepte pe sine, au început să aibă încredere în ei înșiși.

Momentul în care au conștientizat și acceptat că viața trebuie trăită împreună cu această boală și au învățat să aibă curajul să vorbească despre ea la școală, facultate, printre prieteni, în relația de cuplu, la servici etc”, a detaliat Zsuzsa.

”Atunci am realizat că tinerii bolnavi cronic nu au nevoie doar de un politician, o asociație-umbrelă care să lupte pentru drepturile lor. Ci, mai important, au nevoie să fie sinceri cu ei înșiși, să se accepte, să aibă încredere în propria persoană, să știe să-și ceară drepturile și să-și facă vocea auzită. Așa a apărut proiectul #IAmMyAdvocate, prin care nu noi îi ajutăm concret pe ei, ci le creăm un context în care ei să să ajute pe ei înșiși”, a adăugat László Zsuzsa.

Poveștile unor bolnavi cronici

ionut simion in tabara yuppi

Ionuț Simion are acum 24 de ani și sâmbătă s-au împlinit 10 ani de când a fost diagnosticat cu diabet. Ionuț trăiește la Cluj și are două locuri de muncă, unde lucrează 14 ore pe zi, iar acest lucru face ca menținerea unui stil de viață adecvat diabetului să fie dificilă.

A participat la taberele Yuppi de trei ori, ultima dată în 2015.

”Mi-am dorit să nu fiu exclus din societate, chiar dacă am diabet. De fapt multă lume nici nu știe că eu am diabet. Nu am prea spus oamenilor despre asta, doar câtorva persoane. Mi-a fost jenă. În tabăra Yuppi am început să accept un pic mai mult că am această boală deoarece am cunoscut oameni ca mine, care nu te evită, nu le este frică, nu au retragerea aceea”, s-a destăinuit Ionuț.

Dósa Csaba are 17 ani, iar artrita i-a apărut în toamna în care a început clasa a șaptea. Csaba trăiește în Târgu Mureș și este în clasa a 11-a. A participat la taberele Yuppi de trei ori, ultima dată în 2019.

”În 2016 mi-au apărut primele simptome de artrită la gleznă. Am avut atunci nevoie de trei luni de tratament: una la spital și două luni de tratament medicamentos acasă. Când au început simptomele m-a durut atât de tare încât nici nu am putut umbla.

După tratament a trecut un an și simptomele au reapărut. Am început atunci o dietă mare, care m-a ajutat mult. Yuppi Camp m-a ajutat să mă desprind de viața obișnuită, am fost înconjurat de oameni ca mine, iar asta m-a ajutat și pe mai departe să fiu mai sociabil și să îmi fac prieteni mai ușor”, a mărturisit Csaba.

Alte evenimente și acțiuni

Proiectul  #IAmMyAdvocate va include mai multe evenimente și acțiuni care se vor derula pe parcursul următorilor doi ani și vor implica minimum 200 de tineri bolnavi cronic din toată țara, cu vârste între 14 și 35 de ani, din care măcar jumătate din zone defavorizate:

  • Întărirea stimei de sine – tabere terapeutice gratuite, în 2022 și 2023, pentru 100 de adolescenți cu cancer, diabet sau alte boli autoimune;
  • Comunitate de sprijin a celor care trec prin aceeași experiență, un loc unde acești tineri se simt acceptați și în siguranță. Se vor creea două comunități pe Facebook: una pentru adolescenți bolnavi cronici, cealaltă pentru tineri adulți bolnavi cronic;
  • Activism civic – Alături de unul din partenerii proiectului, Grupul PONT, 50 de tineri bolnavi cronic vor identifica probleme specifice lor și vor concepe proiecte din care 10 vor fi puse în practică chiar de ei în comunitatea lor;
  • Campanii social media – cei 10 tineri ce au prins curaj și vor să își facă vocea auzită vor fi ajutați în acest proces prin campanii în social media concepute și implementate chiar de ei cu sprijinul Yuppi Camp;
  • Cursuri de sensibilizare față de situația elevilor bolnavi cronic pentru 130 de profesori din 10 școli diferite oferit de Centrul Educațional Spektrum din Miercurea Ciuc, partener al proiectului.
  • Conferință cu specialiști din domeniu, reprezentanți ai unor instituții și organizații care sunt în contact continuu cu tinerii bolnavi cronic: DGASPC-uri, Inspectorate Școlare, Asociații de Pacienți etc.

Mai multe informații despre proiect și despre Yuppi Camp puteți afla pe pagina web www.yuppicamp.ro, pe Facebook-ul și Instagramul Yuppi Camp.

Terapia prin experiență

Asociația Mișcare de Tabără Yuppi există din 2011 și oferă tabere gratuite de terapie prin experienţă copiilor și adolescenților cu cancer, diabet sau alte boli autoimune, alături de familiile lor.

De la începuturi până acum au beneficiat de terapia prin experiență 1.266 de copii, adolescenți și familiile lor, alături de 1.116 voluntari în 25 de tabere fizice, precum și în 11 activități și tabere online.

Suntem prima tabără din România care utilizează metoda revoluţionară a terapiei prin experienţă: activitățile din tabără – alpinism, canotaj, echitație, tir cu arcul, etc – îi ajută pe participanți să-şi redescopere încrederea în sine, le crește gradul de independență şi le oferă resurse emoţionale esenţiale în lupta cu boala – fapt dovedit de studii științifice.

În vara lui 2022 organizăm trei tabere și un week-end pentru familii: Tabăra pentru copii și tineri cu diabet cu vârsta între 7 și 18 ani, Tabăra de Frați (pentru copii cu cancer sau cu boli autoimune cu vârsta între 6 și 18 ani și frații lor), Tabăra de Familii (pentru copii cu cancer sau cu boli autoimune cu vârsta între 0 și 7 ani și familiile lor),  Weekendul de Familii (pentru copii bolnavi cronic cu vârsta între 0 și 18 ani și familiile lor).

Proiectul #IAmMyAdvocate este derulat de Asociația Mișcare de Tabără Yuppi în parteneriat cu Grupul PONT și Centrul Educațional Spektrum, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.

Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate