Connect with us

ACTUALITATE

COD ROȘU de inundații pe râuri din județul Cluj

Publicat


Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis în această dimineață o avertizare hidrologică pentru fenomene imediate COD ROȘU, valabilă între orele 09:55 –16:00, astăzi, 18.05.2021.
Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Iad – bazin superior amonte Ac. Leșu, Drăgan – bazin superior amonte Ac. Drăgan (afluenți ai Crișului Repede), Crișul Negru – bazin amonte S.H. Beiuș și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Beiuș – amonte confluență cu râul Valea Roșie, Valea Roșie, județele: Bihor și Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Invitație la plimbare pe „Promenada inimilor”, pe malul Someșului din Cluj-Napoca. Ce beneficii are mersul pe jos

Publicat

promenada inimilor

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Inimii, în data de 5 octombrie 2024, Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu Fundația Română a Inimii, cluburile Rotary din Cluj-Napoca, UMF “Iuliu Hațieganu” şi Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj continuă programul “Promenada Inimilor”, prin inaugurarea unor noi trasee pe malul Someşului.

„Primele promenade au fost inaugurate în anul 2013 în Parcul Central, respectiv în Parcul Rozelor. Astfel, se oferă clujenilor posibilitatea de a face plimbări pe trasee ce trebuie parcurse într-o anumită perioadă de timp, fie că este vorba despre pacienţi cu afecţiuni cardice, fie că sunt persoane sănătoase interesate de măsuri de prevenţie a bolilor cardiovasculare.

„Promenada inimilor”, pe malul Someșului, în Cluj-Napoca

Amintim faptul că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România, dar şi în Europa, iar mersul pe jos reprezintă cel mai simplu mijloc de a preveni apariția bolilor de inimă pentru persoanele sănătoase, iar la cardiaci contribuie la scăderea riscului de apariție a unor complicații. Tot cu această ocazie, a fost refăcut traseul din Parcul Central.

Vă aşteptăm în data de 5 octombrie, ora 11, la pasarela de lângă Parcul Rozelor, pentru o plimbare pentru sănătate, pe “PROMENADA INIMILOR”, a comunicat Primăria Cluj-Napoca.

La ce ajută o plimbare în aer liber?

Medicii susțin că printre beneficiile mersului pe jos se numără:

– mentinerea unei greutati optime;
– prevenirea sau gestionarea unor afectiuni, inclusiv boli de inima, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, cancer si diabet de tip 2;
– îmbunatatirea sanatatii cardiovasculare;
– întarirea oaselor si a muschilor;
– îmbunatatirea rezistentei musculare;
– cresterea nivelului de energie;
– îmbunatatirea starii de spirit;
– îmbunatatirea memoriei si a somnului;
– mentinerea echilibrului si a coordonarii corpului;
– întarirea sistemului imunitar;
– reducerea riscului de a dezvolta raceala sau gripa;
– gestionarea imbunatatita a functiilor organismului, cum ar fi colesterol ridicat, rigiditate musculara;
– reducerea grasimii corporale;
– scaderea glicemiei;
– cresterea fluxului de oxigen in corp, cortizol, epinefrina si
noradrenalina;
– poate antrena stima de sine si reduce simptomele de izolare sociala;
– reducerea anxietatii si a depresiei;
– stimuleaza gandirea creativa.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ordine de chemare pentru clarificarea situației militare, împărțite clujenilor de către Poliție. Mulți au 50 de ani

Publicat

ordine

Poliția Cluj a început de câteva zile să împartă ordine de chemare pentru clarificarea situației militare a unor clujeni, mulți reclamând faptul că au în jur de 50 de ani și nu înțeleg de ce are nevoie Armata de astfel de informații.

”Polițiștii mi-au adus acasă acest ordin de chemare de la Centrul Militar Zonal în care mi s-a pus în vedere să mă prezint la o unitate militară la jumătatea lunii.

Eu am 50 de ani, nu înțeleg de ce trebuie să știe Armata care este situația mea militară, familială, dacă sunt căsătorit sau divorțat, câtă vreme nu sunt eligibil să fiu chemat sub arme?

Eu am terminat armata cu peste 30 de ani în urmă, sunt în vârstă, am nepoți, nu mai pot ține o pușcă în mână, așadar de ce trebuie să dau explicații privind situația mea militară? Sper că nu se urmărește, de fapt, altceva.

Sunt neliniștit chiar dacă se precizează că acest ordin nu poate avea ca efect încorporarea, concentrarea sau mobilizarea mea. Adică mă gândesc la războiul din Ucraina, cine știe ce va aduce viitorul”, a spus un clujean pentru Cluj24.

Antrenament de verificare

Reprezentanții IPJ Cluj au precizat că împărțirea acestor ordine de chemare face parte din atribuțiile instituției și că nu este prima oară când astfel de documente sunt distribuite.

De asemenea, reprezentanții Armatei au precizat că este vorba doar despre un antrenament pentru a verifica situația cetățenilor, a datelor lor personale, dacă mai locuiesc la aceeași adresă, fiind o acțiune care s-a mai desfășurat până acum.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Emil Boc a dat cep unui butoi cu bere la Festivalul de Toamnă al Economiei Germane în Piața Unirii

Publicat

Emil Boc

Primarul Emil Boc a dat, vineri, cep unui butoi cu bere nemțească la Festivalul de Toamnă a Economiei Germane care se desfășoară în Piața Unirii. 

Pe lângă degustări de bere și mâncare nemțească, festivalul include și Beer Bike – o activare inedită, unde participanții pot pedala și savura bere autentică nemțească, savurarea unui pahar de suc natural de fructe, preparat chiar de participanți prin pedalarea unei biciclete electrice care alimentează un storcător de fructe.

De asemenea, au loc un Test Drive de Mașini Electrice cu mașini Mercedes-Benz EQE SUV și Mercedes-Benz EQA, dar și proiecții de filme în limba germană, cu subtitrare în limba engleză.

La eveniment a participat și primarul din Koln, care s-a arătat bucuros să fie la Cluj și pe scenă alături de “marele primar” Emil Boc, așa cum l-a numit.

Emil Boc a dat “drumul la distracție” și a spus că nemții știu să muncească, dar și să se distreze.

Emil Boc și-a pus un șorț și a numărat în germană până la 3 înainte să dea cep butoiului cu bere.

Emil Boc s-a suit și pe o bicicletă și a stors fructe.

După ce s-a dat pe bicicletă, Emil Boc nu a pierdut ocazia să facă o pledoarie pentru un stil de viață sănătos.

“Combini cel puțin două lucruri extrem de utile pentru fiecare dintre noi.

În primul rând mișcare, care înseamnă sănătate și în al doilea rând, prin energia produsă prin pedala pe care o apăs, se generează energia care pune în mișcare acest apart care face suc”, a explicat primarul Clujului.

Cât despre berea din care a băut, Boc a spus că a fost „foarte bună, așa cum poate fi la cum poate fi la Oktoberfest de Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Primarul Emil Boc, avertisment dur: Nu începeți lucrări fără autorizație, că se sfârșește cu demolare!

Publicat

De

demolare 5

Primarul Emil Boc a avertizat asupra construcțiilor fără autorizație începute în Cluj-Napoca. Chiar dacă procesele în instanță durează, „se ajunge la demolare”, a afirmat edilul.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a transmis un mesaj ferm celor care vor să înceapă lucrări de construcție fără autorizație, subliniind că toate cazurile de acest fel ajung în instanță și, în final, se finalizează cu demolarea construcțiilor nelegale.

„Nu începeți lucrări fără autorizație, că se sfârșește cu demolare!”

Edilul a recunoscut că procesele pot dura ani de zile, însă, la finalul acestora, construcțiile fără autorizație nu pot fi întăbulate, nu pot avea acte legale și nu pot fi vândute. Emil Boc a subliniat că acest proces este inevitabil pentru toți cei care încalcă legea.

„Acolo, prin marginile orașului, mai sunt lucrări care încep fără autorizație, dar toate sunt în instanță. Toate lucrările fără autorizație din Cluj sunt în instanță, asta trebuie să știe foarte clar lumea. Nu începeți lucrări fără autorizație, că se sfârșește cu demolare prin instanță. E adevărat că durează, un an, doi, trei, patru câteodată, dar la capătul nu vă puteți întăbula, nu puteți avea acte legale, nu puteți vinde și se ajunge tot la demolare.

Aceasta este regula valabilă pentru oricine în Cluj-Napoca, mamă, tată, nu există… Cine construiește ilegal, noi respectăm procedurile legale, că nu poți interveni pe teren privat cu buldozerele, dar procedurile legale sunt duse până la capăt”, a declarat primarul Emil Boc, vineri, la o conferință de presă.

Bloc construit ilegal în Bună Ziua, demolat anul trecut

Amintim că, în urmă cu un an, Primăria Cluj-Napoca a procedat la demolarea unui bloc construit ilegal în oraș, fiind, astfel, pusă în executare o sentință definitivă a instanței.

Este vorba despre blocul de pe strada Miko Imre nr. 12-14 din cartierul Bună Ziua, construit de țeparul imobiliar Traian Floarea Ianson, care și-a schimbat numele în Traian Onuc.

Acesta a fost arestat la începutul anului 2023 pentru înșelăciune, alături de un complice, Pavel Jașcău, dar a fost plasat în luna iulie sub control judiciar de către Tribunalul Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax