EVENIMENT
Cod GALBEN de vijelii în Cluj și în alte 29 de județe
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată care va afecta, total sau parţial, 30 de judeţe din ţară pe parcursul zilei de vineri.
În intervalul orar 13:00 – 21:00, în nord-vestul, centrul şi local în sudul ţării, precum şi în zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului şi vijelii (cu viteze de peste 55…75 km/h), descărcări electrice, averse torenţiale şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp.
Sursa: Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
„Verde” pentru înființarea Centrului de Adicții din Cluj-Napoca. Va trata dependența de droguri, alcool, jocuri de noroc, țigări
Primăria Cluj-Napoca face un nou pas în lupta împotriva adicțiilor prin aprobarea unui proiect care vizează înființarea unui Centru rezidențial de recuperare pentru persoane cu adicții.
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat vineri o hotărâre privind darea în administrare, în favoarea Direcției de Asistență Socială și Medicală, a unui imobil în vederea înființării unui Centru rezidențial de recuperare pentru persoane cu adicții.
Centrul va trata dependența de droguri, alcool, jocuri de noroc, țigări
Noul centru, situat în Valea Gârbăului, va aborda o gamă largă de dependențe, de la droguri și alcool până la jocuri de noroc, tulburări alimentare, nicotină, internet și telefon mobil.
Adriana Cristian, consilier local USR și cea care a propus înființarea centrului, a subliniat necesitatea unui astfel de centru multidisciplinar.
„Mă bucur foarte mult că acest proiect la care lucrăm împreună mai face un pas înainte, pentru că este o mare nevoie de centre de tratare a adicțiilor în România, dar este important și să nu ne limităm la a vorbi despre dependența de droguri atunci când discutăm despre adicții, ci să includem și alte forme, cum ar fi alcoolul, jocurile de noroc, tulburările de alimentație, chiar și nicotina, dependența de internet și de telefonul mobil”, a arătat Adriana Cristian.
Sprijin de la nivel european pentru dezvoltarea centrului
Ramona Strugariu, consilier local REPER, și-a oferit sprijinul și expertiza pe care a acumulat-o din funcțiile ocupate anterior la nivel european pentru implementarea cu succes a proiectului.
„Cred ce este foarte important acest proiect și aveți tot sprijinul meu și al REPER ca să putem dezvolta și atrage de la nivel european expertiza necesară. Am lucrat foarte mult în zona de adicții și am avut parteneriate foarte bune cu Agenția Europeană Antidrog, există foarte mare interes de la acest nivel să se dezvolte parteneriate cu municipalitățile, în special cu cele mari”, a spus și Ramona Strugariu, consilier local REPER.
Primul centru de tratare a adicțiilor din țară
Primarul Emil Boc a anunțat că proiectul este un pionier în România și a salutat decizia Guvernului de a înființa asemenea centre regionale în toată șara.
„În urma discuției pe care am avut-o cu doamna Cristian și cu colegii din PNL și UDMR, noi am decis să pornim acest proiect pionier în România și ne bucurăm să vedem că și Guvernul, acum, intenționează să creeze centre regionale, dar noi vom fi cu siguranță primii care vor reuși să finalizeze un asemenea centru. Am avut o discuție preliminară cu doamna Strugariu și îi mulțumesc foarte mult pentru disponibilitatea sa de a pune la dispoziția Clujului expertiza, experiența și cunoștințele experților europeni pentru acest domeniu. În urma discuțiilor pe care le-am purtat și cu doamna viceprimar Olah Emese, care coordonează sectorul de profil, vă propun ca în această primăvară să avem o dezbatere publică extinsă, inclusiv cu experți europeni, astfel încât să creionăm acest proiect cât mai bine cu putință, întrucât ne apropiem acum de partea de implementare a sa”, a arătat primarul Emil Boc.
Colaborare cu alte țări pentru înființarea centrului
Viceprimarul Olah Emese a arătat că Primăria lucrează deja cu municipalitățile din țări în care această latură este mai dezvoltată, pentru a obține sprijinul lor.
„Având în vedere că acest proiect este de importanță majoră pentru comunitatea clujeană, am început deja să iau legătura cu statele în care acest sector este foarte bine dezvoltat, am avut discuții și schimburi de experiențe”, a arătat viceprimarul Olah Emese.
Proiectul de la Cluj-Napoca reprezintă un model unic în România. Centrul din Valea Gârbăului va beneficia de parteneriate locale și internaționale pentru a oferi sprijin persoanelor cu adicții și pentru a educa publicul cu privire la pericolele dependenței.
EVENIMENT
3 oameni au MURIT la Cluj din cauza pneumoniei și gripei. În județ au fost peste 700 de cazuri de gripă într-o săptămână
Crește numărul de cazuri de gripă, pneumonii și viroze la Cluj. Din nefericire, în această săptămănă s-au înregistrat și primele decese cauza de complicații ale acestor boli.
Autoritățile sanitare din Cluj sfătuiesc populația la risc să se vaccineze.
3 oameni au murit la Cluj din cauza pneumoniei și gripei
Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Cluj, dr. Mihai Moisescu, primul deces înregistrat la Cluj în acest sezon s-a datorat complicațiilor din cauza pneumoniei.
“Avem alte două decese la Cluj, iar în aceste cazuri există suspiciunea că au fost cauzate de gripă. Acest lucru trebuie confirmat de laborator”, a declarat dr. Mihai Moisescu pentru Cluj24.ro.
Peste 700 de cazuri de gripă într-o săptămână
Potrivit ultimei raportări, respectiv perioada 9-16 ianuarie, la nivelul județului Cluj au fost confirmate 733 de cazuri de gripă, număr în creștere față de săptămănile trecute.
“S-a ajuns la ‘nivelul de bază’, nivelul așteptat pentru acest sezon gripal. În săptămâna care urmează ne așteptăm ca numărul cazurilor de gripă să crească”, a precizat directorul DSP Cluj.
Persoanele la risc, sfătuite să se vaccineze
Având în vedere că se așteaptă ca numărul de cazuri de gripă să crească, directorul DSP Cluj recomandă, în continuare vaccinarea gripală, în special în rândul categoriilor de persoane aflate la risc. Este vorba de vârstnici, bolnavi cronici și copii.
“Trebuie să meargă la medicul de familie și li se prescrie gratuit rețeta pentru vaccinare. Chiar dacă se vaccinează acum, vor face o formă mai ușoară de boală”, a declarat dr. Mihai Moisescu.
Pe lângă cazurile de gripă, sunt și sute de cazuri de pneumonie și mii de cazuri de vriroze respiratorii. Numărul mare de îmbolnăviri pune presiune atât pe medicii de familie, cât și pe spitalele din Cluj.
Încă patru săptămâni de creștere a cazurilor
Și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îndeamnă populația să se vaccineze. Acesta a declarat vineri că România se pregătește pentru o creștere a cazurilor de viroze și gripă în următoarea lună.
„Ne așteptăm la o creștere graduală a cazurilor în următoarele 3-4 săptămâni, după care vom intra într-o fază de platou”, a precizat ministrul Sănătății.
CLUJ24 TV
VIDEO. Mircea Miclea: Explicația a ceea ce s-a întâmplat cu votul este expresia furiei pe sistem, nu a TikTok-ului
Discuția cu profesorul Mircea Miclea la podcastul Contraste de pe Cluj24 nu a fost despre politică sau, mai exact, nu a fost numai despre politică. Nici nu putea fi altfel. Dar trăim, din păcate, sub acest blestem al lucrului prost făcut și neterminat al alegerilor de la sfârșitul anului trecut. Aveți câteva explicații pentru asta dar și pentru ceea ce ni se întâmplă cu viețile noastre. Mai jos câteva fragmente din discuția cu unul dintre cei mai lucizi intelectuali ai țării. (Florin Danciu)
„Eu am un cult deosebit pentru meseriași. Eu cred că meseriașii sunt cei care fac lucrurile. Din când în când, meseriașii și vorbesc despre ceea ce fac. Eu sunt un meseriaș. Întâi fac lucruri și apoi vorbesc despre ceea ce fac. Nu pot să țin cursuri despre psihoterapia anxietății, dacă nu fac în fiecare zi terapia anxietății cu pacienții mei.”
„IT-iștii, niște oameni brilianți, foarte deștepți, produc aplicații ”open source”, adică nu își pun numele pe ele, le-au dat anonime. I-au lăsat pe alții să le folosească fără să se cunoască numele lor.
Hai să comparăm asta cu cultura universitară, unde dacă nu ești citat de cineva pentru o banalitate pe care ai spus-o, imediat te burzuluiești, adică e o cultură a promovării ego-ului, care însă din păcate nu rezolvă problemele realității. Invers, în industria de IT, e o cultură a rezolvării problemelor, care însă nu e o cultură a promovării ego-urilor.”
Caii de circ sunt mai importanți decât caii de povară
”În lumea noastră contează mai degrabă spectacolul. Caii de circ sunt mai importanți decât caii de povară. Nu contează cine trage, contează cum arăți într-un spectacol. Aceasta este lumea în care trăim. N-are rost să o criticăm.”
”Einstein era anonim în momentul în care a fost repartizat la Berna. Din fericire, n-a fost repartizat la universitate!!! A fost repartizat la Institutul de Invenții și Mărci, unde a avut timp berechet să gândească, să gândească, să gândească! Și acolo a elaborat teoria relativității.”
”Sucombăm sub complexitatea vieților noastre pe care noi înșine le complicăm. Soluția e invers. De a simplifica, de a spune care sunt lucrurile cu adevărat care contează.”
E nevoie de simplificare
”Și aș sfătui și-mi sfătuiesc și pacienții când trăiesc perioade extrem de complicate să simplifice. Să nu înceapă să analizeze excesiv că atunci complică realitatea și managementul complexității se poate face mai eficient simplificând complexitățile, nu complicând complexitățile.”
”Ne masăm ego-ul. Uite ce grozavi suntem. Am postat și am primit cinci like-uri pentru că am pus o poză cu noi despre ce am mâncat la micul dejun. Să fim mai atenți la cum utilizăm tehnologia pentru a ne promova ego-ul. Pentru că, cu cât ne promovăm mai mult ego-ul prin rețelele de socializare, noi devenim în ce în ce mai manipulabili.”
”Consumerismul informațional este mai dăunător decât consumerismul legat de mâncare sau de bunurile materiale!”
Furia oamenilor pe sistem
”Alegerea din decembrie a fost expresia furiei oamenilor pe sistem, pe partidele care formează establishment-ul, pe elitele care ajung la putere doar ca să folosească puterea ca un mijloc de a extrage resurse din sistemul public pentru interesul personal. Explicația a ceea ce s-a întâmplat cu votul este expresia acestei furii pe sistem, nu a TikTok-ului.”
”Partidele și președintele au greșit major timp de 10 ani, mai ales de 4 ani de la ultimele alegeri, și atunci populația nu poate fi atât de ușor prostită cu TikTok-ul.
Pentru că eu, ca om obișnuit, eu ca simplu cetățean, eu văd cum e viața mea de zi cu zi. Văd ce se întâmplă cu inflația. Văd cum funcționează școala. Că îmi duc copilul la școală. Văd cum funcționează spitalul. Informația pe care eu o extrag direct din realitatea din jurul meu e întotdeauna mult mai importantă decât informația pe care mi-o dă cineva pe rețele de socializare, la televizor. Nu-i putem păcăli pe oameni.”
”Știți ce au făcut liderii ardeleni în perioada aceea din 1918, a gripei spaniole, a pandemiei de gripă spaniolă? Au făcut întruniri din sat în sat, cu Iuliu Maniu fiind în frunte și au trimis 120 de mii de oameni, în timpul pandemiei, la Alba Iulia că să spună, iată opțiunea noastră, da?
Astea sunt valori! Asta înseamnă să ții la patria asta, ok! Mai avem acum această situație? Vă întreb pe dumneavoastră, cine ar fi în stare să își ia rucsacul în spate, să apere patria?”
Lumea plină de incertitudini
”Lumea, așadar, este tot mai plină de incertitudini, tot mai greu ne e să spunem cum va fi anul viitor. Bun, atunci când crește incertitudinea, crește neliniștea socială, anxietatea socială, și atunci una dintre modalitățile de a reduce din neliniștea pe care o ai, este aceea de a încerca să te focalizezi pe o zonă de control, pe o zonă în care poți controla mai mult.”
”Haideți să judecăm, să nu devenim niște intelectuali militanți din start, că sunt sătul de intelectuali militanți! Adesea văd în ei activiștii de partid de altă dată.”
Ascensiune a dreptei
”Este o ascensiune a dreptei în Franța cu Le Pen. Este o ascensiune a dreptei în Italia cu Giorgia Meloni. În Austria se câștigă alegerile de către dreapta. În Olanda câștigă alegerile dreapta.
În condițiile în care se întâmplă toate aceste lucruri și România și jur, nu cumva ar fi cazul să începem să gândim lucid? Domnule, unde greșim? Unde greșește Comisia Europeană? Unde greșește intelectualitatea europeană?”
”Nu cumva avem un exces de woke-ism? Nu cumva avem un exces de globalism și am uitat că din globalizare sunt și oameni care pierd, pierd locuri de muncă, pierd siguranță. Nu cumva dărâmăm fundamentul unor surse de sens: religia, familia și alte valori fundamentale și oamenii sunt tot mai speriați și atunci caută soluții prin care să-și reduc anxietate socială!”
Țapi ispășitori în afară
”Deci, repet, pot să fie greșeli în toate părțile. Dar ceea ce ne trebuie este înainte de acuza, să gândim. Să începem să analizăm lucid. Europa trebuie să analizeze lucid ce se întâmplă. Peste tot sunt troli ruși?!
Și în Franța, și în Italia, și în Austria, și în Olanda?”
”Dar nu e mai simplu, ca să ascunzi propriile probleme, să găsești un țap ispășitor în afară? E mult mai simplu. Totul e ok la noi. Noi suntem frumoși, cinstiți, modești, corecți etc. Și sunt niște personaje străine care, știu eu, fac tot felul de lucruri rele. E lipsă de luciditate. Ne trebuie un plus de luciditate, de analiză critică, de a vedea unde greșim. Nu poți să spui că atâtea sute de milioane de oameni tot greșesc.”
Statul a fost confiscat
”Agreg informație din experiența mea cotidiană. Și agregatele astea, informațiile acestea agregate din viața mea cotidiană, nu pot fi influențate de niciun mesaj de pe TikTok. Să nu ne facem iluzii. Dar e ușor, din nou, să găsim vina în altă parte.”
„Dați-mi voi să fiu mai sceptic. Cred că statul acesta, în mare măsură, e un stat confiscat. Un stat confiscat de grupuri de interese din spate, adesea cu legături din servicii de informații.
Și cred, vă spun acum uitându-mă în ochii dumneavoastră și în ochii celor care se uită la mine acum, da, cred că, din păcate, au ajuns la un grad de obrăznicie că sunt în stare să bage în urne toate variantele lor, dar să ne spună că suntem liberi, să alegem ce variantă vrem, însă toate sunt ale lor.”
CFR Cluj continuă campania de achiziții din această iarnă. Cu două zile înainte de primul meci oficial din acest an, clujenii l-au luat pe Sheriff Sinyan, un fundaș internațional gambian de 28 de ani, venit din Norvegia.
„Bun venit, Sheriff Sinyan!
Întărim componenta defensivă a echipei noastre! Suntem bucuroși să vă anunțăm că, începând de astăzi, Sheriff Sinyan este noul nostru fundaș central.
CFR Cluj și-a luat SHERIFF în apărare. Este internațional gambian și vine din Norvegia
Până la vârsta de 28 de ani, apărătorul norvegian de origine gambiană a evoluat majoritar în țara natală, la Molde, Lillestrøm, Odds, dar și în Cehia, la Slavia Praga. Alături de Molde, formație pentru care a evoluat timp de trei sezoane, Sinyan a câștigat două cupe ale Norvegiei.
La nivel de echipă națională, Sinyan a îmbrăcat tricoul primei reprezentative din Gambia inclusiv în preliminariile Campionatului Mondial.
Îți urăm bun venit, Sheriff, și cât mai multe reușite alături de echipa noastră”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.