Connect with us

EVENIMENT

Cod GALBEN de inundații în Cluj și în alte județe din țară

Publicat


Hidrologii au emis, marţi, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi depăşiri ale Cotelor de atenţie în şapte bazine hidrografice, până miercuri la orele prânzului.

Astfel, în intervalul 16 august, ora 12:00 – 17 august, ora 12:00, se vor semnala torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş), Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bitriţa Năsăud), Mureş – bazin amonte S.H. Glodeni, Niraj, Târnava Mică – bazin amonte S.H. Sărăţeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sărăţeni – amonte S.H. Târnăveni (judeţele: Harghita şi Mureş), Suceava – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Suceava), Moldova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava, Neamţ, Harghita şi Bacău), Trotuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Neamţ, Bacău, Harghita, Covasna şi Vrancea), Bârlad – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi) şi Jijia – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Botoşani şi Iaşi).

De asemenea, pe parcursul zilei de marţi, între orele 12:00 – 00:00, fenomene hidrologice similare sunt prognozate pe Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor), Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj) şi Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava – amonte S.H. Brănişca (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara).

INHGA precizează că atenţionarea vizează, în principal, fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Maramureş, Bistriţa Năsăud, Harghita, Suceava şi Neamţ.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Deputat Patriciu Achimaș-Cadariu (PSD Cluj): Aderarea României la Schengen, cel mai important pas după aderarea la UE și NATO

Publicat

patriciu achimas cadariu

Deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș-Cadariu, consideră că aderarea României la spațiul Schengen este cel mai important pas după aderarea la UE și NATO.

Acesta a declarat la Media Prezent că, în ceea ce privește discuțiile privind aderarea României la spațiul Schengen, că totul vine cu un preț.

”Declarativ stăm foarte bine, avem infrastructura pregătită, voiță, dorință, contextul care este schimbat prin război. Trebuie să fie un proces transparent prin care trebuie să știm ce câștigăm și ce dăm în acest context.

Întotdeauna au fost condiții oficiale și unele care s-au spus mai puțin public.

Este esențial și ar fi un pas important pentru România aderarea la spațiul Schengen, cel mai important după aderarea la UE și NATO. Pașii au fost corecți”, a spus deputatul clujean.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Cristi Balaj (CFR Cluj) despre STADIONUL unde se va disputa meciul cu Petrolul Ploiești

Publicat

Din cauza operațiunii de schimbare a gazonului pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu”, meciul de acasă din data de 1 octombrie dintre CFR Cluj și Petrolul Ploiești se va disputa pe un alt stadion.

Citește și: O scrisoare pierdută. Cererea CFR 1907 Cluj să joace pe Cluj Arena nu a ajuns la Consiliul Județean

Contactat de Cluj24, președintele clubului CFR Cluj, Cristi Balaj a declarat în exclusivitate:

„Clubul a făcut o scrisoare oficială către Consilul Județean Cluj, proprietarul Cluj Arena, pentru a disputa acest meci acolo. Încă nu am primit un răspuns oficial în această direcție. Ca atare, fiind constrânși de regulament să anunțăm într-un termen scurt de timp stadionul de disputare a partidei, ne-am îndreptat și spre alte stadioane, mai exact spre Mediaș și spre Sfântu Gheorghe, ca să ne asigurăm.

Să nu creadă cineva că ne-a fost frică de reacția suporterilor Universității. Am analizat cu înțelepciune și bun simț varianta Cluj Arena și am preferat să nu dăm naștere unor animozități gratuite care ar fi putut degenera în manifestări neconforme cu civilizația unui oraș ca și Clujul, deși eu personal, n-am să pot înțelege niciodată această exacerbare a unui fenomen de rivalitate între două echipe ale aceluiași oraș, ducerea lui la extrem. Ca o paranteză, dacă la un moment dat cei de la „U” Cluj ne-ar fi solicitat să-i găzduim la noi pe stadion, fiți siguri că eu, Cristi Balaj, aș fi fost primul care le-ar fi întins o mână de ajutor.

Așadar, în cursul zilei de azi (joi -NR) vom decide pe ce stadion se va juca meciul. Noi am mai făcut o cerere oficială către clubul Petrolul în care am solicitat o derogare prin care să anunțăm locul de disputare a partidei cu 7 zile înainte. Dacă răspunsul va fi favorabil, atunci mai avem la dispoziție două zile să ne hotărâm.

Am primit răspunsuri afirmative și de la Mediaș și de la Sepsi și le mulțumim pentru asta. Decizia se va lua în funcție și de răspunsul adversarilor noștri de la Petrolul Ploiești.”

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Valentin Naumescu: Groapa lui Putin

Publicat

naumescu
Perspectiva ca Putin să cadă în groapa pe care singur și nesilit de nimeni a săpat-o Ucrainei și Occidentului, crezând că e călare pe un cal breaz (nu pe o mârțoagă săracă, înapoiată și coruptă), am avut-o din ianuarie, încă dinainte de declanșarea invaziei, când am scris negru pe alb că „Rusia va pierde pe termen lung războiul pe care îl va începe în Ucraina”.
Aveam în vedere, atunci ca și acum, un termen de câțiva ani. Termenul ar putea fi totuși scurtat de trezirea rușilor din clasa mijlocie urbană, care până acum au dormit, păcăliți de propaganda Kremlinului și dezinteresați efectiv de război. Părea că nu este războiul lor.
Plecaseră, la o „oaste de strânsură”, ca voluntari, numai amărăștenii din ținuturile ultrasărace și îndepărtate de marile orașe, mercenari sau etnici minoritari. Sentimentul morții pe front nu pătrunsese adânc în Rusia urbană și educată, care prefera să închidă ochii sau să se prefacă, ipocrită, că nu vede ce se întâmplă, continuându-și viața de dinainte de război.
Acum rușii spălați se trezesc.
Le-a ordonat Putin să vină în armată și să moară în Ucraina pentru delirul lui imperialist. Războiul lui Putin îi afectează direct și nu le (mai) place.

Mobilizarea îl va îngropa pe Putin

Invazia, războiul și mobilizarea îl vor îngropa pe Putin. Politic va fi terminat, dacă nu va fi chiar și la propriu, având în vedere tradiția rusească a eliminării rapide a țarilor perdanți. Dar, cel puțin politic vorbind, regimul Putin este deja epuizat, nemaiavând soluții de ieșire onorabilă din acest război, nici pe plan extern, nici pe plan intern.
Recent, la Samarkand, Xi Jinping i-a spus lui Putin că nu îl mai poate susține în acest război (nici nu l-a susținut efectiv, ci doar discursiv) și că Putin trebuie să găsească o soluție să încheie rapid războiul. Dictatorul de la Kremlin este acum disperat – blocat în Ucraina de 7 luni, cu pierderi imense, fără susținere internațională din partea celor pe care conta (China, India, Turcia, Iran, Asia Centrală) și, iată, fără susținere publică internă, a ales CALEA ESCALADĂRII RĂZBOIULUI, adică totul sau nimic. Zarurile au fost aruncate iar LINIA ROȘIE A MOBILIZĂRII (prima în Rusia de după Al Doilea Război Mondial) a fost depășită.

Din rău în mai rău

Nimic nu mai este acceptabil din acest moment pentru Rusia și pentru regimul Putin – nici să se retragă, recunoscându-și înfrângerea (cu zeci de mii de morți și 20% din armată distrusă), nici să le ceară rușilor din marile orașe să moară pe fronturile din Ucraina, tocați de rachetele americane Himars.
De acum înainte, lucrurile vor merge DIN RĂU ÎN MAI RĂU pentru Rusia și pentru regimul Putin. Rușii se vor opune mobilizării.
Marea bătălie pentru reconstituirea celui de-al Treilea Imperiu Rus era o iluzie de bătrân KGB-ist frustrat, aflat în căutarea revanșei istorice împotriva Occidentului.
Nimeni nu crede cu adevărat în prostiile lui cu „Lumea Rusă” (dincolo de emisiuni de televiziune absurde și de discuții sterile la o vodcă într-o cârciumă) și mai ales NIMENI NU VREA SĂ MOARĂ PENTRU DELIRUL LUI PUTIN.
Toate erau doar vorbe, vorbe, vorbe – la modul concret, nimeni nu vrea să moară pentru prostiile lui Putin, pentru Imperiul Rus.

Rușii nu vor să moară pentru Putin

Rușii vor să trăiască o viață comodă, de tip mic-burghez occidental, să călătorească în vacanțe însorite sau să studieze sau să facă shopping în Occident și să fie lăsați în pace. Toată povestea cu tradițiile, valorile rusești, ordinea rusească și Rusky Mir erau o minciună și nimeni nu credea în ea. Fata lui Dughin a murit conducând un SUV occidental, nu o mașină rusească.
Faptul că, de 23 de ani, rușii l-au lăsat pe Putin la putere și l-au tot reales, cu lașitatea lor de a i se împotrivi și cu neputința de a construi o opoziție liberală puternică, nu înseamnă și că vor să moară pentru el!
Totul are o limită. Rușii credeau că vor câștiga Războiul lui Putin fără să lupte ei efectiv în acest război și fără să moară. Că e doar un show!

Războiul se va intensifica

Acum, perspectiva lor s-a schimbat. Înțeleg că nu a mers ușor și că prețul invaziei și orgoliului imperial al Kremlinului poate fi chiar viața lor și a copiilor lor. Popularitatea lui Putin se va prăbuși rapid, în câteva luni, odată cu primele mii de morți din marile orașe ale Rusiei.
Tot ce am spus mai sus nu înseamnă că Rusia nu poate face încă mult rău Ucrainei și Europei. Războiul se va intensifica în următoarele luni, pe care ambele părți combatante le consideră cruciale, decisive.
În special pentru bărbații ucraineni din teritoriile anexate de Rusia prin referendumurile trucate din zilele următoare va urma un COȘMAR. Vor fi obligați să lupte în armata rusă, împotriva țării lor, Ucraina. Cei care nu vor dori, vor fi considerați DEZERTORI și executați rapid, fără procese lungi în justiție, fără avocați, fără termene de judecată de luni și ani.
În teritoriile ocupate de Rusia, va urma o perioadă cumplită. Regimul Putin și armata rusă vor folosi Legea Mobilizării și Anexarea ca instrumente pentru crime, purificare etnică și dezucrainizare.

Greul abia acum începe

Greul abia acum începe, pentru toată lumea. Pentru ucraineni, pentru ruși, pentru europenii care își văd continentul din nou în război și criză, din cauza fantasmelor ideologice ale unui dictator.
GROAPA LUI PUTIN va continua să facă multe victime și să provoace multă suferință, înainte ca groparul-șef să cadă el însuși în ea.
Nu mai este loc de întoarcere acum, nici pentru Rusia, nici pentru Ucraina, nici pentru Putin.
Doar sfârșitul regimului Putin va duce la încheierea războiului. Nu suntem convinși că eliminarea din interior a lui Putin, mai devreme sau mai târziu, va duce și la o pace autentică între Rusia și Ucraina sau doar la înghețarea conflictului pentru 15-20 de ani, dar este foarte probabil ca Rusia post-Putin să oprească acest război și agresiunea armată asupra Ucrainei, fie și numai pentru o generație.
Pentru Putin este oricum prea târziu să mai caute pacea și nu mai are ieșire din groapa pe care a săpat-o.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Cele mai multe parcări de pe strada Mamaia dispar. Emil Boc: Pietonii vor avea prioritate

Publicat

De

strada mamaia google maps

Strada Mamaia a fost închisă circulației începând din această săptămână, urmând să aibă loc lucrări de reabilitare și modernizare.

Potrivit primarului Emil Boc, strada va fi gata în luna iulie a anului viitor, iar pentru a nu sugruma total circulația, autoturismele circulă acum pe ambele sensuri pe strada Dragalina.

Strada Mamaia va fi redată pietonilor

„Pe strada Mamaia va fi un culoar pietonal mai larg. O parte din parcări vor dispărea și se vor crea spații publice, astfel încât pietonii să aibă prioritate.

Citește și: Atenție, șoferi. Circulația pe strada Mamaia din Cluj-Napoca, RESTRICȚIONATĂ de luni

Asta este politica noastră. Oricât ai demola și oricât ai lărgi drumurile, nu vor ajunge pentru mașini”, a spăus primarul Emil Boc la postul de radio Napoca Live.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax