EVENIMENT
Cod galben de CANICULĂ, la Cluj. Măsuri de PROTECȚIE pentru populație

Miercuri, județul Cluj se va afla sub cod galben de caniculă, cu temperaturi ce vor ajunge până la 35 de grade. Minimele nu vor scădea sub 20 de grade Celsius nici în timpul nopții.
O avertizare meteorologică cod galben de caniculă intră în vigoare miercuri, 19 iunie, la ora 10.
Temperaturi de până la 35 de grade
Astfel, începând de mâine, 19 iunie, întreaga suprafață a județului Cluj este sub incidența unei avertizări meteorologice de cod galben de val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat, anunță Instituția Prefectului – Județul Cluj.
Valul de căldură se va extinde în toată țara, temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 35 de grade și local va fi caniculă.
Disconfortul termic va fi ridicat,indicele temperatură-umezeală atingând și depășind ușor pragul critic de 80 de unități. Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.
De asemenea, mai multe regiuni ale țării se vor afla sub avertizare cod portocaliu de caniculă, miercuri. În Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, precum și în sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa între 33 și 37 de grade.
Recomandările specialiștilor pentru populație
Având în vedere condițiile meteorologice din zilele următoare, specialiștii Direcției de Sănătate Publică recomandă populației:
- Consumați cel puțin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe şi legume), fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 min. Lichidele nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul. Alte alternative foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, mușețel, sunătoare, urzici, călduțe sau la temperatura camerei, ușor îndulcite sau o doză de iaurt, care produce aceeași hidratare ca şi un pahar de apă.
- Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de apărare a organismului împotriva căldurii.
Băuturi care trebuie evitate
- Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola, energizante) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
- Alimentația trebuie să fie una ușoară, să conțină alimente proaspete, fără prea multe calorii – recomandate sunt carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele precum şi cât mai multe fructe şi legume care, prin apa, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conțin, asigură în mod constant hidratarea organismului.
- Evitați sau măcar limitați consumul de grăsimi şi dulciuri concentrate.
- Încercați să stați cât mai mult în locuri răcoroase, cu umbră. În interiorul locuinței stați în camerele cele mai răcoroase. Dacă nu aveți o cameră răcoroasă, apelați la un ventilator sau la un aparat de aer condiționat pentru a răcori atmosfera. Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius.
Țineți geamurile închise!
- Limitați creșterea temperaturii în locuințe:
– închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele şi/sau draperiile
– țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință
– deschideți ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință;
– stingeți lumina artificială sau scădeți intensitatea acesteia;
– închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie. - Evitați ieșirile şi activitatea fizică (sport, grădinărit, munci mai grele) între orele 11-18.
- Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spații prevăzute cu aer condiționat (magazine, spații publice, farmacii, centre de prim ajutor organizate în perioadele cu caniculă)
- Dacă este necesar să ieșiți, protejați-vă capul, fața şi ochii cu ajutorul unei pălării şi a ochelarilor de soare. Purtați haine de culoare deschisă, subțiri, comode, de preferat sunt cele din in şi bumbac; evitați-le pe cât se poate pe cele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului.
- Faceți cât mai des dușuri cu apă călduță.
Aveți grijă de persoanele vulnerabile
- Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate. Persoanele cele mai vulnerabile la efectele caniculei asupra organismului sunt copiii, vârstnicii şi bolnavii cronici. Asigurați-vă ca sunt bine!
- Persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.
- Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră.
- Nu lăsați niciodată copilul singur, chiar pentru perioade scurte de timp, în încăperi insuficient ventilate sau în mașini expuse la soare.
- Evitați deplasările pe distanțe lungi cu copiii, în mașinile fără posibilități de climatizare.
- Luați cu dumneavoastră cantități suficiente de apă în cazul unei deplasări cu un autovehicul.
- Evitați expunerea la soare (plaja) între orele 11-18, când razele soarelui sunt foarte puternice. Nu uitați de protecția capului, a ochilor, a buzelor. Utilizați produse de protecție solară cu factor de protecție adecvat. În cazul în care suferiți de anumite afecțiuni cereți sfatul medicului înainte de a vă expune la soare.
Obligații pentru angajatori
Cei care muncesc trebuie să cunoască faptul că au anumite drepturi. Astfel angajatorii sunt obligați să asigure condiții propice de muncă salariaților în vreme de caniculă să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, în care există curenți de aer, să reducă intensitatea şi ritmul activităților fizice.
Dacă temperatura exterioară depășește 37 °C cel puțin 2 zile consecutiv, pentru menținerea stării de sănătate a salariaților, angajatorii sunt obligați să asigure:
- apă minerală: 2 – 4 l/persoană
- echipament de protecție
- ventilarea locului de muncă
- posibilitatea de a face dușuri (în anumite situații).
Dacă nu este posibilă realizarea acestor condiții, se va stabili reducerea programului zilei de lucru, eșalonarea acestuia până la orele 11 şi după orele 17 şi chiar întreruperea colectivă a lucrului, cu menținerea activității doar acolo unde ea nu poate fi suspendată.
Cum acordăm primul ajutor?
În cazul în care unei persoane i se face rău din cauza căldurii excesive, primul ajutor ce i se poate acorda constă în:
- aducerea şi așezarea persoanei într-un loc umbrit şi răcoros, stropirea cu apă rece;
- favorizarea respirației şi a circulației sângelui prin descheierea nasturilor, a șireturilor, curelei, sutienului, slăbirea nodului cravatei etc.;
- administrarea de lichide – doar dacă persoana este conștientă (!)
- solicitarea ajutorului medical în caz de nevoie prin apelarea numărului de urgență 112.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Șeful Casei de Pensii Publice, Daniel Baciu. a anunțat miercuri că recalcularea pensiilor va fi finalizată în curând. Această etapă ar fi trebuit să se încheie acum aproximativ opt luni. Baciu a transmis că peste 90 la sută din procesele de recalculare au fost efectuate.
Este vorba de circa 130.000 de dosare ale românilor care au lucrat în fostul sistem agricol. Procesul de recalculare în aceste cazuri ar urma să fie finalizat înainte de sărbătorile pascale, iar majorările pot ajunge chiar la aproape 1.000 de lei, scrie Fanatik.
Baciu (CNPP): RECALCULAREA pensiilor va fi finalizată în curând
Amintim că marea recalculare a pensiilor, prevăzută în noua lege care a intrat în vigoare în 2024, ar fi trebuit să fie gata în septembrie 2024. „În momentul de față suntem pe finalul acestui proces. Avem peste 90%, deja ne apropiem de 95% din acești 130.000 de pensionari agricultori finalizate aceste dosare.
Marea majoritate a acestor pensionari se află în această zonă a indemnizației sociale. Aici avem un pensionar care, de la 1.281 de lei, a ajuns de la 2.130 pensie în plată după această recalculare. Pentru fiecare categorie de recalculare se dezvoltă practic un nou modul informatic.
Faptul că sunt atât de multe cereri care sunt primite la ghișeele caselor teritoriale de pensii, colegii mei n-ar avea timpul efectiv necesar să le finalizeze pe toate într-un termen atât de scurt”, a transmis președintele Casei de Pensii, la Digi 24.
Când va începe plata retroactivă
Având în vedere întârzierile apărute, statul va achita retroactiv sumele în plus. Banii ar urma să ajungă la beneficiari din luna mai, adică peste câteva săptămâni, conform sursei citate. Plățile vor fi efectuate automat, fără ca pensionarii să fie nevoiți să facă alte solicitări.
Amintim că în luna aprilie, pensionarii cu venituri mici primesc un ajutor financiar de la stat, în valoare de 400 de lei. Beneficiarii sunt vârstnicii ale căror venituri nu depășesc 2.574 de lei. Cea de-a doua tranșă de 400 de lei va fi acordată în luna decembrie.
EVENIMENT
RAR: Atenție, ȘOFERI! Circulă pe internet informații FALSE despre așa-zise modificări în Codul Rutier

Anunț important pentru șoferi! Pe internet au fost publicate mai multe informații false cu privire la așa-zise modificări în Codul Rutier. Registrul Auto Român (RAR) atrage atenția în legătură cu o campanie de dezinformare după ce pe rețelele de socializare au fost promovate diverse „schimbări de lege” cu scopul de a panica românii. O pagină urmărită de sute de mii de utilizatori promovează astfel de informații.
Mai exact, mai multe articole publicate pe un site apărut recent sunt promovate pe această pagină. Printre subiectele abordate se numără presupusa eliminare de pe drumurile publice a mașinilor cu volan pe dreapta sau „țeapa poloneză”, scrie Fanatik.
RAR: Atenție, ȘOFERI! Circulă pe internet informații FALSE despre așa-zise modificări în Codul Rutier
Reprezentanții RAR precizează că aceste știri sunt false, informațiile fiind publicate cu scopul de a aduce vizualizări paginilor și site-urilor de acest fel. Instituția recomandă românilor să verifice aceste date și să ceară lămuriri de la autorități atunci când au îndoieli cu privire la anumite schimbări legislative.
„În ultima perioadă ne-au atras atenția diferite postări și materiale menite să genereze panică, neîncredere sau chiar revoltă printre deținătorii de vehicule.
Cititorii sunt bombardați cu tot felul de informații false, extrase din context sau cu știri «reșapate» cu rolul de a aduce accesări paginilor și site-urilor respective.
O pagină urmărită de sute de mii de utilizatori a devenit rampă de lansare pentru articolele înșelătoare publicate pe un site creat recent. Printre mașinile de epocă sunt promovate știri false precum modificări «bombă» ale legislației din domeniul rutier, mituri despre mașini sau fenomene închipuite care au șocat șoferii etc”, se arată în postarea publicată de RAR pe pagina oficială de Facebook.
RAR subliniază că o creștere a gradului de siguranță în trafic depinde și de informarea corectă a șoferilor.

La începutul lui aprilie, gramul de aur a crescut la 463,3913 lei. Recordul nu a rezistat decât până miercurea aceasta când prețul a urcat la un nou maxim de 465,3330 lei.
Creșterea s-a datorat aprecierii metalului galben la noul record de 3.317,80 dolari/uncie, efect al politicii izolaționiste a Casei Albe, care include și deprecierea dolarului, care și-a pierdut rolul de „refugiu” sigur, și a lipsei de încredere în instituțiile și activele americane din partea investitorilor. Acestea au condus la o creștere exponențială a cererii de aur, care este văzut ca un principal instrument de protejare a investițiilor.
ANALIZĂ. Când leul așteaptă alegerile, aurul atinge un nou MAXIM
În ultimii ani, cererea de aur venită din partea băncilor centrale s-a majorat constant. La aceasta s-a adăugat cumpărările făcute de fondurile ETF, ale căror acțiuni sunt garantate cu aur în format fizic. Astfel, în prima lună a acestui an, când a început noul mandat prezidențial al lui Donald Trump, s-au cumpărat 117 tone de aur, față de o medie istorică lunară de 17 tone, în ciuda costurilor de stocare și a lichidității reduse a metalului galben.
O altă cauză, este trecerea la de-dolarizarea comerțului mondial, proces prin care băncile centrale reduc cantitatea de dolari din rezervele lor. În acest moment, euro reprezintă peste 25% din rezerve la nivel global, iar yuanul chinez vine cu putere din urmă, ceea ce a făcut din Banca Populară a Chinei principalul cumpărător de aur, măsură luată pentru a preîntâmpina eventualele presiune inflaționiste și asupra monedei.
Ne mai despart câteva săptămâni de momentul în care vom afla noul președinte al României. Pentru a nu crea factori suplimentari ce pot perturba procesul electoral, BNR supraveghează constant piața valutară.
„După alegeri, BNR va trebui să lase cursul mai liber”
Miercurea aceasta cursul a „urcat” de la 4,9774 la 4,9775 lei, valoare identică cu cea de la jumătatea săptămânii trecute, iar tranzacțiile se realizau între 4,9775 și 4,978 lei.
După alegeri, BNR va trebui să lase cursul mai liber, pentru a elimina o parte din presiuni. Iar bugetul de stat a fost construit pe o medie anuală a euro de 5,05 lei.
Lichiditatea din piața monetară este una care acoperă necesitățile băncilor. Astfel, miercurea aceasta, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a alunecat de la 5,90 la 5,89%, valoare identică cu cea de la jumătatea săptămânii trecute. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,99%, în ușoară creștere față de acum o săptămână, semn al menținerii unei presiuni inflaționiste, iar cel la 12 luni a stagnat la 6,07%.
„Cursul dolarului a fost stabilit la 4,3806 lei”
Marcările de profit efectuate după creșterea euro de vinerea trecută la 1,1475 dolari, maximul a mai mult de trei ani, au coborât cotațiile la jumătatea acestei săptămâni la 1,1281 – 1,1393 dolari. Se manifestă un sentiment de neîncredere în dolar, la care contribuie și majorarea cererii de euro din partea celor care își repatriază fondurile utilizate la plasamente în active americane. În piața locală, cursul dolarului a fost stabilit la 4,3806 lei, față de 4,5115 lei acum o săptămână.
Media francului elvețian a scăzut miercuri de la 5,3816 la 5,3588 lei, valoare aproape egală cu cea de acum o săptămână. Lira sterlină a urcat de la 5,7573 lei, la începutul săptămânii, la 5,8128 lei.
Bitcoin fluctua miercuri în culoarul 83.120 – 84.148 dolari iar ethereum se tranzacționa între 1.558 și 1.603 dolari.
Radu Georgescu
EVENIMENT
Suntem sinteza GUSTURILOR din trei mari imperii! GASTRONOMIA ne definește la fel de mult ca arta și cultura

Fetească ori Băbească (“E curată, românească”), horincă (“de familie, de tradiție”), zacuscă (“cu hribi, cu vinete sau cu fasole, de ce nu?”) sau mâncărică de praz și întregul inventar aproape nesfârșit de ciorbe, plus nenumărate alte bucate “istorice” sau „modernizate cu cap”, sunt la baza reconstrucției “brandului de țară” al țării noastre, susțin inițiatorii legii (79/2019) care proclamă prima duminică din octombrie, în fiecare an, drept Zi națională a gastronomiei și vinurilor din România – jurnaliștii și activiștii sociali Cosmin Dragomir și Cezar Ioan.
Festivalul “Scrumbii de Rusalii”, reuniunea de “Vinuri și bucate dobrogene” dar și “Craiova, capitală gastronomică est-europeană” sau “Conferințele gastronomice” sunt doar începutul
Într-o conversație purtată cu prilejul anunțării celui mai recent proiect de promovare turistică a unei localități – e vorba de seria care începe cu Festivalul “Scrumbii de Rusalii”, care are loc în Satul Pescăresc Tradițional al municipiului Tulcea în 6-8 iunie 2025, și care continuă cu acțiunea dedicată aceluiași scop în Capitală, în 14-15 iunie, sub numele de “Vinuri și bucate dobrogene” – Cosmin Dragomir și Cezar Ioan au anunțat și continuarea unei campanii care a debutat în 2024 și care consacră municipiul Craiova drept “capitală gastronomică est-europeană” (târg-festival cu participare internațională, urmat de vânzări de preparate tipice din 11 țări europene într-o rețea de 11 restaurante de top din Bănie).
Interesul public în creștere față de gastronomia românească arată clar o direcție pe care se construiește imaginea de țară
“Vedem un interes în creștere – din partea publicului, în primul rând, dar și din partea autorităților, asociațiilor și companiilor private din HoReCa – pentru înțelegerea gastronomiei ca vector de promovare a unor destinații turistice de la noi din țară”, a afirmat Cezar Ioan, care și explică: “Dacă păstrăm în minte niște vorbe înțelepte – că suntem ceea ce mâncăm, că dragostea trece prin stomac și că cine mănâncă împreună, rămâne împreună – devine foarte clar că una dintre cele mai importante surse de identitate, de coeziune comunitară și de atractivitate către descoperire, către experiențe noi și seducătoare, este mâncarea, “cu tot alaiul ei” de băuturi și ritualuri mai vechi sau mai moderne”.
Bucătăria românească de azi e o sinteză pe care nu o regăsești nicăieri în altă parte
Cei doi activiști arată că “este de datoria conducătorilor din administrațiile locale, dar și a oamenilor de cultură, de artă și de afaceri din domeniul ospitalității, să redescopere și să scoată la lumină, în toată splendoarea lor, rețete și ingrediente regionale. Gastronomia nu e un moft, nu e o distracție, ci este – și asta e extraordinar de important de notat! – unul dintre elementele fundamentale care au ținut pur și simplu în viață locuitorii acestor meleaguri. Și este fascinant să observăm cum România de azi, departe de a fi “furat” sau “primit de pomană” rețete de la cele trei mari imperii înconjurătoare și a grupurilor etnice conlocuitoare, a integrat, a sintetizat și a îmbogățit aceste rețete, transformându-le în cu totul altceva – ceva distinct, definitoriu”.
România e sigură, accesibilă, frumoasă și deosebit de ofertantă gustativ
Cei doi inițiatori ai Zilei naționale pentru gastronomia și vinurile din România sunt de părere că “poți merge în Turcia și vei degusta foarte bine bucătărie otomană, poți merge în Rusia sau Ucraina și să te delectezi cu preparatele slavilor și poți merge la Viena să te bucuri de bucatele Europei centrale, dar numai în România poți întâlni, la un loc, toate aceste tipologii de mâncăruri”.
Ei mai arată că țara noastră este una sigură pentru turiști, din ce în ce mai accesibilă prin linii aeriene și terestre de transport, relativ ieftină față de marile capitale europene și, totodată, oferă o diversitate deosebită de peisaje, gusturi, produse, obiceiuri și culturi locale și regionale.
“Noua ospitalitate românească, cea la care încercăm și noi să punem umărul prin acțiunile și ideile noastre, poate fi o propunere, o ofertă de nerefuzat pentru majoritatea turiștilor din grupul țintă de interes din punct de vedere al veniturilor, al educației și al intereselor”, mai îndeamnă la reflecție pe toți cei interesați Cosmin Dragomir și Cezar Ioan.
Radu Georgescu
Fotografii: Sorin Retevoi