Connect with us

EVENIMENT

Cod galben de CANICULĂ, la Cluj. Măsuri de PROTECȚIE pentru populație

Publicat


apa canicula facebook (4)

Miercuri, județul Cluj se va afla sub cod galben de caniculă, cu temperaturi ce vor ajunge până la 35 de grade. Minimele nu vor scădea sub 20 de grade Celsius nici în timpul nopții.

O avertizare meteorologică cod galben de caniculă intră în vigoare miercuri, 19 iunie, la ora 10.

Temperaturi de până la 35 de grade

Astfel, începând de mâine, 19 iunie, întreaga suprafață a județului Cluj este sub incidența unei avertizări meteorologice de cod galben de val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat, anunță Instituția Prefectului – Județul Cluj.

Valul de căldură se va extinde în toată țara, temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 35 de grade și local va fi caniculă.

Disconfortul termic va fi ridicat,indicele temperatură-umezeală atingând și depășind ușor pragul critic de 80 de unități. Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

De asemenea, mai multe regiuni ale țării se vor afla sub avertizare cod portocaliu de caniculă, miercuri. În Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, precum și în sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa între 33 și 37 de grade.

Recomandările specialiștilor pentru populație

Având în vedere condițiile meteorologice din zilele următoare, specialiștii Direcției de Sănătate Publică recomandă populației:

  • Consumați cel puțin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe şi legume), fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 min. Lichidele nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul. Alte alternative foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, mușețel, sunătoare, urzici, călduțe sau la temperatura camerei, ușor îndulcite sau o doză de iaurt, care produce aceeași hidratare ca şi un pahar de apă.
  • Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de apărare a organismului împotriva căldurii.

Băuturi care trebuie evitate

  • Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola, energizante) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
  • Alimentația trebuie să fie una ușoară, să conțină alimente proaspete, fără prea multe calorii – recomandate sunt carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele precum şi cât mai multe fructe şi legume care, prin apa, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conțin, asigură în mod constant hidratarea organismului.
  • Evitați sau măcar limitați consumul de grăsimi şi dulciuri concentrate.
  • Încercați să stați cât mai mult în locuri răcoroase, cu umbră. În interiorul locuinței stați în camerele cele mai răcoroase. Dacă nu aveți o cameră răcoroasă, apelați la un ventilator sau la un aparat de aer condiționat pentru a răcori atmosfera. Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius.

Țineți geamurile închise!

  • Limitați creșterea temperaturii în locuințe:
    – închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele şi/sau draperiile
    – țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință
    – deschideți ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință;
    – stingeți lumina artificială sau scădeți intensitatea acesteia;
    – închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie.
  • Evitați ieșirile şi activitatea fizică (sport, grădinărit, munci mai grele) între orele 11-18.
  • Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spații prevăzute cu aer condiționat (magazine, spații publice, farmacii, centre de prim ajutor organizate în perioadele cu caniculă)
  • Dacă este necesar să ieșiți, protejați-vă capul, fața şi ochii cu ajutorul unei pălării şi a ochelarilor de soare. Purtați haine de culoare deschisă, subțiri, comode, de preferat sunt cele din in şi bumbac; evitați-le pe cât se poate pe cele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului.
  • Faceți cât mai des dușuri cu apă călduță.

Aveți grijă de persoanele vulnerabile

  • Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate. Persoanele cele mai vulnerabile la efectele caniculei asupra organismului sunt copiii, vârstnicii şi bolnavii cronici. Asigurați-vă ca sunt bine!
  • Persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.
  • Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră.
  • Nu lăsați niciodată copilul singur, chiar pentru perioade scurte de timp, în încăperi insuficient ventilate sau în mașini expuse la soare.
  • Evitați deplasările pe distanțe lungi cu copiii, în mașinile fără posibilități de climatizare.
  • Luați cu dumneavoastră cantități suficiente de apă în cazul unei deplasări cu un autovehicul.
  • Evitați expunerea la soare (plaja) între orele 11-18, când razele soarelui sunt foarte puternice. Nu uitați de protecția capului, a ochilor, a buzelor. Utilizați produse de protecție solară cu factor de protecție adecvat. În cazul în care suferiți de anumite afecțiuni cereți sfatul medicului înainte de a vă expune la soare.

Obligații pentru angajatori

Cei care muncesc trebuie să cunoască faptul că au anumite drepturi. Astfel angajatorii sunt obligați să asigure condiții propice de muncă salariaților în vreme de caniculă să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, în care există curenți de aer, să reducă intensitatea şi ritmul activităților fizice.

Dacă temperatura exterioară depășește 37 °C cel puțin 2 zile consecutiv, pentru menținerea stării de sănătate a salariaților, angajatorii sunt obligați să asigure:

  • apă minerală: 2 – 4 l/persoană
  • echipament de protecție
  • ventilarea locului de muncă
  • posibilitatea de a face dușuri (în anumite situații).

Dacă nu este posibilă realizarea acestor condiții, se va stabili reducerea programului zilei de lucru, eșalonarea acestuia până la orele 11 şi după orele 17 şi chiar întreruperea colectivă a lucrului, cu menținerea activității doar acolo unde ea nu poate fi suspendată.

Cum acordăm primul ajutor?

În cazul în care unei persoane i se face rău din cauza căldurii excesive, primul ajutor ce i se poate acorda constă în:

  • aducerea şi așezarea persoanei într-un loc umbrit şi răcoros, stropirea cu apă rece;
  • favorizarea respirației şi a circulației sângelui prin descheierea nasturilor, a șireturilor, curelei, sutienului, slăbirea nodului cravatei etc.;
  • administrarea de lichide – doar dacă persoana este conștientă (!)
  • solicitarea ajutorului medical în caz de nevoie prin apelarea numărului de urgență 112.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe strada Moș Ion Roată din Cluj-Napoca. Motocicletă implicată. Bărbat dus la SPITAL

Publicat

accident

Un accident a avut loc, vineri, pe str. Moș Ion Roată din Cluj-Napoca. În eveniment a fost implicată o motocicletă. un bărbat de 25 de ani a fost dus la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe strada Moș Ion Roată din Cluj-Napoca. În accident a fost implicat un motociclist, care a primit îngrijiri medicale.

FOTO. ACCIDENT pe strada Moș Ion Roată din Cluj-Napoca. Motocicletă implicată. Bărbat dus la SPITAL

Ulterior, echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă l-a transportat la spital, bărbatul de aproximativ 25 de ani fiind în permanență conștient și cooperant. La misiune au mai luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o autospecială cu apă și spumă”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

ECONOMIE

Bugetul „Casa Verde Fotovoltaice” pe Regiunea Nord-Vest s-a epuizat în două minute de la lansarea înscrierilor

Publicat

Bugetul de 274,29 milioane de lei alocat Regiunii Nord-Vest pentru „Casa Verde Fotovoltaice 2024” s-a epuizat în două minute de la începerea sesiunii de înscriere.

Potrivit unei informări transmise, vineri, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), în sesiunea destinată judeţelor Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş au fost înscrise 9.143 de dosare, scrie Agerpres.

Instalațiile de stocare, finanțate în premieră

„Programul de anul acesta este cu atât mai atractiv cu cât, în premieră, finanţăm şi instalaţiile de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, ce vor fi instalate împreună cu panourile fotovoltaice, iar acest lucru s-a reflectat în ritmul cu care s-au realizat înscrierile din această dimineaţă. În acelaşi timp, subvenţia a crescut la 30.000 de lei, ceea ce reprezintă un sprijin consistent pentru viitorii prosumatori. Programul va continua cu înscrierea persoanelor fizice din celelalte regiuni conform calendarului stabilit, câte o zi pentru fiecare regiune, în limita bugetului alocat, iar pe data de 9 octombrie 2024 se vor putea înscrie unităţile de cult”, a declarat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

Sesiunea 2024 de finanţare pentru înscrierea solicitanţilor persoane fizice în cadrul Programului „Casa Verde Fotovoltaice” se derulează în perioada 27 septembrie – 8 octombrie, cu etape de câte o zi pentru fiecare regiune sau până la epuizarea bugetului aferent fiecărei regiuni, a anunţat AFM.

Finanțare și pentru unitățile de cult

În acelaşi timp, unităţile de cult se vor putea înscrie în program pe data de 9 octombrie 2024, de la ora 10:00, sau până la epuizarea bugetului.

În cazul unităţilor de cult, alocarea bugetară se ridică la valoarea de 20,1 milioane de lei.

Calendarul înscrierilor

Solicitanţii se vor înscrie personal în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice 2024” prin intermediul aplicaţiei informatice, conform următorului calendar:

  • pe 27 septembrie – Regiunea Nord Vest (judeţele: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş) – buget de 274,290 milioane de lei;
  • 30 septembrie – Regiunea Centru (judeţele: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), buget de 280,050 milioane de lei;
  • 1 octombrie – Regiunea Nord Est (judeţele: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui), buget de 319,380 milioane de lei;
  • 2 octombrie – Regiunea Sud Est (judeţele: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea), buget de 242,730 milioane de lei;
  • 3 octombrie – Regiunea Sud Muntenia (judeţele: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman), buget de 321 milioane de lei;
  • 4 octombrie – Regiunea Bucureşti Ilfov, buget de 114,120 milioane de lei;
  • 7 octombrie – Regiunea Sud Vest (judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea), buget de 199,2 milioane de lei;
  • 8 octombrie – Regiunea Vest (judeţele: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş), buget de 229,110 milioane de lei.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 30.000 lei pentru achiziţionarea şi montarea unui sistem de panouri fotovoltaice şi a unei instalaţii de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 3.000 lei.

Citește mai departe

EVENIMENT

USR Cluj: Pivariu pe urmele lui Șulea. Opt blocuri aprobate pe malul Someșului

Publicat

În ultima ședință de Consiliu Local Florești, la propunerea primarului Bogdan Pivariu, s-a aprobat un plan urbanistic zonal (PUZ) pentru construirea a 8 blocuri pe malul Someșului, arată USR Cluj, într-un comunicat de presă.

Consilierii locali USR din Florești au votat împotrivă, atrăgând atenția că proiectul este inoportun, distruge zona verde, nu ține cont de îngrijorările vecinilor și ngreunează realizarea culoarului verde-albstru la Someș.

„Un adevărat hazard de mediu”

„Vorbim de un proiect dezastruos pentru Florești, de un adevărat hazard de mediu. Timp de mai mulți ani de zile, lacurile și zona cu stufăriș din jur au fost umplute cu pământ, pentru a fenta legislația, care impune zone de protecție în apropierea apelor. În locul lor, vor apărea 400 de apartamente. Prin votul său, PNL a dat un mesaj extrem de negativ tuturor investitorilor: distrugeți tot, profitul e pe primul loc”, subliniază Lucian Contraș, consilier local USR.

Există suspiciuni și cu privire la documentațiile de la dosar, respectiv avize expirate, dar și relocarea de către primărie a unei viitoare bretele de conectare la centura metropolitană, toate acestea pentru a face loc acestei dezvoltări imobiliare.

USR a anunțat că se opune acestui fel al PNL de a susține dezvoltarea imobiliară haotică și că va depune plângeri la Prefectură și Inspectoratul de Stat în Construcții.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tragedie la Băișoara. Un tânăr a murit electrocutat lângă o piscină

Publicat

De

Tânăr mort la Cluj

Un tânăr a murit electrocutat în comuna Băișoara din județul Cluj.

Din nefericire, echipajul ISU Cluj nu a reușit să îl resusciteze.

Tragedie la Băișoara. Un tânăr a murit electrocutat lângă o piscină

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au fost solicitați să intervină în localitatea Frăsinet, comuna Băișoara, unde un bărbat s-ar fi electrocutat în apropierea unei piscine.

Echipajele au găsit victima în stop cardio-respirator, astfel că s-au întreprins imediat manevre de resuscitare.

Din păcate, arată reprezentanții ISU Cluj, a fost declarat decesul bărbatului de aproximativ 35 de ani.

La misiune au luat parte o autospecială de stingere de la Garda de intervenție Băișoara și o ambulanță SAJ.

Update:

„La data de 27 septembrie a.c., în jurul orei 13.30, polițiștii din cadrul Poliției municipiul Turda au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană s-ar fi electrocutat în timp ce efectua activități de mentenanță la o piscină, situată în curtea unui imobil din comuna Băișoara, în împrejurări ce urmează a fi stabilite de polițiști în cadrul cercetărilor.

Din nefericire, bărbatul de 38 de ani, din comuna Mihai Viteazul, a decedat.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă, urmând a fi efectuată expertiza medico-legală”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax