EVENIMENT
Clujul, printre județele cu cea mai mare rată de INFECTARE cu Covid-19 la început de an

INSP informează că 45,5% din cazurile de Covid din săptămâna 2-8 ianuarie au fost înregistrate în București, Cluj, Timiș, Prahova și Constanța.
În același interval, 42,3% din cazurile confirmate au fost înregistrate la nevaccinați.
Dintre cei vaccinați care s-au îmbolnăvit, 48,5% erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de 6 luni de la ultima doză.
INSP arată că 37,5% din totalul deceselor înregistrate au avut loc în Mureș, Dolj, Bacău, Bihor și Hunedoara. 64,6% din decese au fost înregistrate la persoane nevaccinate.
De la începutul pandemiei, 86,5% din totalul deceselor au fost înregistrate la persoane peste 60 ani, iar 93,7% din decedați aveau cel puțin o comorbiditate asociată.
Sursa: Mediafax
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Începând de luni, 20 martie, numărul de vehicule alocate liniilor 39 și 39L este suplimentat, iar graficele de circulație ajustate, a transmis CTP Cluj-Napoca.
Datorită lucrărilor de modernizare a tramei stradale timpii de parcurs ai liniei 39 au crescut de la 65 minute la 75 minute. Pentru a putea fi respectate graficele de circulație numărul mijloacelor de transport a fost suplimentat.

Luni la ora 23.24 are loc Echinocţiul de primăvară, care marchează începutul primăverii astronomice, scrie Mediafax.
Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, după „Mărțișor”, „Babe” și „Mosi”, după “zăpada mieilor”, când calendaristic deja am pășit în anotimpul primăverii, deși luna martie se dovedește a fi destul de capricioasă, ne apropiem de momentul echinocțiului de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice.
El se produce în jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade.
„După cum este cunoscut, mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′ ”, arată Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
La momentul echinocțiului de primăvara Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală.
Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.
La latitudinile României, pentru care se consideră valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă și valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.
Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.
EVENIMENT
Americanul recalcitrant care și-a SECHESTRAT, duminică, soția în Cluj-Napoca este INTERNAT la Psihiatrie III, secția Toxicomani

În cursul zilei de duminică, 19 martie, poliția a fost sesizată cu privire la faptul că o femeie de 27 de ani din Cluj-Napoca ar fi fost agresată și sechestrată de către soțul ei, un american de 30 de ani. În cele din urmă, acesta ar fi fost scos cu forța de către luptătorii SAS, din casa unde s-a baricadat.
Citește și: VIDEO. Clujeancă de 27 de ani, SECHESTRATĂ de soț. Aceasta a fost AGRESATĂ fizic. Luptătorii SAS au intervenit în FORȚĂ
Augustin Roger Hirth a fost internat involuntar în perioada 12.03-17.03.2023 în Clinica Psihiatrie III – Compartimentul Toxicomani a SCJU Cluj și a părăsit spitalul cu starea ameliorată și recomandări de tratament.
În prezent, în urma comportamentului violent de duminică, acesta este internat involuntar în aceeași facilitate medicală.
ANUNȚURI PUBLICE
Poethron, maratonul poeziei vine la Cluj. 5 zile de lecturi, dezbateri, ateliere și multe altele. Vezi programul complet

Cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei din 21 martie, Librăria VED invită clujenii să a parte la o serie de evenimente dedicate tendinței de autodepășire a sinelui și de (re)inventare continuă, în care atenția va fi focalizată pe tineri poeți debutanți, dar și pe cei cu lucrări încă nepublicate din comunitatea locală de poezie clujeană.
„Se spune că poezia este inefabilă. Cioran a scris la un moment dat, în 1943, că: <<trebuie să te îneci în inefabil și să ieși din el cu toate conceptele făcute țăndări. Pentru a înțelege totul, pentru tine însuți.>>
Lirica post-postmodernismului și metamodernismului (cât și surorile lor și frații săi) au nimerit tocmai ce ne propune Cioran: au deformat, au abandonat limbajul poetic și orice concept premodernist și continuă să caute autodepășirea limitărilor, realizând medii scrise și audiovizuale de exprimare care sunt atât sincere, cât și detașate simultan.
O să sărbătorim libertatea gândului şi deschiderea către tot ce-i nou prin open mic-uri, discuții și activități despre natura poeziei extrem-contemporane și legăturile sale cu receptorul!”, se arată în anunț.
5 zile de poezie, cu open mic, lecturi, ateliere și dezbateri
Conform acestuia, programul este după cum urmează:
Marți, 21 martie, 19:00
Întâlnirea poeților anonimi – OPEN MIC, cu Poethree
Miercuri, 22 martie, 19:00
Seară cu Lena Chilari, vol. O cană de noviciok la bătrânețe – lectură de poezie
Joi, 23 martie, 19:00
Vineri, 24 martie, 18:00
Atelier de descoperire și dezvoltare prin poezie și Spoken Word cu Education Studio
Sâmbătă, 25 martie, 18:00