Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

Clujul, PRIMUL oraș din România care va avea un proiect UNStudio. Demersul IULIUS de RECONVERSIE urbană a platformei Carbochim

Publicat


YouTube video

Cluj-Napoca este orașul din România în care se propune realizarea primului proiect mixt de reconversie urbană ce va purta semnătura UNStudio, birou de arhitectură de renume mondial, care a gândit unele dintre cele mai spectaculoase proiecte din marile orașe ale lumii, ce au devenit repere urbane și turistice, îmbinând funcționalitatea cu designul inovator. IULIUS lucrează împreună cu prestigiosul birou olandez la master-planul proiectului de reconversie urbană a platformei industriale Carbochim într-o atracție vibrantă a orașului Cluj-Napoca, aflat în prezent în etapa de avizare. Proiectul propus este unul de amploare, îmbinând funcțiuni culturale, de rezidențial, retail, office, parc și entertainment, pentru care se va lucra cu arhitecți locali și naționali, al căror rol va fi unul important pentru implementare. Descoperă cine sunt arhitecții UNStudio în acest video.

Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, ansamblul multifuncțional Four Frankfurt, conceptul unic și sustenabil Brainport Smart District din Helmond, Lyric Theatre Complex din Hong Kong, Arnhem Central Station, Doha Metro, Erasmus Bridge din Rotterdam sunt doar câteva exemple dintre cele 120 de proiecte pe care UNStudio le-a realizat în întreaga lume. Lor li se alătură primul obiectiv realizat în România din portofoliul renumiților arhitecți: reconversia platformei Carbochim într-o Parte din Cluj, investiție a grupului IULIUS.

„Încă nu am construit un proiect în România, așa că suntem foarte încântați că acum putem proiecta, în sfârșit, în această țară, pentru Cluj-Napoca. România are o istorie fascinantă și o identitate culturală foarte puternică, dar are și o influență uriașă asupra culturii din regiunea balcanică”, spune Ben van Berkel, fondator și arhitect principal UNStudio. În 1988, acesta a fondat, împreună cu Caroline Bos, biroul de arhitectură UNStudio, care are în portofoliu unele dintre cele mai spectaculoase clădiri din lume. Acum, pe planșele lor apare master-planul reconversiei platformei Carbochim, un proiect la care au lucrat în ultimul an și pe care l-au analizat într-o multitudine de variante pentru a ajunge la o soluție care să integreze feedback-ul primit din partea autorităților, instituțiilor, specialiștilor și comunității. Pentru unele obiective parte din proiect se va lucra cu arhitecți locali și naționali, cum sunt și cele două clădiri industriale de importanță ambientală care vor fi conservate și valorificate în proiect, atribuinduli-se funcțiuni culturale și antreprenoriale.

Cu birouri în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne și o echipă cu peste 300 de angajați din 27 de țări, UNStudio a lucrat la peste 120 de proiecte internaționale, precum masterplanuri urbane, clădiri de birouri, rezidențiale, dar și muzee și lucrări de infrastructură spectaculoase din punct de vedere arhitectural. Sunt spații în care oamenii trăiesc și lucrează în medii sănătoase și care au fost proiectate pentru viitor, concept pe care îl implementează și în proiectul din România. „Suntem foarte conștienți de potențialul pe care regenerarea urbană îl are pentru orașe. În acest sens, este esențial să căutăm noi modalități de reamenajare a zonelor urbane existente, în așa fel încât să poată oferi ceva înapoi orașului ca întreg, să reactiveze și să însuflețească spațiile și zonele care s-au perimat de-a lungul anilor. Proiectarea pentru consolidarea și susținerea comunităților înseamnă să creezi locuri care aduc oamenii laolaltă”, a declarat fondatorul UNStudio.

Echipa care lucrează la acest proiect este coordonată de Arjan Dingsté, Director și Senior Architect UNStudio: „Am fost destul de activi în Europa de Est în ultimii ani și am fost deosebit de dornici să găsim oportunități în România, în mare parte datorită istoriei sale bogate. Sunt foarte mândru că noi, cei de la UNStudio, putem fi parte din istoria viitoare a Clujului, aducând un proiect interesant în oraș, care va fi și primul proiect UNStudio din România. Este foarte interesant să vedem că putem conecta această veche zonă industrială la Parcul Armătura, amenajat recent. Dorim să aducem și oamenii din zona Carbochim înapoi spre apă, pentru a continua centura verde de-a lungul râului”.

„Sănătatea și bunăstarea – fizică, mentală și socială – sunt ceea ce considerăm esențial în fiecare design pe care îl realizăm”

UNStudio este focusat pe a aduce plus-valoare prin proiectarea care face viața mai sănătoasă, are un impact redus asupra Planetei și, în același timp, de durată asupra orașelor și oamenilor. „Proiectele mixed-use, care evită crearea de cartiere monofuncționale, vor îmbunătăți calitatea vieții în oraș. O conexiune cu natura este, de asemenea, esențială, la fel ca și îmbunătățirea legăturilor sociale, pentru a atenua sentimentele de izolare. Tehnologia va juca, de asemenea, un rol cheie în multe domenii ale vieții orașului în viitor, în special în ceea ce privește mobilitatea, dar și în ceea ce privește sustenabilitatea. Cu toate acestea, pentru noi, în principal, criteriile care nu pot lipsi sunt sănătatea și bunăstarea – fizică, mentală și socială. Acestea sunt aspectele pe care le considerăm esențiale în fiecare design pe care îl realizăm”, reprezintă viziunea privind viitorul dezvoltărilor urbane a lui Ben van Berkel, fondator și arhitect principal UNStudio.

Referindu-se la campania de consultare publică privind așteptările comunității de la noul proiect, care a generat peste 9.500 de păreri exprimate ca mesaje directe sau voturi privind funcțiunile integrate, Arjan Dingsté crede că „astfel de idei sunt similare tipului de gândire de design pe care îl avem la UNStudio. Abordăm întotdeauna proiectele într-un mod profund contextual, așa că trebuia să înțelegem pe deplin spiritul sitului și al Clujului înainte de a începe orice lucrare de proiectare”. „Trebuie să știi ce simte publicul că lipsește în oraș sau ce și-ar dori să vadă că aduce noua dezvoltare. În general, scopul este întotdeauna de a atrage mai mulți oameni în zonă, de a o face mai animată și conectată la nevoile publicului și a orașului în ansamblu”, completează Ben van Berkel.

Proiecte care desenează arhitectura internațională contemporană

Printre clădirile emblematice UNStudio se numără Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, care atrage atenția oricui trece prin zonă, iar pe site-urile dedicate turismului, spectaculoasa structură este prezentată ca un obiectiv arhitectural contemporan de neratat, interesul pentru arhitectura muzeului depăşindu-l uneori pe cel pentru exponate. De asemenea, ansamblul mixt Four Frankfurt se dezvoltă pe un sit care a fost inaccesibil în ultimii 45 de ani și, astfel, orașul va oferi o nouă destinație vibrantă. Un exemplu de design unic este Brainport Smart District, din orașul Helmond, un concept flexibil care se va dezvolta în funcție de cerințele și nevoile locuitorilor. Un alt proiect impresionant de arhitectură din portofoliul arhitecților olandezi este Arnhem Central Station, ce a devenit o atracție a orașului, un magnet pentru turiști și un exemplu excelent pentru proiectele de infrastructură în reamenajare.

Erasmus Bridge din Rotterdam, pe care l-au realizat, este una din construcțiile reprezentative ale orașului, are forma unei lebede și reprezintă un obiectiv turistic. Designul Doha Metro Station, semnat de UNStudio, face legătura între trecutul și viitorul Qatarului, se inspiră din arhitectura regională, dar, în același timp, oferă o viziune eficientă asupra viitorului, având o arhitectură deosebită, atât în exterior, cât și în interior. Iar lista proiectelor realizate de biroul din topul mondial de arhitectură, recunoscut pentru design avangardist și construcții emblematice, continuă cu numeroase construcții celebre din întreaga lume – www.unstudio.com.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Frumoasa fiică a unui lider PSD Cluj, Miss Tourism World 2024 România

Publicat

Ioana Oleleu, fiica politicianului PSD Cluj Ioan Oleleu, a fost desemnată Miss Tourism World 2024 România. Va reprezenta țara noastră la competiția găzduită în China.

Ioana Oleleu va reprezenta țara noastră în competiția internațională de frumusețe Miss Tourism World 2024. Tânăra este studentă în anul I la Facultatea de Psihologie și Stiințe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Într-un interviu din 2022, tânăra arăta că face parte din lumea modelling de la vârsta de 14 ani, dar a practicat și fotbalul pentru mai mulți ani. De asemenea, mai arăta că are zeci de mii de urmăritori pe contul de TikTok.

Ioana este fiica lui Ioan Oleleu. politician PSD Cluj și vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Originar din comuna Beliș, județul Cluj, Ioan Oleleu a fost consilier județean și vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj în perioada 2012-2016 (USL) și secretar executiv al PSD Cluj. Ioan Oleleu a ocupat de asemenea funcția de director al DSVSA Cluj.

Concursul internațional Miss Tourism World 2024 se va desfășura în lunile august și septembrie 2024 în China. Anul trecut, câștigătoare a fost desemnată reprezentanta Cehiei. Competiția aduce împreună reprezentante de pe tot globul. Câștigătoarea competiției va deveni ambasadoare a Turismului din țara reprezentată și va putea contribui la promovarea turismului în țara de origine.

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj – Dinamo. „Șepcile roșii” au nevoie de victorie pentru a rămâne în lupta pentru primele două locuri din play-out.

Publicat

Echipele „U” Cluj și Dinamo București se vor întâlni, sâmbătă, de la ora 20:00 pe Cluj Arena unde vor disputa a opta partidă din play-out. „Șepcile roșii” trebuie să obțină o victorie pentru a avea șansa să revină pe primele locuri din play-out la finalul etapei.

FC Universitatea Cluj vine după o înfrângere suferită în deplasare împotriva echipei U Craiova 1948. Oaspeții au început prima parte a partidei în forță și au deschis scorul în minutul 16 prin Robert Silaghi, dar egalarea a venit până la pauză urmând ca în minutul 55, oltenii să preia conducerea, dar ardelenii au păstrat șansele egalând în minutul 74 prin Federico Anselmo, dar nu a fost suficient pentru că două minute mai târziu Blănuță a marcat si a stabilit scorul final 3-2 în favoarea gazdelor.

Dinamo București are nevoie disperată de victorie pe terenul clujenilor, câinii roșii se află la subsolul clasamentului si dacă sunt învinși sâmbătă vor fi cu un picior in liga a II-a.

Echipa bucureșteană a disputat ultima partidă din play-out pe teren propriu împotriva echipei FC Voluntari și a reușit să deschidă scorul în minutul 35, dar două minute mai târziu a fost egalată și partida s-a încheiat cu scorul de 1-1, dar Dinamo are în continuare șanse să evite retrogradarea, dar trebuie să câstige ultimele două partide rămase.

„U” Cluj poate obține a doua victorie din acest sezon împotriva lui Dinamo București

Prima dată când cele două echipe s-au întâlnit în acest sezon a fost la 5 august 2023 pe Stadionul Gaz Metan din Mediaș, acolo unde „șepcile roșii” au obținut acasă doar cu un punct după ce partida s-a încheiat cu scorul de 1-1.

Scorul a fost deschis de către oaspeți prin Denis Politic, ca mai apoi atacantul clujenilor, Daniel Popa să stabilească egalitatea în minutul 51 și acesta a fost deznodământul partidei. Returul dintre cele două echipe s-a desfășurat la 11 decembrie pe Stadionul Arcul de Triumf din București, iar echipa victorioasă a fost U Cluj care s-a impus cu 1-0 golul fiind marcat de Dan Nistor.

După șapte partide desfășurate în play-out, ‘U’ Cluj se află pe a patra poziție în play-out cu 29 de puncte, în timp ce Dinamo București se află pe penultimul loc în clasament cu doar 21 de puncte și riscă retrogradarea în liga secundă a României.

„Trebuie să câștigăm pentru a fi în primele nouă clasate”

Tehnicianul „șepcilor roșii”, Ioan Ovidiu Sabău a declarat într-o conferință premergătoare partidei cu Dinamo București că echipa nu a arătat în ultimele jocuri așa cum ar fi trebuit, dar este mândru de jucătorii săi și de ceea ce au reușit să realizeze în acest sezon.

„Îmi pare rău că Dinamo a ajuns în situația asta, nu aș fi vrut, dar noi trebuie să fim profesioniști și să arătăm ca o echipă care știe să lupte pentru interesele ei, să nu dezamăgească, să fiu eu foarte inspirat în alegeri și să putem câștiga ultimul joc de acasă” a declarat de asemenea Neluțu Sabău.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Poliția Locală Cluj-Napoca ajută o familie de rățuște să ajungă în Canalul Morii

Publicat

O familie de rățuște a fost escortată de un polițist local prin centrul orașului Cluj-Napoca, vineri dimineață. 

Un polițist local s-a remarcat în dimineața zilei de vineri, 3 mai. Agentul Ionuț Mazăre a ajutat o rață și bobocii acesteia să ajungă la Canalul Morii, după ce acestea „s-au rătăcit” în centrul Clujului.

Agentul de poliție a însoțit grupul de rațe de pe strada Mihai Eminescu până pe strada Iuliul Hosu. Odată ajuns aici, polițistul a ajutat bobocii să nu se piardă de mama lor și i-a coborât, rând pe rând, pe malul Canalului Morii.

Toți bobocii au ajuns, astfel, teferi și nevătămați, în apă.

Toată întâmplarea a fost surprinsă într-un videoclip postat ulterior pe pagina de TikTok a primarului Emil Boc.

Citește mai departe

ECONOMIE

Clujul imobiliar, la început de mai 2024. VEZI în ce zone prețul trece de 3.000 €/mp

Publicat

De

Piața imobliară clujeană se apropie de 2.600 euro/mp, la începutul lunii mai 2024. Prețul mediu la apartamente a crescut cu 300 €/mp în ultimul an, la Cluj-Napoca.

Prețul mediu al apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca a fost de 2.594 euro/mp, în aprilie 2024. Prețul arată o creștere cu 28 euro/mp față de februrarie 2024 (2.566 euro/mp) și cu 300 de euro față de aceeași perioadă a anului trecut (2.294 euro/mp), se arată într-o analiză Compariimobiliare.ro.

Cartiere unde prețul trece de 3.000 €/mp

Astfel, în luna aprilie, printre zonele preferate de cei aflați în căutarea unei noi locuințe s-au numărat cartierele Florești – 1.601 euro/mp, Mănăștur – 2.305 euro/mp și Mănăștur – 2.354 euro/mp.

Zonele din Cluj-Napoca cu cele mai mari prețuri pe metru pătrat au fost, în luna aprilie: Andrei Mureșanu (3.026 €/mp), Bună Ziua (3.046 €/mp), Central (3.246 €/mp), Hașdeu (3.028 €/mp), Piața Mihai Viteazul (3.303 €/mp). În zona ultracentrală, prețul pe metru pătrat se apropie de 4.000 €/mp.

Cele mai căutate zone din oraș

Experţii portalului Compariimobiliare.ro prezintă preţurile apatamentelor de vânzare în municipiul Cluj-Napoca, pe cartiere, valabile la început de mai 2024, dar şi zonele preferate de cei aflaţi în căutarea unei noi locuinţe.

Căutări după numărul de camere:

  • 2 camere – 46%
  • 3 camere – 39%
  • 1 cameră – 9%
  • 4 camere – 5%

Cele mai căutate zone:

  • Mănăștur – 10%
  • Florești – 7%
  • Mărăști – 7%
  • Gheorgheni – 6%
  • Central – 5%
  • Zorilor – 4%
  • Iris – 2%
  • Între Lacuri – 2%
  • Grigorescu – 2%
  • Bună Ziua – 2%

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax