Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Clujul pentru toţi. Uniţi în buget şi-n simţiri. Bugetul şi politicile fiscale. Punctul de vedere al specialiştilor

Publicat


De cele mai multe ori, administraţiile locale lansează şi chiar realizează proiecte pentru urbea pe care o păstoresc. Dar numai pe baza părerilor proprii. Vrem, de exemplu, stadion la standarde europene în mijlocul oraşului? Îl facem! Nu contează că produce zgomot pentru cei din împrejurimi. Nu contează că face şi mai mare aglomeraţia de maşini, şi aşa insuportabilă. Dacă aşa a vrut domn primar…

Ca să trecem în altă epocă administrativă, câţi dintre clujeni şi-ar fi dorit momâia lui Avram Iancu în mijlocul Pieţei cu acelaşi nume? Dar n-au fost întrebaţi nici atunci.

Şi-n Cluj, la fel ca-n alte localităţi, s-au făcut lucruri, cheltuieli, fără ca cineva să-i întrebe pe beneficiari şi pe cei care dau banul dacă au nevoie de ele. De o vreme încoace s-au făcut câţiva paşi spre consultarea populaţiei. Dar puţini. La fel ca în cazul ăluia care a păşit pentru prima data pe Lună. Faptul că a făcut “un pas mic, dar mare pentru omenire”, nu înseamnă că Luna a devenit a noastră.

Bugetarea participativă. Propunerile specialiştilor. Clujul să ia exemplul Turzii

Ne manifestăm consecvent pentru fundamentarea construirii bugetelor anuale şi multianuale pe baza proiectelor promovate în baza dialogului şi consultării cu cetăţenii Clujului.

  • Bugetarea participativă este un exercitiu la care populaţia a dovedit interes şi responsabilitate. Ea trebuie extinsă si la marile proiecte, iar exemplul municipiului Turda se cere extins şi la Cluj. Gradul de transparenţă trebuie maximizat pentru a se evita suspiciunile acordării de fonduri importante şi in mod nejustificat unor ong-uri “abonate de o vereme la banul public”.

Bugetare multianuală

  • Viziunea pe termen mediu şi lung se cere extinsă şi prin bugetare multianuală, bazată pe direcţiile din Strategia de dezvoltare 2020-2027, pe PUG, pe SIDU, pe Planul de mobilitate şi pe alte instrumente de lucru, discutate în prealabil cu cetăţenii.
  • Digitalizarea proceselor de bugetare, cât şi a celor din activitatea serviciilor din Primărie poate restrânge birocraţia şi numărul excesiv de personal angajat în structurile administraţiei locale.
  • Cresterea capacităţii administraţiei de a respecta an de an bugetele aprobate se cere gestionată cu fermitate de către Primar şi echipa de conducere aleasă.
  • Politica de fiscalitate inteligentă în care taxa locală să reprezinte pârghia de stimulare sau de descurajare a domeniului.

Proiectul “Clujul pentru toţi”

*Consiliul Civic Local (CCL) Cluj-Napoca şi redacţia www.cluj24.ro au lansat proiectul „Clujul pentru toţi”. Este vorba de un demers civic, fără influenţe  politice. Scopul proiectului esta ca, alături de clujeni, să-i determinăm pe candidaţii la funcţia de primar şi la posturile de consilieri locali să-şi asume proiecte importante pentru oraş. Proiectele sunt propuse de specialişti în domeniile respective, dar şi de populaţie.

*Consiliul Civic Local Cluj-Napoca este o organizaţie civică şi apolitică fondată în 2004 de către Cluburile Lions şi 38 de ONG-uri. În prezent, această iniţiativă civică este susţinută de 50 de ONG-uri.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Un clujean vrea să își construiască un castel. Ce i-au răspuns urbaniștii

Publicat

Un clujean a surprins joi membrii Comisiei de Urbanism a Consiliului Județean Cluj după ce a cerut aprobarea pentru un proiect de construire a unui castel. Propunerea inedită viza comuna Moldovenești, unde mai există deja un castel. 

Investitorul dorea să amenajeze astfel și un spațiu de agrement, care să includă un lac cu pești.

Urbaniștii clujeni nu au fost însă prea impresionați de ideea care presupunea fortificații serioase.

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a precizat pentru Cluj24 că recomandă clujenilor generoși să investească mai degrabă în monumentele istorice existente decât să facă o lucrare ”kitsch-oasă”.

”Acelea au și o valoare istorică și pot să renască. La nivelul Clujului sunt multe asemenea clădiri în stadiu de paragină și deteriorare. De exemplu este cel de la Jucu, castelul de la Gilău, cetatea Bologa – reabilitată recent.

Desigur, nu toate beneficiază de interior adecvat. Cel de la Jucu a fost reabilitat în regim privat. La Săndulești mai există un asemenea spațiu, care momentan are destinația de locuințe sociale. Locatarii se vor muta, iar castelul poate să fie reabilitat”, a spus Salanță.

Castel inspirat din casa memorială Goga de la Ciucea

Clujeanul a dorit să ridice noul castel din Moldovenești inspirat fiind de casa memorială Goga, din Ciucea.

”În zona Apusenilor există multe modele de arhitectură bazată pe piatră, care se pot replica. Însă justificarea fortificațiilor a trecut de foarte mult timp”, a declarat arhitectul Horațiu Răcășan.

Urbaniștii au spus că sunt de acord cu oportunitatea realizării unui centru de agrement și a unei pensiuni turistice, ”dar nu așa”. Investitorului i s-a recomandat și să amplaseze lacurile dorite în spatele clădirii, nu orientate lângă drum, dar și să urmărească o arhitectură modernă, chiar bazată pe motive rurale.

Fostul arhitect șef a CJ Cluj, Radu Spânu, a precizat că agreează ideea unor ”dormitoare rotunde” incluse în designul interior al proiectului de castel.

Proiectul de castel a fost respins de urbaniști, iar arhitectul care reprezintă investitorul a precizat că va reveni la o altă ședință cu o nouă abordare.

Pe pagina de internet PATJ Cluj, realizată de Consiliul Județean Cluj în colaborare cu Banca Mondială, poate fi regăsită o hartă actualizată la nivelul anului 2019 cu toate clădirile de patrimoniu în care se poate investi.

M. M.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Clujenii se înghesuie la vaccinul anti-COVID. 5.000 de locuri, ocupate în câteva ore. Prefectul cere suplimentări

Publicat

Zeci de mii de clujeni au dorit, azi, să se programeze pentru vaccinarea anti-COVID-19, pe platforma naţională destinată acestui lucru. Dar numai o mică parte dintre ei au reuşit.

Situaţia locurilor libere în judeţul Cluj în 21 ianuarie, ora 12,30

În jurul orei 12,00, pentru judeţul Cluj erau disponibile circa 5.000 de locuri, dar ele au fost ocupate imediat. Cele mai multe locuri din judeţ au fost pentru Cluj-Napoca, însă acestea au fost ocupate primele. Chiar înainte de ora 13,00, în Cluj-Napoca nu mai era niciun loc liber. Până în jurul orei 15,00, în judeţul Cluj mai erau disponibile circa 20 de locuri în Gherla, însă au fost şi ele ocupate în scurt timp.

Prefectul Mircea Abrudean a spus, azi, că solicită autorităţilor de la Bucureşti suplimentarea numărului de vaccinuri pentru judeţul Cluj, deoarece este o cerere foarte mare pentru ele.

”Solicităm doze suplimentare pentru că nevoia este foarte mare la nivelul județului Cluj. Sunt 30 de centre comunitare pregătite la nivelul Clujului pentru vaccinare, însă cetățenii depind de un calendar național de distribuire. Toate aceste centre pot să fie operaționale imediat”, a declarat prefectul Mircea Abrudean.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Metroul, o soluţie ”ineficientă şi iluzorie”. Propunerile clujenilor, trimise Băncii Mondiale de Consiliul Civic Local

Publicat

Consiliul Civic Local (CCL) a trimis experţilor Băncii Mondiale materialele cu propunerile colectate de la clujeni pentru definitivarea Strategiei SIDU Cluj-Napoca. Printre altele, propunerile vizează traficul din Cluj-Napoca. Dar tratează şi problema metroului. Acesta este considerat ”ineficient şi cu finanţare iluzorie”.

Trafic infernal şi poluant creat în ultimii 15 ani

Una dintre propunerile clujenilor şi specialiştilor vizează extinderea liniilor de troleibuz dublu/triplu articulate în multi-cartiere. În Grigorescu, Dorobanţilor, Brâncuşi, Dunării, Bulgaria, Calea Baciului, ViVo/Metro, SellGros etc. Dar şi interzicerea CTP-ului să mai achiziţioneze autobuze poluante pe diesel (în special pentru elevi).

De asemenea, extinderea liniei de tramvai la cele două capete şi amenajarea urgentă a parcărilor de 1000 locuri la toate intrările în oraş.

Modernizarea trenului rebotezat ”metropolitan”

În materialul trimis Băncii Mondiale se arată că, acum, calea ferată care traversează Clujul de peste o sută de ani şi care leagă oraşul cu localităţile limitrofe ar trebui să fie însoţită de repararea şi modernizarea haltelor existente din anii 60  la Baciu, Clujana, Mărăşti, IRA, Someşeni, Aeroport.

În plus, se arată că trenul nu este legat de metrou şi că s-au comandat două studii diferite pentru cele două mijloace diferite de transport.

Metroul controversat

“Studiul de pre-fezabilitate aprobat de Consiliul Local prezintă o serie de adevăruri tehnico-economice ce au stârnit controverse, aşa cum reiese şi din luările de poziţie ale specilaiştilor clujeni cu experienţă şi a cetăţenilor. Investiţia este ineficientă/nerentabilă, de foarte lungă durată, extrem de costisitoare, ne-sustenabila, fără o co-finanţare substanţiala sigură nerambursabilă UE.

Finanţarea guvernamentală substanţială este tot atât de nesigură în cazul schimbării guvernelor în cei minim 11 ani propuşi pentru realizarea proiectului. Componenta locală a finanţării este la fel de iluzorie deoarece pune în pericol finanţarea celorlalte proiecte vitale şi de primă urgenţă ale Primăriei (ex. centura; racordările la autostradă; tramvaiul Colina-Floreşti-Gilau; infrastructura stradală şi podurile; locuinţele sociale; şcolile/educaţia, spitalele/sănătatea clujenilor; colectarea selectiva şi prelucrarea deşeurilor;  „Clujul Verde” şi „SmartCity”; cultura şi sportul, bugetarea participativă, debirocratizarea primăriei, cheltuielile curente etc. etc.)”, arată CCL.

Raportul integral, aici:

https://drive.google.com/file/d/1Xr_y1x8FrDWxMgUz3Uy49w-djscRpFfC/view?fbclid=IwAR0otifmXFrIjeoAEV2OuwLyA9AJZUkKYa4viOq3Tjd4nQnzp27aoTdFKfQ

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

NAPOCA SA a decis rezilierea contractului de modernizare a străzii Eroilor din Florești

Publicat

NAPOCA SA a decis rezilierea contractului modernizare a străzii Eroilor din Florești. Decizia a fost luată după ce Primăria Florești și-ar fi ignorat obligațiile contractuale și ar fi atacat firma în spațiul public, prin Bogdan Pivariu.

”Din respect pentru stabilirea adevărului și corecta informare a opiniei publice, ca reacție la acuzațiile total nefondate la adresa sa, vehiculate în spațiul media de domnul Bogdan Pivariu, primarul comunei Florești, în calitatea sa de executant al contractului “Modernizare strada Eroilor, în Comună Florești, Județul Cluj”, SCC NAPOCA SA precizează următoarele:
• Primăria comunei Florești, a ignorat constant repetatele noastre solicitări de dialog constructiv pentru deblocarea situației, deși societatea noastră a depus o amplă și solidă argumentație tehnică, avansând soluțiile necesare depășirii impasului.
• Primăria comunei Florești, a sfidat obligațiile sale contractuale, printre altele încălcând obligația de a asigura frontul de lucru necesar derulării execuției.
• Am demonstrat că societatea noastră se află în imposibilitatea tehnic-obiectivă de a respecta calendarul execuției, în absența predării unui amplasament liber de sarcini, posesorii rețelelor de utilități desfășurând în continuare operațiuni de relocare a acestora.
• Argumente neechivoce arată că executantului nu îi sunt imputabile întârzieri survenite din cauza unor impedimente independente de sine, care au obstrucționat evoluția lucrărilor, iar derobarea primăriei de responsabilitatea acestora este contraproductivă.
• Recent am notificat beneficiarul, recurgând la soluția ultimului apel la dialog, avertizând asupra consecințelor nefaste ale atitudinii sale, de natură să pericliteze continuarea relațiilor contractuale.
Constatând inutilitatea demersurilor noastre legale, întreprinse prin intermediul unei corespondențe cu sens unic, cărora li se adaugă acuzații publice extra-contractuale SCC NAPOCA SA a decis rezilierea contractului de execuție lucrări de modernizare a străzii Eroilor din comuna Florești”, anunță compania.

Totodată, SCC NAPOCA SA se va adresa instanțelor competente de judecată, pentru recuperarea daunelor și prejudiciilor create de Administrația Comunei.

 

M. M.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate