Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

Clujul, orașul contrastelor

Publicat


Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„Nici unul din celelalte orașe ale țării noastre, credem, nu păstrează urme atât de vii a timpurilor pe cari le-a înfruntat, ca și Clujul.

În urma acestui fapt, capitala ardeleană este formată din întipăriri când fericite, când monstruoase a celor mai felurite stiluri arhitectonice.

Din aceiași cauză poate, Clujul prezintă tot atâtea aspecte sociale, deși unele din ele ar fi trebuit de mult curmate de autorități.

Cartierul gării

Prima impresie pe care o are orice călător care sosește cu trenul în localitate – și mai ales călătorul nocturn – este din cele mai neplăcute. Nu însă din cauza proporțiilor edilitare, cât din cauza proporțiilor edilitare, cât din cauza primului val de oameni cu cari vine în contact.

Deoarece, de cu ziuă încă, trotuarele cartierului din dosul gării, sunt îmbâcsite de o sumedenie de femei pierdute, cari nu se feresc să-și facă oferta cu voce tare, oricare ar fi depărtarea și vecinătățile.

Călătorul e astfel rugat, îmbiat, constrâns aproape să calce măcar o clipă pragul plăcerilor primejdioase, din care cauză acest oraș monoton și care-și poartă cu mândrie denumirea de cetate a științei, îți dă impresia de imens lupanar.

Iar în cartierul amintit, din păcate această impresie este cel mai neplăcut adevăr. Căci toate clădirile, cârciumile și hotelurile din preajma gării sunt pline de prostituate și de acea lume interlopă firească noroiului, din care cauză scandalurile, bătăile și jafurile în acest cartier se țin lanț, iar socoteala calendarului după numărul capetelor sparte și a pungilor ușurate într-un fel sau altul.

Este o situație pe care nu înțelegem de ce cotidianele au trecut-o sub tăcere și cum o pot îngădui conducătorii orașului.

Și un centru cu bucluc

Deși Clujul, fiind un oraș străvechiu, are mai multe centre, totuși în localitate se obișnuiește să se dea această denumire pieții Unirii, poate fiindcă e cel mai însemnat nod de legătură Clujană a principalelor artere de circulație.

Cu toate că e conturată în majoritate de clădiri vechi, mohorâte – foste palate ale foștilor nemeși unguri – monumentale ca dimensiuni, dar disgrațioase ca stil, totuși Piața Unirii, cu biserica Sf. Mihail și statuia lui Matei Corvinul și a Lupoaicei, are o oarecare măreție.

Cercetată pe alt plan însă această piață în cari întreprinderile de tot felul se înghesuiesc, înseamnă o nouă strângere de inimă.

Și iată de ce: se găsesc în Piața Unirii nu mai puțin de 107 întreprinderi, dintre care 50 sunt evreiești, 26 ungurești, 16 cosmopolite și 15 românești, ultimele repartizate în felul următor: 3 librării, 2 tutungerii, 2 frizerii și câte un birou de ziare, o bijuterie, o blănărie, o bancă, o loterie, o croitorie, o cofetărie și o prăvălie cu lucru de mână.

Deci întreprinderi, fie cu capital mic, fie cari interesează numai cercurile românești și dintre cari unele, nu trebuie să uităm, datează dinainte de 1919.

Restul întreprinderilor însă sunt în majoritatea cazurilor dintre acelea cari se adresează tuturor cercurilor sociale și dispun de o largă sferă de desfacere; astfel că dacă numărul acestor întreprinderi este invers proporțional cu repartiția lor pe naționalități în Ardeal, capitalul pe care îl stăpânesc și pe care îl rulează accentuează această curioasă situație până la proporția 1000 la 1.

Ori este dureros ca măcar în ceea ce privește comerțul capitala provinciei care reprezintă chintesența românismului să fie așa de puțin românească.

Cetate a științei românești

30 de școli primare, 15 școli secundare, numeroase școli de specialitate, 5 Academii, o Universitate, spitale clinici și instituții culturale câte vrei, – în felul acesta Clujul a devenit într-adevăr o cetate a științei românești, căci această prodigioasă dezvoltare culturală o are însă numai de două decenii.

Dovada acestei aserțiuni o face cu prisosință faptul că Universitatea din Cluj – care a împlinit nu de mult 300 de ani de existență – sub vechii stăpânitori a dat în acest timp numai 146 opere științifice, pe când sub actualii stăpânitori, numai într-un singur deceniu (1920-1930) numărul operelor științifice este de 5761.

Tot pentru verificarea acestui fapt, trecătorul are la îndemână și un alt mijloc, mai puțin statistic, mai puțin obositor.

E destul să se plimbe prin oraș mai ales pe străzile principale și să se uite bine la fațadele clădirilor: se înghesuie pe ele atâtea tăblițe de doctori în medicină, în drept, în științe de stat, în litere etc., încât ajunge să se mire de câtă știință este încărcat kilometrul pătrat al Clujului.

Iar dacă vizitatorul mai are și curiozitatea să se apropie de vitrina marilor librării și a marilor întreprinderi din centru, în cari – după cum e obiceiul – sunt expuse în fiecare an tablouri cu chipurile și numele tuturor absolvenților de școli secundare și de specialitate din Cluj și răbdarea să-și dea seama că cel puțin 30 la sută numai din absolvenții școlilor secundare românești sunt neromâni, în mod firesc poate ajunge la concluzia tristă că dacă lucrurile vor mai continua în felul acesta, această cetate a științei românești se pare că funcționează pentru desăvârșirea intelectuală a streinilor.

O situație curioasă

Aceiași ultimă verificare a științei clujene – cu ajutorul tăblițelor, cărți de vizită și reclamă personală – mai poate exista și alte nedumeriri.

Existența unui atât de mare număr de medici cari funcționează în afară zecilor de instituții clujene medicale, ar duce la concluzia că fiecare trebuie să sufere de cel puțin două-trei boli, pentru ca toți acești doctori să profeseze, să existe.

Ori statisticile oricărei instituții sanitare oficiale sau particulare din localitate arată că față de alte centre ale țării este destul de redusă.

Această situație ar părea dea dreptul curioasă dacă, la o mai atentă cercetare a acestor medici, nu s-ar observa că majoritatea lor sunt medic dermato-venerici și mai ales ginecologi.

Încheiere

Reportajul nostru se termină aici, având datoria să formuleze concluziile necesare, cei cari nu numai că au parte activă la conducerea destinelor acestui oraș, dar și urechi de auzit și ochi de văzut”. [„Nord-Vestul”, Anul IV, nr.7-8, Timișoara, 5 august 1939].

Text preluat din volumul ”Faptul divers în Clujul interbelic” de Felix Ostrovschi, apărut în 2020.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. 42 de locuințe sociale, repartizate mai multor familii din Pata Rât

Publicat

De

42 de locuințe sociale au fost repartizate marți mai multor familii din zona Pata Rât, a anunțat primarul Emil Boc. 

Cele 42 de locuințe sociale au fost achiziționate cu finanțare din fonduri norvegiene, prin proiectul Pata 2.0, desfășurat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj. Până în prezent, 73 de locuințe au fost achiziționate de ADI – Zona Metropolitană Cluj pentru familii din Pata Rât.

„Nimeni nu e uitat, nimeni nu e abandonat. Locuințe sociale pentru familiile din zona Pata Rât în cadrul proiectului cu fonduri norvegiene Pata 2.0.

Astăzi au fost semnate contractele pentru predarea a 42 de locuințe către familiile aflate în nevoie.

73 locuințe achiziționate în total prin proiectul ADI-ZMC pentru familii din Pata Rât”, a anunțat primarul Emil Boc, pe rețelele de socializare.

Proiect în valoare de peste 8,7 milioane de euro

Proiectul cu finanțare din Granturi Norvegiene are o valoare totală de 8,76 milioane euro și s-a derulat cu începere din decembrie 2019.

Au fost achiziționate în total 75 de locuințe, dintre care 73 sociale și două de necesitate pentru a fi utilizate în cazuri precum cele de violență domestică. În locuințele sociale se mută familii care provin din zona Pata Rât.

Locuințele sunt amplasate în Cluj-Napoca, Florești, Apahida, Baciu și Gilău. Fiecare este dotată cu electrocasnice și mobilier.

„31 de familii s-au mutat deja, pe parcursul anului trecut, iar pentru celelalte 42 familii beneficiare momentul semnării contractelor a avut loc astăzi, 30 aprilie.

Această activitate a proiectului a fost susținută de o intervenție social-comunitară complexă în arealul menționat, gândită în cadrul mai larg al inițiativelor asumate de Asociația Zona Metropolitană Cluj pentru desegregarea zonei”, a mai arătat edilul.

Sute de persoane, sprijinite în cadrul programului

Prin colaborarea cu ecosistemul local format din universități, administrație locală și au fost oferite și următoarele servicii:

  • 350 persoane au beneficiat de consultații medicale gratuite;
  • 230 activități educative non-formale (culturale, artistice, turistice etc) prin UBB;
  • 100 copii au primit încălțăminte și îmbrăcăminte noi, pentru a se putea prezenta corespunzător la școală;
  • 70 „cutii pentru bebeluși” pentru mămicile din comunitate oferite de DASM Cluj-Napoca;
  • 876 de elevi și 63 de cadre didactice de la 10 școli din zona metropolitană au beneficiat de sesiuni de dezvoltare socio-emoțională;
  • pentru 1.550 persoane aflate în risc de sărăcie și excludere socială a fost facilitată incluziunea socială

„În contextul proiectului Pata 2.0. s-a lucrat individual cu 93 de elevi, pentru a preveni abandonul școlar; au fost intermediate meditații și au fost oferite sesiuni de mentorat și orientare pentru 30 de elevi. De asemenea, Primăria continuă programele pentru educația copiilor din familii marginalizate sau aflat în risc de excluziune realizate de la bugetul local sau în contextul altor proiecte cu finanțări externe”, se mai arată în postare.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Dan Petrescu a revenit în Gruia: „Ceferişti, m-am întors acasă!”

Publicat

Dan Petrescu a revenit pe banca tehnică a CFR Cluj, a anunțat marți echipa din Gruia.

Antrenorul Dan Petrescu a revenit, marţi, la conducerea tehnică a formaţiei CFR Cluj, el aflându-se astfel la al patrulea mandat la gruparea ardeleană. Ultima oară, „Bursucul” a antrenat echipa sud-coreeană Jeonbuk Hyundai Motors.

„Clubul CFR 1907 Cluj anunță revenirea antrenorului Dan Petrescu pe banca tehnică a echipei noastre! Tehnicianul care a contribuit decisiv la câștigarea ultimelor noastre cinci titluri consecutive de Campioană, dar și a numeroaselor rezultate remarcabile în Europa, se întoarce acasă și își va folosi toate abilitățile pentru a atinge din nou performanțele cu care familia alb-vișinie s-a obișnuit! Mister, bine ai revenit în Gruia!”, a transmis clubul CFR Cluj pe site-ul său oficial.

„Gata cu vorba, acum la treabă!”

Petrescu preia postul de antrenor principal al formaţiei ardelene de la Adrian Mutu, care a demisionat la 3 aprilie. Interimatul a fost asigurat de antrenorii Francisc Dican şi Ovidiu Hoban.

„Ceferişti, m-am întors acasă. Gata cu vorba, acum la treabă!”, a declarat Petrescu, într-un clip video publicat pe contul de YouTube al CFR Cluj.

YouTube video

Petrescu a pregătit-o pe CFR în alte trei mandate: iunie 2017 – iunie 2018; martie 2019 – noiembrie 2020; august 2021 – iunie 2023. Cu „Bursucul” pe banca tehnică, CFR a reușit să câștige ultimele cinci titluri de campioană.

Dan Petrescu a mai condus până acum formaţiile FC Naţional, Sportul Studenţesc, FC Rapid, Wisla Cracovia, Unirea Urziceni, Kuban Krasnodar, Dinamo Moscova, Al Arabi, ASA Tg. Mureş, JS Suning, GZ Hengfeng, Kayserispor şi ultima oară Jeonbuk Hyundai.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Bărbat prins în flagrant delict pe A3 în timp ce transporta țigări de contrabandă

Publicat

De

Un bărbat a fost prins de polițiști, pe Autostrada Transilvania (A3), în timp ce transporta țigări de contrabandă.

Bărbatul în vârstă de 40 de ani din Satu Mare a fost depistat de polițiști pe tronsonul Nădășelu-Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania. Oamenii legii au găsit în autoutilitara condusă de bărbat 200.000 de țigarete fără timbru fiscal, dar și suma de 7.600 de lei.

„La data de 30 aprilie, în jurul orelor 01:30, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Cluj, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Biroului de Poliție Autostrada A3 Turda-Borș, au interceptat în trafic, pe tronsonul Nădășelu-Câmpia Turzii A3 o autoutilitară condusă de un bărbat, de 40 de ani, din județul Satu Mare, despre care exista suspiciunea că ar transporta țigarete fără a avea aplicat timbru fiscal.

Polițiștii au confiscat țigările și 7.600 de lei

La controlul efectuat, polițiștii au constatat că acesta transporta 200.000 de țigarete, fără a avea aplicat timbru fiscal.

Totodată, au fost ridicați 7.600 de lei, descoperiți asupra acestuia.

Polițiștii au procedat la confiscarea întregii cantități de țigarete și a celor 7.600 de lei, în vederea continuării cercetărilor, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda”, a comunicat Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore

În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut, pentru 24 de ore. Acesta urmează a fi prezentat magistraților în vederea dispunerii unei alte măsuri preventive.

În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, faptă prevăzută și pedepsită de Codul Vamal.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Inaugurarea oficială a 2 drumuri județene din Cluj. Alin Tișe: Trei comune vor trece într-o altă etapă de dezvoltare

Publicat

De

drumuri judetene Tișe

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a participat, marți, la inaugurarea oficială a două drumuri județene DJ 107P (DN 1) Gilău – Mărișel – (DN 1R) și DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău, alături de primarii din Gilău, Mănăstireni și Mărișel.

”Drumul Gilău-Mărișel, de aproape 45 de km, este unul important pentru județul Cluj. Am realizat 15 poduri, 80 de podețe, 352 de accese în curțile oamenilor, am realizat rigole pe ambele părți ale drumului. Putem spune că este un drum care va duce la dezvoltarea zonei.

Lucrările au fost finanțate din fonduri europene de 20 de milioane de euro, iar noi vom continua în zonă și cu introducerea apei potabile pentru Mănăștireni- Râșca- Beliș și Mărișel.

Putem spune că o primă etapă de dezvoltare a acestei zone s-a încheiat, urmând ca aceste comune să treacă într-o altă etapă de dezvoltare”, a spus Tișe.

Ce au prevăzut lucrările

drumuri judetene

Lucrările de reabilitare și modernizare a drumului județean DJ 107P (DN 1) – Gilău – Mărișel – DN 1R au fost executate în cadrul proiectului cu finanțare europeană având ca obiect „Modernizarea și reabilitarea Traseului județean 4 format din sectoare de drum ale drumurilor județene DJ 107P și DJ 107N, parte a Traseului Regional Transilvania de Nord” .

Operațiunile, în totalitatea lor, au constat în lucrări de modernizare a platformei drumului pe toată lungimea sectorului de drum, realizarea a 352 de accese la proprietăți, 79 de podețe, 5,824 de kilometri de rigole de acostament, 9,543 kilometri de șanțuri și rigole pereate, 617 metri de rigole carosabile, precum și montarea de parapete metalici pe o lungime însumată de 15,236 kilometri.

De asemenea, au fost realizate lucrări de marcaje și semnalizare rutiere. Lucrările de reabilitare au vizat totodată și nu mai puțin de 14 poduri.

Lucrările au fost executate de Asocierea Dacia Asphalt SRL – DP Cons SRL – Dacia Faber SRL – Oyl Company Holding AG SRL și au o valoare totală de 104.960.152,90 lei (fără TVA).

 Alt proiect european

Un alt proiect european al Consiliului Județean Cluj, care a fost finalizat și recepționat, este cel care vizează lucrările de modernizare și reabilitare a drumului județean DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău.

De o mare complexitate, lucrările s-au executat în baza proiectului având ca obiect ”Servicii de actualizare expertiză tehnică, proiectare și execuție lucrări pentru modernizarea și reabilitarea drumului județean DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău, între km 36+050 și km 59+000, L=22,950 km”.

Astfel, în urma finalizării lucrărilor, sectorul de drum în lungime de aproape 23 de kilometri a fost, inclusiv, asfaltat integral.

Operațiunile au constat în lucrări de modernizare a platformei drumului pe toată lungimea sectorului de drum, consolidarea a trei porțiuni instabile de drum, dar și lucrări de reabilitare a suprastructurii și infrastructurii a nu mai puțin de șapte poduri.

De asemenea, au fost executate lucrări de asigurare a scurgerii apelor și a esteticii rutiere, precum și de semnalizare și marcaje rutiere.

Investiția, în valoare de 38.149.514,11 lei (fără TVA), a fost executată de SC Diferit AG SRL și a fost finanțată atât de la bugetul județului, cât și din fonduri europene.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax