Connect with us

ACTUALITATE

Clujul, orașul contrastelor

Publicat


Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„Nici unul din celelalte orașe ale țării noastre, credem, nu păstrează urme atât de vii a timpurilor pe cari le-a înfruntat, ca și Clujul.

În urma acestui fapt, capitala ardeleană este formată din întipăriri când fericite, când monstruoase a celor mai felurite stiluri arhitectonice.

Din aceiași cauză poate, Clujul prezintă tot atâtea aspecte sociale, deși unele din ele ar fi trebuit de mult curmate de autorități.

Cartierul gării

Prima impresie pe care o are orice călător care sosește cu trenul în localitate – și mai ales călătorul nocturn – este din cele mai neplăcute. Nu însă din cauza proporțiilor edilitare, cât din cauza proporțiilor edilitare, cât din cauza primului val de oameni cu cari vine în contact.

Deoarece, de cu ziuă încă, trotuarele cartierului din dosul gării, sunt îmbâcsite de o sumedenie de femei pierdute, cari nu se feresc să-și facă oferta cu voce tare, oricare ar fi depărtarea și vecinătățile.

Călătorul e astfel rugat, îmbiat, constrâns aproape să calce măcar o clipă pragul plăcerilor primejdioase, din care cauză acest oraș monoton și care-și poartă cu mândrie denumirea de cetate a științei, îți dă impresia de imens lupanar.

Iar în cartierul amintit, din păcate această impresie este cel mai neplăcut adevăr. Căci toate clădirile, cârciumile și hotelurile din preajma gării sunt pline de prostituate și de acea lume interlopă firească noroiului, din care cauză scandalurile, bătăile și jafurile în acest cartier se țin lanț, iar socoteala calendarului după numărul capetelor sparte și a pungilor ușurate într-un fel sau altul.

Este o situație pe care nu înțelegem de ce cotidianele au trecut-o sub tăcere și cum o pot îngădui conducătorii orașului.

Și un centru cu bucluc

Deși Clujul, fiind un oraș străvechiu, are mai multe centre, totuși în localitate se obișnuiește să se dea această denumire pieții Unirii, poate fiindcă e cel mai însemnat nod de legătură Clujană a principalelor artere de circulație.

Cu toate că e conturată în majoritate de clădiri vechi, mohorâte – foste palate ale foștilor nemeși unguri – monumentale ca dimensiuni, dar disgrațioase ca stil, totuși Piața Unirii, cu biserica Sf. Mihail și statuia lui Matei Corvinul și a Lupoaicei, are o oarecare măreție.

Cercetată pe alt plan însă această piață în cari întreprinderile de tot felul se înghesuiesc, înseamnă o nouă strângere de inimă.

Și iată de ce: se găsesc în Piața Unirii nu mai puțin de 107 întreprinderi, dintre care 50 sunt evreiești, 26 ungurești, 16 cosmopolite și 15 românești, ultimele repartizate în felul următor: 3 librării, 2 tutungerii, 2 frizerii și câte un birou de ziare, o bijuterie, o blănărie, o bancă, o loterie, o croitorie, o cofetărie și o prăvălie cu lucru de mână.

Deci întreprinderi, fie cu capital mic, fie cari interesează numai cercurile românești și dintre cari unele, nu trebuie să uităm, datează dinainte de 1919.

Restul întreprinderilor însă sunt în majoritatea cazurilor dintre acelea cari se adresează tuturor cercurilor sociale și dispun de o largă sferă de desfacere; astfel că dacă numărul acestor întreprinderi este invers proporțional cu repartiția lor pe naționalități în Ardeal, capitalul pe care îl stăpânesc și pe care îl rulează accentuează această curioasă situație până la proporția 1000 la 1.

Ori este dureros ca măcar în ceea ce privește comerțul capitala provinciei care reprezintă chintesența românismului să fie așa de puțin românească.

Cetate a științei românești

30 de școli primare, 15 școli secundare, numeroase școli de specialitate, 5 Academii, o Universitate, spitale clinici și instituții culturale câte vrei, – în felul acesta Clujul a devenit într-adevăr o cetate a științei românești, căci această prodigioasă dezvoltare culturală o are însă numai de două decenii.

Dovada acestei aserțiuni o face cu prisosință faptul că Universitatea din Cluj – care a împlinit nu de mult 300 de ani de existență – sub vechii stăpânitori a dat în acest timp numai 146 opere științifice, pe când sub actualii stăpânitori, numai într-un singur deceniu (1920-1930) numărul operelor științifice este de 5761.

Tot pentru verificarea acestui fapt, trecătorul are la îndemână și un alt mijloc, mai puțin statistic, mai puțin obositor.

E destul să se plimbe prin oraș mai ales pe străzile principale și să se uite bine la fațadele clădirilor: se înghesuie pe ele atâtea tăblițe de doctori în medicină, în drept, în științe de stat, în litere etc., încât ajunge să se mire de câtă știință este încărcat kilometrul pătrat al Clujului.

Iar dacă vizitatorul mai are și curiozitatea să se apropie de vitrina marilor librării și a marilor întreprinderi din centru, în cari – după cum e obiceiul – sunt expuse în fiecare an tablouri cu chipurile și numele tuturor absolvenților de școli secundare și de specialitate din Cluj și răbdarea să-și dea seama că cel puțin 30 la sută numai din absolvenții școlilor secundare românești sunt neromâni, în mod firesc poate ajunge la concluzia tristă că dacă lucrurile vor mai continua în felul acesta, această cetate a științei românești se pare că funcționează pentru desăvârșirea intelectuală a streinilor.

O situație curioasă

Aceiași ultimă verificare a științei clujene – cu ajutorul tăblițelor, cărți de vizită și reclamă personală – mai poate exista și alte nedumeriri.

Existența unui atât de mare număr de medici cari funcționează în afară zecilor de instituții clujene medicale, ar duce la concluzia că fiecare trebuie să sufere de cel puțin două-trei boli, pentru ca toți acești doctori să profeseze, să existe.

Ori statisticile oricărei instituții sanitare oficiale sau particulare din localitate arată că față de alte centre ale țării este destul de redusă.

Această situație ar părea dea dreptul curioasă dacă, la o mai atentă cercetare a acestor medici, nu s-ar observa că majoritatea lor sunt medic dermato-venerici și mai ales ginecologi.

Încheiere

Reportajul nostru se termină aici, având datoria să formuleze concluziile necesare, cei cari nu numai că au parte activă la conducerea destinelor acestui oraș, dar și urechi de auzit și ochi de văzut”. [„Nord-Vestul”, Anul IV, nr.7-8, Timișoara, 5 august 1939].

Text preluat din volumul ”Faptul divers în Clujul interbelic” de Felix Ostrovschi, apărut în 2020.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Începe EXPROPRIEREA coridorului aferent PASAJULUI rutier de la intersecția Bulevardului Muncii cu strada Oașului din Cluj-Napoca

Publicat

pasaj muncii

Luni a fost aprobat cu 24 de voturi pentru, în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca, proiectul de hotărâre privind declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor care constituie coridorul de expropriere aferent lucrării de utilitate publică de interes local la obiectivul de investiții „Realizare pasaj rutier la intersecția Bulevardului Muncii cu strada Oașului, în municipiul Cluj-Napoca”.

Pasajul va avea o suprafață de 18.062 mp. Suma alocată pentru exproprieri din bugetul local este de aproximativ 3.810.000 lei.

Valoarea totală a proiectului este de 130,2 milioane de lei, cheltuielile eligibile fiind în valoare de 74,4 milioane de lei. Contribuția proprie în proiect a Municipiului Cluj-Napoca este de 57,3 milioane de lei, din care 55.842.542,60 lei reprezintă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului şi 1.489.139,99 lei reprezintă cofinanțarea de 2% din valoarea eligibilă a proiectului.

Începe EXPROPRIEREA coridorului aferent PASAJULUI rutier de la intersecția Bulevardului Muncii cu strada Oașului din Cluj-Napoca

Durata de implementare a proiectului, cu toate activitățile suport, este de 28 luni de la semnarea contractului de finanțare.

Obiectivul propune reconfigurarea zonei prin realizarea unor noi șine pentru circulația tramvaielor, refacerea structurii rutiere și realizarea unui pasaj subteran la intersecția străzii Oașului cu Bulevardul Muncii. De asemenea, se vor realiza lucrări de demolare asupra zidului existent aferent parcării hypermarket-ului Auchan, pe o lungime de 30 de metri.

Realizarea pasajului de la intersecția dintre cele două străzi va duce la descongestionarea traficului rutier din zonă. În prezent, în zonă au loc frecvente blocaje de trafic în această zonă a orașului.

Fluidizarea traficului din zonă reprezintă o prioritate, în condițiile în care la orele de vârf traficul din intersecția B-dul Muncii-Oașului este blocat, în urma afluxului auto dinspre Chinteni.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Remorca unui camion cu PORCI, răsturnată la Negreni

Publicat

accident

Remorca unui camion, încărcată cu porci, s-a răsturnat, luni, pe raza localității Negreni din jud. Cluj.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin în aceste momente pe raza localității Negreni, unde s-a produs un accident rutier. Din primele date, remorca unui autocamion s-a răsturnat.

FOTO. Remorca unui camion cu PORCI, răsturnată la Negreni

Autocamionul transporta porci, iar forțele noastre asigură zona accidentului. În paralel, din dispeceratul integrat ISU-SAJ au fost anunțate autoritățile cu competențe în gestionarea situației”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

A fost APROBAT Regulamentul de organizare și funcționare a parcării Park & Ride din zona Aeroportului Cluj. Care sunt TARIFELE

Publicat

park&ride

În ședința de luni a Consiliului Local Cluj-Napoca a fost aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a parcării de tip Park & Ride din zona Aeroportului Cluj.

Proiectul de hotărâre inițiat de primar a primit aviz favorabil din partea comisiilor de buget și juridice și a fost aprobat cu 25 de voturi pentru.

Regulamentul stabilește regulile generale care trebuie respectate de către toți utilizatorii care folosesc parcarea tip Park & Ride, situată pe str. Traian Vuia 149-151, instituită pentru fluidizarea traficului și descongestionarea acestuia pe axa Apahida – Cluj-Napoca.

A fost APROBAT Regulamentul de organizare și funcționare a parcării Park & Ride din zona Aeroportului Cluj. Care sunt TARIFELE

Proiectul este conceput pentru a reduce traficul în oraș și pentru a oferi o alternativă celor care fac naveta spre Cluj-Napoca, astfel încât aceștia să poată utiliza mijloace de transport public sau bicicleta pentru a ajunge în centru.

Park&ride-ul cuprinde 865 locuri de parcare,împărțite în mai multe categorii:

– locuri de parcare pentru autovehicule;
– locuri de parcare destinate încărcării autoturismelor electrice;
– locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilități;
– locuri de parcare pentru „Mama şi copilul”;
– locuri de parcare taxi;
– parcări destinate îmbarcărilor şi debarcărilor aferente autobuzelor, microbuzelor sau autocarelor.

Tarifele propuse sunt de 2 lei pentru 6 ore de staționare, de 5 lei pentru 12 ore de staționare, iar după 12 ore fiecare oră se taxează cu 15 lei.

Tariful este conceput pentru a-i încuraja pe cei care fac naveta la Cluj să își parcheze mașina aici și să își continue drumul spre destinație cu mijloacele de transport în comun sau cu bicicleta.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod GALBEN de ninsori abundente și VISCOL în zona montană a Clujului

Publicat

Avertizare meteo Cluj

Începând din data de 23 decembrie, ora 20 și până în data de 25 decembrie, ora 10, zona montană a județului Cluj este sub incidența unei avertizări meteorologice de COD GALBEN ninsoare abundentă, depunere de strat și viscol la altitudini între 800 și 1700 m.

Va ninge și se va depune strat nou de zăpadă local consistent. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 20…25 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 60…80 km/h, va fi viscol, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 100 m.
Îndemnăm opinia publică să ia act de această avertizare meteorologică și să acționeze cu precauție.

Cod GALBEN de ninsori abundente și VISCOL în zona montană a Clujului

harta

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax