Connect with us

EDUCATIE

Clujul, numărul 1 în cercetarea alimentară din România. Crema tartinabilă din semințe de jir, Marele Premiu INOVALIMENT 2022

Publicat


img 6273

Marele Premiu Științific al Târgului Internațional de Invenții și Inovații INOVALIMENT 2022, singurul târg dedicat cercetării alimentare din România, a fost câștigat de Beechnutela – crema tartinabilă din semințe de jir (semințe de fag), aceasta fiind o alternativă la crema de alune cu cacao, mai sănătoasă și cu risc scăzut de alergii.

Invenţia se referă la o nouă compoziţie a unui produs de tip cremă tartinabilă, recomandat pentru persoanele care au o dietă săracă în grăsimi saturate, fără substanţe energizante, lactoză sau fără zahăr. Aceata este formată din miez de seminţe de jir (Fagus sylvatica, Fagus orientalis), miez de seminţe floarea soarelui,  grăsime vegetală, zahăr sau substituenţi ai acestuia, lecitină, emulgatori de tipul mono şi digliceridelor şi substanţe cu rol antioxidant.

Autorii invenției sunt Andreea Pușcaș si prof. dr Vlad Mureșan de la USAMV Cluj-Napoca, produsul fiind în curs de brevetare.

Produs inovator

”Crema tartinabilă din jir este un produs inovator ce ar putea fi o bună alternativă pentru cremele deja existente pe piață. Semințele de jir au fost alese datorită substanțelor benefice pe care acestea le pot furniza organismului, dar și pentru că reprezintă o materie primă ce se poate obține de pe teritoriul țării noastre, nefiind necesar importul care determină creșterea amprentei de carbon”, a declarat ing. Andreea Pușcaș, autoarea acestei lucrări științifice.

img 6274

USAMV Cluj-Napoca a obținut, în total, 8 premii la INOVALIMENT 2022.

Printre lucrările științifice premiate la târg se mai numără berea cu adaos de struguri roșii, apa îmbogățită cu proteine din insecte sau ambalajele inteligente din tescovină de mere, care ajută la eliminarea plasticului și la îmbunătățirea calităților nutriționale ale alimentelor.

În cadrul târgului de invenții și inovații au fost prezentate peste 40 de lucrări științifice, din categorii precum: Biotehnologii, Alimente sustenabile, Alimente funcționale, Ingrediente inovatoare, Securitate alimentară, Aplicații tehnologice avansate.

Toate lucrările premiate vor fi promovate și evaluate, în vederea transferului tehnologic, deoarece unul dintre obiectivele târgului este acela de a conecta cercetarea științifică cu mediul de business.

Criteriile de acordare a premiilor

img 0944

Principalele criterii care au stat la baza acordării premiilor au fost: gradul de inovație și de sustenabilitate, coeficientul de rentabilitate economică și potențialul pieții, utilizarea tehnologiilor emergente.

Comisia de evaluare a fost formată din specialiști din mediul universitar și reprezentanți ai mediului de business din România.

Târgul Internațional de Invenții și Inovații din domeniul alimentar INOVALIMENT este primul și singurul târg din România dedicat cercetării alimentare și este organizat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu Facultatea de Stiințele și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunarea de Jos, Galați, Facultatea de Stiința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca și Forumul Inventatorilor Români.

ee35f8b9 7841 45c0 bcae d984ea68141a

9793b331 6a92 4dc1 935c 1b742b32de1d




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate