ADMINISTRAȚIE
Clujul medical e grav bolnav. Spitalul Polaris se pregăteşte de faliment. Coronavirusul, ţap ispăşitor

Unul dintre marile atuuri de până acum ale Clujului, medicina, datorită căreia s-a dezvoltat şi turismul medical în oraş, dă semne de îmbolnăvire gravă. Un spital privat de recuperare, cel mai mare de acest fel din ţară, Polaris, este pe cale să intre în faliment.
Semnalul este foarte prost pentru ceea ce înseamnă Clujul medical. Dar problemele de la Polaris nu par să fie singurele. Nici o altă structură medicală privată, Regina Maria, nu pare să se simtă prea bine.
185 de cadre medicale pe liber, pierderi continue
Spitalul Polaris, deschis cu mare fast în 2015, a pus deja pe liber 185 de cadre medicale (medici, infirmiere, kinetoterapeuți, maseuri, brancardieri). Cadrele medicale au fost informate că Polaris Medical a sistat, de la 1 aprilie, contractul cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Motivul patronatului ar fi starea de urgență și un ordin al ministrului sănătății prin care sunt interzise internările, fapt care ar fi lăsat fără clienți și, implicit, fără surse de venit spitalul. Dar realitatea este alta.
Situaţia financiară a Spitalului Polaris s-a înrăutăţit continuu, potrivit datelor sale contabile. Încă din primul an de funcţionare, 2015, pierderile înregistrate s-au ridicat la 6,3 milioane de lei. Şi au fost pierderi în toţi anii următori: 9,8 milioane de lei în 2016, apoi 6,5 în 2017 şi 5,7 în 2018.
Este vorba de pierderile uneia dintre cele două firme care administrează unitatea medicală, Polaris Medical, fiindcă cealaltă unitate, Polaris Hospitality, a avut ceva profit, dar numai în 2017 şi 2018, respectiv 113.000 şi 114.000 de lei.
În paralel, potrivit aceleiaşi situaţii oficiale, numărul angajaţilor a crescut constant. 77 de persoane în 2015, apoi 167 în 2016, apoi 212 în 2017 şi 249 în 2018.
Pretextul COVID-19
Între timp, Consiliul Județean Cluj a încheiat un contract cu Spitalul Polaris Medical pentru a deveni o extensie a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, în lupta cu COVID-19. Dar este o măsură provizorie. Esenţa, dificultăţile financiare ale spitalului, rămâne şi, foarte probabil, se va recurge la o formă de faliment.
Ceea ce înseamnă, printre altele, dispariţia a sute de locuri de muncă pentru cadrele medicale.
Iar prefectul judeţului Cluj, Mircea Abrudean, confirmă temerile, dar şi combate motivele invocate de managementul Spitalului Polaris.
“Nu are nicio legătură decizia unităţii private de a introduce în şomaj tehnic angajaţii cu preluarea prin contract a acestui spital. Noi nu am rechiziţionat spitalul, deci nu l-am luat cu forţa. S-a preluat printr-o înţelegere între părţi. Astfel, faptul că ei au decis să trimită în şomaj personalul nu are nicio legătură cu preluarea.
Sigur, în măsura în care se va putea şi cadrul legal va permite, Spitalul de Boli Infecţioase va analiza dacă poate prelua o parte din personalul de acolo, pentru că este nevoie de personal medical în continuare.
Sigur că ne-am dori să funcţioneze pe mai departe şi angajaţii de acolo. Dar, repet, în măsura în care se va considera necesar şi dacă permite cadrul legal…”, spune prefectul Mircea Abrudean.
Ce spun angajaţii
Unul dintre angajaţii Spitalului Polaris, medicul neurolog Damian Popescu, are şi el un punct de vedere.
“Ne plangem ca occidentul cel rau ne fura medicii. Infieram cu manie proletara un medic ATI care si-a dat demisia de frica COVID-ului si am vrea ca Colegiul Medicilor sa-i retraga dreptul de libera practica, doar pentru ca este om si ii este teama.
Vrem sa militarizam spitalele si sa-i obligam pe medicii ramasi sa se lupte cu epidemia fara echipamente de protectie. Dar nu avem nici o greata sa dam afara 180 de cadre medicale si sa le trimitem in bratele spitalelor din vest.Zeci de pacienti cu boli cronice ne suna disperati sa ne intrebe ce o sa se intample cu ei. Oamenii nu reusesc sa gaseasca un kinetoterapeut sau un logoped care sa ii ajute la domiciliu.
Noi desfacem contractul de munca la kinetoterapeuti si logopezi. Zilele trecute am mers la domiciliu la pacienti care necesita ingrijiri paliative. Am vazut disperarea unor familii care nu pot sa gestioneze un caz terminal. In schimb noi am inchis o sectie de ingrijiri paliative. As vrea sa aud ce spune politicul de situatia aceasta dupa ce s-a batut cu caramida in piept de cat face si lupta pentru sistemul medical.
Cluj capitala, cel mai, cel mai oras, aflat pe nu stiu ce pozitie in topul oraselor europen bla, bla. Ce parere au de aceasta situatie domnii Tise, Abrudean, Boc?”, se întreabă medicul.
Autorităţile trebuie să rezolve
Tot el face şi un pronostic referitor la spitalul în care a lucrat.
“Din pacate viitorul va fi fara acest spital de recuperare, probabil doar cu niste chestiuni chirurgicale…doar doar or fi profitabile.
Problema cea mai sensibila este ca “solutia” momentului oferita atat de “elegant” de angajatori si de autoritati personalului nostru , este de a accepta sa demisioneze si sa se angajeze in acelasi loc ca si personal medical intr-un spital Covid ( al Consiliului Judetean) …nimeni nu se inghesuie sa faca asta in Cluj, de ce ar accepta toti acesti oameni minunati ceea ce refuza ceilalti…mai ales ca in acest moment se ofera doar contracte pe o perioada limitata, la Spitalul de Boli Infectioase, care garanteaza doar un somaj ulterior.
Autoritatile ar trebui sa rezolve acest aspect la modul permanent …altfel nu cred ca se va intampla nimic pe linia Covid”, mai spune Damian Popescu.
Spitalul-hotel din 2015
În 2015, Spitalul Polaris a început cu mare fast drumul său scurt, se pare, în domeniul medical. Se voia un spital elitist, cu condiţii ca-n staţiune.
„Structurat pe cinci nivele, spitalul dispune de 180 de paturi pentru spitalizare continuă, 14 paturi pentru spitalizare de zi, laborator, imagistică, bază de tratament şi ambulator de specialitate. Pacienţii pot beneficia de servicii medicale cu internare continuă în cadrul secţiilor de recuperare neurologică, recuperare cardiovasculară, psihiatrie, reabilitare medicală şi îngrijiri paliative.
Echipa medicală propune pacienţilor obiective personalizate de recuperare; aplică şi dezvoltă scheme de tratament care să răspundă nevoilor fizice şi psihice ale fiecărui pacient în parte”, spunea unul dintre angajaţii care conduceau unitatea medicală.
Polaris Medical, situat în Suceagu, este amplasat într-un cadru natural de 6 hectare, care ar permite pacienţilor să-şi petreacă o mare parte din timp în aer liber, indiferent că vorbim de activităţi de ergoterapie, realizarea unor trasee de mers în cazul programelor de recuperare sau pur şi simplu de o plimbare prin livadă.
“Spitalul dispune de restaurant, cafetărie, coafor, sală multifuncţională şi diferite spaţii de relaxare amplasate la nivelul fiecărui etaj. Pacienţii pot servi masa în cadrul restaurantului sau în salon, în funcţie de dispoziţia acestora şi de gradul lor de mobilitate.
Fiecare salon dispune de un confort deosebit, iar pacienţii pot fi cazaţi în saloane de unul, două sau trei paturi”, se arată într-o prezentare a unităţi medicale.
Spital pentru oameni cu bani
Noua unitate medicală urma să se adreseze în special persoanelor active care au nevoie de recuperare şi reabilitare în timp cât mai scurt.
„E un spital cu profil de recuperare. Noutatea constă în faptul că se şi aplică nişte principii medicale foarte importante, abordarea multidisciplinară a pacientului cu toate condiţiile sale medicale, în sensul că nu se mai tratează pacienţii pe patologii, ci se abordează holistic.
Pacientul va fi diagnosticat şi tratat de către o echipă multidisciplinară, fapt care va aduce foarte multe beneficii, în primul rând de timp, pentru că mulţi dintre pacientii activi nu au timp să se trateze. Pacientul va fi abordat atât din punct de vedere al patologiei de bază, cât şi a celor asociate.
Noi vom implementa acest principiu de centralizare a pacientului, el va fi în inima echipei terapeutice, noi medicii vom fi cei care vom gravita în jurul lui. Vom lucra în echipă, acesta este un alt aspect mai deficitar în România.
Vom încerca să rezolvăm toate problemele, inclusiv din punct de vedere uman ale pacientului, psihologic”, mai spuneau în 2015 reprezentanţii Spitalului Polaris.
Pacient, extremă urgenţă
“Problemele medicale ale pacienţilor vor fi prioritare, însă se va trece dincolo de ele, pentru a asigura un cât mai mare confort celui bolnav, o viaţă cât mai apropiată de cea civilă. De aceea, pacienţii şi aparţinătorii lor vor dispune de locuri de socializare, de locuri pentru plimbări şi relaxare, saloanele vor fi spaţioase şi cu maxim 3 paturi, cu dulapuri şi baie proprie, noptieră, televizor, iar tradiţionala pijama de bolnav va fi folosită doar pentru odihnă, în rest fiind încurajate ţinutele de zi pentru interior.
S-au plantat în spaţiile verzi peste 1.300 de pomi fructiferi, sunt trasee de mers necesare pacienţilor pentru recuperarea cardiovasculară, dar şi pentru ceilalţi. Este un eleşteu, vor fi sere în care se vor desfăşura activităţi de ergoterapie.
Avem în cadrul spitalului un restaurant şi încurajăm pacientii să coboare la masă, unde pot veni şi aparţinătorii să mănânce, să fie împreună. Chiar îi încurajăm să vină cu haine de interior, pijamaua să o poarte doar când se odihnesc. Vom face terapie ocupaţională, avem sală multifuncţională, bibliotecă, vom avea programe de divertisment, vor fi inclusiv sesiuni cu teme medicale şi ne gândim şi la un program de educaţie a pacienţilor în privinţa bolilor pe care le au.
Saloanele vor fi cu maxim 3 paturi, sunt mari, de peste 20 mp, dotate cu tot ce trebuie, tv, dulap propriu, noptieră, fotoliu. Vor fi condiţii hoteliere deosebite. Băile de 7-8 mp sunt prevăzute cu sisteme de susţinere pentru pacienţii cu dizabilităţi. Vom avea şi saloane VIP, cu un pat, canapea şi minibar. O parte din saloane dispun de o cameră de zi, un spatiu dedicat relaxarii, acestea fiind dotate cu bibliotecă, fotolii şi un calculator”, se mai spunea despre spital.
Saloane VIP
În 2015, pentru un pachet de servicii, pacientul trebuia să achite circa 3.500 de lei sau semnificativ mai mult pentru condiţii de cazare sporite, de genul saloanelor VIP.
„La o medie de 10-12 zile de spitalizare oferim pachete care includ consulturi multidisciplinare, proceduri în baza de tratament, medicaţia şi servicii conex medicale (consiliere psihologică, suportivă, consiliere antitabac, inclusiv consiliere spirituală). Ne gândim la câteva pachete care conţin aceste servicii integrate. Un pachet va fi undeva la 3.500 de lei pentru o spitalizare de 10 zile.
Dacă pacienţii optează pentru condiţii VIP, atunci va fi mai mult, probabil 4.500 de lei.
Ne dorim să atragem pacienţii care au potenţial de recuperare, reabilitare, cărora le putem modifica viaţa în bine, le putem ameliora suferinţa, le putem creşte partea de funcţionalitate şi chiar să-i readucem nu numai în sânul familiei, ci şi în sânul societăţii.
Ne adresăm în special acelor pacienţi care pot fi recuperaţi într-o anumită măsură, nu celor acuţi”, mai spuneau reprezentanţii de la Polaris.
10 milioane de euro investiţi
Spitalul a fost construit din fonduri personale, atunci vreo 10 milioane de euro, de familia Socea, unul dintre acţionarii Energobit.
*Patronatul Spitalului Polaris n-a putut fi contactat pentru un punct de vedere (dar îl aşteptăm în continuare).
(M. A.)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Pentru iubitorii de dulciuri. Festivalul ciocolatei, în weekend la Cluj. E prima ediție în afara Capitalei

Clujul va găzdui, în acest weekend, un festival al ciocolatei.
Chocolate Saga are prima ediție locală între 11 și 13 aprilie, la Chios, în Parcul Central.
Festivalul ciocolatei la Cluj
Ciocolatierii români cresc ca număr de firme, dar și ca profesionalism. Aproape jumătate din branduri sunt poziționate in vestul țării. De aceea, prima ediție a festivalului ciocolatei din afara capitalei începe vineri 11 aprilie, la Cluj, arată organizatorii festivalului.
Astfel, în ultimii ani, antreprenorii locali din domeniul dulciurilor au demonstrat o creștere remarcabilă, atât în ceea ce privește numărul de afaceri nou-înființate, cât și în calitatea produselor artizanale.
Dulciurile românești capătă identitate
“Vestul țării s-a remarcat ca o zona creativa, cu aproape jumătate din brandurile autohtone dezvoltate aici. Este un semn clar că dulciurile românești capătă identitate și valoare adăugată”, spune Adina Istrate, organizator Chocolate Saga.
Evoluția vine pe fondul unui interes tot mai mare al consumatorilor pentru produse autentice, cu povești locale și gusturi originale, ceea ce oferă antreprenorilor din domeniu oportunitatea de a-și construi branduri solide, competitive nu doar pe piața internă, ci și la export.
Ciocolată pentru toate gusturile
Va fi ciocolată pentru toate gusturile și activități pentru familie:
- Ciocolată albă: pentru cei care cred în unicorni și în magie.
- Ciocolată roz: pentru visători și romantici incurabili.
- Ciocolată cu lapte: clasică, ca o îmbrățișare caldă.
- Ciocolată cu caramel: pentru cei care iubesc gusturile surprinzătoare.
- Ciocolată neagră: pentru cei care apreciază intensitatea și profunzimea.
- Ciocolată de casă: ca la mama acasă, cu multă dragoste.
- Ciocolată explozivă: pentru cei care vor să simtă fiorul pe limbă.
Biletele sunt disponibile AICI.
EVENIMENT
Serviciul ALOPEDI, tot mai solicitat. Peste 3.400 de părinți au cerut sfatul medicilor clujeni în primele 3 luni ale anului

Peste 3.400 de părinți au beneficiat, în primele trei luni ale anului 2025, de sfaturile medicale oferite prin intermediul serviciului gratuit de telemedicină ALOPEDI – 0364 917, gestionat de Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj.
Pentru peste 250 de copii a fost recomandată evaluarea de urgență.
Serviciul ALOPEDI de la Cluj, tot mai solicitat
În perioada ianuarie – martie au fost înregistrate 3.417 apeluri la acest call center destinat urgențelor pediatrice. Majoritatea solicitărilor, mai exact 71,76%, s-au finalizat cu recomandări care au permis îngrijirea copiilor la domiciliu, părinții fiind informați despre semnele care impun prezentarea la un consult medical direct.
Pentru 253 de copii, însă, a fost recomandată evaluarea de urgență, în primele două ore de la apel, iar în patru cazuri a fost necesară intervenția Serviciului de Ambulanță.
Febra, cel mai mare “inamic” al părinților
Cele mai frecvente motive pentru care părinții au cerut sprijin medical au fost febra și problemele respiratorii, o situație frecventă în sezonul rece.
Din totalul apelurilor, 1.191 au provenit din alte județe decât Cluj, în timp ce 15 apeluri au fost efectuate de părinți români aflați în afara granițelor țării. Capitala se află în topul orașelor care au apelat la acest serviciu
„Profesionalism, dăruire, eficiență și promptitudine sunt doar câteva dintre cuvintele ce definesc acest serviciu de telemedicină și specialiștii care deservesc ALOPEDI. Ne bucurăm că părinții au în continuare încredere în sfaturile și recomandările medicilor și le reamintim faptul că serviciul nostru de sfat pediatric telefonic este disponibil 24 de ore din 24, șapte zile din șapte”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, instituție care are în subordine spitalul.

Florin Bercean a fost ales, joi, în funcția de președinte al Federației Române de Judo.
Clujeanul a fost votat de 106 membri, în timp ce contracandidatul său, George Teșeleanu, a primit 71 de voturi. Un vot a fost anulat.
Florin Bercean va conduce Federațiia Română de Judo
La Adunarea Generală de alegeri, care a avut loc la Râmnicu Vâlcea, au participat 180 de reprezentanți ai cluburilor afiliate la FRG, 178 având drept de vot. Florin Bercean, care ocupa până în acest moment funcția de vicepreședinte al FRJ, îl înlocuiește astfel în funcția de președinte pe Cozmin Gușă, care a condus federația timp de două mandate, din 20 februarie 2017. Acesta nu a mai dorit să candideze, potrivit Agerpres.
În vârstă de 62 de ani, Florin Bercean a coordonat activitatea lotului olimpic de judo al României în perioada 1997-2021, cea mai importantă realizare a sa fiind medalia de aur câștigată de Alina Dumitru, la Jocurile Olimpice din 2008.
Florin Bercean s-a născut la 13 februarie 1963, în Cluj-Napoca. Este Cetățean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca, titlu primit în anul 2012. Este antrenor emerit, iar în 2008 și 2012 a primit titlul de Antrenorul anului în Europa. În 2024 a fost distins cu Ordinul „Excelența Olimpică”, acordat de Comitetul Olimpic și Sportiv în cadrul Galei „110 ani de olimpism în România”.
Foto: Florin Bercean/ Facebook
EVENIMENT
Echipamente pentru prevenirea infecțiilor la Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj. Investiție de 3,6 milioane de lei

Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca a fost dotat cu echipamente și produse medicale de ultimă generație, menite să reducă riscul de infecții nosocomiale.
Au fost achiziționate 12 tipuri de echipamente și produse medicale moderne, care vor contribui semnificativ la siguranța pacienților și a personalului medical.
Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj are echipamente pentru limitarea infecțiilor nosocomiale
Investiția a fost realizată de Consiliul Județean Cluj printr-un proiect cu finanțare europeană, în valoare totală de peste 3,6 milioane de lei, derulat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
„Este o nouă reușită care ne bucura și care dovedește, o data în plus, faptul ca domeniul sanitar este o prioritate a forului administrativ județean. Am utilizat fondurile europene atrase pentru a dota Spitalul nostru de Copii cu numeroase aparaturi, în beneficiul direct al micilor pacienți și în sprijinul echipei medicale. Investițiile noastre în sănătate continuă”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Printre echipamentele cu care a fost dotat spitalul se numără:
- un sistem performant de spectrometrie de masă MALDI-TOF pentru identificarea microorganismelor și a fenotipurilor de rezistență,
- un autoclav cu abur sub presiune pentru sterilizarea instrumentarului chirurgical,
- o mașină de spălat instrumentar chirurgical,
- un sterilizator pentru biberoane și tetine,
- cinci sisteme de spălare și dezinfecție a biberoanelor și tetinelor,
- 50 de sisteme de decontaminare a aerului din saloane,
- 50 de cărucioare multifuncționale pentru curățenie,
- două mașini pentru spălarea și dezinfectarea ploștilor și olițelor,
- un echipament pentru depozitarea endoscoapelor,
- patru sisteme cu abur pentru dezinfectarea rapidă a suprafețelor în prezența personalului,
- echipamente de evidențiere a încărcăturii microbiologice de pe suprafețe și din aer.