EVENIMENT
FOTO. Clujul locul 1 în România în IT. Pretențiile salariale au crescut în acest domeniu – conferință
Cea ce-a IV-a Conferință anuală Mercer Marsh Benefits dedicată comunității HR din Transilvania a avut loc, marți, la Cluj-Napoca, oraș care, conform rezultatelor recentului studiu Total Remuneration Survey 2024, este liderul național în industria IT și locul în care angajații din domeniu sunt cel mai bine plătiți din Transilvania.
Lansat de Mercer Marsh Benefits și bazat pe o analiză a 55.000 de înregistrări din 15 industrii, studiul include informații de la 140 de companii și peste 800 de posturi. Aceste date esențiale pentru piața muncii din România au fost prezentate și dezbătute în premieră în cadrul acestei conferințe intitulată Workforce 2.0 WorkHuman.
FOTO. Conferința anuală Mercer Marsh Benefits: Clujul este cel mai bine PLĂTIT oraș din Transilvania și locul 1 în România în IT
Conferința Mercer Marsh Benefits a devenit deja un reper anual în cadrul evenimentelor de resurse umane din regiune, adresând noile tendințe care modelează viitorul muncii, cum ar fi evoluțiile tehnologice și strategiile de wellbeing. Sub tema Workforce 2.0 WorkHuman, participanții au explorat, alături de experți în domeniu, noile realități economice și perspectivele de recompensare a angajaților.
„Suntem deja la a IV-a ediție și am depășit 200 de participanți. Conferința noastră reflectă interesul comunității HR din Transilvania pentru studiile și expertiza Mercer Marsh Benefits. Pentru noi, evenimentul de la Cluj are un caracter unic, deoarece ne regăsim într-o dublă ipostază: ca mare angajator în Cluj, cu peste 700 de colegi, și experți în programele de beneficii pentru angajați”, a declarat Horațiu Regep, Area Manager Marsh McLennan.
„Implicarea companiilor private în educație este în creștere”
„Clujul reprezintă un pol esențial de dezvoltare economică în România și ocupă un loc special în prioritățile strategice ale Marsh McLennan. Prin prezența noastră consolidată aici și angajamentul nostru de a sprijini companiile locale, ne propunem să contribuim activ la creșterea sustenabilă a acestei regiuni. Cu un portofoliu extins de soluții în consultanță de risc, beneficii pentru angajați și strategii de wellbeing, integrăm expertiza noastră globală cu o înțelegere profundă a contextului local, pentru a sprijini dezvoltarea organizațiilor locale”, a declarat Cristian Fugaciu, CEO Marsh McLennan, Romania & CEE Central.
„Din păcate, învățământul s-a degradat foarte mult. Implicarea companiilor private în educație este în creștere, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Provocarea pentru 2025, an care se anunță foarte greu din cauza instabilității politico-economice și a contextului geopolitic, va fi comunicarea echilibrată și corectă pentru angajați”, a spus Hunyadi Gyongyi, HR Manager VCST Automotive Production Alba.
„Anul 2025 va fi unul de stagnare pe producție, însă suntem optimiști că 2026 va înregistra o revenire”, a subliniat Sînziana Mureșan, HR Director Emerson.
În cadrul evenimentului fost prezentată și DARWIN, o platformă dedicată gestionării beneficiilor pentru angajați, prin intermediul căreia aceștia au acces facil la tot ce înseamnă un astfel de pachet.
Pe parcursul conferinței, participanții au avut acces la zona de networking din Digital Benefits Lounge unde au putut participa la sesiuni interactive și demonstrații live de soluții inovatoare pentru strategiile de wellbeing.
„Pretențiile salariale au crescut în zona de IT”
Horațiu Regep, Area Manager Marsh McLennan, a declarat pentru Cluj24: „Ne-am dorit să dezvoltăm în Cluj această comunitate, să fim alături de industria din Cluj, o industrie importantă pentru România, din analize se observă că industria IT este foarte dezvoltată aici. Având o experiență foarte mare în domeniul resurselor umane, atât în consultanță cât și în pachetele de beneficii acordate angajaților de către angajatori, am început activitatea în Cluj de peste 18 ani, de 5 ani derulând și seria acestor evenimente, pentru că am sesizat nevoia de cunoaștere tehnică a domeniului.
În ceea ce înseamnă pretențiile salariale în Cluj, tocmai ce s-a discutat de către unul din speakeri faptul că da, pretențiile salariale au crescut în zona de IT și am aflat că unii dintre angajatorii din acest domeniu au ajuns să publice transparent aceste salarii, chiar înainte să apară această cerință în legislația europeană. E o competitivitate mare în ceea ce privește salariile în această zonă.
Fluctuația de personal este, 100%, influențată de beneficiile pe care le oferă angajatorul. Din ce în ce mai mult, la angajare sunt analizate toate beneficiile pe care acesta le oferă pe lângă salariu. Acestea diferă de la industrie la industrie dar, treptat, vor ajunge să devină un element esențial în opțiunea de aplicare pentru un job.”
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Începând de luni, peste 650.000 de preșcolari și elevi dezavantajați vor primi sprijinul din partea Guvernului în valoare de 500 lei prin tichetele educaționale.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Adrian Câciu a anunțat miercuri că începând cu data de 18 noiembrie 2024 peste 325 milioane lei vor fi virate pe cardurile educaționale pentru preșcolarii și elevii care au nevoie de acest sprijin.
De luni, 650.000 de elevi și preșcolari primesc BANI pe cardurile educaționale
„Peste 650 mii de preșcolari și elevi dezavantajați vor beneficia și în acest an de sprijin din partea Guvernului, în valoare de 500 lei prin tichetele educaționale”, a transmis ministrul pe Facebook.
Tichetele sunt menite să reducă riscul de abandon școlar și să îmbunătățească accesul la educație și servicii sociale pentru copiii dezavantajați. Acestea vor putea fi folosite pentru cumpărarea de materiale școlare, precum rechizite, articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură și ghiozdane, precum și pentru vestimentația necesară frecventării școlii și grădiniței.
Luni va începe încărcarea cardurilor emise în anul școlar anterior, iar pentru preșcolarii și elevii noi, care au dreptul la acest sprijin începând cu anul școlar 2024-2025, tichetele sociale, în valoare de 500 lei, vor fi emise și distribuite în perioada următoare.
EVENIMENT
Aeroportul Cluj organizează licitație publică pentru închirierea unui spațiu de alimentație publică
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj organizează licitație publică pentru închirierea unui spațiu destinat desfăşurării activităţii de alimentație publică.
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj anunță organizarea unei licitații publice pentru închirierea unui spațiu destinat desfăşurării activităţii de alimentație publică, identificat ca spațiul P70, situat în Terminal Pasageri PLECĂRI.
Detalii despre spațiul licitat
Este vorba de un spațiu situate în zonă publică, parter, în proximitatea filtrului de securitate din latura de Est a Terminalului Plecări, având o suprafață totală de 85,5 mp. Licitația va avea loc pe 28 noiembrie 2024, la ora 9.
Procedura și documentația de licitație
Persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: prin mijloace electronice sau pe suport de hârtie, de la sediul Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj R.A., Serviciul Achiziții Publice, în urma unei solicitări scrise pe adresa de e-mail: office@airportcluj.ro.
Costul documentației este de 200 lei (TVA inclus), achitabil fie în numerar la casieria Aeroportului, fie prin transfer bancar.
Data limită pentru solicitarea clarificărilor este 18 noiembrie 2024, ora 16:00.
Ofertele trebuie depuse la sediul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, situat pe str. Traian Vuia, nr. 149, Cluj-Napoca, până cel târziu la 28 noiembrie 2024, ora 08:50. Ședința publică de deschidere a ofertelor se va desfășura la 28 noiembrie 2024, ora 09:00, la sediul Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj R.A., str. Traian Vuia, nr. 149, Cluj-Napoca.
Diana Șoșoacă (SOS) a vorbit la Realitatea Plus despre legăturile lui George Simion cu Rusia.
„Nu trebuia să vină domnul Terheș să vă spună, este cunoscut de peste un an de zile în presă cu cine se întâlnea domnul Simion și al cui este. Eu sunt siderată că cineva îl lasă pe Simion să candideze. Inclusiv fermele de trolli îi aparțin domnului Simion și le vinde celorlalți candidați. A fost unul dintre subiectele din cauza căruia m-am certat cu el.
Diana Șoșoacă: Despre LEGĂTURILE lui Simion cu Rusia
Serviciile îl apără foarte mult pe domnul Simion, mereu când vorbesc de el, asta este, rămân fără semnal. În 2020 avea într-o casă veche, în spatele sediului partidului, 50 de cetățeni moldoveni care erau plătiți cu aproximativ 5.000 de euro pe lună pentru a putea exista aceste ferme de trolli.
Eu am tot spus, domnul Coldea l-a apărat pe domnul Simion. CCR nu pe mine trebuia să mă interzică la prezidențiale. Simion este format de serviciile secrete și nici prea straight nu este. La Câmpia Libertății, după ce s-a cazat l-am întrebat unde este hotelul, George mi-a spus că era singura cameră luată. Am luat și eu o cameră și mi-au dat o cameră zid în zid cu a lui. Era vreo 12 noaptea. Trebuia să rezolv o situație, pentru că trebuia să plec spre Iași. Am bătut la ușă, mi-a deschis ușa în chiloți și în pat era șoferul dânsului. Șoferul a spus: George, cine e la ușă? M-a rugat să nu vorbesc despre asta.
„AUR este făcut la comanda Serviciilor Secrete”
El dăduse comandă, nimeni să nu mai facă campanie pentru că el nu are capacitatea să conducă un partid mai mare de 5-6%. Când candidezi la acestă funcție, nu ai cum să minți că ești credincios și faci ditai nunta și botezul. Domnul Ciolacu are un aranjament cu Simion și AUR. Când am reușit sa bag AUR în Parlament, George Simion a fost surprins când s-a întâlnit cu Dâncu, m-a chemat si pe mine. George mi-a spus că am intrat în Parlament și trebuie să jucăm după regulile lor.
Mulți membrii AUR sunt acum în SOS. AUR este făcut la comanda Serviciilor Secrete. La acest moment este un grup infracțional organizat cu afaceri ilegale, cu serviciile secrete din Ucraina. A fost un membru AUR prins cu droguri, cu arme la intrarea în Parlament. Despre asta de ce nu se vorbește la nivel european?
Simpatizanții mei o să voteze în continuare cu mine. Nicio instantă nu mă poate scoate. Ei nu au interzis dreptul meu de a candida, au interzis dreptul oamenilor de a alege. Mulți se vor duce la vot și își vor scrie singuri numele meu pe buletinul de vot. Premierul aprobă cheltuielile Administrației Prezidențiale, domnul Ciolacu știe despre aceste cheltuieli”, a spus Diana Șoșoacă.
U-BT Cluj a întâlnit, miercuri seara pe BTarena, echipa lituaniană Lietkabelis, într-un meci din BKT EuroCup. Campioana României a câștigat cu 100 la 93. Clujenii au condus la începutul sfertului 4 cu 27 de puncte, dar spre final au avut emoții pentru victorie.
Confruntarea a adus față în față ocupantele locurilor 6 și 7 în grupa B. Clujenii au 3 victorii și 4 înfrângeri, în timp ce lituanienii au bifat 2 rezultate pozitive și 4 eșecuri.
FOTO. U-BT Cluj – Lietkabelis, 100-93. A patra VICTORIE clujeană în EuroCup
„Este un meci ca oricare altul în EuroCup, greu, evident. Chiar dacă Lietkabelis nu și-a găsit constanța în acest debut de sezon, putem spune că și noi suntem în aceeași situație. Ei au o echipă înaltă, fizică, precum și jucători foarte bine educați. Mă refer aici la lituanienii din lot. Au avut meciuri foarte bune în deplasare, spre exemplu cu Turk Telekom și Cedevita. Nici noi nu suntem în cea mai bună situație, jucăm fără un baschetbalist de poziția 4 și este foarte probabil să lipsească și Karel Guzman. A suferit o mică accidentare la ultimul meci, o microruptură fibrilară. Vom vedea cum va fi la ora meciului, dar marți nu s-a antrenat.
Ne vom lupta pentru victorie, ne dorim foarte mult să câștigăm. Ar fi un pas important să rămânem în primele 5 sau 6 echipe, astfel încât să existe șanse reale la lupta pentru playoff. Drumul e încă lung, luăm totul pas cu pas și pentru asta ne-am pregătit foarte bine, să reușim un rezultat pe măsură”, a declarat Mihai Silvășan, antrenorul U-BT, înaintea partidei.
Cel mai bun marcator pentru clujeni a fost Zavier Simpson cu 32 de puncte. Pentru lituanieni, Mantas Rubstavicius a înscris 25 de puncte.