Connect with us

ACTUALITATE

Clujul își anulează pe rând festivalurile. Jazz in the Park ar putea avea loc doar anul viitor

Publicat


concert

Festivalurile clujene sunt anulate rând pe rând din cauza pandemiei de coronavirus. Totuși, pentru unele dintre ele, cum ar fi TIFF-ul, mai există speranțe. Cea de-a opta ediție a festivalului Jazz in the Park ar fi trebuit să aibă loc între 25 și 28 iunie în Parcul Central din Cluj-Napoca. Restricțiile care au venit odată cu pandemia de coronavirus îl vor amâna, cel mai probabil, pe anul viitor.

Organizatorii au fost luați prin surprindere și au sperat până în ultimul moment că festivalul va avea loc. „Ne-a prins ca pe toată lumea, prin surprindere, un pic nepregătiți. În același timp nu vreau să fiu ăla care zice că „da, am știut că așa o să fie”. Dar până la urmă am văzut știrile de la început ca toată lumea, când ce se întâmpla se întâmpla numai în China, și am început să ne punem întrebări.

O trezire destul de dură la realitate a fost la primele măsuri în țară, interzicerea evenimentelor cu peste o mie de persoane, după aia cu intervalul 200-1000. În prima săptămână de măsuri noi trebuia să avem patru sau cinci concerte mici, de club. A trebuit să renunțăm la toate. Din momentul ăla am devenit foarte activi și am început să lucrăm la un plan care presupunea că nu o să facem nimic tot anul”, a spus Alin Vaida, organizatorul Jazz in the Park pentru Europa Liberă.

Online nu e cea mai bună variantă

„E o discuție lungă pe care nici nu știi de unde s-o începi. Dat fiind situația în care suntem, e cumva destul de clar că evenimentele mari nu o să se întâmple anul acesta, sau cel puțin vara asta. Cred că vorbesc în numele tuturor organizatorilor când zic că știm asta, ne asumăm asta și ultima intenție este să forțăm ceva. În același timp e un moment foarte greu pentru industrie pentru că nu-ți dai seama în ce direcție să te adaptezi. Până la urmă e o industrie mare, e o industrie cu mulți angajați, cu mulți alți furnizori sau servicii conexe. Ca să nu vorbim doar de angajați în firmele de organizare de evenimente care sunt afectate în această perioadă.

E destul de greu ca să te reorganizezi. Personal eu nu sunt fan al mutării concertelor în online. Experiența unui festival, mesajul unui festival sau unui astfel de eveniment merge mult peste un simplu act artistic. Să faci concertele astea în mediul virtual doar de dragul de a le face, eu nu cred că merită. Noi nu o să ieșim cu Jazz in the Park până când nu-l putem face exact cum ne-am dori să-l facem. Da, ne căutăm soluții, ne căutăm să ne adaptăm, încercăm să aplicăm la foarte multe finanțări care sunt deschise acum”, a spus Vaida.

Alți organizatori s-au orientat spre mediul online. Acest festival avea specificul de „aer liber”, așadar, organizatorii nu privesc social media ca pe soluția salvatoare.

Anul viitor va acoperi și anul acesta

„Marea majoritate a planurilor noastre se duc spre 2021. Vrem să facem acum, măcar de ambiție, un statement în weekendul în care trebuia să fie Jazz in the Park. Nu pot să spun mai multe despre asta pentru că încă nici noi nu știm. Încă lucrăm la planul în care scoatem capul la suprafață fără să punem pe nimeni în pericol. Dar gestul ăsta nu e ceva profesional, ceva rentabil, nu e ceva ce ne va aduce venituri, ci mai degrabă un statement moral. Ceea ce cred eu că e important de privit în situația asta, lăsând la o parte vara asta, este cum o să ne revenim din asta.

Nu cred că ne putem aștepta la un scenariu în care o să vină o zi în care o să zică autoritățile: Da, este sigur să începem să facem evenimente mari și toată lumea o să îngrămădească la ele. Vorbim de o revenire graduală a pieței și aici atât autoritățile cât și noi ca operatori culturali vom avea un rol important de jucat. Va trebui gradual să organizăm evenimente, de la mai mici la tot mai mari.

Și noi trebuie să învățăm cum să aplicăm noi măsuri de siguranță și de igienă. Trebuie să arătăm publicului cum să se comporte și să le redăm siguranța că pot să participe la evenimente. Deci piața nu-și va reveni just like that vara viitoare. Dar e un efort pe care trebuie să ni-l asumăm. Dacă vrem să redeschidem piața de evenimente, va fi ceva ce trebuie să facem câți mai mulți dintre noi”, a adăugat organizatorul.

Care vor fi artiștii în 2021?

„Am început să purtăm discuții cu toți artiștii confirmați pe acest an cu privire la replanificarea concertelor pe exact aceeași structură pe anul viitor. Singura problemă este că e greu să prezici dacă o să ai aceleași resurse financiare ca și acum. Trebuie să ne gândim că piața de evenimente după 2019 a ajuns la un anumit nivel. Asta înseamnă că organizatorii puteau cere anumite onorarii pe partea de publicitate. Existau anumite finanțări, lucruri care o să se schimbe pentru că și mediul privat o să fie afectat. Și prețul biletelor va fi afectat, și numărul oamenilor care își vor permite aceste bilete va fi afectat. Va fi greu.

Felicitări pentru cei care vor reuși, dar pentru unii va fi greu să mențină aceleași onorarii către artiști. Eu sper din suflet să reușim, pentru că în momentul de față suntem în negocieri cu toți artiștii anunțați până acum. Sper să reușim să păstrăm cât mai mulți dintre ei, sper că pe toți, dar trebuie să luăm în calcul că s-ar putea să nu facem o ediție la fel. Cred că în același timp și artiștii vor trebui să-și adapteze onorariile, dar eu cred tare într-o revenire a pieței”, a concluzionat Vaida.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Kelemen Hunor, candidatul UDMR la PREZIDENȚIALE, susținut la Cluj de Ladislau Boloni

Publicat

boloni

Ladislau Boloni, fostul internațional acum în vârstă de 71 de ani, a participat, vineri, la un eveniment de campanie electorală organizat de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) la Cluj-Napoca.

Antrenorul s-a despărțit de Metz, retrogradată în eșalonul secund al Franței la finele stagiunii precedente. Boloni a urcat pe scenă alături de candidații partidului politic pentru a-și arăta susținerea pentru candidatul UDMR la prezidențiale, Kelemen Hunor, printr-un discurs pe cât de euforic, pe atât de partizan, scrie GSP.

Boloni a vorbit despre însemnătatea unui „program rațional” pentru susținerea comunității maghiare din România, a făcut analogii cu fotbalul și l-a numit pe Kelemen Hunor un adevărat „căpitan de echipă”, „mai bun decât Klaus Iohannis”.

Kelemen Hunor, candidatul UDMR la PREZIDENȚIALE, susținut la Cluj de Ladislau Boloni

În cadrul evenimentului, s-au adus în discuție principalele teme de campanie ale UDMR: apărarea identității maghiare, modificarea legii pentru ca elementele comunității să nu aibă de suferit, bunul simț, revenirea partidului la guvernare pentru revenirea țării din declinul în care se află.

Ladislau Boloni a avut doar cuvinte de laudă la adresa liderului Kelemen Hunor și a asemănat alegerile prezidențiale cu un meci de Cupă. „Îi urăm bun venit la bord!” a fost mesajul cu care a fost întâmpinat fostul mare internațional.

„Prezidențialele sunt ca un meci de Cupă. Nu e scor de egalitate. Cine trece linia, câștigă. Trebuie să avem cât mai mulți «jucători» pe teren. În cazul nostru este important să fim acolo, să fim printre căștigători. Noi avem un loc printre câștigători. Avem echipă unită, avem căpitan de echipă. Pot spune ca îl consider mai bun pe Kelemen Hunor decât Iohannis. Hunor este mai bun!

E ceva comun între cei doi. În numele niciunuia dintre ei nu apare «escu». Trebuie să lansăm mesajul că suntem puternici!”, și-a început discursul Boloni.

În continuare, antrenorul și-a adus aminte de golul pe care l-a marcat în România – Italia 1-0, disputat pe 16 aprilie 1983 la București. A fost una dintre cele mai mari victorii din istoria echipei naționale, „peninsularii” fiind campioni mondiali en-titre la acel moment.

Ladislau Boloni i-a pronunțat numele lui Helmut Duckadam, cu referire că originile sale nu sunt românești.

„Helmut Duckadam a dat ceva mândriei românești, de care românii pot fi mândri cât trăiesc. După Romania – Italia de la Bucuresti, un meci pe care l-am câștigat, a doua zi a apărut un articol în ziar: «Dacii au invins romanii».

La care secuii au zis: «Da, este adevărat, dar hunii lui Attila i-au ajutat. În fotbalul românesc a fost un scor de mare mândrie. Acolo un hun a contribuit. Și aici este tot un hun. Avem doar ceea ce obținem prin luptă și muncă. Cred că alegătorul român este chibzuit ca să aleagă cu mintea și cu rațiunea”, a completat Boloni.

Foto: Facebook RMDSZ

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Alin Tișe promite o ”revoluție verde” la Cluj: În martie 2025 dăm în funcțiune stația care transformă gunoiul în electricitate

Publicat

De

tișe

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat începerea ”revoluției verzi” de la Cluj, după ce în luna martie 2025 urmează să fie pusă în funcțiune o stație de dezintegrare moleculară care transformă gunoiul în electricitate.

Tișe a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă susținută împreună cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, că a discutat cu acesta despre posibilitatea de a obține finanțări europene pentru stația de dezintegrare moleculară de la CMID și care presupune energie verde din gunoaie.

”Stația va fi dată în funcțiune în martie 2025 și am discutat cu ministrul Burduja despre ajustarea unor prevederi legislative sau a găsi finanțări pentru a acoperi o parte din aceste costuri.

Stația va produce până la 3,5 MW/h și vom putea să intrăm cu toată această energie electrică în rețea, astfel că vom fi producători de energie verde. Această cantitate va acoperi întreg consumul unităților din subordinea CJ Cluj, de la Cluj Arena până la Aeroportul Avram Iancu sau școlile speciale.

Această stație este unică în România și sper să fie extinsă la nivelul țării. Este o invenție românească care a costat doar 10 milioane de euro.

Va fi o revoluție verde pentru județul Cluj, sperăm să fie generalizată la nivelul întregii țări”, a spus Tișe.

Sebastian Burduja a declarat la rândul său că este un mare fan al obținerii energiei din deșeuri, așa numita tehnologie ”waste to energy”, astfel că și-a manifestat disponibilitatea Ministerului Energiei pentru finanțarea acestui tip de proiecte, care valorifică deșeurile.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre o familie din Cluj: Când li s-a aprins becul acasă, li s-a schimbat viața

Publicat

De

burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a declarat impresionat de situația unei familii din comuna Măguri Răcătău care are, de sâmbătă, pentru prima oară, electricitate în gospodărie, grație unui proiect de instalare a panourilor fotovoltaice.

Sebastian Burduja a declarat, sâmbătă, la Consiliul Județean Cluj, că în județul Cluj erau până zilele trecute 94 de astfel de gospodării fără energie electrică, din care au mai rămas 88, după ce lîn șase cazuri au fost montate astfel de panouri.

”Am venit în județul Cluj pentru a aborda o problemă pe care o are România, și anume gospodăriile care nu au energie electrică. Avem un parteneriat cu Asociația Energie Inteligentă care derulează programe în care merg la casele izolate și montează panouri fotovoltaice și un sistem de stocare în baterii. Un astfel de sistem cu prize și întrerupătoare înseamnă o investiție de 4700 de euro.

Am finanțat pentru început electrificarea a 6 gospodării din județul Cluj,  la Gilău și 4 la Măguri Răcătău. În Registrul gospodăriilor fără energie electrică, la nivelul județului Cluj erau 94, iar acum au mai rămas 88. La nivel național sunt 5500.

Dacă programul va fi bine făcut, rămân doar niște cazuri izolate, iar cu sprijinul CJ Cluj le vom acoperi”, a precizat Burduja.

Electricitatea schimbă viața

Acesta s-a aflat, sâmbătă, la Măguri Răcătău unde a fost impresionat de cazul unei familii care are electricitate în casă pentru prima oară.

”Familia are o fetiță care merge pe jos la școală în fiecare zi, prin pădure. Au două în căsuța lor, într-o cameră dormeau ei și în cealaltă cameră erau două vaci, pe care le țineau în casă pentru că vine ursul.  Oamenii nu au unde să se mute, acolo au pământ. Pentru ei, când li s-a aprins becul în casă, li s-a schimbat viața, nu credeau să vor avea vreodată electricitate. Aveau și un mic televizor pentru fetiță, își încărcau telefonul, lucruri care, pentru noi, sunt parte din normalitate. Acolo nu este așa ușor, dar au de acum o viață puțin mai bună”, a spus Sebastian Burduja.

Panourile fotovoltaice pentru cele 6 case din satele Muntele Rece, comuna Măguri Răcătău și Someșul Cald, comuna Gilău, care nu au fost niciodată racordate la rețeaua de energie electrică, au fost instalate în cadrul proiectului „Energie pentru viață”, implementat de Asociația Energia Inteligentă.

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj – BC CSU Sibiu, 100-60. Victorie ZDROBITOARE a clujenilor în DERBY-ul Ardealului

Publicat

u-bt

U-Banca Transilvania Cluj au întâlnit, sâmbătă seara, pe BC CSU Sibiu, în așa numitul Derby al Ardealului. Clujenii s-au dezlănțuit și au obținut o victorie zdrobitoare, 100 la 60.

Clujenii își doreau să-și refacă moralul și să înceapă o nouă serie de victorii, după ce au pierdut ultimele două meciuri, cu Dinamo și cu Turk Telekom Ankara.

U-BT Cluj – BC CSU Sibiu, 100-60. Victorie ZDROBITOARE a clujenilor în DERBY-ul Ardealului

U-Banca Transilvania are un meci mai puțin disputat față de majoritatea grupărilor din Liga Națională. Sibienii au bifat 4 succese și 3 înfrângeri, ultima dată învingând-o fără drept de apel pe Steaua București cu scorul de 91-69.

Clujenii au acum 7 victorii la rând obținute în fața rivalilor din Sibiu.

Cei mai buni marcatori au fost Stephens (U-BT) cu 21 de puncte, urmat de Pipkins (Sibiu) cu 19 puncte și Măciucă (U-BT) cu 16 puncte.

„Jucăm cu o echipă care poate produce surprize. Noi ne întoarcem pe teren propriu și avem o săptămână în care ne așteaptă două meciuri acasă. Trebuie să ne revenim după înfrângerea și deplasarea din Turcia și vrem să progresăm ca echipă. Scopul nostru este să arătăm un baschet de calitate, ne dorim victoria și băieții sunt foarte motivați”, spunea înaintea partidei Mihai Silvășan, antrenor U-Banca Transilvania.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax