Connect with us

Clujul de altădată

CLUJUL DE ALTĂDATĂ: Spitalul epidemic în infecție

Publicat


Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„Una din cele mai imperioase necesităţi era spitalul epidemic.

Spre ruşinea autorităţilor, capitala Ardealului nu dispune până de curând decât de un spital epidemic foarte mic şi alături de spital o baracă de lemn, care în caz de epidemii servea la plasarea bolnavilor.

Edificiul şi locul unde se găsea acest spital era o ruşine a secolului şi nu putea servi de fală edililor.

Pentru a ilustra mai bine incuria ce domnia în acest spital e destul să amintim că erau cazuri când în aceiaşi cameră erau plasaţi bolnavii cu boli infecţioase diferite, încât găseai într-o cameră 3-4 feluri de boli infecţioase.

Aceasta era o adevărată crimă ce se comitea faţă de bolnavii internaţi în acest spital, cari scăpând de câte o boală cu care erau internaţi, erau ameninţaţi să se infecteze de o altă boală infecţioasă. Astfel un bolnav internat cu antrax, după ce era vindecat trebuia să mai treacă şi prin tifos.

Aceste stări deplorabile au produs în sânul populaţiei o impresie cu adevărat penibilă.

Întreaga populaţie a oraşului Cluj era îngrozită de această stare de lucruri.

Internarea în spital şi izolarea bolnavilor nu se putea face de multe ori nici chiar cu ajutorul forţei, din motivele sus arătate.

Consiliul comunal prezidat de d. V. Osvadă, a fost cel dintâi, care s-a ocupat în mod serios de această chestiune, pentru a pune capăt ruşinei ce nu mai putea dăinui.

Cu reorganizarea acestui spital şi cu construirea unui edificiu nou, după cum ştim, a fost însărcinat încă în acel timp tânărul medic clujean d.dr. Lupan, care luând legătura cu ministerul sănătăţii şi cu reprezentanţii Facultăţii de medicină a-i Universităţii locale, a reuşit să facă unele frumoase realizări.

La noi în ţară în învăţământul medical de la facultăţile de medicină, chestiunea bolilor infecţioase este tratată ca un studiu secundar şi nu există nici într-un centru universitar o clinică de boli infecţioase.

Medicii care îşi termină studiile nu au ocazia să cunoască toate bolile infecţioase din cauza neexistenţei acestor instituţii. Se înţelege uşor deci, pentru ce dau procentul cel mai mare de morţi bolile infecţioase la noi în ţară.

Pentru a servi interesele medicale superioare şi pentru a ridica spitalul epidemic la o treaptă superioară cu celelalte clinici ale Facultăţii de medicină se pune la dispoziţie pentru construirea spitalului epidemic din Cluj, un teren din apropierea Clinicilor.

Conducerea ştiinţifică a acestui spital urma să fie compusă astfel din medicii facultăţii de medicină, iar spitalul să formeze natural, proprietatea oraşului şi administraţia să se facă la fel de oraş.

S-ar fi servit astfel în acelaşi timp două interese: în primul rând interesul oraşului, care ar fi avut un spital model, condus de un profesor universitar, cu medici specialişti şi bine pregătiţi, pe care oraşul nu trebuia să-i plătească. Primind terenul gratuit s-ar fi putut vinde vechiul teren mlăştinos împreună cu edificiile existente, utilizând banii realizaţi, la edificarea noului spital. Populaţia şi-ar fi recâştigat astfel încrederea în acest spital, fiind viaţa bolnavilor încredinţată unor oameni cu trecut şi responsabilitate.

În al doilea rând s-ar fi servit interesele studenţilor în medicină cărora li se dădea posibilitatea să-şi completeze cunoştinţele teoretice cu cele practice, lucru de mare importanţă pentru viitorul medic.

Facultatea de medicină a aprobat propunerea şi a promis că va pune la dispoziţie în mod gratuit un teren pentru edificarea spitalului.

S-au adunat chiar fonduri în vederea edificării unui spital modern sistem pavilionar. Ministerul de finanţe a dat 1.000.000 lei, iar al Sănătăţii a promis 500.000. Banii primiţi s-au vărsat ca casieria oraşului şi rămânând să mai ia şi oraşul o sumă în bugetul său urma să înceapă edificarea celor două pavilioane.

Cu reinstalarea vechiului consiliu, capacităţile democratice şi-au reluat activitatea.

Mănuşerul Hubay a ajuns îndrumătorul serviciului medical în calitate de consilier al secţiei sanitare. Era desigur indicat. Şi iată cum au încurcat şi iţele cu spitalul de epidemii al oraşului.

L-au edificat pe fundamentul vechii bărăci de lemn a spitalului epidemic, care se găsea în apropierea gării.

Spitalul este o clădire care lasă foarte mult de dorit şi care poate fi bună pentru orice, numai pentru spital epidemic nu.

Edificiul nu are încălzire centrală, în camere sunt sobe de teracotă, antreurile, coridoarele şi closetele sunt fără încălzire.

Diferitele secţii nu-şi au spălătorie pentru vase, spălându-şi vasele în baie. Geamurile şi uşile nu sunt prevăzute cu geamuri şi uşi de sârmă pentru a împiedica intrarea muştelor, cari roiesc din jurul abatorului şi a pieţei de vite, periclitând sănătatea bolnavilor şi transmiţând unele boli prin înţepătura lor.

Lângă spital se descarcă şi acum căruţele cu gunoi, de jur împrejur spitalul este înconjurat de bălţi a căror apă răspândeşte un miros penetrant, făcând imposibilă aerizarea edificiului.

Bălţile conţin de multe ori cadavre de animale. Curtea spitalului este o baltă de noroi, iar guri de apă pentru stropirea curţii în timpul verii de asemenea nu există.

Reconvalescenţii n-au nici un loc de plimbare. Gardul din jurul spitalului este răsturnat, iar pe alocuri lipseşte pe o distanţă de 2 metri. Iată deci cum se face izolarea bolnavilor.

Şi dacă mai adăugăm că în acel edificiu există o singură spălătorie în imediata apropiere a bucătăriei unde se spală rufele tuturor bolnavilor şi că între clădirea veche şi cea nouă este plasată camera mortuară, abia atunci vom vedea crasa lipsă de interes a consiliului orăşenesc, care probabil nici nu ştie unde îşi are oraşul spitalul.

Atragem atenţiunea autorităţilor superioare asupra acestui spital…democratic şi rugăm pe medicul şef al oraşului Cluj, care este şi directorul spitalului să ia toate măsurile şi să facă ordine la acest spital, care este o adevărată ruşine”.  [„Biruinţa”, Anul III, nr.16, 26 mai 1929].

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident urmat de incendiu, în Gilău. Trei persoane au ajuns la spital

Publicat

Un autoturism a lovit un cap de pod, apoi a luat foc, pe DN1, în localitatea Gilău. Trei persoane au fost transportate la spital în urma accidentului.

Un accident urmat de incendiu a avut loc joi după-masă, pe DN1 Cluj-Huedin, la Gilău. O mașină a lovit un cap de pod, apoi a luat foc, transmite Centrul Infotrafic al IGPR. Traficul în zonă a fost oprit pe perioada intervenției.

O mașină a intrat într-un cap de pod

„Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că traficul este oprit pe DN 1 Cluj-Napoca – Huedin, pe raza localității Gilău, județul Cluj, pentru cercetarea împrejurărilor în care un autoturism a părăsit carosabilul, lovind un cap de pod.

În urma impactului, s-a produs un incendiu la nivelul autovehiculului, cele trei persoane aflate în interior reușind să se evacueze anterior, suferind leziuni ușoare, după o primă evaluare. Incendiul a fost lichidat”, arată polițiștii.

Trei persoane au fost transportate la spital

În urma leziunilor suferite după ce autoturismul în care se aflau a lovit un cap de pod, trei persoane au necesitat transportul la spital.

Traficul a fost reluat pe DN 1 Cluj-Napoca – Huedin în jurul orei 16.20.

Sursa foto: Facebook/ Info Trafic jud. Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Primăria Cluj-Napoca a deschis punctele de HIDRATARE și adăpost pentru perioada caniculară. Unde sunt amplasate

Publicat

hidratare

Primăria Cluj-Napoca a deschis punctele de hidratare și adăpost pentru perioada caniculară, având în vedere temperaturile ridicate care se anunță în continuare.

„Având în vedere temperaturile crescute anunțate, colegii de la departamentul de Situații de urgență al Primăriei au instalat rulote de distribuție a apei în mai multe zone din oraș și vor fi deschise începând de astăzi, după ora 12.

hidratare

hidratare

FOTO. Primăria Cluj-Napoca a deschis punctele de HIDRATARE și adăpost pentru perioada caniculară. Unde sunt amplasate

Acestea sunt menite să vină în sprijinul cetățenilor care vor să se răcorească într-un spațiu umbros și să se hidrateze în perioada caniculară anunțată la Cluj-Napoca. De asemenea, aici se pot răcori și hidrata și animalele de companie.

hidratare

hidratare

Punctele de hidratare sunt deschise cel puțin în intervalul 12:00-16:00, în următoarele locații:
– Piața Lucian Blaga, lângă Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”;
– Piața Mihai Viteazul – în stația CTP vizavi de cinematograful Florin Piersic;
– Opera Maghiară vizavi de intrarea în Parcul Central.

hidratare

hidratare

hidratare

Acestea vor rămâne amplasate permanent în locațiile de mai sus până la trecerea perioadelor caniculare și vor fi deschise în funcție de temperaturi.

Pe lângă aceste spații de refugiu, în zonele cu circulație intensă din oraș sunt amplasate cișmele cu apă potabilă. Peste 80 cișmele cu apă potabilă sunt instalate în toate cartierele”, a scris pe Facebook Emil Boc.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Clujenii se plâng că unii șoferi nu pornesc aerul CONDIȚIONAT în mijloacele de transport în comun. Ce spune CTP

Publicat

ctp

A venit vara. Temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate, confortul termic provocând neplăceri cetățenilor. Unii clujeni se plâng că există șoferi care nu pornesc aerul condiționat în mijloacele de transport în comun.

„In continuare pe un numar incredibil de mare de autobuze din orasul de 5 stele soferii CTP refuza sa porneasca aerul conditionat cu care autobuzele sint dotate din fabricatie. CTP, compania de transport public clujean, dupa numeroase plangeri, ne convinge ca legea e lege si la Cluj si ca aerul conditionat e pornit automat cand temperatura se ridica peste un anumit grad. Poate e asa pe hartie, dar legea o fac soferii, care considera aircon-ul un inamic public și refuza diabolic sa il porneasca”, ne-a scris un clujean.

Clujenii se plâng că unii șoferi nu pornesc aerul CONDIȚIONAT în mijloacele de transport în comun. Ce spune CTP

Contactat de Cluj24, directorul CTP Cluj, Liviu Neag, a declarat: „Toți șoferii sunt obligați ca în perioada de vară, când sunt temperaturi ridicate, să pornească aerul condiționat. Mai există câteva autobuze mai vechi, e adevărat, care nu au așa ceva, dar marea majoritate a parcului e dotată cu instalație de aer condiționat.

S-a dat chiar azi (joi) o circulară prin care se reamintește șoferilor să pornească aerul, în caz contrar, sancțiunile vor fi drastice. Sunt echipe pe teren care verifică respectarea întocmai a acestor dispoziții.”

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Trei persoane din Cluj cercetate pentru TRAFIC de droguri. 13 percheziții domiciliare în Cluj și Maramureș

Publicat

droguri

Trei persoane din Cluj sunt cercetate pentru trafic de droguri. Una dintre ele avea deja dosar penal. Au fost efectuate 13 percheziții domiciliare în Cluj și Maramureș.

„Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a 3 persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație.

droguri

VIDEO FOTO. Trei persoane din Cluj cercetate pentru TRAFIC de droguri. 13 percheziții domiciliare în Cluj și Maramureș

Precizăm că una dintre acestea este urmărită penal și pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și deținere fără drept în scopul propriului consum de droguri de risc.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, în perioada 2023 – iunie 2024, la diferite intervale de timp, dar în baza aceleași rezoluții infracționale, acestea ar fi procurat, deținut, manipulat, intermediat și comercializat direct diferite cantități de substanțe psihoactive către consumatori, inclusiv minori, din județele Maramureș și Cluj, cu suma de 100 de lei, pentru un gram.

droguri

De asemenea, din probatoriul administrat a reieșit faptul că una dintre persoane ar fi deținut și comercializat, în mod repetat, canabis și rezină de canabis (droguri de risc).

La data de 19 iunie 2024, au fost puse în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară în județele Maramureș și Cluj, fiind descoperite și ridicate diferite cantități de substanță psihoactivă ( 2-MMC), porționată și ambalată în scopul comercializării, droguri de risc (canabis), grindere și cântare electronice de precizie, obiecte purtând urme de substanță, plicuri autosigilante noi, precum și alte mijloace de probă.

droguri

„S-a propus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile”

La aceeași dată, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea a 3 persoane, pentru 24 de ore.

Astăzi, 20 iunie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunerea de arestare preventivă a acestora, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română, precum și de Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. și de Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor – Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor Cluj.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul serviciilor de combatere a criminalității organizate Maramureș, Sălaj și Bistrița-Năsăud, precum și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj și al reprezentaților Direcției Regionale Vamale Cluj.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax