Connect with us

ACTUALITATE

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Spitalul epidemic în infecție

Publicat


spital vechi

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„Una din cele mai imperioase necesităţi era spitalul epidemic.

Spre ruşinea autorităţilor, capitala Ardealului nu dispune până de curând decât de un spital epidemic foarte mic şi alături de spital o baracă de lemn, care în caz de epidemii servea la plasarea bolnavilor.

Edificiul şi locul unde se găsea acest spital era o ruşine a secolului şi nu putea servi de fală edililor.

Pentru a ilustra mai bine incuria ce domnia în acest spital e destul să amintim că erau cazuri când în aceiaşi cameră erau plasaţi bolnavii cu boli infecţioase diferite, încât găseai într-o cameră 3-4 feluri de boli infecţioase.

Aceasta era o adevărată crimă ce se comitea faţă de bolnavii internaţi în acest spital, cari scăpând de câte o boală cu care erau internaţi, erau ameninţaţi să se infecteze de o altă boală infecţioasă. Astfel un bolnav internat cu antrax, după ce era vindecat trebuia să mai treacă şi prin tifos.

Aceste stări deplorabile au produs în sânul populaţiei o impresie cu adevărat penibilă.

Întreaga populaţie a oraşului Cluj era îngrozită de această stare de lucruri.

Internarea în spital şi izolarea bolnavilor nu se putea face de multe ori nici chiar cu ajutorul forţei, din motivele sus arătate.

Consiliul comunal prezidat de d. V. Osvadă, a fost cel dintâi, care s-a ocupat în mod serios de această chestiune, pentru a pune capăt ruşinei ce nu mai putea dăinui.

Cu reorganizarea acestui spital şi cu construirea unui edificiu nou, după cum ştim, a fost însărcinat încă în acel timp tânărul medic clujean d.dr. Lupan, care luând legătura cu ministerul sănătăţii şi cu reprezentanţii Facultăţii de medicină a-i Universităţii locale, a reuşit să facă unele frumoase realizări.

La noi în ţară în învăţământul medical de la facultăţile de medicină, chestiunea bolilor infecţioase este tratată ca un studiu secundar şi nu există nici într-un centru universitar o clinică de boli infecţioase.

Medicii care îşi termină studiile nu au ocazia să cunoască toate bolile infecţioase din cauza neexistenţei acestor instituţii. Se înţelege uşor deci, pentru ce dau procentul cel mai mare de morţi bolile infecţioase la noi în ţară.

Pentru a servi interesele medicale superioare şi pentru a ridica spitalul epidemic la o treaptă superioară cu celelalte clinici ale Facultăţii de medicină se pune la dispoziţie pentru construirea spitalului epidemic din Cluj, un teren din apropierea Clinicilor.

Conducerea ştiinţifică a acestui spital urma să fie compusă astfel din medicii facultăţii de medicină, iar spitalul să formeze natural, proprietatea oraşului şi administraţia să se facă la fel de oraş.

S-ar fi servit astfel în acelaşi timp două interese: în primul rând interesul oraşului, care ar fi avut un spital model, condus de un profesor universitar, cu medici specialişti şi bine pregătiţi, pe care oraşul nu trebuia să-i plătească.

Primind terenul gratuit s-ar fi putut vinde vechiul teren mlăştinos împreună cu edificiile existente, utilizând banii realizaţi, la edificarea noului spital. Populaţia şi-ar fi recâştigat astfel încrederea în acest spital, fiind viaţa bolnavilor încredinţată unor oameni cu trecut şi responsabilitate.

În al doilea rând s-ar fi servit interesele studenţilor în medicină cărora li se dădea posibilitatea să-şi completeze cunoştinţele teoretice cu cele practice, lucru de mare importanţă pentru viitorul medic.

Facultatea de medicină a aprobat propunerea şi a promis că va pune la dispoziţie în mod gratuit un teren pentru edificarea spitalului.

S-au adunat chiar fonduri în vederea edificării unui spital modern sistem pavilionar. Ministerul de finanţe a dat 1.000.000 lei, iar al Sănătăţii a promis 500.000. Banii primiţi s-au vărsat ca casieria oraşului şi rămânând să mai ia şi oraşul o sumă în bugetul său urma să înceapă edificarea celor două pavilioane.

Cu reinstalarea vechiului consiliu, capacităţile democratice şi-au reluat activitatea.

Mănuşerul Hubay a ajuns îndrumătorul serviciului medical în calitate de consilier al secţiei sanitare. Era desigur indicat. Şi iată cum au încurcat şi iţele cu spitalul de epidemii al oraşului.

L-au edificat pe fundamentul vechii bărăci de lemn a spitalului epidemic, care se găsea în apropierea gării.

Spitalul este o clădire care lasă foarte mult de dorit şi care poate fi bună pentru orice, numai pentru spital epidemic nu.

Edificiul nu are încălzire centrală, în camere sunt sobe de teracotă, antreurile, coridoarele şi closetele sunt fără încălzire.

Diferitele secţii nu-şi au spălătorie pentru vase, spălându-şi vasele în baie. Geamurile şi uşile nu sunt prevăzute cu geamuri şi uşi de sârmă pentru a împiedica intrarea muştelor, cari roiesc din jurul abatorului şi a pieţei de vite, periclitând sănătatea bolnavilor şi transmiţând unele boli prin înţepătura lor.

Lângă spital se descarcă şi acum căruţele cu gunoi, de jur împrejur spitalul este înconjurat de bălţi a căror apă răspândeşte un miros penetrant, făcând imposibilă aerizarea edificiului.

Bălţile conţin de multe ori cadavre de animale. Curtea spitalului este o baltă de noroi, iar guri de apă pentru stropirea curţii în timpul verii de asemenea nu există.

Reconvalescenţii n-au nici un loc de plimbare. Gardul din jurul spitalului este răsturnat, iar pe alocuri lipseşte pe o distanţă de 2 metri. Iată deci cum se face izolarea bolnavilor.

Şi dacă mai adăugăm că în acel edificiu există o singură spălătorie în imediata apropiere a bucătăriei unde se spală rufele tuturor bolnavilor şi că între clădirea veche şi cea nouă este plasată camera mortuară, abia atunci vom vedea crasa lipsă de interes a consiliului orăşenesc, care probabil nici nu ştie unde îşi are oraşul spitalul.

Atragem atenţiunea autorităţilor superioare asupra acestui spital…democratic şi rugăm pe medicul şef al oraşului Cluj, care este şi directorul spitalului să ia toate măsurile şi să facă ordine la acest spital, care este o adevărată ruşine”.

[„Biruinţa”, Cluj, Anul III, nr.16, 26 mai 1929].

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

felix carte



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Djokovic (CFR Cluj): E un egal BUN pentru ambele echipe

Publicat

djokovic

CFR Cluj și Rapid au încheiat la egalitate, 1-1, meciul care a închis etapa a 4-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Damjan Djokovic, mijlocașul clujenilor, a tras concluziile după partidă.

„Prima repriză a fost a noastră, iar a doua a lor. Eram obligați să câștigăm, dar din păcate nu am reușit. E un egal bun pentru ambele echipe, la cum a decurs meciul, la cum s-a jucat în cele două reprize.

Djokovic (CFR Cluj): E un egal BUN pentru ambele echipe

Au revenit foarte bine ei. Au mai băgat un atacant, au avut doi pivoți în teren, iar noi am picat fizic în partea secundă.

Am trăit cu emoție acea fază, cu off-side-ul. Câteodată ai emoții pozitive, alteori stai cu emoții. Face parte din fotbal. Lunile aprilie și mai sunt cele mai importante. Cu FCSB o să fie un meci care pe care. E o contracandidată la titlu! Trebuie câștigat și cu ei, dar și cu Farul”, a declarat Damjan Djokovic.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat intoxicat cu monoxid de carbon, într-un imobil al UTCN de pe strada Observatorului. Pompierii au evacuat 20 de persoane

Publicat

Incendiu cămin UTCN

Pompierii din Cluj-Napoca au evacuat o clădire de pe strada Observatorului aparținând Universității Tehnice din Cluj-Napoca, după ce un bărbat s-a intoxicat cu monoxid de carbon.

Pompierii clujeni au intervenit marți, la ora prânzului, la o clădire de pe strada Observatorului, aparținând UTCN, după ce un bărbat s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon.Acesta a fost preluat de SMURD, fiind conștient și cooperant.

Măsurătorile au confirmat o concentrație peste limitele normale a gazului menționat, astfel că pompierii au evacuat 20 de persoane din clădire.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să intervină pe strada Observatorului, într-un imobil aparținând Universității Tehnice, unde un bărbat s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon. Victima a fost preluată de către echipajul SMURD, fiind conștientă și cooperantă.

În paralel, pompierii au efectuat măsurători specifice cu aparatura din dotare, rezultând o concentrație din gazul menționat anterior care depășește normele de siguranță. Astfel, s-a impus evacuarea a 20 de persoane”, a transmis ISU Cluj.

UPDATE

„Ca măsură de precauție, aproximativ 150 de persoane s-au autoevacuat. Din fericire, niciuna nu necesită îngrijiri medicale”, a mai arătat ISU Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CJ Cluj va moderniza DJ 161C Corneni-Pintic. Tișe: Variantă alternativă pentru evitarea blocajelor pe Centura Gherlii-Livada

Publicat

Consiliul Județean Cluj va moderniza drumul județean DJ 161C Corneni-Pintic. A fost emis certificatul de urbanism.

Consiliul Județean Cluj a emis certificatul de urbanism necesar modernizării drumului județean DJ 161C Corneni-Pintic, în lungime de circa 5 kilometri.

Alternativă pentru evitarea blocajelor pe Centura Gherlii-Livada

„Acest sector de drum ce leagă Corneniul de municipiul Dej este, practic, utlimul ce mai trebuie modernizat din întreg drumul județean DJ 161C. După finalizarea lui, întregul drum judeșean care se desprinde din Iclod și se conectează, prin Ocna Dejului, din nou la drumul național DN 1C, în zona trecerii cu calea ferată de la intrarea în Dej, va constitui o variantă alternativă de transport pentru evitarea blocajelor care apar pe relația Centura Gherlii-Livada”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Ce lucrări vor avea loc?

Lucrările vor viza, în principal, reprofilări ale căii de rulare, așternere de piatră spartă cu cilindrare, aducerea la profil și completarea acostamentelor cu material, înlocuirea podețelor transversale, realizarea de rigole carosabile, tăierea lăstărișului și a vegetației din zona drumului, precum și, în etapa finală, așternerea covorului asfaltic.

Prin modernizarea acestui sector de drum se vor îmbunătăți substanțial condițiile de circulație și transport, precum și fluența traficului rutier. De asemenea, asfaltarea acestui drum va crea o serie de beneficii economice și sociale evidente pentru clujenii și operatorii economici din această zonă.

Investiție prin Programul „Anghel Saligny”

Conform devizului general aprobat de Consiliul Județean Cluj, lucrările de modernizare au o valoare de 13.427.547 lei, din care 97% reprezintă finanțarea asigurată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, cofinanțarea fiind asigurată din bugetul forului administrativ județean.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Viceprimarul Dan Tarcea, vizită pe șantierul centrului de vârstnici de pe Calea Baciului. Care este stadiul lucrărilor

Publicat

Viceprimarul Dan Tarcea a efectuat o vizită pe șantierul viitorului centru pentru vârstnici de pe Calea Baciului din Cluj-Napoca. Lucrările la clădire înaintează în ritm alert.

Lucrările la viitorul centru pentru vârstnici, de pe Calea Baciului, înaintează în ritm  bun, anunță viceprimarul Dan Tarcea, în urma unei verificări efectuate pe șantier.

„Lucrările la Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență Socială pentru Persoanele Vârstnice din Calea Baciului avansează conform graficului de execuție. Am vizitat astăzi șantierul pentru a verifica stadiul lucrărilor și a discuta cu echipa de proiect”, a postat Dan Tarcea pe rețelele de socializare.

Lucrările înaintează în ritm bun

Potrivit viceprimarului, structura de rezistență a fost finalizată integral, iar fațadele exterioare sunt realizate în proporție de aproximativ 80%. Învelitoarea clădirii este de asemenea complet finalizată.

„În interior, instalațiile sanitare, electrice și termice de la parter, etajul 1 și etajul 2 sunt realizate în proporție de 90%, iar lucrările de finisaje interioare au început în această săptămână. La nivelul subsolului, lucrările sunt finalizate în proporție de aproximativ 70%, iar gardul perimetral este realizat în proporție de 90%”, a mai arătat Tarcea.

70 de locuri de cazare pentru vârstnici

Centrul va oferi 70 de locuri de cazare pentru persoane vârstnice, în 42 de camere spațioase, și va dispune de cabinete medicale, bibliotecă, săli de mese și spații de relaxare. În plus, vor fi amenajate piste de alergare, mese de ping-pong și aparate de fitness în aer liber, pentru promovarea unui stil de viață activ și sănătos.

„Monitorizăm constant evoluția lucrărilor, pentru ca acest proiect esențial pentru comunitatea clujeană să fie finalizat la cele mai înalte standarde de calitate. Investim în proiecte sociale care asigură respectul și grija pe care seniorii noștri le merită”, a transmis viceprimarul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate