ACTUALITATE
CLUJUL DE ALTĂDATĂ Opera edilitară a primăriei și prefecturei Cluj. Reconstruirea șoselei din Mănăștur
Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.
„De doi ani fața orașului nostru s-a primenit radical. Chiar minoritarii sunt uimiți de stăruința cu care primăria municipiului Cluj a urmărit îmbunătățirile edilitare.
Clujul echipagiilor luxoase ale conților și grofilor era neglijat, pardoseala, pietruirea, asfaltarea piețelor și a străzilor lăsau mult de dorit.
În primii ani de după Unire nu era posibilă o energică operă de modernizare. Apoi s-a instalat politica în palatul comunal și a dar naștere la prea multe ravagii. Cine nu-și aduce aminte de regimul de pomină al averescanilor cari au tulburat rosturile financiare și au provocat o penurie generală, încât nu se mai găsea un ban la casieria orașului.
Locul politicianilor a fost luat de gospodari muncitori, cari s-au consacrat cu toată râvna problemelor orașului. Publicul mare este martor permanentelor sforțări de civilizare a Clujului. Piețele Unirii și Mihai Viteazul, Calea regele Ferdinand au aspectele cele mai moderne și mai plăcute. Se va construi un pod nou peste Someș pentru a decongestiona circulația de pe actualul pod central din Calea Regele Ferdinand.
Oriunde te întorci în cuprinsul orașului dai de aceleași transformări cari schimbă fizionomia capitalei Ardealului și ne fac onoare.
Au încetat și șicanele uzinei electrice. Populația Clujului a fost cruțată în vremea din urmă de întreruperile de curent. Tot primăria actuală a inaugurat deservirea curentului electric de către noile motoare Diesel.
Dar nu vrem să ne întindem azi decât la activitatea edilitară propriu-zisă.
Cele din urmă înnoiri se fac în piața gării, unde în vreme ploioasă circulația era făcută imposibilă.
O mare lucrare de îndreptare șoselei a fost desăvârșită în Mănăștur. De la Academia de Agricultură începând până la hotarul Floreștilor, șoseaua a fost refăcută din nou, înălțată mult astfel încât apa să se poată scurge în șanțuri, fundamentată cu material durabil și bine pietruită la suprafață. Mănășturenii sunt astăzi extrem de mulțumiți că le-a fost dat să vadă această grijă părintească a edililor municipiului și județului. Toată primăvara au durat lucrările la această șosea, care ne face cinste.
Municipiul și prefectura orașului au depus toate strădaniile ca să îmbunătățească deopotrivă centrul și periferiile. Au dovedit curaj de întreprindere și simț de modernizare. Nici o preocupare politică nu deranjează înfăptuirea planurilor de ameliorări continue. Deviza primăriei este: hărnicie, curaj, întreprindere și cruțare”. [„Patria”, anul IX, nr.127, Cluj, 13 iunie 1929].
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Felicia Pianoschi, asistent șef la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, decorată de președinte de Ziua Națională a României
Felicia Pianoschi, asistent șef unitate la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a fost distinsă cu Ordinul “Meritul Sanitar” în grad de Cavaler.
Titlul i-a fost conferit de președintele Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Naționale a României.
Felicia Pianoschi, asistent șef la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, decorată de președinte de Ziua Națională a României
Dana Pianoschi a fost felicitată și de președintele Consiliului Județean Cluj, instituție care are în subordine Spitalul de Boli Infecțioase.
“Îi adresez doamnei Pianoschi Felicia Dana cele mai sincere felicitări pentru distincția obținută, o încununare a rezultatelor excepționale avute în activitatea profesională, a expertizei și profesionalismului de care a dat și dă dovadă.
Am convingerea că că astfel de reușite duc mai departe reputația sistemului medical clujean, iar Spitalul nostru de Boli Infecțioase va rămâne un etalon în ceea ce privește activitatea spitalicească și cea ambulatorie”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Peste 20.000 de pacienți sunt tratați annual la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este structurat pe două activități principale ale sistemului de sănătate, și anume: activitate spitalicească și activitate ambulatorie.
Activitatea spitalicească este asigurată în unitatea principală situată pe str. Iuliu Moldovan, nr. 23, unde anual se realizează aproximatov 7.000 de cazuri de spitalizare continuă și aproximativ 15.000 de cazuri de spitalizări de zi specifice patologiei bolilor infecțioase.
De asemenea, Ambulatoriul Integrat al unității sanitare, situat pe str. Moților, nr. 19, este cea mai mare și complexă unitate ambulatorie din țară, având o structură organizatorică ce cuprinde 24 de specialități clinice medicale pentru adulți, 11 specialități clinice medicale pentru copii și cinci laboratoare medicale.
EVENIMENT
VIDEO. Poliția, despre ACCIDENTUL de la Fundătura. IMPACT frontal. Doi tineri de 20 de ani au murit
Tragedie în localitatea clujeană Fundătura. Doi tineri de 20 de ani au murit după ce mașina în care se aflau s-a izbit de un autocamion.
Vinovat pentru producerea accidentului este un șofer de 20 de ani.
Poliția, despre ACCIDENTUL de la Fundătura. IMPACT frontal. Doi tineri de 20 de ani au murit
Accidentul a avut loc în data de 2 decembrie, în jurul orei 19:10, pe DN1C-E576, în localitatea Fundătura, implicând două autovehicule.
Potrivit polițiștilor, din primele cercetări efectuate la fața locului, a rezultat că, un tânăr de 20 de ani, aflat la volanul unui autoturism, în timp ce se deplasa în direcția municipiului Dej, ar fi pătruns pe contrasens, intrând în coliziune frontală cu un ansamblu de vehicule, format din cap tractor și o semiremorcă, condus de un bărbat de 37 de ani din comuna Poieni.
Din nefericire, impactul a avut consecințe tragice, soldându-se cu decesul conducătorului autoturismului și al pasagerului său, ambii în vârstă de 20 de ani, din comuna Răscruci.
Traficul era încă blocat la câteva ore de la accident
Conducătorul camionului a fost testat atât cu aparatul etilotest, cât și cu dispozitivul pentru detectarea substanțelor psihoactive, rezultatele fiind negative în ambele cazuri.
Traficul în zonă rămâne blocat, echipajele de intervenție continuând cercetările și activitățile necesare pentru deblocarea drumului.
Foto, video: IPJ Cluj, ISU Cluj
Uncategorized
Marcel Ciolacu nu se pronunță cu privire la sprijinul pentru candidații la Președinție: Românii trebuie să hotărască singuri
Marcel Ciolacu, președintele PSD, nu s-a pronunțat, luni, cu privire la sprijinul pe care partidul său îl va acorda sau nu unuia dintre candidații la Președinția României, respectiv Călin Georgescu și Elena Lasconi.
El a declarat că a înțeles decizia românilor și îi respectă, asta după ce CCR a decis să valideze primul tur al alegerilor prezidențiale.
Marcel Ciolacu nu se pronunță cu privire la sprijinul pentru un candidat la Președinție: Românii trebuie să hotărască singuri
“Indiferent ce voi spune eu, oamenii vor decide singuri ce vor alege”, a declarat Marcel Ciolacu, care a spus că acum, după ce PSD a obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare, partidul își va asuma “rolul de liant”.
Marcel Ciolacu a mai spus că primul cu care va avea o discuție este noul lider PNL, Ilie Bolojan.
“Consider că este cât se poate de corect ca primul om cu care să port o discuție să fie Ilie Bolojan”, a spus Macerl Ciolacu.
Universitatea Cluj a întâlnit-o, luni seara pe Cluj Arena, pe UTA, într-un meci din etapa a 18-a a Superligii de fotbal. Deși a controlat în mare măsură partida, „U” n-a reușit să iasă din pasa neagră în care se află, pierzând cu 0-1, gol marcat de Kadiri (min.28). Astfel, cel puțin pentru o săptămână, rivala din oraș rămâne lider.
Echipele de start:
„U” Cluj (4-3-1-2): Gertmonas – Boboc, Masoero, Van Der Werff, Chipciu – Bic – Popescu – Silaghi, Nistor, Thiam – Miranyan
Rezerve: Gorcea, Oancea, Simon, Codrea, Oaidă, Tchassem, Bettaieb, Mitrea, Lasure, Rață, Sfait, Blănuță.
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău;
UTA (4-2-3-1): R. Popa – Râpă, Poulolo, Conte, Mabea – Tsouka, Mihai, Fabry – Ghezali, Kadiri, Omondi
Rezerve: Hrezdac, Mitrovic, Taroi, Trif, Vuletich, Zsori, Cîmpanu, Cristea, Dragoș
Antrenor: Mircea Rednic;
Stadion: Cluj Arena (Cluj-Napoca);
Arbitru: Marian Barbu
Asistenți: A1: Ovidiu Artene, A2: Imre-Laszlo Bucsi
Arbitru VAR: Istvan Kovacs
Asistent VAR: Alexandru Vodă
Clujenii s-au instalat de la început în jumătatea arădenilor însă, treptat, UTA echilibrează ostilitățile. Van der Werff lovește balonul cu capul în min.8 însă îl trimite peste poartă. După doar câteva minute, Omondi șutează periculos pe lângă poartă.
În min.28, Kadiri îl execută pe Gertmonas cu o foarfecă din careu, pentru 0-1.
Clujenii se aruncă în atac dar greșes la ultima pasă. Pe final de repriză, lovitura de cap a lui Miranyan lovește bara și urmează un carambol ca la flipper în care mingea ricoșează de la un jucător la altul până părăsește zona periculoasă.
Bic luftează din 6m, însă balonul părăsise terenul la centrarea lui Silaghi.
Repriza a doua a fost dominată total de clujeni, însă fără nicio modificare pe tabelă. Atacurile haotice, pasele decisive eșuate și ghinionul, pe alocuri, au făcut ca „U” să cedeze primul loc rivalei din oraș. Se pare că Universitatea trece printr-o perioadă dificilă, nereușind să deblocheze atacul care a dus-o pe prima poziție a Superligii.
Notele Cluj24:
Gertmonas 7 – Boboc 5, Masoero 5, Van Der Werff 5, Chipciu 6 – Bic 5 – Popescu 5 – Silaghi 6, Nistor 6, Thiam 6 – Miranyan 6, Oancea 5, Tchassem 6, Mitrea, Rață 5, Blănuță 6